Voorbeschouwing en tips kortebaan ’t Zand

6 oktober 2021 16:53

Net nu het seizoen op gang begint te komen, komt er alweer een einde aan. Het seizoen van 2021 was er één met hoogte- en dieptepunten en krijgt in ’t Zand naar alle waarschijnlijkheid een prachtige afsluiting. Panic Launcher (nr.3) is onze favoriet, maar vlak Nederlands kampioen Kelsa Europoort (nr.1) niet uit. En wat kan Chief One met een starthandicap?

1. Kelsa Europoort – Manon Pools 270 meter
De kampioen van Nederland start als één van de favorieten in ’t Zand. De vierjarige merrie heeft een snelle start in de benen en voldoende snelheid om het uit te zingen tot de finish. Zowel in Enkhuizen als in Lisse speelden fouten haar parten. Wanneer ze deze achterwege laat, doet ze mee om de overwinning.

2. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 280 meter
De Amerikaan is aan teleurstellend seizoen bezig. In zes starts liep hij slechts twee keer in de prijzen en dat is te weinig voor de tweevoudig finalist in ’t Zand. Het probleem zit hem vooral in de start in de linkerbaan, welke bij het even-nummer hoort. Tegen Kelsa Europoort, die met een voorsprong van tien meter start, kan Southwind Raptor zich geen misstap veroorloven.

3. Panic Launcher – Rick Wester 275 meter
De merrie verkeert in de vorm van haar leven. In 2019 was ze al op dreef met twee overwinningen en twee finaleplaatsen, maar zo sterk als ze de laatste weken door de Nederlandse straten dendert, hebben we haar nog niet gezien. Het leverde een overwinning op in Enkhuizen en een tweede plaats in Lisse, achter de ongenaakbare Chief One (nr.16). Het moet raar lopen wil Panic Launcher niet minstens de halve finale bereiken.

Panic Launcher was op dreef in Enkhuizen en Lisse.

4. Pompano Mick – Djimmy Schneider 275 meter
Liet dit seizoen verschillende keren zien hard te kunnen draven. Verschillende kortebaantoppers moesten dit seizoen al vol aan de bak om de vijftienjarige (!) ruin te verslaan. Het leverde de pupil van Rob Strik echter weinig op. Tegen de sublieme Panic Launcher lijkt hij kansloos.

5. Chaman Rapida – John Dekker 280 meter
Staat voor zijn 82ste start op de kortebaan. Hij moet het vooral hebben van zijn razendsnelle eerste meters, waarmee hij een hele rits ereprijzen bij elkaar draafde. Finishte dit seizoen één keer als derde en twee keer als vijfde. In ’t Zand wordt het lastig om deze prestaties te herhalen, want een starthandicap weegt zwaar.

6. Goah d’Isere – Wouter de Reus 275 meter
Presteerde uitstekend tijdens zijn laatste start in Lisse. Finishte toen geholpen door een startvoorgift als derde en was onder andere te sterk voor Ronny Brandt (nr.10) en Hero Baldwin (nr.24). Vanaf de basisafstand zal de achtjarige ruin het lastiger krijgen.

7. Cesar Charisma – Ruud Pools 275 meter
Was onzorgvuldig tijdens zijn laatste starts. Zowel in Enkhuizen als in Lisse schakelde hij zichzelf uit met galoppades en te vroege starts. Dat was zonde, want de twaalfjarige ruin won dit seizoen twee kortebanen en heeft dus wel degelijk wat in zijn mars. Ondanks dat hij in Medemblik en in Enkhuizen werd uitgeschakeld door zijn huidige tegenstander, geniet hij toch onze voorkeur. In goede vorm een deelnemer met mogelijkheden.

8. Archange de Jiel – Mats Wester 275 meter
Draafde tijdens vijf van zijn zes starts in de prijzen, maar is desondanks bezig aan een wisselvallig seizoen. De vorm die hij in Medemblik etaleerde, was zeldzaam. Een deelnemer om in de gaten te houden, want ondanks de zware loting heeft hij genoeg kwaliteiten om de koers naar zijn hand te zetten.

Cesar Charisma (links) en Archange de Jiel kwamen elkaar de afgelopen weken al twee keer tegen.

