Voorbeschouwing en tips kortebaan Roden

26 september 2022 15:31

Na drie jaar reist het kortebaancircus weer af naar het Hoge Noorden waar de koers over de gezellige Norgerweg wacht. Trainster Caroline Aalbers treedt in Roden op volle oorlogssterkte aan en levert de favoriet, Cassidy Byd (nr.1). Stal de Groningers heeft zijn pijlen gericht op het Nederlands kampioenschap in Lisse, maar heeft met Archange de Jiel (nr.6) een knappe troef in huis. Of kunnen de paarden van Appie Bosscha voor een verrassing zorgen?

1. Cassidy Byd – John Dekker 300 meter
De zesjarige ruin won tijdens zijn debuut in Nootdorp. Werd op De Poort geholpen door een startvoorgift van vijf meter, maar liet in Pur-merend vanaf de basisafstand zien alles behalve een eendagsvlieg te zijn. Hij legde ondanks een sterk deelnemersveld al zijn concurrenten met speels gemak over de knie, maar maakte tijdens de halve finale twee kostbare fouten, die hem de zege kostte. De pupil van trainster Caroline Aalbers is desondanks de favoriet voor de zege.

Cassidy Byd was ijzersterk in Purmerend.

2. Jocke Cane – Rick Wester 300 meter
De ruin is aan een wisselvallig seizoen bezig. Na zijn sterke debuut in Assendelft waar hij de finale haalde, strandde hij twee keer in de eerste omloop. Daarna won hij knap in Zwanenburg, om in zijn volgende starts weer verschillende keren snel te worden uitgeschakeld. Hij lijkt weer aan de beterende hand. In Purmerend werd hij vijfde (met dezelfde pikeur als in Roden) en in Medemblik na bijloting derde. Heeft loodzwaar geloot, maar via de herkansingsronde kan Jocke Cane nog best ver komen.

3. Kesper – Mats Wester 300 meter
De verrassing van de kortebaan in Enkhuizen. Legde het in eerste instantie af tegen de ervaren Jet Bianco (nr.8), maar was na de herkansingsronde uiteindelijk alsnog te sterk voor dezelfde merrie. De koers was vervolgens te zwaar om te winnen, maar met een tweede plaats tijdens zijn debuut mocht Kesper tevreden zijn. Zaterdag in Utrecht kwam hij niet uit de verf en werd na enkele galoppades teruggetrokken. Snelheid heeft de ruin wel, het is nu werken aan zijn grilligheid. Is kansrijk wanneer hij de fouten achterwege laat.

4. Koraal – Tom Kooyman 295 meter
Trainster Rosalie Janssen won in 2007 de kortebaan van Roden met Seth en haalde een jaar later de finale met Unique Victory. Of Koraal namens Janssen in hun voetsporen treedt, is afwachten. De vijfjarige merrie debuteert op de kortebaan. Tijdens de zomermaanden was ze met succes actief in het grasbaancircuit. Zo won ze vorige maand in Emmeloord. Of ze ook over driehonderd meter uit de voeten kan, zal moeten blijken.

5. Floalts Cicciolina– Jan Thijs de Jong 300 meter
De achtjarige merrie laat te weinig zien wat ze in huis heeft. Op een wonderbaarlijke middag in Egmond aan den Hoef na, waar ze als tweede finishte, is haar rol doorgaans al na één of twee omlopen uitgespeeld. En dat terwijl ze toch regelmatig laat zien over snelheid te beschikken. Ze zal het toch één keer moeten laten zien.

6. Archange de Jiel – Demi Veenstra 300 meter
Begon uitstekend aan het seizoen met drie derde plaatsen en een overwinning in Beverwijk. De laatste weken vergaat het hem moeizamer. Drie van zijn laatste vier starts eindigden in de tweede omloop. Daarbij moet worden aangetekend dat hij in Purmerend en Medemblik verloor van de latere winnaar. Desondanks gaat de twaalfjarige Fransman in Roden op voor de prijzen, want snelheid en karakter heeft hij genoeg.

Archange de Jiel werd de laatste twee keer vroegtijdig uitgeschakeld. Met zijn vorm is echter niets mis.

7. Coktail Bar – Rick Wester 300 meter
Voor Coktail Bar is het jaar net even te lang. Hij begon in een vliegende vaart aan het seizoen met overwinningen in Assendelft en Wognum. De laatste weken vallen de prestaties niet mee. Tijdens zijn laatste start in Medemblik leek hij wel verbeterd, maar kwam tijdens de derde omloop tekort tegen de latere winnaar Candy Blue Chip. Lijkt geen kanshebber voor de overwinning, maar de ruin heeft wel vaker verrast.

8. Jet Bianco – Caroline Aalbers 300 meter
De merrie zette haar laatste start met wat fortuin om in een overwinning. Na een nederlaag tijdens de derde omloop tegen Kesper (nr.3) leek haar rol uitgespeeld, maar bijloting bracht uitkomst. De merrie van trainster Caroline Aalbers pakte het kadootje gewillig uit en pakte alsnog de overwinning. De merrie heeft een rappe start in de benen en doorgaans genoeg snelheid om het uit te zingen tot de finish. Wanneer ze de echte snelheidsduivels weet te ontlopen, gaat ze op voor de prijzen.

