Voorbeschouwing en tips kortebaan Santpoort

2 augustus 2022 19:19

Voor het eerst in de historie van de kortebaan staat er een heuse interland op het programma. Acht paarden uit Nederlandse stallen nemen het op tegen acht paarden in Belgische training. De favorieten komen vanzelfsprekend uit eigen land. Zij hebben immers de meeste ervaring. Toch sluiten we een verrassing van onze zuiderburen niet bij voorbaat uit!

 1. Best Game – Francis Neirinck 295 meter 🇧🇪
Volgens de Belgische liefhebber Kris De Koninck is dit paard qua snelheid vergelijkbaar met Cesar Charisma (nr. 9). De ruin is echter wat druk, waardoor er vraagtekens zijn of hij de eerste meters goed doorkomt. Op het strand van De Haan kwam hij al twee keer aan de start, maar lukte het hem nog niet om zich te plaatsen. Op de langebaan heeft hij een winsom van ruim 17.500 euro. Zijn record over de kilometer is 1.15,2.

2. Joie d’Avril – Shana Baten 295 meter 🇧🇪
Shana Baten kan niet wachten om met haar eigen Joie d’Avril deel te nemen aan de kortebaan. Haar opa is de trainer van dit paard en heeft serieuze verwachtingen. Op de langebaan draafde zij inmiddels ruim 9.000 euro bij elkaar, met een record van 1.16,0. Aan de Nederlandse elite heeft de combinatie echter een zware dobber.

3. Bankrobber – John Dekker 300 meter 🇳🇱
De ruin was de revelatie van Warmond met een knappe derde plaats. Die middag had er wellicht zelfs meer in het vat gezeten. Vanaf de basisafstand viel hij niet mee in IJmuiden. Hij maakte twee galoppades in de eerste omloop waarna hij na een kamprit verloor van Jocke Cane (nr. 3) in de tussenronde. We zijn de Bankrobber van Warmond echter nog niet vergeten. Wellicht haalt zijn nieuwe pikeur John Dekker weer het beste in hem naar boven.

4. Coktail Bar – Rick Wester 300 meter 🇳🇱
Na vorig jaar een aantal ereplaatsen te hebben behaald, begon hij spectaculair aan dit seizoen. Hij won zowel in Assendelft als Wognum, vooral op basis van zijn betrouwbaarheid en karakter. Juist dit laat hem de laatste weken in de steek. Hij komt moeizamer van start en maakt gemakkelijk een galoppade. Zowel in Egmond als Middenbeemster verloor hij in de eerste omloop én tussenronde. Is hij het zat of weet zijn achterban het tij te keren? In de vorm van eerder dit seizoen doet hij mee om de prijzen.

5. Gissimer du Palais – Shana Baten 295 meter 🇧🇪
Voor zowel paard als pikeur is het kortebanen helemaal nieuw. De Franse ruin is voor deze discipline al wel geprobeerd op de drafbaan in Tongeren. Dit tot tevredenheid van zijn achterban. Met ruim 20.000 euro heeft hij een bovengemiddelde winsom. Zijn record is 1.15,7.

6. Guignol – Bjorn De Koninck 295 meter 🇧🇪
Alles is nieuw voor de aanwinst van Kris de Koninck, die hij onlangs uit Frankrijk heeft gehaald. Guignol heeft al wel wat proefritjes gemaakt op de baan van Waregem en dat zag er veelbelovend uit. Op de langebaan draafde hij inmiddels ruim 35.000 euro bij elkaar, met een winsom van 1.14,8. Het is afwachten hoe hij zich nu houdt op de kortebaan.

7. Southwind Raptor – Marco Spin 305 meter 🇳🇱
Southwind Raptor is de grootverdiener van dit veld en bovendien in bloedvorm. Hij won dit jaar in Warmond en eindigde maar liefst vijf keer op het podium. De Amerikaan is op snelheid ongenaakbaar, maar moet altijd in de achtervolging. Dat zal tegen zijn tegenstander in de eerste omloop van Santpoort niet anders zijn. Maak je geen zorgen als hij in de linkerbaan een foutje maakt. Dat doet hij wel vaker. Meestal maakt hij het dan in de andere baan weer goed. De favoriet!

Hero Baldwin (links) en Southwind Raptor troffen elkaar ook in de derde omloop van Hoofddorp.

8. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter 🇳🇱
Hero Baldwin is een lastige tegenstander voor iedereen. Wanneer hij het op zijn heupen heeft, moet je volop in de achtervolging. De ruin is immers razendsnel op de eerste meters. Te vaak maakt hij echter een galoppade, waardoor hij het beste te omschrijven is als grillig. Hij heeft zwaar geloot, maar als hij zijn hoofd bij het werk houdt, kan hij zomaar voor een verrassing zorgen door de favoriet te verslaan! Overigens troffen deze paarden elkaar ook in de derde omloop van Hoofddorp. Toen won Southwind Raptor na een kamprit.

