Voorbeschouwing en tips kortebaan Sassenheim

16 juni 2022 13:49

Het was flink zoeken voor de kortebaan van Sassenheim, maar uiteindelijk start de koers over de Teijlingerlaan met zestien paarden. Het deelnemersveld bestaat uit een mooie mix van ervaren sprinters en debutanten. Uiteraard zijn de gevestigde namen favoriet of is er een nieuwkomer die voor een daverende verrassing kan zorgen?

1. Jet Bianco – John Dekker 300 meter
Stuitte vorig jaar tijdens zeven van haar acht starts steevast tijdens de eerste of de tweede omloop op een latere finalist. Hierdoor kon ze maar zelden laten zien wat ze in huis had, want die ene keer dat de loting iets gunstiger verliep, haalde ze direct de finale van Enkhuizen. De merrie van trainster Caroline Aalbers heeft de beschikking over een bliksemstart, een ijzersterk wapen. In Wognum stelde ze echter teleur en schakelde zichzelf uit. Op een goede dag doet ze mee om de prijzen.

2. Unguento – Frans van der Blonk 300 meter
De negenjarige hengst is de enige deelnemer in Sassenheim die ook tijdens de eerste drie kortebanen van het seizoen in actie kwam. Tijdens die eerste deelnames liet hij geen onuitwisbare indruk achter. Tijdens zijn debuut in Assendelft draafde hij enigszins gelukkig in de prijzen, maar in Wognum wilde hij er vervolgens niets van weten. In Venhuizen gaf hij echter behoorlijk partij aan de latere winnaar Panic Launcher. De Italiaan maakt dus vorderingen, maar zal nog een grote stap moeten zetten om aanspraak te maken op de overwinning.

3. Jesican – Mats Wester 295 meter
De merrie is de eerste debutant die in Sassenheim in actie komt. Op de langebaan heeft ze een record van 1.16,2 en een winsom van € 2.520,00. Maakt haar meters op de drafbanen vooral in Duitsland. Heeft met favoriet Eliot Charisma uiterst zwaar geloot, maar kan daarom frank en vrij starten.

4. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 305 meter
Dat Eliot Charisma uitgerekend in Sassenheim zijn rentree maakt, is geen toeval. In 2018 verdiende hij op de Teijlingerlaan zijn eerste prijzengeld op de kortebaan en zijn zege in 2019 maakt hem automatisch de titelverdediger. Het is afwachten hoe het met de vorm van de tienvoudig kortebaanwinnaar is gesteld. Na de laatste kortebaan van 2021, waar hij de finale haalde, raakte hij geblesseerd en kwam tot vrijdag in Sassenheim niet meer in actie. De ervaring leert dat de pupil van trainer Mark de Jong er eigenlijk altijd staat en dat maakt van hem de favoriet voor de overwinning.

Eliot Charisma was in 2019 onaangevochten de sterkste in Sassenheim en verdedigt dit jaar zijn titel.

5. Kas Trottatore – Krista Timmer 300 meter
Was de revelatie van de kortebaan van Wognum. Op de Kerkstraat schakelde hij eerst knap Lordspirit uit, om daarna ook Coktail Bar aan de zegekar te binden. Vervolgens delfde hij tijdens een tumultueuze halve finale het onderspit tegen Ronny Brandt (nr.13), die tot de bodem moest om de pupil van trainer Jan Snoek te verslaan. Kas Trottatore finishte uiteindelijk als vierde en mocht dik tevreden zijn met dat resultaat. Het is nu aan vijfjarige ruin om de volgende stap te zetten. Het talent is er in elk geval.

6. Hasta la Vista – Ruud Pools 295 meter
Tijdens zijn start in Wognum waren er verwachtingen, maar helaas voor zijn achterban kwamen deze er niet uit. Na overtuigend de eerste rit te hebben gewonnen van Goah d’Isere, ging hij daarna tweemaal in de fout. Wellicht kwam dat door een ellenlange pauze, want zijn tegenstander verloor eerst een ijzer en had na verschillende mislukte starts ook een nieuwe sulky nodig. Heeft in elk geval een snelle start in de benen en dat is op de kortebaan een voordeel.

