Voorbeschouwing en tips kortebaan Roden

23 september 2019 15:32

Twintig deelnemers in Roden; dat is de afgelopen jaren wel eens beter geweest. Desalniettemin hebben de bezoekers op de Norgerweg een mooie koers in het vooruitzicht. Door het ontbreken van een uitgesproken favoriet maken meerdere combinaties aanspraak op de zege. Sowieso verwachten wij al vuurwerk tijdens de eerste omloop, want wie gaat de rit tussen Lordspirit en Calistokingsdeep winnen? Vast staat dat de winnaar van deze rit hoe ogen gaat gooien!

1. Emi van Jip – Ruud Pools 300 meter
Grillige deelneemster uit de stal van Caroline Aalbers. Heeft dit seizoen regelmatig haar snelheid laten zien, maar maakte veel vaker een galoppade. Wanneer ze blijft draven, kan ze leuk meedoen. Zo wist ze in Middenbeemster een rit af te snoepen van de snelle Barbert (nr.16). In Medemblik werd ze tijdens de derde omloop duidelijk geklopt door Lordspirit (nr.3). Staat voor een uiterst lastige klus.

2. Chaman Rapida – Thomas Bos 300 meter
De nummer twee van vorig jaar begon sterk aan het seizoen met een derde plaats in Wognum en een finaleplaats in Egmond aan den Hoef. Na zijn vierde plaats in De Lier is de klad er in gekomen. In vier starts finishte hij weliswaar twee keer als vijfde, maar dat is te mager voor hem. Op een goede dag kan hij zich meten met de toppers en zomaar de koers winnen. Behoort tot de kanshebbers.

3. Lordspirit – Krista Timmer 300 meter
Zijn tweede plaats tijdens het Nederlands kampioenschap in Santpoort leek een eenmalige uitschieter, maar vorige week bewees de ruin in Medemblik wel degelijk enorm hard te kunnen draven. Zonder galoppades had de trots van Piet Siderius de koers zelfs kunnen winnen! Die galoppades zitten Lordspirit te vaak dwars. Staat voor een loodzwaar karwei tegen de favoriet. Weet hij deze eerste omloop te overleven, promoveert hij tot een favoriet.

4. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 305 meter
De tienjarige ruin van Maatschap van der Let is dit seizoen de absolute smaakmaker op de kortebaan. Met zijn niet aflatende vechtlust heeft hij dit jaar voor heel veel mooie sport gezorgd. Het leverde hem vijf (!) tweede plaatsen op en een mooie zege in Purmerend. In Medemblik was hij echter niet op zijn gemak en schakelde zichzelf met twee galoppades uit. Wanneer hij goed is hersteld van zijn mislukte start op de Nieuwstraat start hij in Roden als de favoriet.

Calistokingsdeep en Lindsey Pegram zijn de favorieten in Roden.

5. Tador Dry – Bo Sprengers 300 meter
Maakte dit seizoen zijn rentree na een periode van ruim twee jaar van afwezigheid. Lijkt daarna met elke start te verbeteren. Hij was vooral op dreef in Medemblik, waar hij na een zware strijd als vierde finishte. Eerder was hij vijfde in Schagen. De loting is niet bepaald in zijn voordeel. Met Ronny Brandt treft hij de koploper in het klassement ‘Kortebaanpaard 2019’. Het bereiken van de tweede omloop zou een knappe prestatie zijn.

6. Ronny Brandt – Mats Wester 300 meter
Kan vooralsnog terugkijken op een geweldig seizoen. Zo won hij in Wognum, Egmond aan den Hoef, Bemmel en Middenbeemster en finishte als tweede in Sassenheim. Start voor de derde keer met leerlingpikeur Mats Wester op de sulky. De eerste twee keer wist de combinatie zich niet te klasseren, wat vooral kwam door de loting. Zowel in Purmerend als in Enkhuizen werden zij uitgeschakeld door de latere winnaar. Moet desondanks in staat worden geacht om in Roden hoge ogen te gooien!

7. Bikini de Larcy – Danny den Dubbelden 300 meter
Maakt zijn debuut op de kortebaan. Was de afgelopen weken met succes actief op de langebaan in Duitsland, waar hij drie keer wist te winnen. Verdiende tot dusver 15 mille met een record van 1.17,3. Heeft een flinke klus op te knappen tegen een meer dan behoorlijke kortebaner.

8. Boucher le Blanc – John Dekker 300 meter
Had tijdens de eerste koersen van het seizoen regelmatig de pech zwaar te loten en vroegtijdig te worden uitgeschakeld. Tijdens zijn laatste starts presteert hij beter. Zo werd hij na een spannende finale tweede in Bemmel en onlangs derde in Hillegom. Op de Meerlaan leverde de startprocedure verschillende keren problemen op. Dat is zonde, want de ervaren ruin heeft de snelheid om mee te dingen naar de overwinning.

9. Dutch Buitenzorg – Djimmy Schneider 305 meter
De ‘Dutch Destroyer’ is op de weg terug! Tijdens de eerste koersen van het seizoen werd hij telkens vroegtijdig uitgeschakeld, maar tijdens zijn laatste starts liet hij weer zien het sprinten niet verleerd te zijn. Zowel in Heemskerk als Purmerend finishte hij, ondanks de zware tegenstand, als vierde. Dat belooft wat voor de koers in Roden, waar hij als één van de kanshebbers start.

10. McSpirit – John de Leeuw 300 meter
Liep een fraaie koers in Hillegom waar hij, geholpen door een startontheffing, naar een tweede plaats draafde. Startte daarom als favoriet in Medemblik, maar kon die verwachtingen niet waarmaken. Had veel moeite met de eerste meters na de start en werd door Chaman Rapida (nr.2) tijdens de tweede omloop uitgeschakeld. Heeft weliswaar snelheid, maar moet zich vanaf de basisafstand nog bewijzen. Afwachten dus.

