Voorbeschouwing en tips kortebaan ’t Zand

11 oktober 2018 14:21

Zoals gewoonlijk bulkt het deelnemersveld in ’t Zand van de topsprinters. Twaalf paarden die dit seizoen een kortebaan wonnen, verschijnen op de Keinsmerweg aan de start. Het belooft een boeiende strijd te worden. De snelste paarden zijn immers allemaal opgezadeld met een starthandicap. Dat biedt mogelijkheden voor de outsiders. Kunnen zij profiteren van hun voorsprong bij de start?

1. Columbine Lep – Sytske de Vries 275 meter
Kon haar geweldige seizoen van 2017 dit jaar geen vervolg geven. Ze haalde weliswaar de finale van Santpoort, maar kwam in haar laatste vijf starts niet door de eerste omloop heen. Snelheid heeft ze wel, maar ze maakt net even te vaak een fout.

2. Diesel Scott – Rick Wester 275 meter
Een behoorlijke sprinter uit de stallen van Hans Bot. Won vorig jaar als vierjarige en dus geholpen door een startontheffing, in Egmond en Roden. Dit seizoen heeft hij het lastiger. Een tweede plaats in Zwanenburg was zijn beste prestatie. Versloeg in Nootdorp sterk Janus Boshoeve (nr. 19), maar had daarna, zoals zo vaak dit seizoen, pech met de loting. Moet in staat worden geacht minstens de tweede omloop te halen.

3. Spark Him Lyra – Marco Spin 270 meter
Heeft zich dit seizoen nog niet bewezen. Kwam in actie in Zwanenburg, Warmond en Roden, maar wist geen enkele keer de eerste omloop te overleven. Start in ’t Zand voor het eerst met vijf meter ontheffing.

4. Boucher le Blanc – John Dekker 275 meter
Maakte pas halverwege het seizoen zijn debuut. Dat de tienjarige ruin talent heeft, bleek als snel met een derde plaats in Schagen. In Medemblik liep hij, geholpen door een startontheffing, onaangevochten naar de zege. In Nootdorp wist hij de snelle Calistokingsdeep (nr. 21) een rit af te snoepen en finishte uiteindelijk als vierde. De ruin doet absoluut mee voor een klassering.

5. Lordspirit – Krista Timmer 275 meter
De zesjarige hengst kruipt pas de laatste weken uit zijn schulp. Tijdens zijn eerste elf starts kwam hij geen enkele keer verder dan de tweede omloop, maar in Medemblik en Roden liep hij naar respectievelijk een vijfde en een vierde plaats. Heeft de snelheid om voor een verrassing te zorgen.

6. Doc Holiday – Bo Sprengers 280 meter
De opdracht van Doc Holiday is in ’t Zand simpel: één punt meer scoren dan Eliot Charisma. Alleen dan mag de kampioen van Nederland, die dit seizoen de sterkste was op Duindigt, Stompwijk en Middenbeemster, zich ook winnaar noemen van het klassement ‘Kortebaanpaard 2018’. Opvallend genoeg start de achtjarige ruin op de Keinsmerweg met een starthandicap, aangezien Bo Sprengers haar ontheffing gebruikt voor Donate Groenhof, haar tweede deelnemer. Dat reduceert de kansen van Doc Holiday aanzienlijk.

7. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 280 meter
Eén van de snelste paarden in het circuit. Begon het seizoen met een derde plaats in Assendelft en pikte daarna vrijwel het hele jaar zijn prijzen mee. Hoogtepunt was zijn optreden in Hoofddorp, waar hij, ondanks een starthandicap, sterk won. De titelverdediger komt in actie vanaf 280 meter, een loodzwaar karwei.

8. Emi van Jip – Caroline Aalbers 275 meter
Won geholpen door een startontheffing verrassend in Warmond, maar wist daarna vanaf de basisafstand niet te overtuigen. De laatste weken verbetert de merrie. In Roden was ze knap in twee ritten te sterk voor Doc Holiday (nr. 6) en in Nootdorp dwong ze een kamprit af tegen Eliot Charisma (nr. 20). Helaas zitten galoppades haar te vaak dwars. Wanneer ze die achterwege laat, zijn er mogelijkheden.

