Voorbeschouwing en tips kortebaan Sassenheim

12 juni 2019 15:38

De toeschouwers in Sassenheim mogen zich verheugen op een mooie koers. Het deelnemersveld herbergt enkele absolute toppers in het kortebaangenre. Het is jammer dat Calistokingsdeep en Hero Baldwin en Boucher le Blanc en Ronny Brandt direct elkaar treffen, maar dat biedt ook kansen voor aanstormende talenten. Krijgen zij in Sassenheim voet aan de grond of gaat de winst naar de erkende toppers?

 1. Pompano Mick – Rob Strik 300 meter
Staat voor zijn tiende start op de kortebaan. Wist tijdens zijn negen vorige starts twee keer de eerste omloop te overleven. De pupil van de enthousiaste trainer en pikeur Rob Strik kan misschien profiteren van de onervarenheid van zijn tegenstander.

2. Dolly Pop – Thomas Bos 300 meter
De nieuwste aanwinst van trainer Rob de Vlieger maakt zijn debuut op de kortebaan. Kwam op 2 juni nog in actie tijdens een koers op Duindigt en liep toen met een sterk eindschot naar de vierde plaats. Is bij Thomas Bos in goede handen, maar zal moeten worden afgewacht.

3. Donder Frejo – Sytske de Vries 300 meter
Maakt zijn seizoendebuut. Was in 2017 succesvol op de kortebaan met een vierde plaats in Lisse en een derde plaats in Utrecht. Profiteerde toen van een startontheffing, een voordeel dat hij nu kwijt is. Moet in staat worden geacht om de tweede omloop te halen, maar is daarna wel afhankelijk van de loting.

4. Haya Alki – Marco Spin 300 meter
Kwam dinsdag in actie tijdens de kortebaan van Venhuizen, maar wist tijdens haar debuut niet de eerste omloop te overleven. De eveneens debuterende Smart Dilli was de pupil van trainer Bryan Vader gemakkelijk de baas. De vijfjarige merrie zal ongetwijfeld hebben geleerd van haar eerste kortebaan en zal in Sassenheim ongetwijfeld beter voor de dag komen.

 5. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 305 meter
Is bijzonder sterk aan het seizoen begonnen. Haalde zowel de finale in Assendelft als Wognum en kwam beide keren uitermate sterk en vooral betrouwbaar voor de dag. Wilde in het verleden nog wel eens een foutje maken, maar lijkt dit seizoen sterker dan ooit. Paarden die deelnemen met een starthandicap zijn afhankelijk van een niet al te zware loting. Inhaalraces tijdens de eerste omlopen verkleinen de kans op winst tijdens de finale. Had het daarom met Hero Baldwin als tegenstander bijna niet slechter kunnen treffen.

 6. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter
Eén van de revelaties van het vorige seizoen. Haalde als vierjarige vier finales waarvan hij er één (in Heemskerk) wist te winnen. Is een jaartje ouder en dus sterker geworden. Kwam in Wognum voor het eerst dit seizoen in actie en strandde toen na knalharde ritten tegen Chief One in de derde omloop. Moet het vooral hebben van zijn razendsnelle start. Met Calistokingsdeep heeft hij een loodzware tegenstander getroffen. Mocht hij het eerste bedrijf overleven, liggen er mogelijkheden op een klassering.

Hero Baldwin heeft bijzonder slecht geloot in Sassenheim.

7. Calvados Chess – John de Leeuw 300 meter
Liet dinsdag in Venhuizen zien een aanwinst te zijn voor de kortebaan. Schakelde tijdens de eerste omloop de snelle Evison uit om daarna de talentvolle Fullrich v Assum tot een uiterste krachtsinspanning te dwingen. Helaas wist hij de derde omloop niet te bereiken, maar de zevenjarige hengst is klaar voor zijn eerste klassering. Gaat hem dat in Sassenheim lukken?

8. Friendly Mood – Wim van der Mespel 300 meter

Opnieuw een debutant aan de start. De zevenjarige merrie is op de langebaan een bescheiden haververdiener met een winsom van zeven mille en een record van 1.14,7. Ze eindigde op het strand van De Haan, in een koers vergelijkbaar met de kortebaan, als tweede achter Ursy Flyling (18). Staat voor een pittig karwei tegen een opponent die zich steeds meer ontwikkelt.

