Voorbeschouwing en tips kortebaan ’t Zand

5 oktober 2022 21:14

Heerlijk, weer 24 paarden in ’t Zand! Dat is dit seizoen wel anders geweest. Vrijwel alle sterren van 2022 verschijnen aan de start, maar toch is het kiezen van een favoriet niet moeilijk. Candy Blue Chip (nr.1) is de revelatie van dit jaar en gaat op voor haar vijfde overwinning. En mocht zij niet thuisgeven, dan is er altijd nog stalgenoot Epoque (nr.24) die graag in haar voetsporen treedt. Of laat Southwind Raptor (nr.4) nog één keer zien wat hij in huis heeft? Het wordt hoe dan ook smullen langs de Keinsmerweg!

1. Candy Blue Chip – Rick Wester 275 meter
De kersverse kampioen van Nederland is de absolute ster van 2022. De merrie won bij haar debuut in Egmond aan den Hoef en was daarna de sterkste in Bemmel, Medemblik en Lisse. De merrie heeft een snelle start in de benen en op weg naar de finish heeft ze ook de beschikking over een verschroeiende versnelling. Bij een overwinning kan ze ook nog ‘Kortebaner van het Jaar’ worden. De favoriet!

Candy Blue Chip is de topfavoriet in ’t Zand.

2. Kesper – Mats Wester 275 meter
Tijdens zijn debuut in Enkhuizen haalde hij direct de finale, in Utrecht en Roden finishte hij als vijfde. Is niet de gemakkelijkste, maar krijgt het kortebanen steeds beter door. Hij heeft natuurlijk dikke pech om direct tegen de favoriet te loten. Let op: Kesper wordt alsnog gereden door Mats Wester!

3. Hampshire F Boko – Aad Pools 275 meter
Ontpopt zich de laatste weken als hét karakterpaard op de kortebaan. De hengst knokt voor elke meter. Dat leverde hem dit seizoen enkele zwaarbevochten ereplaatsen op. Zo eindigde hij als derde in IJmuiden en als vierde in Utrecht en Lisse. Kan het met zijn start elke tegenstander moeilijk maken. In Lisse profiteerde hij van twee galoppades van Southwind Raptor, maar zo gemakkelijk zal het dit keer vast niet gaan.

4. Southwind Raptor – Marco Spin 280 meter
De Amerikaan heeft nog één punt nodig om zich tot ‘Kortebaner van het Jaar’ te kronen. Die titel komt de trots van eigenaartrainer Bert de Boer toe. Eenmaal op stoom is de veteraan niet af te stoppen, maar de laatste weken gaat het moeizamer en maakt hij te veel fouten. Southwind Raptor doet het overigens altijd goed in ’t Zand. Winst in 2017, tweede in 2018 en vorig jaar derde. Ook dit jaar is een podiumplaats een reële mogelijkheid.

5. Jet Bianco – Caroline Aalbers 275 meter
De merrie kan tevreden terugkijken op een mooi seizoen. Vierde in Sassenheim, tweede in Warmond en een overwinning in Enkhuizen zijn uitstekende prestaties van de pupil van trainster Caroline Aalbers. Haar wapen is een razendsnelle start, op de kortebaan –en zeker op een parkoers van 275 meter- uiterst waardevol. Een deelnemer om rekening mee te houden.

6. Floalts Cicciolina – Krista Timmer 275 meter
Laat zo nu en dan haar snelheid zien, maar helaas vergooit ze haar kansen vaker met galoppades of mislukte starts. In negen starts dit seizoen liep ze één keer in de prijzen. Dat was in Egmond aan den Hoef, waar ze de finale bereikte. Na die koers eindigden al haar deelnames na de eerste of tweede omloop.

7. Hero Baldwin – Manon Pools 275 meter
Stak dit seizoen in een uitstekende vorm, maar vergat zichzelf te vaak te belonen. Regelmatig zaten galoppades hem dwars, maar dat verbeterde gedurende het seizoen. Het resulteerde uiteindelijk in een zege tijdens zijn thuiswedstrijd in Heemskerk. Na die overwinning gaat het minder. Kan met zijn razendsnelle start wel voor opschudding zorgen en is zeker niet kansloos.

