Voorbeschouwing en tips kortebaan Santpoort

30 juli 2019 19:32

Het kan niet anders dat de strijd om de nationale titel een waar spektakelstuk gaat opleveren. Met Doc Holiday en Ronny Brandt staan twee absolute seizoentoppers aan de start, maar zij zullen de zege niet cadeau krijgen. Wat te denken van de talentvolle Chief One en Archange de Jiel? Daarnaast mogen oudgedienden als Southwind Raptor en Calistokingsdeep niet worden uitgevlakt. En reikt de omzet bij de totalisator weer tot recordhoogte? Genoeg vragen om te beantwoorden!

1. Elbert H – Wouter de Reus 300 meter
Bereikte tijdens zijn twee deelnames dit seizoen beide keren de tweede omloop. De ruin heeft echter moeite met het rechtsom draaien en dat maakt hem kwetsbaar. Wellicht gaat dat in Santpoort beter. Voor de eerste omloop heeft hij in elk geval het voor hem gunstige oneven nummer geloot.

2. Broer van Bremen – John Dekker 300 meter
Liet tijdens zijn eerste twee starts mooie dingen zien. Zo bereikte hij de derde omloop in Warmond en gaf daar alleraardigst partij aan de latere winnaar Panic Launcher. Zijn start in IJmuiden ging door galoppades volledig de mist in. Wanneer hij die fouten achterwege laat, is dit een mooie deelnemer voor een plaatsweddenschap.

3. Andrea Swagerman – Sytske de Vries 300 meter
De twaalfjarige ruin is bezig aan zijn tweede jeugd. Behoorde zeven jaar geleden tot de absolute top op de kortebaan, maar kwam de afgelopen seizoenen niet meer tot aansprekende resultaten. Op de langebaan bleef hij daarentegen wel succesvol. Tegen Southwind Raptor zal hij alle zeilen bij moeten zetten.

4. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
Begon moeizaam aan het seizoen, maar liet in IJmuiden zien weer op niveau te zijn. Ondanks de vier kampritten die de Amerikaan moest afwerken, snelde hij soeverein naar de zege. Behoort daarom tot de favorieten in Santpoort, maar moet ten opzichte van de concurrentie wel vijf meter extra overbruggen.

Southwind Raptor blijft Calistokingsdeep voor in de finale van IJmuiden.

5. Fullrich v Assum – Bo Sprengers 300 meter
Begon sterk aan het seizoen door in Assendelft een rit van Southwind Raptor (nr. 4) te winnen. Kwam vervolgens tot een zwaar bevochten vierde plaats in Venhuizen. In Hoofddorp vloog ze er snel uit, maar dat is niet vreemd met de latere winnaar Eliot Charisma als tegenstander. Heeft zwaar geloot!

6. Contador – Manon Pools 300 meter
De familie Pools zal er langzamerhand wanhopig van worden. Wat doe je met een deelnemer die heeft laten zien enorm te kunnen sprinten, maar zijn kansen vergooit met galoppades? De ‘kortebaanfamilie van de eeuw’ kennende is er achter de schermen keihard gewerkt om Contador optimaal aan de start te krijgen. Zal de fouten achterwege moeten laten om te kunnen scoren. Wanneer dat lukt en Contador foutloos blijft, kan de concurrentie zijn borst nat maken!

7. Beaujosh de Mahey – Ruud Pools 300 meter
Kwam dit seizoen vier keer eerder in actie en draafde alleen in Stompwijk in het prijzengeld. Had telkens de pech om al vroeg tijdens de koers een sterke tegenstander te loten. Liet vooral tijdens zijn laatste twee starts zien rap te kunnen vertrekken en voldoende snelheid te hebben. Dat zal hem in Santpoort niet de winst bezorgen, maar met een gunstige loting behoort een klassering tot de mogelijkheden.

8. I’ve got mail – Frans van der Blonk 295 meter
Zijn moeder is een merrie van de legendarische kortebaner Mr. Postman. De debuterende ruin heeft dus goed bloed voor dit werk. Heeft op de langebaan een bescheiden winsom en record, maar dat zegt niets over zijn kwaliteiten op de kortebaan. Heeft een startvoordeel van vijf meter. Dat zal ze waarschijnlijk hard nodig hebben tegen de ervaren concurrentie.

9. Banter Boy – Krista Timmer 300 meter
Kwam dit seizoen in actie in Hoofddorp en liet daar geen verkeerde indruk achter. Haalde de tweede omloop, waarin Donder Frejo te sterk was. Heeft in Santpoort echter zwaar geloot met Ronny Brandt als opponent.

