Voorbeschouwing en tips kortebaan Schagen

1 september 2018 06:54

24 Paarden aan de start in Schagen, wat een uiterst divers deelnemersveld oplevert. Ervaren sprinters als Calistokingsdeep, Columbine Lep en Chaman Rapida moeten het opnemen tegen diverse debutanten en veelbelovende paarden zoals Harley D Energy, Dancing Noble en Up Up and Away. De paarden van Lindsey Pegram lijken de meeste kans te hebben, maar vlak Ruud Pools, die elke straatsteen in Schagen kent, niet uit. Wie gaat de koers winnen? Wie het weet mag het zeggen!

1. Diesel Scott – John de Leeuw 275 meter
Een zeer degelijke kortebaner. Won vorig jaar als vierjarige in Egmond aan den Hoef en Roden. Dit seizoen draait hij vanaf de basisafstand zeer behoorlijk mee. Zo finishte hij als tweede in Zwanenburg en als vijfde in Wognum en Santpoort. Staat voor een lastige klus tegen de titelverdediger.

2. Chaman Rapida – Krista Timmer 275 meter
Een onberekenbare deelnemer. Kan zich op een goede dag meten met de absolute top, maar kan het ook zomaar voor gezien houden. Liet zich dit seizoen al verschillende keren van zijn beste kant zien, maar meer dan twee vijfde plaatsen leverde dat vooralsnog niet op. Liet tijdens zijn laatste start in De Lier zien in een uitstekende vorm te verkeren, maar een te vroege start deed hem de das om. Een kanshebber!

Chaman Rapida won vorig jaar met Danny den Dubbelden in Schagen en is nu weer kansrijk.

3. Cha Cha Cha – Caroline Aalbers 275 meter
Begon met een tweede plaats in Assendelft uitstekend aan het seizoen, maar kon daarna niet meer overtuigen. In vier daaropvolgende starts bereikte hij alleen in Stompwijk de tweede omloop. Is niet onbekend met het parkoers over de Nieuwstraat. In 2014 finishte de negenjarige ruin al eens als derde in Schagen.

4. I am Perfect – Manon Pools 270 meter
Het wil nog niet vlotten met de prestaties van I am Perfect. De zesjarige hengst kwam dit seizoen zeven keer aan de start en haalde daarin drie keer de tweede omloop. Zijn laatste drie starts eindigden telkens tijdens het eerste bedrijf. Maakt vooralsnog te veel fouten. Wanneer hij deze achterwege laat, liggen er mogelijkheden.

5. Faustus – Micha Brouwer 275 meter
De verrassende winnaar van de kortebaan op Schiermonnikoog. Maakte die middag op het Waddeneiland gebruikt van een startontheffing van vijf meter, een voordeel dat hij nu kwijt is. Liep een prima koers in Beverwijk waar hij als derde aantikte. Was in De Lier geen partij voor de ontketende Chaman Rapida (nr. 2). Staat nu wederom voor een pittige klus.

6. Dancing Noble – Ruud Pools 270 meter
Toonde aanleg tijdens zijn eerste drie starts, maar was foutief in Hoofddorp. Daarna liet hij de kortebaan enige tijd links liggen en liep enkele prima koersen op de grasbanen. Maakt in Schagen zijn rentree en behoort direct tot de kanshebbers voor de zege. Met zijn soepele en snelle eerste meters is hij dankzij zijn startontheffing van vijf meter lastig te achterhalen.

7. Panic Launcher – Rick Wester 275 meter
De nieuwste aanwinst van Michel Roggen en zijn Stal de Groninger(s). De achtjarige merrie maakt haar debuut op de kortebaan. Op de langebaan klokte ze als eens een 1.12,0. Dat Rick Wester goed kan omgaan met debutanten bewees hij dit seizoen in Sassenheim, waar hij met de toen debuterende Ronny Brandt won.

8. Obelix West – Thomas Bos 275 meter
Net zoals stalgenoot Cha Cha Cha kent Obelix West het parkoers over de Nieuwstraat bijzonder goed. In 2016 finishte hij al eens als tweede in Schagen. Dit seizoen won hij even verrassend als sterk in Venhuizen. In zijn laatste vijf starts kwam hij vier keer niet verder dan de tweede omloop. Dat zegt niets over zijn kwaliteiten, want met zijn bliksemstart kan hij voor een verrassing zorgen!

9. Boucher le Blanc – John Dekker 275 meter
De tienjarige ruin is betrekkelijk nieuw op de kortebaan. Staat voor zijn derde start, maar is een deelnemer om in de gaten te houden. Kwam in Santpoort niet door de eerste omloop heen, maar gaf wel uitstekend partij aan Ronny Brandt, de uiteindelijke nummer drie van de middag. De ruin kan verrassen.

10. Fullrich v Assum – Bo Sprengers 275 meter
Overleefde tijdens haar debuut de eerste omloop niet, maar de Meiden van Assum konden desondanks terugkijken op een prima optreden van hun pupil. Door de dadendrang van de merrie moest Birdy de Neuilly, die later de finale haalde, flink zijn benen strekken. Wanneer ze van elke start iets opsteekt, kan de merrie uitgroeien tot een prima kortebaner.

11. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 275 meter
De favoriet voor het winnen van de kortebaan. De trots van Arnold de Wit verkeert de laatste weken in uitstekende vorm. Zo finishte hij als derde in IJmuiden, won ijzersterk de kortebaan van Santpoort en bereikte de finale van Bemmel. Donderdag in Middenbeemster moest hij het in de derde omloop na een kamprit afleggen tegen de uiteindelijke winnaar Doc Holiday.

Calistokingsdeep is de logische favoriet in Schagen.