 9. Faustus – Thomas Bos 300 meter
Koerst dit seizoen nog niet gelukkig. Trof in Assendelft een meesterlijke Barbert als tegenstander en in Venhuizen de talentvolle vierjarige Ici Sofi. Beide keren wist hij zich niet te kwalificeren voor de tweede omloop. Dat de twaalfjarige ruin snelheid heeft, bewees hij vorig jaar met een zege op Schiermonnikoog en een derde plaats in Beverwijk.

10. Lordspirit – Danny den Dubbelden 300 meter
Loopt al een aantal seizoenen op de kortebaan, maar wist zich na een finaleplaats in Egmond aan den Hoef in 2017 niet meer te klasseren. Dat is opvallend, want de Zweedse hengst is een bijzonder snelle deelnemer. Het gaat vaak net mis bij de start of met een galoppade onderweg. Wanneer hij deze fouten achterwege laat, is Lordspirit een deelnemer om rekening mee te houden.

11. Blackpearl Trans R – Manon Pools 305 meter
De wondermerrie van Aad en Manon Pools kent de Teijlingerlaan als haar eigen broekzak. In 2013 finishte ze als derde om in 2015 onaangevochten te winnen. Vorig jaar liep ze naar een prachtige finaleplaats om tijdens de eindstrijd haar meerdere te moeten erkennen in Ronny Brandt (nr. 24). Voor haar geldt hetzelfde als voor Calistokingsdeep (nr. 5): een gunstige loting is een must voor een goed resultaat. Blijft te allen tijde een deelnemer om in de gaten te houden.

12. Voltigeur d’Amour – Sjaak Snoek 300 meter
Maakte in Wognum zijn debuut op de kortebaan, maar was toen tijdens de eerste omloop kansloos tegen Lordspirit (nr. 10). Heeft nu met Blackpearl Trans R als tegenstander nog zwaarder geloot.

13. Gaya Vip – Caroline Aalbers 300 meter
De merrie maakte in Wognum haar debuut op de kortebaan, maar was kansloos tegen Hero Baldwin (nr. 6). Ze liet toen wel snelheid zien door in het tweede deel meters goed te maken op haar tegenstander. Trainster Caroline Aalbers en pikeur John Dekker waren tevreden en zien potentie. Ze zal in Sassenheim moeten laten zien dat ze heeft geleerd van haar eerste koers.

14. Rockson Fair – Rob Strik 300 meter
Kwam vorig jaar twee keer in actie op de kortebaan, maar wist beide keren de eerste omloop niet te overleven. Zal verbeterd moeten zijn om nu wel door te bekeren. Achterom draaien is in elk geval niet in zijn voordeel.

15. Lannoo EV – Rob van Toor 295 meter
De merrie debuteert op de kortebaan en wordt direct flink op de proef gesteld met Eliot Charisma als tegenstander. Ze werkte dinsdag in Venhuizen met Wim van der Mespel en liet toen mooie dingen zien. Dat belooft wat voor dit seizoen, maar Sassenheim komt waarschijnlijk nog te vroeg.

16. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 300 meter
De grote favoriet in Sassenheim. Was vorig jaar al bijzonder goed op dreef op de Teijlingerlaan, maar vergooide zijn kansen met galoppades. Na die koers groeide Eliot uit tot de koning van de kortebaan met zeges in Beverwijk, Bemmel, Enkhuizen, Roden en Nootdorp. Lijkt in tegenstelling tot zijn concurrenten gunstig geloot te hebben. Dat kan weleens het verschil maken.

Eliot Charisma is het te kloppen paard in Sassenheim.

17. Discovery’s Wish – Wim van der Mespel 300 meter
Dat de pupil van trainer Cees Olsthoorn in zijn eerste zes starts op de kortebaan nog geen enkele euro heeft verdiend, mag een klein wonder heten. De negenjarige ruin is een topsprinter in de dop, maar loot keer op keer loodzwaar. Zoals dinsdag in Venhuizen. Daar wachtte in de tweede omloop de latere finalist Archange de Jiel. Dat het Discovery’s Wish lukte om hem een rit af te snoepen, zegt veel. Een gevaarlijke outsider!