In ’t Zand treffen Emi van Jip (links) en Southwind Raptor elkaar voor de vijfde keer dit jaar, vier keer was dit in de eerste omloop.

9. Ronny Brandt – John de Leeuw 275 meter
Begon flitsend aan het seizoen met een overwinning tijdens zijn debuut in Sassenheim en een tweede plaats in Hoofddorp. Daarna liep het beduidend minder. Dat is grotendeels te wijten aan de regelmatig loodzware loting die hij krijgt voorgeschoteld. Tijdens zijn laatste vier starts werd hij drie keer uitgeschakeld door een latere finalist. Zijn voornaamste concurrenten starten in ’t Zand vanaf 280 meter. Daar moet Ronny Brandt van kunnen profiteren.

10. Utello des Vals – Danny den Dubbelden 275 meter
Maakte in Roden zijn debuut op de kortebaan en liet daarbij geen verkeerde indruk achter. Het is dat hij in de fout ging, anders was hij dicht bij de uitschakeling van Fullrich v Assum (nr. 17) geweest. Staat voor een loodzware klus tegen een kanshebber.

11. Verseau Blue – Ruud Pools 275 meter
Tijdens zijn eerste acht starts liep hij zeven keer bij de eerste vijf, maar winnen zat er niet in. Na snelle uitschakelingen in Purmerend en Enkhuizen liet hij zich in Lisse weer van zijn beste kant zien en liep naar een mooie vierde plaats. Is geen uitgesproken kandidaat voor een finaleplaats, maar wel degelijk een deelnemer om rekening mee te houden.

12. Contador – Manon Pools 275 meter
Een grillige sprinter uit de stallen van Aad Pools. Is met name de laatste weken op dreef, maar vergeet zich telkens te belonen. Kan zich qua snelheid meten met de allerbesten, maar maakte te vaak op het beslissende moment een fout. Wanneer de loting gunstig verloot, kan hij verrassend sterk uit de hoek komen.

13. Faustus – John Dekker 275 meter
Won halverwege juli even verrassend als sterk de kortebaan op Schiermonnikoog. Deed dat met een startontheffing. Vanaf de basisafstand komt hij steeds beter in zijn element. Zo finishte hij als derde in Beverwijk en bereikte hij tijdens zijn laatste twee starts in Enkhuizen en Lisse de derde omloop. Het zal een hels karwei worden om die prestaties in ’t Zand te herhalen.

14. Chaman Rapida – Thomas Bos 275 meter
Start in ’t Zand als een uiterst gevaarlijke outsider. Met zijn razendsnelle eerste meters is het parkoers over de Keinsmerweg hem op het lijf geschreven. Was met name tijdens het tweede deel van het seizoen sterk op dreef met een zege in Schagen en een tweede plaats in Roden. Wanneer de loting enigszins meezit, een deelnemer om in de gaten te houden.

Chaman Rapida (rechts) was dicht bij een stunt in Roden tegen Eliot Charisma.

15. Donate Groenhof – Bo Sprengers 280 meter
Kwam dik anderhalf jaar niet in actie op de kortebaan. Maakte zijn rentree in Lisse en draafde daar tot ieders verassing naar de overwinning. Rekende toen tijdens de finale af met Hero Baldwin. De nu achtjarige merrie is bekend met de Keinsmerweg. In 2015 liep ze in ’t Zand naar een sterke tweede plaats. Moet direct aan de bak tegen een zware tegenstander.

16. Barbert – Marco Spin 280 meter
De tienvoudig kortebaanwinnaar begon sterk aan het seizoen met een overwinning in Assendelft, maar had daarna moeite om aan te haken. Zijn laatste vier starts eindigden allemaal in de tweede omloop. Een deelnemer met kansen, al is de loting pittig.