10. Ronny Brandt – John de Leeuw 300 meter
De Italiaanse ruin, die hier vorig jaar al derde was, heeft uitstekend overwinterd en is magistraal aan dit seizoen begonnen. Drie starts leverden drie finaleplaatsen op, waarvan hij er twee (Wognum en Egmond aan den Hoef) ook daadwerkelijk wist te winnen. Blinkt uit bij de start en is vrijwel op geen enkele fout te betrappen. Doc Holiday (nr. 22) lijkt op voorhand een maatje te groot, maar de pupil van trainer Hans Bot heeft dit seizoen al vaker weten te verrassen.

Ronny Brandt is dit seizoen nog beter dan vorig jaar.

11. Simoni’s Natural – Rick Wester 300 meter
De ruin is de nieuwste aanwinst van Stal de Groningers. Was de laatste maanden vooral actief in Oostenrijk. Hij heeft op de langebaan een winsom van 32 mille en een record van 1.13,7. Debutanten zijn nooit kansloos, maar zullen het spelletje op de kortebaan nog wel moeten leren.

12. Gina EMC – Caroline Aalbers 300 meter
Een zeer behoorlijke sprinter uit de stal van Caroline Aalbers. Liep dit jaar al meerdere snelle ritten, maar lootte niet altijd even gelukkig. Tot dusver wist ze zich alleen in Egmond aan den Hoef te klasseren (vijfde), terwijl ze veel meer in haar mars lijkt te hebben.

13. Emi van Jip – John Dekker 300 meter
Het is nog niet het seizoen van Emi van Jip. In vijf starts wist ze geen enkele keer de eerste omloop te overleven. Telkens zitten galoppades haar dwars, terwijl de merrie –vorig jaar winnares in Warmond- wel degelijk snelheid heeft. Komt het er in Santpoort eindelijk uit?

14. Gently Boko – Sytske de Vries 300 meter
Het is mooi om te zien hoe de merrie zich de afgelopen seizoenen heeft ontwikkeld. Als vierjarige kwam ze net tekort voor de top, iets wat een jaar later ook bleek vanaf de basisafstand. Dit seizoen is ze echter gegroeid, wat resulteerde in mooie derde plaatsen in Sassenheim en Egmond aan den Hoef. In Stompwijk had ze de pech al snel Doc Holiday (nr. 22) te treffen, waardoor een klassering uitbleef. Kan met een gunstige loting ver komen.

15. Hannie Swagerman – Frans vd. Blonk 300 meter
Een even snelle als grillige deelneemster. Wist in IJmuiden de razendsnelle Calistokingsdeep (nr. 17) na een adembenemende strijd een rit af te snoepen. Helaas voor haar achterban ging ze daarna galopperend in de fout. Het zegt alles over de vijfjarige merrie, die veel meer in haar mars heeft dan er tot nu is uitgekomen.

16. Vangiskan Scott – Rick Wester 300 meter
Bereikte in Venhuizen bij zijn debuut de tweede omloop, waar hij werd verslagen door de eveneens debuterende Smart Dilli. Zou verbeterd kunnen zijn ten opzichte van zijn eerste start. Mag dat in Santpoort laten zien.

17. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 305 meter
De winnaar van vorig jaar in Santpoort heeft geen eerste kans. Dat heeft niets met zijn prestaties te maken, deze zijn met drie tweede plaatsen dit seizoen uitmuntend, maar puur door zijn starthandicap. De ruin verkeert in een blakende vorm, maar vijf meter geven aan de concurrentie is een zware opgave. Desondanks hoort Calistokingsdeep op alle wedtickets thuis!

18. Spark Him Lyra – Wouter de Reus 295 meter
Wist zich lange tijd niet te kwalificeren voor de tweede omloop, maar in IJmuiden lukte dat eindelijk ten koste van Broer van Bremen (nr. 2). Heeft weliswaar een voorsprong van tien meter op zijn tegenstander Calistokingsdeep, maar zal zelfs dan nog boven zichzelf uit moeten stijgen.

19. Ima Cheerleader – Manon Pools 295 meter
Kwam dit seizoen één keer eerder aan de start. Dat was in Warmond, waar de merrie de pech had het direct te moeten opnemen tegen de latere winnares Panic Launcher. Heeft dus nog niet laten zien wat ze in haar mars heeft, maar profiteert wel van een startvoordeel van vijf meter.

