Voorbeschouwing en tips kortebaan Stompwijk

19 juli 2018 18:07

Wat een prachtig deelnemersveld! Minstens acht paarden zijn kanshebber voor de overwinning. Het kan niet anders dan dat een koers oplevert waar de vonken vanaf vliegen. Southwind Raptor is onze favoriet, maar heeft zwaar geloot. Daarom kan het ook geheel anders lopen en zou ‘Nooit Gedacht’ opnieuw een Stompwijkse winnaar kunnen krijgen!

1. Chaman Rapida – Danny den Dubbelden 300 meter
Heeft veel snelheid en kan zich soms meten met de beste sprinters van Nederland. De tweevoudig kortebaanwinnaar kwam dit seizoen nog niet tot aansprekende resultaten, maar heeft klasse genoeg om in Stompwijk ver te komen. Een outsider.

2. Cassari – John de Leeuw 300 meter
De merrie is wellicht de beste allrounder van Nederland, maar moet zich op de kortebaan nog bewijzen. Finishte als vierde in Venhuizen en als derde op Schiermonnikoog. Beide keren werd hij verslagen door Verseau Blue (nr. 16), die in Stompwijk als één van de favorieten start. Staat voor een pittige opgave tegen een prima sprinter.

3. Faustus – Micha Brouwer 300 meter
Kan in Stompwijk op veel aanhang rekenen. Kwam in zijn eerste drie optredens vanaf de basisafstand niet door de eerste omloop heen, maar liep op Schiermonnikoog, startend vanaf 295 meter, iedereen naar huis. Is tijdens zijn thuiswedstrijd de startontheffing kwijt, maar zal ongetwijfeld sterk voor de dag komen. Een gevaarlijke outsider.

4. Contador – Aad Pools 300 meter
Bereikte vorig jaar de finales van Venhuizen en Voorschoten, maar wist dit seizoen nog niet te overtuigen. Toch lijkt hij steeds beter in vorm te komen. Op het gras van Schiermonnikoog gaf hij prima partij aan Doc Holiday (nr. 14), de grasspecialist van Bo en Natasja Sprengers. Heeft de steun van Aad Pools, de meest winnende kortebaanpikeur aller tijden.

5. Evison – Ruud Pools 305 meter
Debuteerde in 2013 uitgerekend in Stompwijk op de kortebaan. Amper twee weken later won hij in Beverwijk zijn eerste kortebaan. De Zweed is een klasbak van de zuiverste soort, die zich ondanks zijn starthandicap nog altijd kan meten met de allerbeste sprinters. Hij start desondanks slechts als outsider, want hij heeft het met Eliot Charisma als tegenstander niet getroffen.

6. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 300 meter
De ruin haalde nog nooit de vierde omloop, maar start nu als kanshebber. De pupil van trainer Marc de Jong is een uitgesproken grasbaanspecialist, maar heeft zich inmiddels ook laten zien op de kortebaan. In Sassenheim was hij ruim sneller dan Ben Hurry, die een week later in Zwanenburg won, en in Hoofddorp wist hij een rit af te snoepen van de machtige Cattiva Byd. Helaas maakte hij te vaak een fout. Zonder galoppades een deelnemer om in de gaten te houden.

7. Barbert – Finn Verkaik 305 meter
De titelverdediger won de eerste kortebaan van het seizoen in Assendelft, maar wist daarna niet meer te overtuigen. In drie starts kwam hij, mede door galoppades, niet verder dan één plek in de tweede omloop. Hij heeft echter genoeg klasse en blijft daarom een deelnemer om rekening mee te houden.

Barbert (links) won vorig jaar de finale van Dutch Buitenzorg.

8. Action Invit – Rob Strik 300 meter
Tegen titelverdediger Barbert lijkt Action Invit kansloos. De veertienjarige ruin, bezig aan zijn laatste seizoen op de kortebaan, kwam vorig jaar en dit seizoen in negen starts geen enkele keer door de eerste omloop heen. Zijn beste prestatie ooit zette hij overigens wel in Stompwijk neer; vijfde in 2014.

9. Andrea Swagerman – Frans van der Blonk 305 meter
De elfjarige ruin maakt in Stompwijk zijn seizoendebuut. Behoorde enkele seizoenen geleden met zes overwinningen tot de absolute sprinttop. Vorig jaar wist hij in acht starts slechts één keer de tweede omloop te bereiken. Winnen tegen de behendige en snelle Hero Baldwin zal een verrassing zijn.

10. Hero Baldwin – Manon Pools 295 meter
Een deelnemer met mogelijkheden. Is een rappe starter en lijkt elke kortebaan steeds wat sneller te worden en wat meer inhoud te krijgen. Finishte moegestreden als vierde in Egmond aan den Hoef, na een prima koers te hebben gedraafd. Donderdag in IJmuiden ging het zelfs nog beter en haalde hij de finale. Behoort daarom, zeker met het voordeel van vijf meter, tot de kanshebbers.

11. Bizar Zandbergen – Danny Brouwer 300 meter
Maakt zijn debuut op de kortebaan. Is op de langebaan een prima haververdiener die de laatste maanden uitstekend presteert tijdens graskoersen met een bandenstart. Treft het echter niet met de loting.

12. Discovery’s Wish – John Dekker 295 meter
Oorspronkelijke rijder Wim van der Mespel moet helaas verstek laten gaan, maar met John Dekker heeft eigenaartrainer Cees Olsthoorn een uitstekende vervanger. De achtjarige ruin liet zich al zien in Zwanenburg waar hij een rit won van Columbine Lep (vorig jaar derde in Stompwijk) en in Warmond wist hij Southwind Raptor (nr. 13) een rit af te snoepen. Start voor het eerst vanaf 295 meter en dat biedt grote mogelijkheden.

13. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
Verkeert in de vorm van zijn leven. Begon het seizoen met ereplaatsen in Assendelft, Venhuizen en op Duindigt, maar na een periode van rust lijkt de Amerikaanse ruin sterker dan ooit. In Hoofddorp boekte hij, ondanks een starthandicap, een ijzersterke overwinning. Is daarom de uitgesproken favoriet in Stompwijk, maar zal eerst een uiterst lastige klus moeten klaren.

14. Doc Holiday – Bo Sprengers 300 meter
Zwaarder had de loting voor Doc Holiday niet kunnen zijn. Toch is de trots van de familie Sprengers niet kansloos. Op Duindigt won hij na een sterk optreden en versloeg toen tijdens de finale uitgerekend Southwind Raptor. Ook op Schiermonnikoog maakte hij een uitstekende indruk, maar ging tijdens de beslissende fase in de fout op een slecht stuk van de baan. Mocht het lukken Southwind Raptor te verslaan, dan is hij kanshebber nummer één voor de zege.

De finale op Duindigt: Doc Holiday blijft Southwind Raptor voor.

15. Yoran Sammer – Denise Pennekamp 300 meter
Kwam dit seizoen nog niet in actie op de kortebaan, maar heeft tijdens zijn vorige zestien starts genoeg ervaring opgedaan. Toonde in het verleden veel snelheid, maar maakte ook gemakkelijk een fout. Die kan hij zich tegen Verseau Blue niet veroorloven.

16. Verseau Blue – Ruud Pools 300 meter
Startte dit seizoen vijf keer op de kortebaan en haalde telkens de vierde omloop; een uiterst knappe prestatie. Winnen zat er vooralsnog niet in. Op Schiermonnikoog was hij er nog het dichtste bij, maar daar zat Faustus (nr. 3) hem tijdens de finale dwars. De vosruin van trainer Cees Hetteling heeft snelheid, is trouw en kan prima op gras uit de voeten. Dat maakt hem één van de
favorieten voor de overwinning in Stompwijk.

17. Birdy de Neuilly – John de Leeuw 295 meter
Een deelnemer met genoeg snelheid, maar niet altijd even trouw. Was in Venhuizen dicht bij een verrassing door uit geslagen positie een rit te winnen van Verseau Blue (nr. 16), maar tijdens de kamprit ging hij te vroeg van start. Toonde donderdag in IJmuiden wederom zijn snelheid, maar grossierde ook in galoppades. Voor de wedders met stalen zenuwen.

18. Lordspirit – Danny den Dubbelden 300 meter
Een prima sprinter uit de stal van Danny den Dubbelden, maar komt tekort voor de absolute top. Dit seizoen kwam hij in zeven starts niet verder dan vier plekken in de tweede omloop. Staat voor een pittige opgave.

19. Dundee Boko – Manon Pools 295 meter
Liefhebbers van een verrassing doen er goed aan Dundee Boko mee te nemen in hun weddenschappen. De ruin maakt wel eens een foutje, maar heeft eerder dit seizoen aangetoond prima op de kortebaan uit de voeten te kunnen. Zo won hij in Egmond aan den Hoef een rit van Verseau Blue (nr. 16). Met zijn snelle eerste meters en de steun van het thuispubliek moet Dundee Boko ver kunnen komen.

20. Gently Boko – Danny Brouwer 300 meter
Presteerde vorig jaar behoorlijk als vierjarige, met tweede plaatsen in Sassenheim en Roden. Dit seizoen kwam de merrie nog niet aan de start en is ze als vijfjarige het voordeel van een startontheffing kwijt. Heeft een razendsnelle start in de benen, maar mist onderweg een versnelling. Staat voor een lastig karwei tegen Dundee Boko.

21. Cha Cha Cha – John Dekker 300 meter
De ruin haalde vorig jaar de derde omloop in Stompwijk, waarin hij verloor van de latere winnaar Barbert (nr. 7). Begon subliem aan dit seizoen met een finaleplaats in Assendelft, maar is de laatste weken beduidend minder op dreef. Op Duindigt en in IJmuiden kwam hij niet door de eerste omloop heen. Moet de eerste omloop op basis van ervaring nu wel door kunnen komen.

Cha Cha Cha eindigde verrassend als tweede in Assendelft, maar overleefde donderdag in IJmuiden de eerste omloop niet.

22. Eagle Transs R – Micha Brouwer 300 meter
Debuteert op de kortebaan. Is op de langebaan een prima haververdiener en heeft ook op gras prima gepresteerd. Winnen bij een debuut is slechts voor heel weinig paarden weggelegd.

23. Arenne Loraine – Thomas Bos 300 meter
De ruin is terug van weggeweest. Startte in 2015 twee keer met Harry Pools op de kortebaan (Hillegom en Enkhuizen), maar wist beide keren de eerste omloop niet te overleven. Is desondanks niet kansloos, want zijn tegenstander heeft tot dusver ook nog niet weten te overtuigen op de kortebaan.

24. Sandvangens Titan – Frans van der Blonk 295 meter
Haalde de derde omloop in Assendelft, maar wist daarna niet meer in het prijzengeld te lopen. Had daarbij wel vaak de pech met een loodzware loting, al maakte hij ook regelmatig een fout. Moet op basis van ervaring de tweede omloop kunnen halen.

ONZE TIP: 1. SOUTHWIND RAPTOR (nr. 13) 2. VERSEAU BLUE (nr. 16) 3. DISCOVERY’S WISH (nr. 12) 4. HERO BALDWIN (nr. 10)
Outsiders: Eliot Charisma (nr. 6), Barbert (nr. 7) en Doc Holiday (nr. 14)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan Stompwijk kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.