18. Ursy Flying – John Dekker 300 meter
Een nieuwe sprinter uit de stal van Caroline Aalbers. Hoewel de elfjarige ruin debuteert op de kortebaan, heeft hij wel degelijk ervaring met het koersen over ongeveer 300 meter. Zo won hij de zaterdag-kortebaan in De Haan in België, waar op het strand een koers vergelijkbaar met een kortebaan werd afgewerkt. Staat voor een lastige klus.

19. Chaman Rapida – Danny den Dubbelden 300 meter
Leek op weg naar de overwinning in Wognum, maar het te zware koersverloop brak de tienjarige ruin op. Uiteindelijk finishte hij als derde, te weinig na zo’n flitsend optreden. Start daarom in Sassenheim als één van de kanshebbers, maar zal zijn concurrenten wel zo lang mogelijk moeten ontlopen.

Chaman Rapida is vooral in de eerste omlopen nauwelijks te kloppen.

20. Cresus Tergot – Sytske de Vries 300 meter
Het blik met debutanten dat voor Sassenheim is opengetrokken, krijgt met deze zevenjarige ruin zijn vijfde en laatste exemplaar. Op de langebaan liep Cresus Tergot zo’n 21 mille aan prijzengeld bij elkaar met een record van 1.14,9. Debuteren met Chaman Rapida als tegenstander is een zwaar karwei.

21. Gently Boko – Marco Spin 300 meter
Een zeer behoorlijke kortebaner van Piet Baltus. Als vierjarige haalde ze in 2017 tijdens haar debuut de finale in Sassenheim. Vanaf de basisafstand heeft ze het lastiger. Liet dit seizoen al verschillende snelle ritten zien, maar lootte beide keren een zware tegenstander in de tweede omloop. Ze verdient een klassering.

22. Cha Cha Cha – Caroline Aalbers 300 meter
De trouwe ruin staat inmiddels voor zijn 37e start op de kortebaan. Deed het vorige jaar alleraardigst met tweede plaatsen in Assendelft en Medemblik. Is een rap paardje, maar mist net die fijne versnelling onderweg die het verschil tussen winst en verlies betekent. Het aanwijzen van een winnaar in deze rit is lastig.

23. Boucher le Blanc – John Dekker 300 meter
Had normaal gesproken tot de kanshebbers behoord, maar heeft loodzwaar geloot tegen titelverdediger Ronny Brandt. Vorig jaar won hij met een startontheffing in Medemblik, maar ook vanaf de basisafstand stond hij z’n mannetje. Zo eindigde hij knap als vijfde in Assendelft.

24. Ronny Brandt – John de Leeuw 300 meter
De titelverdediger is uitstekend aan het seizoen begonnen. Vorig jaar stelde hij vrijwel nooit teleur, maar miste net het vermogen om het de echte snelheidsduivels lastig te maken. In Wognum oogde hij twee weken geleden echter sterker dan ooit en liep overtuigend naar de bloemen. Ook John de Leeuw was erg positief over hem en dat maakt van de Italiaan de eerste uitdager van onze favoriet Eliot Charisma (nr. 16).

ONZE TIP:
1. ELIOT CHARISMA (NR.16) 2. RONNY BRANDT (NR.24) 3. CALISTOKINGSDEEP (NR.5) 4. CHAMAN RAPIDA (NR.19)
Outsiders: Hero Baldwin (nr.6), Calvados Chess (nr.7) en Discovery’s Wish (nr. 17)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst Sassenheim

2002 Nandoe Enzelens Rob de Vlieger
2003 Super Can Read Robin Bakker
2004 Maestro Vica John de Leeuw
2005 Hot Water Ruud Pools
2006 Xanthos John de Leeuw
2007 Vien H Ruud Pools
2008 Viva’s Limburgia Manon Pools
2009 Walkover John Dekker
2010 Yke Starlake Ruud Pools
2011 Le Dream Wim van der Mespel
2012 Viva’s Limburgia Josette Pools
2013 Andrea Swagerman Frans van der Blonk
2014 Andrea Swagerman Frans van der Blonk
2015 Blackpearl Trans R Manon Pools
2016 Barbert John de Leeuw
2017 Fuggedaboutit John de Leeuw
2018 Ronny Brandt Rick Wester

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.