20. Lordspirit – Krista Timmer 300 meter
Het heeft even geduurd, maar in Stompwijk loste Lordspirit eindelijk zijn belofte in. De hengst staat al jaren bekend als een uiterst snelle deelnemer, maar keer op keer ging het tijdens de tweede omloop mis. Op de grasbaan van Stompwijk hield hij eindelijk het hoofd wel bij het werk en snelde naar een sterke derde plaats. Wanneer Lordspirit hetzelfde op kan brengen, maakt hij opnieuw kans op een klassering.

21. Chief One – John de Leeuw 300 meter
Een bovengemiddelde sprinter uit de stal van Jaap van Rijn. Kwam in Wognum na een loodzware koers tot de vierde plaats en in Warmond finishte hij als derde. Had niet slechter kunnen loten met de favoriet als tegenstander, maar is zeker niet kansloos. Zijn pikeur John de Leeuw zal optimaal profiteren van het voordraaien en dan moet Doc Holiday in de achtervolging. Wanneer Chief One de eerste omloop weet te overleven, promoveert hij in één klap naar de positie van topfavoriet.

22. Doc Holiday – Bo Sprengers 300 meter
Verdedigt in Santpoort zijn nationale titel. Is aan een uitstekend seizoen bezig met overwinningen in Assendelft en Venhuizen en een tweede plaats in Stompwijk. Heeft een rappe start in de benen, een versnelling onderweg en een ijzeren conditie. Is daarom het te kloppen paard van de middag!

Doc Holiday heeft een goede kans om zijn nationale titel te prolongeren.

23. Archange de Jiel – Jaap van Rijn 300 meter
Stal de Groningers verschijnt met een sterk leger aan deelnemers aan de start. Naast Ronny Brandt (nr. 10) en Chief One (nr. 21) behoort ook Archange de Jiel tot de kanshebbers op een topnotering. Haalde de finale in Venhuizen, waar hij het moest afleggen tegen Doc Holiday (nr. 22). In Egmond aan den Hoef tikte hij als vijfde aan nadat hij werd uitgeschakeld door Ronny Brandt (nr.10). Staat direct voor een zware klus!

24. Fabrys Chris – Ruud Pools 295 meter
Dit jonge talent is goed aan zijn loopbaan op de kortebaan begonnen. Reikte in Hoofddorp tot de derde omloop en finishte als vierde in IJmuiden. Lijkt met elke start bij te leren en sterker te worden. Wanneer hij die stijgende lijn weet vast te houden, lijkt een zege een kwestie van tijd. De loting had echter beter gekund.

ONZE TIP:
1. DOC HOLIDAY (NR.22) 2. SOUTHWIND RAPTOR (NR.4) 3. RONNY BRANDT (NR.10) 4. CALISTOKINGSDEEP (NR.17)
Outsiders: Contador (nr.6), Chief One (nr. 21) en Archange de Jiel (nr. 23)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst Santpoort (vanaf 1980)

1980 Remembrance Huib van den Heuvel
1981 Oona Olivier Siem Hartman
1982 Sheila Fortuna Cees Imming
1983 Uncrowned Guus Knijnenburg
1984 Trinqueur Tom Kooyman sr.
1985 Van Hans Alve Jan de Leeuw
1986 Zelotte Manus Bouwhuis
1987 Yardley Cup Jan Wagenaar
1988 Zarah Alki Aad Pools
1989 Woodsong Ruud Pools
1990 Brigantie Jacques Geluk
1991 Desperado Rob de Vlieger
1992 Diamond Tonka Manus Bouwhuis
1993 Enjoy Buitenzorg Rob de Vlieger
1994 My Twain Wim van Buytene
1995 Illustere Lady Guus Knijnenburg
1996 Hilde Buitenzorg Ruud Pools
1997 Kick Down Guus Knijnenburg
1998 Alley Ego Huib van den Heuvel
1999 Nicko Pride Ruud Pools/Aad Pools
2000 Naiomy Sunshine Jacques Geluk
2001 Mr Postman Jacques Geluk
2002 Nandoe Enzelens Rob de Vlieger
2003 Manhattan South Ruud Pools
2004 Navy Blue Andries van der Blonk
2005 Nandoe Enzelens Krista Timmer
2006 Utah Alki John de Leeuw
2007 United Kievitshof Aad Pools
2008 Apella Cane Manon Pools
2009 Umberto Manon Pools
2010 Willie Luciano Robin Bakker
2011 Attila Ruud Pools
2012 Attila Ruud Pools
2013 Umberto Jeffrey Mieras
2014 Yankee Attack Jeffrey Mieras
2015 Zenito Hanover Frans van der Blonk
2016 Zero Option Lane Sytske de Vries
2017 Blue Diamond As Wim van der Mespel
2018 Calistokingsdeep Lindsey Pegram

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.