9. Jet Bianco – Caroline Aalbers 275 meter
Kwam bijna tijdens elke kortebaan in actie en werd elke koers een beetje beter. Dat resulteerde uiteindelijk, geholpen door een startvoorgift, in een prachtige tweede plaats in Enkhuizen. Heeft een snelle start in de benen, een gevaarlijk wapen op een baan van 275 meter.

10. Ronny Brandt – Jim Veldman 275 meter
Het wil dit seizoen nog niet echt vlotten met Ronny Brandt, de beste sprinter van 2019. De Italiaan kwam dit seizoen zes keer in actie en liep slechts één keer in de prijzen. Dat was in Medemblik, waar hij de finale haalde en tijdens de derde omloop knap afrekende met Chief One (nr.16). Snelheid en vechtlust heeft ‘ie wel, nu nog een mooie eindklassering.

11. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 280 meter
Langzaam maar zeker zien de trouwe kortebaanvolgers weer wat terug van de klasse van de voormalig kampioen van Nederland. Na een tweede plaats in Emmeloord begon de tienjarige ruin te kwakkelen en maakte hij te vaak een fout. In Lisse was de verbetering duidelijk zichtbaar en liep hij verschillende knalharde ritten die weer deden denken aan de ‘oude’ Eliot Charisma. Wanneer hij die vorm weet door te trekken, is hij een deelnemer om rekening mee te houden. Eerst moet hij echter afrekenen met de sterke Falco.

12. Falco – Wim van der Mespel 275 meter
De negenjarige ruin was de revelatie van het eerste deel van het seizoen. Hij finishte twee keer als vijfde en een keer als derde, toen hij zelfs Archange de Jiel (nr.8) en Chief One (nr.16) aan het wankelen bracht. De pupil van trainer Appie Bosscha is terug om nog één keer te knallen. Heeft de steun van Wim van der Mespel, die al menig deelnemer tot grootste daden wist te inspireren. Een kanshebber.

13. Hampshire F Boko – Aad Pools 275 meter
Een overwinning leek een kwestie van tijd, maar het lukt de zevenjarige hengst niet om het laatste stapje naar de top te zetten. Daarom oogt zijn erelijst met twee vijfde plaatsen en één vierde plaats wat mager, terwijl de pupil van Aad Pools wel degelijk een rol van betekenis speelde dit seizoen. Moet de eerste omloop kunnen overleven en zal daarna wat mazzel moeten hebben.

14. Annabella L C H – John Dekker 275 meter
Was met een vijfde plaats sterk op dreef tijdens de door Nootdorp georganiseerde kortebaan op Duindigt, maar kwam er daarna niet meer aan te pas. Zowel in Medemblik als in Enkhuizen werd de merrie al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Staat voor een lastige klus tegen een uiterst degelijke tegenstander.

15. Calistokingsdeep – Djimmy Schneider 280 meter
Werkt een wisselvallig seizoen af. Won op een buitengewoon sterke manier de kortebaan van Nootdorp/Duindigt, maar liet zich daarna nog maar weinig zien. Tijdens het Nederlands kampioenschap kwam hij weer boven drijven, maar deelnames in Enkhuizen en Lisse eindigden door een zware loting al na één omloop. Heeft opnieuw uiterst ongelukkig geloot. Wanneer hij deze omloop weet te overleven, liggen er mogelijkheden.

16. Chief One – Rick Wester 280 meter
De absolute ster van het seizoen 2021. Kwam vijf keer in actie, won drie keer en finishte één keer als tweede. Was vorige week de sterkste in Lisse. Legde daar op een imponerende manier de concurrentie zijn wil op. Puntje van zorg is zijn start, die niet altijd vlekkeloos verloopt. Chief One heeft de snelheid om de opgelopen achterstand in te lopen, maar heeft in ’t Zand voor het eerst een starthandicap. Met vijf meter extra kan de ruin zich geen slippertjes in het startvak veroorloven. Desondanks een favoriet voor de overwinning.