7. Djoko’s Way – Frans van der Blonk 295 meter
De vierde rit van de middag is een strijd tussen twee debutanten. Djoko’s Way was tijdens de eerste jaren van zijn loopbaan vooral actief in Frankrijk en maakte in 2018 de overstap naar het entrainement van Dion Tesselaar. Hoewel hij al enigszins op leeftijd is, draafde hij vorig jaar zijn record op Wolvega, 1.15,0. Verdiende inmiddels € 32.545,00 op de langebaan en was onlangs actief tijdens het sprintkampioenschap op Alkmaar. Geniet in deze rit het voordeel van het voordraaien.

8. Piet de Wit – John Dekker 295 meter
Was woensdag actief op de grasbaan van Aduard, waar hij na een koers in het spoor van de koploper uiteindelijk als vierde finishte, net achter winnaar Gently Boko. Hij is een nakomeling van Sweepstakes-winnaar Yeovani Boko, die vooral furore maakte in het klassieke circuit. Heeft net zoals zijn tegenstander nog alles te leren en te bewijzen op de kortebaan.

9. Flavius Boko – Rick Wester 295 meter
Flavius Boko is de vierde debutant van de middag en het mag duidelijk zijn dat we in deze periode waarin de kortebaandeelnemers niet voor het oprapen liggen we elke nieuwkomer met open armen ontvangen. De tienjarige ruin viel vorig jaar positief op door op Wolvega als outsider de Alkmaar XXL-koers te winnen. Dat deed hij na een snelle start en veel strijd in de laatste meters. Woensdag was hij actief op het gras van Aduard en bleef toen buiten de prijzen. Het kan een mooie strijd worden tegen een andere nieuwkomer, Divine League!

10. Divine League – Thomas Bos 295 meter
Tijdens de eerste jaren van de kortebaan in Sassenheim speelden de paarden van Rob de Vlieger een grote rol op de Teijlingerlaan. Aan Divine League de zware taak om de eer van de trainer en pikeur uit Zwaanshoek hoog te houden. Dat zal niet meevallen, want de zesjarige merrie maakt haar debuut op de kortebaan. Ze werd enkele maanden geleden vanuit Zweden naar Nederland gehaald en maakt deel uit van de stal van De Gele Kanaries. Ze draafde enkele koersen op de langebaan, maar liep niet in de prijzen. Wellicht dat het werk over de kortere afstand haar beter ligt.

11. Hequejuela – Ruud Pools 295 meter
Maakte in Wognum tijdens de omlopen door kennis met de kortebaan. De merrie moest duidelijk wennen aan de nieuwe omstandigheden, maar ging het met Manon Pools op de sulky steeds beter doen. Zij ging net zolang door met die training totdat Hequejuela begreep wat er van haar werd verwacht. Tijdens haar debuut in Venhuizen wierp dat bijna haar vruchten af. Tijdens de tweede omloop verraste ze de latere winnaar Panic Launcher door brutaal de tweede rit te winnen. Daarna ging ze galopperend van start, maar de trouwe kortebaanvolgers hebben haar naam ongetwijfeld onthouden. Heeft met Chief One als tegenstander niet best geloot. Wanneer ze deze klus weet te klaren, kunnen er mooie dingen gebeuren.

