Voorbeschouwing en tips kortebaan Santpoort

2 augustus 2016 15:50

Het deelnemersveld van de kortebaan in Santpoort is bijzonder interessant. Tamburini steekt er op papier bovenuit, maar de tegenstand is met paarden als Attila, Obelix West en Moni Maker niet mals. Daarnaast zijn er vijf debutanten, waarvan het moeilijk is om hun kansen in te schatten. Er kan dus zomaar een nieuw talent opstaan op de Hoofdstraat!

Bekijk ook de printvriendelijke versie.

1. Fiona Stardust – Wim van der Mespel 295 meter
Direct een nieuw talent om mee te beginnen! De merrie start voor het eerst op de kortebaan. Op de langebaan liep de vierjarige merrie bijna 13.500 euro bij elkaar. Haar trainer komt niet vaak naar de kortebaan. Hij zal talent zien in de merrie. Pikeur Wim van der Mespel is gespecialiseerd in winnen met paarden met vijf meter ontheffing. Wees gewaarschuwd!

2. Asko Bond – Rick Wester 300 meter
Het is nog niet het seizoen van de regerend Nederlands Kampioen. De ruin reikte alleen in Utrecht tot de finalefase. Op de Yalelaan werd hij derde. Zijn start is zijn sterke punt. In de laatste meters krijgt hij het vaak moeilijk.

3. Attila – Ruud Pools 305 meter
Een heuse baanspecialist. De ruin won de kortebaan van Santpoort in 2011 en 2012. Met een starthandicap van vijf meter kwam hij lang niet uit de verf. In Stompwijk toonde hij echter verbetering met een sterke vierde plaats. In deze vorm en op zijn geliefde klinkers kan hij heel ver komen.

4. Lady Gaga  – Gerard Verbon 300 meter
Geen lekkere loting voor deze debutant. Ervaren tegenstander Attila vliegt mogelijk direct na de start over haar heen. Eigenaartrainer Gerard Verbon weet wel direct waar hij staat met zijn nieuwe aanwinst die op de langebaan een kleine 5.000 euro heeft verdiend. Daar maakt hij gemakkelijk een fout.

5. Zenito Hanover – Thomas Bos 300 meter
In de handen voor de titelverdediger. De kansen op nieuw succes zijn echter klein. In Wognum werd hij nog tweede, maar de laatste weken wil het samen met zijn leerlingpikeur niet lukken. In zijn laatste vier starts werd hij drie keer in de eerste omloop uitgeschakeld. Tussendoor eidigde hij in Hoofddorp als vijfde. Met zijn karakter en doorzettingsvermogen zit het wel goed.

6. Cato van Egmont- Caroline Aalbers 295 meter
In haar eerste drie starts kwam ze de eerste omloop niet door. Toch leek ze het kortebanen steeds beter te begrijpen en toonde ze elke keer meer strijd. Wellicht geeft de ontheffing van vijf meter haar het laatste zetje om een aantal omlopen verder te komen.

7. Quiby des Caillons – Aad Pools 295 meter
Hoewel hij op de langebaan bijna 450.000 euro verdiende, komt de nieuwe troef van Aad Pools op de kortebaan nog niet uit de verf. Vorige week in Voorschoten vertrok de Fransman voor het eerst met ontheffing. Hij won toen van dezelfde tegenstander als nu in Santpoort, maar ziet Dundee Boko nu ook vanaf 295 meter vertrekken.

8. Dundee Boko – Jaap van Rijn 295 meter
Een nieuwe kans voor Jaap van Rijn om Quiby des Caillons te verslaan. In Voorschoten vertrok hij nog vanaf de basisafstand en kwam toen in de laatste meters aardig dichtbij. De hengst toonde in elk geval verbetering ten opzichte van zijn eerste twee starts waarin hij weinig had laten zien.

9. Tamburini – Jan Thijs de Jong 300 meter (foto)
De troef uit de stal van Rob de Vlieger gaat op herkansing. Vorig jaar startte hij ook als favoriet, maar had toen in de finale het beste wel gegeven. Dit jaar is hij goed op dreef met twee tweede plaatsen en de winst in zijn laatste start in Stompwijk. De ruin is snel en betrouwbaar. De favoriet!