9. Hind Beuckenswyk – Tom Kooyman 300 meter
De merrie kwam dit seizoen drie keer in actie op de kortebaan, maar heeft de smaak nog niet echt te pakken. In Egmond aan den Hoef kwam de pupil van trainer Appie Bosscha tot een vierde plaats, mede geholpen door een startvoorgift van vijf meter. In Medemblik haalde ze de tweede omloop niet, nadat ze tijdens de herkansingsronde niet was opgewassen tegen Jocke Cane (nr.2). Een plek in de tweede omloop is mogelijk.

10. Juliette – Ruud Pools 295 meter
De merrie komt in Roden pas voor het eerst dit seizoen op de kortebaan in actie. Daar had ze alle reden toe, want ze was bijzonder succesvol op de verschillende grasbanen en Alkmaar. Vorig seizoen kwam ze vijf keer op de kortebaan in actie, maar draafde geen enkele keer in de prijzen. Dit seizoen is gebleken dat starten vanaf 295 meter de kans op een klassering flink vergroot. Juliette mag daarom tot de gevaarlijke outsiders worden gerekend.

11. Ronny Brandt – Demi Veenstra 305 meter
Deze dappere strijder staat voor zijn 39ste start op de kortebaan. In 2019 was hij samen met Mats Wester de laatste winnaar op de Norgerweg. Na twee magere coronaseizoenen heeft de Italiaan de draad weer opgepakt en won hij na een tweede plaats in Wognum de kortebaan van Sassenheim. Die zege leverde hem een starthandicap op en deze valt hem zwaar. In zes starts vanaf 280 of 305 meter draafde hij één keer in de prijzen. Staat direct voor een lastige klus.

Ronny Brandt won met Mats Wester de laatste editie van de kortebaan in Roden (2019).

12. Lois Lane – John Dekker 295 meter
De merrie toonde aanleg in Beverwijk en Warmond, maar legde zich daarna toe op de grasbaankoersen. Net als haar stalgenoten presteerde ze daar uitstekend, maar nu is het weer tijd voor deze sprintdiscipline. Daarin is ze zeker niet kansloos. De stal van Caroline Aalbers heeft de vorm te pakken en de vierjarige merrie geniet nog steeds een startvoorgift van minstens vijf meter. Zo’n voordeel is goud waard op de kortebaan.

13. Hasta la Vista – Caroline Aalbers 300 meter
De achtjarige ruin is van alle markten thuis. Op de kortebaan draafde hij al enkele mooie ereprijzen bijeen, maar ook op de langebaan staat hij z’n mannetje. Zo finishte hij vorige week als derde tijdens het stayerskampioenschap op Alkmaar, een koers over ruim 3300 meter. Wanneer de ritten beginnen te tellen, is de ruin op z’n best. Moet wel direct volle bak tegen één van de snelste paarden in het circuit.

Hasta la Vista werd sterk derde in Stompwijk.

14. Chief One – Mats Wester 305 meter
De beste sprinter van 2021 is wat laat op stoom gekomen. Tijdens zijn eerste starts dit seizoen kon hij niet imponeren, maar in Stompwijk keerde het tij. Hij pakte knap de overwinning, gevolgd door een fortuinlijke overwinning in Purmerend. Die laatste zege leverde hem een starthandicap op en dat valt hem zwaar. In Hillegom was hij tijdens de herkansingsronde niet opgewassen tegen Hampshire F Boko en haalde de tweede omloop niet. Zal zijn kruit lang droog moeten houden om het verschil te kunnen maken. Hij begint echter direct met een zware tegenstander.

15. Hilto de Bertrange – Ruud Pools 295 meter
Maakte zijn debuut in Nootdorp, maar leek zich helemaal niet op zijn gemak te voelen op de kortebaan. In Enkhuizen kwam hij al veel beter voor de dag en schakelde tijdens de eerste omloop Floalts Cicciolina (nr.5) uit. De tweede omloop was vervolgens zijn eindstation. Had duidelijk geleerd van zijn eerste start. Wanneer hij leergierig blijft, kan hij best een paar omlopen verder komen.

16. Bankrobber – Jan Thijs de Jong 300 meter
Een grillige deelnemer uit de stal van Appie Bosscha. Na derde plaatsen in Warmond en Santpoort leek de rek er wel zo’n beetje uit bij de zevenjarige ruin. In Medemblik liet hij zich weer van zijn beste kant zien. Hij maakte een paar keer een galoppade, maar op snelheid klopte hij toch verschillende gerenommeerde kortebaners. Dat maakt hem kansrijk voor het plaatsgeld in Roden, maar dan moet hij wel de galoppades achterwege laten.

ONZE TIP:
1. CASSIDY BYD (NR.1) 2. ARCHANGE DE JIEL (NR.6) 3. HASTA LA VISTA (NR.13) BANKROBBER (NR.16)
Outsiders: Kesper (nr.3) en Lois Lane (nr.12)

Online wedden

Je hoeft woensdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Roden. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.