17. Fullrich v Assum – Rick Wester 270 meter
De zesjarige merrie kwam dit seizoen zes keer in actie op de kortebaan en haalde alleen in Roden de tweede omloop. Toonde aanleg, maar maakte te veel fouten. Wordt op de Keinsmerweg voor het eerst gereden door Rick Wester. De combinatie staat voor een interessante rit.

18. Up Up and Away – Krista Timmer 275 meter
Qua record op de langebaan (1.11,2) de snelste deelnemer van allemaal. Kortebanen is echter een totaal andere discipline. Toch heeft hij zich dit seizoen, geholpen door een startontheffing, laten zien. Na een vierde plaats in Schagen was hij dicht bij de winst in Enkhuizen. In Nootdorp werd hij snel uitgeschakeld.

19. Janus Boshoeve – Manon Pools 275 meter
Won verrassend bij zijn debuut in Hillegom. Tijdens zijn twee daaropvolgende starts in Roden en Nootdorp werd hij echter voortijdig uitgeschakeld door respectievelijk Lordspirit (nr. 5) en Diesel Scott (nr. 2). De pupil van trainer Aad Pools heeft het talent, maar zal dat nog verder moeten ontwikkelen. Tijdens de eerste omloop moet hij vol aan de bak tegen de beste kortebaner van het afgelopen seizoen.

20. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 280 meter
De zevenjarige ruin kan terugkijken op een fantastisch seizoen. De pupil van trainer Mark de Jong won de kortebanen van Beverwijk, Bemmel, Enkhuizen, Roden en Nootdorp en is daarmee de trotse koploper in het klassement ‘Kortebaanpaard 2018’. Die successen kennen ook een keerzijde, want Eliot start in ’t Zand voor het eerst met een starthandicap. Dat maakt de opdracht, zeker met dit sterke deelnemersveld, er niet gemakkelijker op. Desondanks start hij als de favoriet.

21. Calistokingsdeep – Djimmy Schneider 275 meter
De ruin van Arnold de Wit verkeert in een blakende vorm. Begon wat moeizaam aan dit seizoen, maar groeide tijdens de zomermaanden uit tot een toonaangevende sprinter. Hij was op zijn best in Santpoort en Purmerend, waar hij onaangevochten won. In Nootdorp startte hij voor het eerst met Djimmy Schneider op de sulky en liep toen na bijloting naar een tweede plaats. Een gevaarlijke outsider voor de zege.

Bo Sprengers (links) en Djimmy Schneider strijden maandag in ’t Zand om de eerste prijs in het leerlingklassement.

22. Spirit Scott – John de Leeuw 270 meter
De achtjarige ruin heeft nog niet laten zien wat hij in huis heeft. Startte dit seizoen vijf keer en bereikte vier keer de tweede omloop. Heeft laten zien over snelheid te beschikken, maar maakt ook snel een fout. Wanneer John de Leeuw er voor zorgt dat hij zijn hoofd bij het werk houdt, kan de startontheffing van vijf meter wel eens goud waard blijken te zijn.

23. Cha Cha Cha – Caroline Aalbers 275 meter
Is bezig aan een prima seizoen. De pupil van trainster Caroline Aalbers is geen uitgesproken snelheidsduivel, maar is op een goede dag lastig te kloppen. Zo bereikte hij dit seizoen de finales van Assendelft en Medemblik, zijn beste prestaties ooit op de kortebaan.

24. Dancing Noble – Ruud Pools 275 meter
Kwam sinds Schagen niet meer in actie op de kortebaan. Loste op de Nieuwstraat zijn belofte in door, geholpen met een startontheffing, de finale te halen. Daarin profiteerde Chaman Rapida (nr. 14) van twee galoppades van de hengst. Zal die fouten achterwege moeten laten om in ‘t Zand tot een klassering te komen.

ONZE TIP:
1. ELIOT CHARISMA (nr. 20) 2. CALISTOKINGSDEEP (nr. 21) 3. RONNY BRANDT (nr. 9) 4. CHAMAN RAPIDA (nr. 14)
Outsiders: Doc Holiday (nr. 6), Southwind Raptor (nr. 7), Contador (nr.12) en Donate Groenhof (nr. 15)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan ’t Zand kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner of hier en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.