10. Snap Lomomba – John de Leeuw 300 meter
De Deen is de grote onbekende in dit veld. De ruin verdiende op de langebaan ruim 11.000 euro met een record van 1.14,7. Eigenaar Stal de Groningers is dit seizoen dominant op de kortebaan met maar liefst negen overwinningen. Zij zien ongetwijfeld potentie. De loting achterom tegen de favoriet is echter erg ongunstig.

11. Yanko BD – Lindsey Pegram 300 meter
Met 153 starts op de langebaan heeft de ruin volop ervaring in de drafsport. Kortebanen deed hij echter nog nooit. Vader Freiherr As is een afstammeling van Diamond Way die al vele kortebaners voortbracht. De tegenstand is zwaar.

12. Iper Flying – Danny den Dubbelden 305 meter
De Italiaan won vorig jaar twee kortebanen, maar is in 2016 bezig aan een moeizaam seizoen. Met een starthandicap van vijf meter overleefde hij in drie starts pas één keer de eerste omloop. De vorm lijkt echter groeiende. De ruin kan met een gunstige loting verrassen.

13. Andrea Swagerman – Frans van der Blonk 305 meter
De zesvoudig kortebaanwinnaar koerst erg ongelukkig. De laatste keer dat hij de derde omloop haalde, dateert alweer van bijna een jaar geleden. De ruin heeft echter veel doorzettingsvermogen en een uitstekende conditie. Bij een zware koers kan hij er in de beslissende fase ineens weer staan. De loting tegen Obelix West is echter erg vervelend.

14. Obelix West – John Dekker 300 meter
De ruin won vorig jaar de kortebaan van Beverwijk, maar was in zijn overige starts erg druk in het startvak. Sinds zijn overgang naar de stal van Caroline Aalbers lijkt hij rustiger. Dit resulteerde in een sterke derde plaats in Egmond aan den Hoef. Vorige week in Voorschoten werd hij ongelukkig uitgeschakeld. De loting in de eerste omloop is pittig. Wanneer hij dit overleeft, zijn er goede kansen!

15. Zero Option Lane – Sytske de Vries 305 meter
De klasbak pur sang is dit seizoen goed op dreef en boekte diverse ereplaatsen. Vanwege zijn winsom moet hij nu op pad met leerling Sytske de Vries, die voor het eerst van start gaat op de kortebaan. Deze rijdster verdient tijd om het kortebanen te leren.

16. Tador Dry – Wim van der Mespel  300 meter
Debuteerde verdienstelijk in IJmuiden. Hij trof toen direct de uiteindelijke winnaar en gaf goed partij. Wanneer hij verbetert, is de ruin een winnaar in de dop. Wellicht komt Santpoort nog te vroeg, zeker met een sterke tegenstander als Zero Option Lane. Een verrassing is echter niet uitgesloten.

17. Chubby Bobber – Jaap van Rijn 295 meter
Zonder aansprekende prestaties liet hij in zijn eerste drie starts aanleg zien. Voor het eerst met een ontheffing van vijf meter viel hij met twee galoppades echter tegen. Wanneer Jaap van Ruin de ruin vlak kan houden, moet hij een aantal omlopen verder kunnen komen.

18. Viva’s Limburgia – Manon Pools 305 meter
Voor de zestienvoudig kortebaanwinnaar beginnen de jaren te tellen. De dertienjarige heeft nog altijd een bliksemstart in de benen, maar heeft vervolgens moeite om snelheid te behouden in het laatste deel van de rit. Opvallend genoeg kwam hij in zijn lange carrière nooit eerder aan de start in Santpoort.

19. Classic Bennesse – Caroline Aalbers 300 meter
De merrie heeft een nieuwe trainster en eigenaar. Starten kan ze verschrikkelijk snel, maar ze miste voorheen altijd de versnelling onderweg. Misschien dat Caroline Aalbers hier iets op weet te vinden. De loting is lastig.