8. Goah d’Isere – Wouter de Reus 275 meter
Deed vorig seizoen leuk mee, maar was het afgelopen seizoen minder op dreef. Haalde geen enkele keer de derde omloop. Dat is jammer, want de negenjarige ruin heeft een fraai eindschot in huis. Komt helaas wat moeizaam op gang en dat is dodelijk.

9. SJ’s Bajaro – Marco Spin 275 meter
Liet tijdens het debutantenbal in Voorschoten zien aanleg te hebben. Zo klopte hij favoriet Archange de Jiel (onlangs winnaar in Roden) en tijdens de troostfinale Chief One. Stond daarna lang langs de kant. Hij komt nu pas voor de tweede keer in actie, voor het eerst vanaf de basisafstand. Afwachten dus.

10. Hilto de Bertrange – Ruud Pools 270 meter
Op zoek naar een gevaarlijke outsider komen we uit bij deze vijfjarige ruin van De Gele Kanaries. In Enkhuizen liet hij tijdens de eerste omloop snelle ritten zien, maar werd hij tijdens de tweede omloop verslagen door Cotton Eye Joe (nr.11). In Roden was hij wederom op dreef, maar was de tweede omloop weer het eindstation. Als enige starten vanaf 270 meter is natuurlijk goud waard. Houd deze deelnemer in de gaten!

11. Cotton Eye Joe – Frans van der Blonk 275 meter
De hengst kwam halverwege het seizoen naar Nederland als vervanger van Unguento, de Italiaan waar Stal Assendelft het seizoen mee begon. In Enkhuizen had hij met een betere loting de halve finale bereikt, iets wat in Utrecht wel lukte. Op de Maliebaan zette hij zijn beste prestatie neer door als derde te finishen. Een evenaring van deze prestatie zal in ’t Zand niet meevallen.

12. Flavius Boko – Tom Kooyman 275 meter
De imposante ruin zorgde voor de grootste verrassing van het seizoen door in Middenbeemster te winnen. Versloeg toen zelfs Southwind Raptor (nr.4) en dat met een beangstigend gemak. Schakelde zichzelf daarna te vaak uit met galoppades. Moet het hebben van zijn eindschot en daarom is de korte Keinsmerweg niet in zijn voordeel.

13. Eliot Charisma – Mark de Jong 280 meter
Kwam dit seizoen terug na een zware blessure. Begon uitstekend met een overwinning in Hoofddorp en een vierde plaats in Nootdorp, maar de laatste weken zit vooral de loting niet mee. Dat zal gunstiger moeten, wil hij kans maken op de ereprijzen.

14. Jocke Cane – Finn Verkaik 275 meter
Een meer dan behoorlijke haververdiener, maar niet altijd even constant in zijn prestaties. Begon het seizoen met een tweede plaats in Assendelft, viel daarna enkele keren tegen en won vervolgens in Zwanenburg. Liet het daarna weer enkele malen lopen en finishte onlangs als derde in Medemblik. Snelheid heeft hij wel, het starten gaat lastiger. Dat is een flink nadeel.

15. Calistokingsdeep – Ruud Pools 280 meter
De ervaren ruin staat voor zijn zestigste start. Hij won tijdens zijn loopbaan zes keer en liep talloze ereplaatsen bij elkaar. Dit seizoen heeft hij het zwaar. Desondanks haalde hij de finale in Stompwijk en finishte in Heemskerk en Medemblik als vierde. De starthandicap van vijf meter weegt zwaar.

16. Gaya Vip – Caroline Aalbers 275 meter
Het seizoen van Gaya Vip leek als een nachtkaars uit te gaan. Na een derde plaats tijdens de openingskoers in Assendelft speelde ze weinig meer klaar. Tijdens het NK kwam ze weer bovendrijven en liep ze een vrijwel fout-loze koers. Ze haalde de finale en legde daarin Candy Blue Chip (nr.1) het vuur aan de schenen. Wanneer ze dat niveau weer aantikt, doet ze mee om de prijzen.

