Voorbeschouwing en tips kortebaan ’t Zand

11 oktober 2019 08:41

Het wordt smullen in ’t Zand. Op een enkele uitzondering na staan alle paarden die het afgelopen seizoen kleur hebben gegeven aan de start op de Keinsmerweg. Hoewel er volop keuze is, steken er twee paarden bovenuit. Dat zijn Eliot Charisma en Southwind Raptor, die door de speling van het lot het tijdens de eerste omloop tegen elkaar op moeten nemen. De winnaar van deze rit is wat ons betreft de favoriet, waarbij wij Eliot Charisma de meeste kansen toedichten.

1. Contador – Manon Pools 275 meter
Er staan verschillende onvoorspelbare paarden aan de start in ’t Zand, maar Contador staat van dat clubje bovenaan. Wist dit seizoen alle kortebaantoppers te verslaan, maar gooide daarna steevast z’n eigen glazen in door een fout te maken. Heeft de klasse om mee te doen om de ereplaatsen, maar kan ook zomaar tijdens de eerste omloop gewipt worden. Wie durft het aan?

2. Barbert – Rick Wester 280 meter
De Amerikaan behoorde de afgelopen seizoenen tot de absolute top van Nederland, maar kwam dit jaar niet uit de verf. Hoewel hij zo nu en dan weergaloze ritten afwerkte, was zijn beste prestatie dit seizoen een vierde plaats in Middenbeemster. Dat is mager voor deze kampioen, hoewel niemand blij zal zijn met deze klasbak als tegenstander.

3. Ursy Flying – Caroline Aalbers 275 meter
Verscheen dit seizoen tien keer aan de start en wist zich alleen in Enkhuizen te klasseren. Wist toen wel na een keiharde strijd knap Chaman Rapida te kloppen. Staat voor een schier onmogelijke opgave.

4. Doc Holiday – Bo Sprengers 280 meter
Sloeg vorig jaar in ’t Zand een dubbelslag door de koers te winnen en ‘Kortebaanpaard 2018’ te worden. De pupil van Natasja Sprengers won dit seizoen in Assendelft, Venhuizen en Santpoort. In de laatste plaats pakte hij de Nederlandse titel. Vorige maand in Enkhuizen leek hij van een andere planeet en won onaangevochten. Zeker als het droog is, Doc Holiday is geen liefhebber van regen, een grote kanshebber voor de overwinning.

5. Feria de Rheve – Krista Timmer 270 meter
Op het korte parkoers over de Keinsmerweg is deze vierjarige merrie een deelnemer om in de gaten te houden. Ze heeft maar liefst tien meter voorsprong op de favorieten, wat zeker na een zware koers een enorm voordeel is. De pupil van trainer Bryan Vader wordt met de koers sterker, wat ze bewees met een derde plaats in Medemblik en een vierde plek in Lisse. Wanneer ze de eerste omloop overleeft, Chaman Rapida is vooral tijdens de eerste bedrijven op z’n best, kan ze wel eens voor een grote verrassing zorgen!

Feria de Rheve kan met vijf meter voorgift op de concurrentie wel eens verrassen.

6. Chaman Rapida – Thomas Bos 275 meter
Het parkoers over de Keinsmerweg zou Chaman Rapida goed moet liggen. De ruin is razendsnel tijdens de eerste meters en beslist daar al vaak zijn ritten. Het lange seizoen doet zich echter voelen. Desondanks legde hij onlangs in Roden nog beslag op een prima vierde plaats. Een ideale deelnemer voor een plaatsweddenschap!

7. Boucher le Blanc – John Dekker 275 meter
Een meer dan behoorlijke kortebaner van Jan Henk Janssen. Trof het niet altijd met de loting, maar wist dit seizoen toch beslag te leggen op een tweede plaats in Bemmel en vijfde plaatsen in Assendelft en Hillegom. Wanneer de loting een keer gunstig uitpakt, verrast hij niet met een plek in de vierde omloop.

8. Broer van Bremen – Ruud Pools 275 meter
Liep een dijk van een koers in Santpoort, waar hij als derde finishte. De volgende stap naar de top wist hij tot dusver niet te maken. In zijn vier starts na Santpoort kwam hij niet verder dan de tweede omloop. Staat voor een lastige opgave, maar moet deze klus kunnen klaren.

9. McSpirit – John de Leeuw 275 meter
Op snelheid heeft deze zesjarige ruin zich inmiddels bewezen. Zo werd hij tweede in Hillegom en Roden. De startprocedure levert echter zo nu en dan problemen op, waardoor hij de loting in ’t Zand mee zal moeten hebben. Wanneer hij foutloos blijft, behoort een klassering tot de mogelijkheden.