17. Coktail Bar – Jim Veldman 275 meter
Komt in ’t Zand voor het eerst uit voor zijn nieuwe eigenaar mw. L. Hoogeveen, die de tienjarige ruin vlak voor de loting overnam van Stal de Groningers. Presteert tijdens zijn eerste seizoen op de kortebaan meer dan behoorlijk. Liep in zes starts drie keer in de prijzen, maar wist nog niet te winnen. Kwam tijdens het Nederlands kampioenschap in actie tegen zijn huidige tegenstander en delfde toen na een kamprit het onderspit. Kan Coktail Bar de stand gelijk trekken?

18. Gaya Vip – Caroline Aalbers 275 meter
Schurkt al het hele seizoen tegen de top aan, maar weet maar geen aansluiting te vinden. In Enkhuizen liet ze zich gek maken door Archange de Jiel (nr.8) en in Lisse kwam ze maar net tekort tegen Cesar Charisma (nr.7). Twee jaar geleden steeg ze in ’t Zand boven zichzelf uit en finishte na een knappe koers als derde. Weet ze die prestatie dit jaar te herhalen?

19. McSpirit – Mats Wester 275 meter
De nieuwste aanwinst van mw. L. Hoogeveen kwam dit seizoen al verschillende keren sterk voor de dag, maar wist daarna de verwachtingen nooit waar te maken. Zo gaf hij in Enkhuizen uitstekend partij aan Kelsa Europoort (nr.1), maar was vervolgens in Lisse niets waard. Is daarom een uiterst gevaarlijke outsider, maar allerminst een zekerheidje.

20. Gerson Boko – Ruud Pools 275 meter
Kan dit seizoen vooralsnog geen potten breken. In Medemblik werd hij tijdens de eerste omloop uitgeschakeld door Juliette. Ook in Enkhuizen wist hij de eerste omloop niet overleven nadat Hariesine (nr.23) te sterk was. Staat voor een zware taak tegen een snelle opponent.

21. Lordspirit – Wim van der Mespel 275 meter
Het mag een klein wonder heten dat Lordspirit nog nooit een kortebaan heeft gewonnen. De negenjarige hengst is uiterst snel en kan zich op een goede dag met de allerbesten meten. De pupil van eigenaar Piet Siderius heeft echter zijn kuren en geeft daarom regelmatig niet thuis. Te wisselvallig om aan te bevelen.

22. Colt Turgot – Frans van der Blonk 270 meter
Heeft dit seizoen volop ervaring op kunnen doen, maar lijkt het net niet te gaan redden op de kortebaan. Werkte zo nu en dan een knalharde rit af, maar maakt ook te snel een fout. Zodoende wist hij zich in geen enkele van zijn zeven starts te klasseren. Met dit sterke deelnemersveld lijkt dat opnieuw te hoog gegrepen.

Colt Turgot heeft de snelheid om ver te komen, maar maakt gemakkelijk een fout.

23. Hariesine – Wouter de Reus 275 meter
Leek afgeschreven, maar is bezig aan een sterke comeback. De merrie haalde in Enkhuizen en Lisse de tweede omloop, maar trof het daarna niet met de loting tegen respectievelijk Panic Launcher (nr.3) en Kelsa Europoort (nr.1). De tweede omloop moet opnieuw mogelijk zijn, hoewel Hero Baldwin nooit onderschat mag worden.

24. Hero Baldwin – Manon Pools 275 meter
Maakte dit seizoen verschillende keren een sterke indruk. Zo was hij op Emmeloord zelfs te sterk voor favoriet Panic Launcher (nr.3), maar vooralsnog leverde het hem niets op. In zeven starts draafde hij slechts één keer in de prijzen. Vorige week liet hij zich in Lisse verschalken door Goah d’Isere. Geen deelnemer voor de overwinning, maar een klassering is mogelijk.

ONZE TIP:
1. PANIC LAUNCHER (NR.3) 2. KELSA EUROPOORT (NR.1) 3. CHIEF ONE (NR.16) 4. FALCO (NR.12)
Outsider: Cesar Charisma (nr.7)

Online wedden

Wil jij een weddenschap plaatsen op de kortebaan Lisse en wil je niet in de rij staan? Doe dit dan online. Via onderstaand linkblok krijg je na registratie een mooie welkomstbonus. Vervolgens plaats je eenvoudig je weddenschappen!

Klik op het linkblok om gebruik te maken van de aanbieding.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.