9. Cesar Charisma – Marc Moes 300 meter 🇧🇪
De grootste troef van België! Vorig jaar won hij twee alternatieve kortebanen op de Renbaan Duindigt met Ruud Pools. Tijdens zijn laatste starts kwam hij echter moeizaam uit de startblokken, normaal zijn grootste wapen. In België is hij dit jaar goed op dreef. Hij won de koersen, vergelijkbaar met de kortebaan, in zowel De Haan als Tongeren.

Cesar Charisma won vorig jaar twee kortebanen op de Renbaan Duindigt.

10. Cezar H – Francis Neirinck 300 meter 🇧🇪
Zowel vorig jaar als dit jaar eindigde hij als tweede op het strand van De Haan. De potentie is er dus zeker. Dat hij hierdoor zijn vijf meter voorgift is kwijtgeraakt, is zonde. Hierdoor wordt de klus tegen de Nederlandse toppers lastig. Onbekend is de ruin niet. Tijdens zijn eerste jaren boekte hij diverse overwinningen met Wim van der Pijl op de Renbaan Duindigt.

11. Candy Blue Chip – Rick Wester 300 meter 🇳🇱
De merrie kende een verbluffend sterk debuut in Egmond aan den Hoef. Ze won direct de koers. Vanaf de basisafstand strandde ze in de derde omloop van IJmuiden en in de tweede omloop van Middenbeemster. De laatste keer was Southwind Raptor (nr. 7) te sterk. Dat is natuurlijk geen schande. Vanwege haar snelheid en betrouwbaarheid is de troef van Stal de Groningers een grote kanshebber op de winst.

12. Jocke Cane – Thomas Bos 300 meter 🇳🇱
Eén van de beste nieuwkomers van dit seizoen. Hij eindigde als tweede bij zijn debuut in Assendelft en won in Zwanenburg. Jocke Cane wisselt snelle ritten af met moeizame starts. Het krappe startvak in Santpoort lijkt daarom niet in zijn voordeel. Wanneer hij de eerste meters goed doorkomt, is een plek bij de eerste vier zeker mogelijk. Aan Candy Blue Chip heeft hij een zware dobber.

13. Dandy du Bourg – Bjorn De Koninck 300 meter 🇧🇪
Maakte kennis met deze bijzondere discipline tijdens de sprintkoers van dit jaar in De Haan. Samen met Rick Wester verloor hij in de eerste omloop na spannende ritten tegen stalgenoot Be Good. De kampioenspikeur was tevreden en adviseerde zijn eigenaar Kris De Koninck het ook eens in Nederland te proberen. Vervolgens werd hij derde tijdens de ‘kortebaan’ in Tongeren. Hierdoor is hij zijn vijf meter voorgift kwijt.

14. Montana van Herend – Marc Moes 300 meter 🇧🇪
De ruin won vorig jaar op het strand van De Haan en heeft dus kortebaankwaliteiten. Met de Belgische pikeur Marc Moes heeft hij bovendien een pikeur in vorm. Tegen een andere Belgische tegenstander kan de ruin voorzichtig wennen aan de omstandigheden en wellicht gaan voor een greep uit de prijzenpot.

Montana van Herend en Marc Moes wonnen vorig jaar op het strand van De Haan. (Foto: Remon Stroomer)

15. Kelsa Europoort – Manon Pools 300 meter 🇳🇱
Na een moeizame start van het seizoen is de Nederlands kampioen weer in vorm. Ze legde vorige maand in Hoofddorp haar tegenstander in de eerste omloop van Santpoort het vuur aan de schenen, maar werd wat ongelukkig uitgeschakeld. In Middenbeemster eindigde ze vorige week moegestreden als tweede. Met haar razendsnelle starts is ze een kanshebber voor de winst. Ze moet in de beginfase echter voldoende voorsprong pakken, want de laatste honderd meter zijn niet haar sterkste punt.

16. Eliot Charisma – John Dekker 305 meter 🇳🇱
Dit is één van de allerbeste kortebaners van dit moment. Hij won in zijn carrière al elf keer, waaronder tijdens zijn laatste start in Hoofddorp. In de finale klopte hij toen Southwind Raptor (nr. 7). Enig puntje van zorg is de ondergrond. Eliot Charisma won nog niet eerder op klinkers. Desondanks behoort hij tot de favorieten.

ONZE TIP: 1. SOUTHWIND RAPTOR (nr. 7)  2. CANDY BLUE CHIP (nr. 11) 3. ELIOT CHARISMA (nr. 16) 4. CESAR CHARISMA (nr. 9)
Outsiders: Bankrobber (nr. 3) en Kelsa Europoort (nr. 15)

Informatie Belgische deelnemers met dank aan Kris De Koninck

Online wedden

Je hoeft donderdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Santpoort. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.