10. Limbo – Aad Pools 275 meter
Presteerde wisselvallig dit seizoen. Was vooral in Bemmel en Hillegom goed op dreef, waar hij respectievelijk als derde en vierde finishte. In Roden schakelde hij zichzelf uit met een galoppade. Wanneer de zesjarige ruin constanter wordt, zit er meer in.

11. Gently Boko – Sytske de Vries 275 meter
Liep dit seizoen razendsnelle ritten, wist het zelfs de absolute toppers flink lastig te maken, maar kwam niet verder dan twee derde plaatsen in Sassenheim en Egmond aan den Hoef. Ze maakte tijdens haar laatste starts het zichzelf onnodig moeilijk, waardoor resultaten uitbleven. Moet de eerste omloop kunnen overleven.

12. Tador Dry – Manon Pools 275 meter
Maakte halverwege het seizoen zijn rentree na een afwezigheid van ruim twee jaar. Dat bleek een goede keuze van zijn trainer Natasja Sprengers. De twaalfjarige ruin liep verschillende sterke koersen met een vijfde plaats in Schagen en een vierde plaats in Medemblik als resultaat. In Roden vloog hij er tijdens de eerste omloop uit, maar dwong Ronny Brandt wel tot een uiterste krachtsinspanning. Zal de loting mee moeten hebben.

13. Go Star – Ruud Pools 275 meter
Prima sprinter uit de stal van Cees Hetteling. Desondanks wist hij pas één keer op het ereschavot te eindigen. Dat was in Schagen, waar hij als derde aantikte. Is wellicht de beste subtopper in het circuit, maar kwam dit seizoen vooralsnog tekort tegen de echte toppers. Kan hij in ’t Zand de laatste stap zetten?

14. Calvados Chess – Mats Wester 275 meter
Was vooral op dreef tijdens de eerste koersen van het seizoen. Zo finishte hij met een startontheffing van vijf meter als tweede in Hoofddorp. Stond daarna een tijdje langs de kant, maar maakte onlangs zijn rentree. Vanaf de basisafstand heeft hij het moeilijker, hoewel hij in Lisse gedecideerd en verrassend Viking Cehere, de winnaar van Voorschoten, in twee ritten wist te kloppen.

15. Southwind Raptor – Bo Sprengers 280 meter
Onvoorspelbare deelnemer, die dit seizoen vier kortebanen wist te winnen. Het is per rit bekijken wat het wordt. De ene keer springt hij al snel in galop, een andere keer blijft hij draven en is dan vrijwel niet te kloppen. Start voor het eerst met leerlingpikeur Bo Sprengers, die ongetwijfeld nog aan hem moet wennen. Het kan daarom alle kanten op met de Amerikaan! Hij kan zich met Eliot Charisma als tegenstander geen enkele misstap veroorloven.

16. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 280 meter
Begon uitmuntend aan het seizoen met drie opeenvolgende zeges. Na Nootdorp ging het minder en werd hij verschillende keren vroegtijdig uitgeschakeld. In Lisse kwam de ommekeer. Als herboren vloog hij over de baan en schakelde de ene klasbak na de andere uit. Het koersverloop was te zwaar om te winnen, maar het is duidelijk dat hij weer in topvorm verkeert. Op basis van zijn flitsende optreden in Lisse de favoriet!

Southwind Raptor klopte Eliot Charisma in de finale van Lisse. Nu treffen de twee paarden elkaar tijdens de eerste omloop.

17. Chief One – Rick Wester 275 meter
Verbeterde zich dit seizoen tijdens elke start. Vooral in september steeg hij tot ongekende hoogten met zeges in Schagen en Hillegom, een tweede plaats in Enkhuizen en een derde plaats in Lisse. Hoort daarom op alle wedtickets thuis, hoewel winnen niet mee zal vallen.

18. Gaya Vip – Caroline Aalbers 275 meter
Na een knappe vierde plaats in Warmond een fraaie tweede plaats in Beverwijk leek een overwinning een kwestie van tijd. Het kwam er echter niet uit. De merrie heeft snelheid, maar is niet de gemakkelijkste in het startvak. Treft het niet met Chief One als tegenstander, die tijdens z’n laatste zes starts telkens bij de laatste vier eindigde.

19. Dutch Buitenzorg – Djimmy Schneider 280 meter
De voormalig kampioen van Nederland is aan een wisselvallig seizoen bezig. Na een voor zijn doen matig voorseizoen leek hij met vierde plaatsen in Heemskerk en Purmerend eindelijk op de weg terug. In Roden werd hij echter snel uitgeschakeld. Wanneer de ‘Dutch Destroyer’ het op zijn heupen krijgt, is er veel mogelijk.