20. Quiz de Ginai – Ruud Pools 300 meter
De Fransman debuteerde sterk met een vijfde plaats in Stompwijk. Vervolgens viel hij vorige week tegen in Voorschoten. De ruin was druk en had geen schijn van kans tegen Zero Option Lane (nr. 15). Op basis van zijn eerste start een paard om rekening mee te houden.

21. Bella Madonna – Rick Wester 300 meter
De merrie toonde vorig jaar als vierjarige veel snelheid en eindigde twee keer als tweede. Veel vaker maakte ze echter galoppades. Dit jaar is ze rustiger, maar blijven de prestaties achterwege. In haar twee starts tot nu toe werd ze steeds in de eerste omloop uitgeschakeld. Op ervaring moet ze de eerste omloop kunnen overleven.

22. Nicky Rex – Didier Kokkes 300 meter
Startte in 2013 vijf keer op de kortebaan en kwam toen, ook met een ontheffing van vijf meter, niet door de eerste omloop. Is terug van weggeweest. Zal verbeterd moeten zijn om de eerste omloop nu wel te overleven.

23. Sire des Vents – Danny den Dubbelden 300 meter
De Fransman is sinds dit jaar in Nederland en kon op de langebaan nog niet overtuigen. Met een winsom van ruim 50.000 euro en een record van 1.15,6 krijgt hij nu een kans in het sprintwerk. Moet worden afgewacht, maar de tweede omloop is haalbaar.

24. Dutch Buitenzorg – Frans van der Blonk 300 meter
In twee starts op de kortebaan kon hij nog geen indruk maken. De ruin maakte bovendien gemakkelijk een fout. In Voorschoten was Quiz de Ginai (nr. 20) te sterk. Mogelijk kan hij nu profiteren van de onervarenheid van zijn tegenstander.

25. Valparaiso Jiel – John Dekker 300 meter
Debuteerde sterk in Wognum met een derde plaats, maar kon dit niveau daarna niet meer evenaren. Hij eindigde met een ontheffing van vijf meter als derde in Zwanenburg en werd in zijn overige starts steeds vroegtijdig uitgeschakeld.

26. Burney Boshoeve – Lindsey Pegram 300 meter
De vosruin start snel en legde daarmee de basis voor een derde plaats in Hoofddorp en een tweede plaats in Stompwijk. Waar hij in zijn overige starts erg druk was, hield hij tijdens zijn laatste start goed zijn hoofd bij het werk. Wanneer hij ook nu rustig blijft, moet hij een aantal omlopen verder kunnen komen.

27. Moni Maker – John de Leeuw 300 meter
De merrie is beter in vorm dan vorig jaar, maar koerst ongelukkig. Vaak verloor zij te gemakkelijk van een andere troef van Stal de Groningers. Tijdens haar laatste start in IJmuiden werd ze knap derde. Wanneer zij haar onberekenbare tegenstander verslaat, moet een nieuwe ereplaats mogelijk zijn.

28. Elma Alki – Jan Thijs de Jong 300 meter
De merrie is snel, maar maakt te gemakkelijk een fout direct na de start. Dit jaar vergooide ze daarmee vele malen haar kansen. Tijdens haar laatste starts gaat het beter. Zo werd ze vierde vorige maand in Hoofddorp. Wanneer ze vlak blijft, levert de confrontatie met Moni Maker mooie ritten op. Komt ze door, liggen er kansen.

ONZE TIP: 1. TAMBURINI 2. ATTILA 3. OBELIX WEST 4. MONI MAKER
Outsiders: Tador Dry en Quiz de Ginai

Ben je er niet bij in Santpoort of zet je het liefste thuis in nadat je in alle rust het deelnemersveld hebt bestudeerd? Maak dan een account aan bij Runnerz.nl (dezelfde organisatie als op de baan) via onderstaande link, krijg 10 euro gratis en maak vanaf donderdagmorgen je weddenschappen!

Voorspel paardenraces en win bij Runnerz.nl, €10 welkomstbonus!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.