12. Gigi – Willem Steur 275 meter
Het zit Willem Steur en zijn Gigi niet mee. Waar hij eerder dit seizoen met de vijfjarige merrie kortebaankanonnen Barbert en Casanova lootte, is nu Calistokingsdeep de tegenstander. Dat lijkt een te zware klus.

13. Diva Divine – Ruud Pools 270 meter
Wie op zoek is naar een surprise, komt uit bij deze vijfjarige vosmerrie. Presteerde tijdens haar eerste drie starts vanaf de basisafstand niet onverdienstelijk. In Bemmel wist ze zelfs van Eliot Charisma een rit te winnen, maar ging daarna in de fout. Start niet als een uitgesproken kanshebber, maar de vijf meter voorsprong bij de start kunnen wel eens goud waard zijn.

Diva Divine is gevaarlijk met vijf meter ontheffing.

14. Every’s wish – Caroline Aalbers 275 meter
Ook Every’s wish haalde al eens het podium in Schagen. In 2016 finishte ze als derde. Dit seizoen kent nog geen uitschieters. In Zwanenburg zat het koersverloop mee en werd ze derde. In haar daaropvolgende starts liep ze regelmatig snelle ritten, maar was het niet genoeg om de derde omloop te bereiken.

15. Hayley Scott – Djimmy Schneider 270 meter
De vierjarige merrie start voor het eerst op de kortebaan. Heeft ook op de langebaan niet veel ervaring, maar won vorig jaar wel een koers in Groningen. De Duitse merrie is dus lastig in te schatten. Wanneer ze zich direct kan meten met El Salvador, ligt een mooie sprinttoekomst in het verschiet.

16. El Salvador – John de Leeuw 275 meter
Begon flitsend aan het seizoen met een tweede plaats in Wognum, maar kwam in zijn zes daaropvolgende starts slechts één keer door de eerste omloop heen. Daarbij was de loting vaak zwaar en liep het niet altijd gesmeerd in het startvak. In De Lier toonde de pupil van trainer Hans Bot verbetering. Wanneer hij die lijn door kan zetten, is een plek in de derde omloop niet ondenkbaar.

17. Lordspirit – Krista Timmer 275 meter
Staat voor zijn tiende start dit seizoen. In de negen voorgaande starts liet hij zo nu en dan een snelle rit zien, maar dat was te weinig om zich te klasseren. Staat voor een pittige opgave tegen een erkende kortebaner.

18. Columbine Lep – Sytske de Vries 275 meter
De merrie kende vorig jaar een topseizoen met overwinningen in Vroomshoop en Hoofddorp en een eindeloze lijst aan podiumplaatsen. In Schagen finishte ze juist net naast het podium als vierde. Dit seizoen is de merrie nog zoekende. Een finaleplaats in Santpoort was tot dusver haar beste prestatie. Met leerlingpikeur Sytske de Vries lijkt ze steeds beter te klikken.

Columbine Lep maakte een goede indruk in Middenbeemster.

19. Go Lucky – Manon Pools 275 meter
Kwam dit seizoen één keer eerder in actie. In Wognum was zij kansloos tegen El Salvador (nr. 16), die later de finale haalde. Toonde vorige week vorm in Wolvega, waar hij verrassend als tweede finishte. Wordt getraind door Patrick de Haan, de kersverse winnaar van de Derby der driejarigen, de belangrijkste wedstrijd van het jaar.

20. Harley D Energy – Lindsey Pegram 270 meter
Naast Calistokingsdeep (nr. 11) komt Lindsey Pegram ook met een tweede serieuze kanshebber aan de start. De vierjarige ruin liep een uitstekende koers in Egmond aan den Hoef, waar hij als tweede finishte. In Beverwijk was hij minder in vorm en werd verrassend al tijdens de tweede omloop uitgeschakeld. Wanneer hij zijn vorm hervindt, is Harley D Energy een deelnemer om ernstig rekening mee te houden!

21. Einstein – Harry Pools 275 meter
Kwam dit seizoen één keer eerder aan de start. Dat was in Assendelft, waar hij tijdens de eerste omloop niets te vertellen had tegen de snelle Ben Hurry. Zal verbeterd moeten zijn om een rol van betekenis te kunnen spelen.

22. Up Up and Away – John Dekker 270 meter
Een interessante deelnemer. Toonde aanleg tijdens zijn eerste starts door in Hoofddorp de derde omloop te halen. Was tijdens het Nederlands kampioenschap volkomen kansloos tegen Eliot Charisma, maar dat is geen schande. Wanneer het koersverloop enigszins mee zit en hij zijn vijf meter voorgift optimaal kan benutten is de Amerikaan, met een record op de langebaan van 1.11,2, een deelnemer met mogelijkheden.

23. Wammes – Willem Steur 275 meter
Met zijn veertien jaar de nestor van het deelnemersveld. Net als zijn stalgenoot lootte Wammes tijdens zijn eerste twee starts dit seizoen erg ongelukkig. Op Schiermonnikoog lootte hij Doc Holiday en in Bemmel Blackpearl Trans R. Wat dat betreft zit de loting nu wel mee, want zijn tegenstander is op de kortebaan onervaren.

24. Spirit Scott – Rick Wester 275 meter
De tweede debutant namens Michel Roggen en zijn Stal de Groningers. De achtjarige ruin was de afgelopen weken vooral actief op de diverse grasbanen in Nederland. Of hij uit de voeten kan op de kortebaan zal moeten blijken.

ONZE TIP:
1. CALISTOKINGSDEEP (nr. 11) 2. HARLEY D ENERGY (nr. 20) 3. CHAMAN RAPIDA (nr. 2) 4. DANCING NOBLE (nr. 6)
Outsiders: Diva Divine TF (nr. 13), Columbine Lep (nr. 18) en Up Up and Away (nr. 22)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan Schagen kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner of hier en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.