17. Coktail Bar – Mats Wester 275 meter
De prestatiecurve van Coktail Bar is één van de mysteries van dit seizoen. De elfjarige ruin vloog van start met overwinningen in Assendelft en Wognum. Na een finaleplaats in Beverwijk kwam de klad er in. In zeven starts liep hij alleen nog in Medemblik in de prijzen. In Roden was er verbetering zichtbaar, maar zaten galoppades hem dwars. Staat voor een zware klus.

18. Ferran Convital – Wim van der Mespel 275 meter
Is een serieuze uitdager van de twee favorieten van Rick Wester. Met zijn grote passen kan hij enorm veel snelheid ontwikkelen. In Voorschoten en Hillegom finishte hij als tweede. Beide keren verloor hij van Epoque (nr.24) na galoppades. Deze zaten hem ook in Utrecht dwars. Alleen wanneer hij blijft draven, doet hij mee om de prijzen.

Ferran Convital is niet de gemakkelijkste, maar op snelheid bijna onklopbaar.

19. Bankrobber – Finn Verkaik 275 meter
Een prima sprinter uit de stallen van Appie Bosscha. Zo bereikte hij tijdens zijn laatste twee starts –al dan niet via de herkansingsronde en/of bijloting- de finale. Verder werd hij derde in Warmond en Santpoort. Winnen is een zware opdracht. De loting is niet gunstig.

20. Haley Vredebest – Manon Pools 275 meter
Na een spectaculair debuut in Voorschoten, waar ze pas tijdens de derde omloop na een kamprit verloor van Epoque (nr.24), duurde het even voordat ze zich weer liet zien. In Utrecht verloor ze de finale met slechts enkele centimeters verschil van opnieuw Epoque. In Lisse verloor ze echter afgetekend van wederom Epoque. Op dit kortere parkoers is de merrie dankzij haar bliksemstart in het voordeel.

21. Lordspirit – Krista Timmer 275 meter
Heel fijn dat de titelverdediger er weer bij is! Na twee mislukte starts in Assendelft en Wognum was de hengst lang uit de roulatie. Het was zelfs de vraag of hij nog terug zou komen, maar gelukkig maakt hij in ’t Zand zijn rentree. We mogen dus geen wonderen verwachten van Lordspirit, die in goeden doen wel flink uit kan halen.

22. Happy New Day – Demi Veenstra 275 meter
Staat bekend als één van de snellere deelnemers op stal, maar desondanks komt dat er eenmaal op de baan niet uit. In tien starts kwam de ruin tot twee klasseringen. In Lisse schakelde hij zichzelf uit met twee galoppades Dat zal beter moeten, wil hij een kans maken.

23. Cassidy Byd – Wim van der Mespel 275 meter
De mooiste rit van de eerste omloop wordt tot het laatst bewaard! Cassidy Byd behoort zonder twijfel tot de snelste deelnemers op de kortebaan. In Purmerend en Roden ging hij echter tijdens de finalefase galopperend in de fout. Treft het niet met een tegenstander in een blakende vorm. Het ligt binnen zijn vermogen om Epoque te verslaan, maar hij zal daarna wel foutloos moeten blijven voor een topprestatie.

Cassidy Byd treft in de eerste omloop direct de razendsnelle Epoque.

24. Epoque – Rick Wester 275 meter
Stal de Groningers heeft dit seizoen een gelukkige hand wat betreft hun nieuwe aanwinsten. Naast Candy Blue Chip kwam Michel Roggen ook met Epoque op de proppen en ook dit is een absolute topsprinter. Na een overwinning tijdens zijn debuut in Voorschoten volgden zeges in Hillegom en Utrecht. Ook in Lisse kwam hij ijzersterk voor de dag, maar had de pech tegen stalgenoot Candy Blue Chip (nr.1) te loten. Een derde plaats was uiteindelijk het hoogst haalbare. Een kanshebber op de overwinning!

ONZE TIP: 1. CANDY BLUE CHIP (NR.1) 2. EPOQUE (NR.24) 3. SOUTHWIND RAPTOR (NR.4) 4. HALEY VREDEBEST (NR.20)
Outsiders: Hilto de Bertrange (nr.10), Ferran Convital (nr.18) en Cassidy Byd (nr.23)

Online wedden

Je hoeft maandag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in ’t Zand. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.