20. Archange de Jiel – John de Leeuw 275 meter
Een bovengemiddelde kortebaner uit de stal van Jaap van Rijn. Won dit jaar in Beverwijk en Medemblik en finishte als tweede in Venhuizen. In Lisse leek het echter of het zware seizoen zijn tol begint te eisen. Wanneer de ruin zich nog eenmaal weet op te laden doet hij mee om de plekken op het podium.

21. Calistokingdseep – Lindsey Pegram 280 meter
De absolute smaakmaker van het afgelopen seizoen. Met zijn niet aflatende strijdlust zorgde hij voor schitterende sport. De ruin van Arnold de Wit grossierde dit jaar in tweede plaatsen (vijf keer) en wist één keer te winnen, in Purmerend. Ondanks dat hij er al een lang seizoen op heeft zitten, bewees hij met een derde plaats in Roden dat het met de vorm goed zit. Een kanshebber.

22. Lordspirit – Krista Timmer 275 meter
Heeft dit seizoen eindelijk laten zien wat hij in huis heeft. Voorgaande seizoenen liep hij razendsnelle ritten, maar vergat zichzelf te belonen. Dat ging dit jaar een stuk beter. Na een derde plaats in Stompwijk volgden sterke tweede plaatsen in Santpoort en Medemblik. Heeft de snelheid om mee te doen voor de plekken op het podium, maar zal dan wel foutloos moeten blijven.

Ronny Brandt en Mats Wester wonnen in ’t Zand.

23. Ronny Brandt – Mats Wester 275 meter
De Italiaanse ruin heeft in ’t Zand niets meer te be-wijzen. Door een zege in Roden, z’n vijfde dit seizoen, kroonde hij zich tot de beste sprinter van het afgelopen seizoen. Een knappe prestatie, want de concurrentie was niet gering. Komt op pure snelheid tekort, maar compenseert dat met een enorme vechtlust en vrijwel geen fouten. Dat kan hem in ’t Zand ver brengen.

24. Fip Junior – John Dekker 275 meter
Begon flitsend aan zijn loopbaan op de kortebaan. Na een derde plaats in Voorschoten tijdens zijn debuut volgde een finaleplaats in Middenbeemster. Daarna raakte de hengst het spoor bijster en kwam hij in drie starts geen enkele keer de eerste omloop door. De kans dat hij in ’t Zand de tweede omloop haalt, is met Ronny Brandt als tegenstander niet groot.

ONZE TIP:
1. ELIOT CHARISMA (nr.16) 2. DOC HOLIDAY (nr.4) 3. CHIEF ONE (nr.17) 4. CALISTOKINGSEEP (nr.21)
Outsiders: Feria de Rheve (nr.5), McSpirit (nr.9), Archange de Jiel (nr.20) en Ronny Brandt (nr.23)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst ’t Zand (vanaf 1980)

1980 Petra Admiral A. van Brederode
1981 Permano Siem Hartman
1982 Sal Geluk Cees Imming
1983 Reinette H Manus Bouwhuis
1984 Uterin Willem Steur
1985 Yvon Kitty Jan Wagenaar
1986 Zaffra Voltary Jos Oorthuysen
1987 Ysland Cees de Leeuw
1988 Yoyo Melodie Emile Bousie
1989 Yoyo Melodie Emile Bousie
1990 Bobo Buitenzorg Siem Hartman
1991 Belmondo O Jacques Geluk
1992 Evita Jorishof Huib van den Heuvel
1993 Grolsch B Manus Bouwhuis/Ruud Pools
1994 Speedy Jace Jacques Geluk
1995 Hunter’s Walk Ruud Pools
1996 Ido Baldwin Ruud Pools
1997 Keegan Boko Ruud Pools
1998 Josie Speed Huib van den Heuvel
1999 Mister Diamond Huib van den Heuvel
2000 Apache Guus Knijnenburg
2001 Mister Diamond Robin Bakker
2002 Millions Ahead Jolanda van Strien
2003 Roodnoot Jansara Cees Imming
2004 German Diabolo Aad Pools
2005 Private Dancer John de Leeuw
2006 United Kievitshof Aad Pools
2007 Vien H Ruud Pools
2008 Timothy’s Way Wim van der Mespel
2009 Tarzan Weber Caroline Aalbers
2010 Gilbert C.R. Wim van der Mespel
2011 Attila Ruud Pools
2012 Zero Option Lane Lindsey Pegram
2013 Classic Groenhof Lindsey Pegram
2014 Evison John de Leeuw
2015 Elma Alki Jan Thijs de Jong
2016 Quiz de Ginai Ruud Pools
2017 Southwind Raptor Lindsey Pegram
2018 Doc Holiday Bo Sprengers

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.