12. Chief One – Mats Wester 300 meter
Eliot Charisma (nr. 4) leek vorig jaar op weg naar een onaangevochten overwinning in Emmeloord, totdat Chief One ineens dwars ging liggen. De achtjarige ruin bleek in 2019 een prima sprinter, maar was normaal gesproken niet opgewassen tegen de echte kanonnen. Hij had zich echter uitstekend ontwikkeld en liet Eliot Charisma geen kans. De trots van eigenaar Michel Roggen won daarna ook in Santpoort en Lisse en kroonde zich tot ‘Kortebaner van het Jaar’. In Sassenheim is hij de grootste uitdager van de favoriet, alhoewel hij in Wognum geen verpletterende indruk maakte. Daar sneuvelde hij tijdens de tweede omloop tegen Ronny Brandt (nr. 13) en kwam moeizaam van start. Dat zal echt verbeterd moeten zijn wil hij in Sassenheim scoren.

13. Ronny Brandt – Demi Veenstra 300 meter
De onverwoestbare Ronny Brandt maakte in 2018 op de Teijlingerlaan zijn debuut op de kortebaan en won meteen. In 2019 won hij maar liefst vijf kortebanen en werd ‘Kortebaner van het Jaar’. Vorig jaar kwam hij tot een finaleplaats in Medemblik, maar speelde verder geen rol. In Wognum toonde hij echter aan op de weg terug te zijn. Samen met zijn verzorgster Demi Veenstra zorgde hij voor een fraaie verrassing door even knap als sterk de finale te halen. De Italiaan is op geen enkele fout te betrappen, een machtig wapen op de kortebaan. Sta niet raar te kijken wanneer Ronny Brandt na afloop van de kortebaan de ereronde draaft.

Ronny Brandt haalde zowel in 2018 als in 2019 de finale in Sassenheim; in 2018 won hij bij zijn debuut, een jaar later verloor hij de eindstrijd van Eliot Charisma.

14. Goah d’Isere – Wouter de Reus 300 meter
De negenjarige ruin heeft veel in zijn mars, maar heeft zijn dadendrang dit seizoen nog niet om kunnen zetten in klinkende resultaten. Zowel in Assendelft als in Wognum sneuvelde hij tijdens de tweede omloop. In Assendelft viel hij wel op met een indrukwekkende inhaalrace op Kelsa Europoort, de kampioen van Nederland. Met de snelheid zit het wel goed, maar in Wognum verknoeide hij zijn kansen in het startvak. Wil de pupil van Wouter de Reus een kans maken tegen Ronny Brandt, zal hij scherp moeten starten.

15. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
De rol van Southwind Raptor leek langzaam maar zeker uitgespeeld op de kortebaan. Vorig jaar kwam hij tot ‘slechts’ twee derde plaatsen; ietwat mager voor misschien wel de snelste kortebaner van het circuit. In Venhuizen liet hij zich echter weer van zijn beste kant zien en knalde naar een prachtige tweede plaats. Wanneer de Amerikaan van eigenaartrainer Bert de Boer die vorm weet te evenaren, doet hij ook op de Teijlingerlaan mee om de overwinning. Voorwaarde is wel dat hij een oneven nummer loot, want in de linkerbaan is Southwind Raptor uiterst kwetsbaar.

16. Happy New Day – Rick Wester 295 meter
Je kortebaanloopbaan beginnen tegen zo’n doorgewinterde sprinter als Southwind Raptor wens je niemand toe. Helaas is dat wel het geval voor Happy New Day, de vijfjarige ruin van eigenaar en trainer Jeroen Offeringa. Dat betekent niet dat hij zich zomaar gewonnen zal geven. Sterker, de overwinning die hij een kleine twee weken geleden in Alkmaar boekte, stemt zelfs hoopvol. Happy New Day pakte rap de leiding en counterde succesvol alle aanvallen op zijn koppositie. Hij heeft tien meter voorsprong op Southwind Raptor. Is Sassenheim klaar voor een stunt?

ONZE TIP:
1. Eliot Charisma (nr. 4) 2. Chief One (nr.12) 3. Ronny Brandt (nr. 13) 4. Southwind Raptor (nr. 15)
Outsiders: Hequejuela (nr. 11)

Online wedden

Je hoeft vrijdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Sassenheim. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.