11. Cryptonite – Lindsey Pegram 300 meter
De tienjarige ruin maakt op de Norgerweg zijn debuut op de kortebaan. Liep op de langebaan een kleine twaalf mille bij elkaar en heeft een record van 1.17,0. Voor elke debutant valt een eerste keer starten op de kortebaan niet mee. De pupil van Peter Rutting zal in elk geval volop gebruik moeten maken van het voordraaien bij de start.

12. Ursy Flying – Ruud Pools 300 meter
Tijdens zijn eerste starts wilde het niet vlotten met de winnaar van de eerste sprintkoers in De Haan (België). In acht starts wist hij zich geen enkele keer te klasseren. In Enkhuizen keerde het tij. Tijdens de tweede omloop rekende hij na een harde strijd af met Chaman Rapida (nr.2), de finalist van vorig jaar in Roden. Wanneer hij deze lijn weet door te trekken ligt er opnieuw een klassering in het vooruitzicht.

13. Smart Dilli – Mats Wester 300 meter
Begon voortvarend aan zijn loopbaan op de kortebaan met een vijfde plaats in Venhuizen. De tienjarige merrie kon dit echter geen vervolg geven. In haar zes daaropvolgende starts wist ze slechts één keer de tweede omloop te halen. Dat kan en moet beter, want de merrie heeft laten zien over best wel wat snelheid te beschikken. Heeft in deze rit in elk geval het voordeel van het voordraaien.

14. Fullrich v Assum – Bo Sprengers 300 meter
Was één van de beloftes voor dit seizoen, maar na een redelijke start van het seizoen (vierde in Venhuizen) loopt het de laatste weken totaal niet bij de merrie. Haar laatste zes deelnames eindigden zonder uitzondering allemaal in de eerste omloop. Vaak zitten galoppades haar dwars. Dat is zonde, want de merrie heeft snelheid genoeg. Wanneer ze vlak blijft, kan ze in dit veld voor een verrassing zorgen.

15. Limbo – Aad Pools 300 meter
Begon voortvarend aan zijn loopbaan op de kortebaan met een derde plaats in Bemmel. In Hillegom ging het met een vierde plaats ook naar behoren, maar tijdens zijn overige vijf starts werd hij vroegtijdig uitgeschakeld. Trainer Aad Pools is nog altijd op zoek naar de juiste aanspanning en werkt hard om de zesjarige ruin te verbeteren. Lijkt tekort te komen voor de overwinning, maar doet op een goede dag mee in de strijd om een ereplaats.

16. Banter Boy – Krista Timmer 300 meter
Liet dit seizoen verschillende snelle ritten zien, maar wist zich slechts één keer te klasseren. Dat was in Voorschoten, waar hij tijdens de tweede omloop McSpirit (nr.10) uitschakelde. Daarna schakelde hij zichzelf uit met twee galoppades. Hoewel zijn erelijst niet uitpuilt, kan de zesjarige ruin een harde noot zijn om te kraken. Is niet kansloos voor een klassering.

17. Barbert – John de Leeuw 305 meter
Heeft dit seizoen zijn topvorm nog niet weten te benaderen. Was enkele seizoenen geleden de absolute nummer één op de kortebaan, maar de Amerikaan lijkt aan snelheid te hebben ingeboet. Desondanks liet hij dit jaar meerdere keren een flits van zijn klasse zien. Wanneer de koers enigszins in zijn voordeel verloopt, kan Barbert -ondanks zijn starthandicap- een gevaarlijke klant zijn voor de overwinning.

Barbert laat af en toe nog hele snelle ritten zien.

18. Elan du Gollier – Danny den Dubbelden 300 meter
De vijfjarige vosruin komt voor het eerst in actie op de kortebaan. Op de langebaan liep hij een record van 1.17,3 en verdiende iets meer dan tien mille. Debutanten moeten de kans krijgen om zich te bewijzen, maar voor een eerste keer starten en dan direct Barbert op je dak krijgen, wens je niemand toe.

19. Broer van Bremen – John Dekker 300 meter
De elfjarige ruin liet zich tijdens het Nederlands kampioenschap in Santpoort van zijn beste kant zien en finishte knap als derde. Tijdens de troostfinale wist hij zelfs Ronny Brandt (nr.6) achter zich te houden. Zijn laatste starts verlopen minder soepel. In drie starts kwam hij niet verder dan twee plekken in de tweede omloop. Zijn trainer Henk Hamming won als pikeur in Roden in 1998 met Igor van Schebo. Kan Broer van Bremen hem een nieuw succes bezorgen?

20. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter
Het seizoen van Hero Baldwin leek als een nachtkaars uit te gaan. Met vier klasseringen deed de vijfjarige hengst het lang niet slecht, maar vorig jaar liet hij zien veel meer in zijn mars te hebben. In Enkhuizen steeg hij echter boven zichzelf uit en draafde naar een prima derde plaats. Dat biedt mogelijkheden voor de koers in Roden. Winnen lijkt te veel gevraagd, maar voor een podiumplaats komt hij zeker in aanmerking.

ONZE TIP: 1. CALISTOKINGSDEEP (nr.4) 2. RONNY BRANDT (nr.6) 3. HERO BALDWIN (nr.20) 4. BARBERT (nr.17)
Outsiders: Lordspirit (nr.3), Boucher le Blanc (nr.8) en Dutch Buitenzorg (nr.9)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst Roden (vanaf 1980)

1980 Star Lady Laren Aad Pools
1981 Sapella Cees Imming
1982 Sir Hollandia Jos Oorthuysen
1983 Une de Petal Aad Pools
1984 Wilster Giel van der Togt
1985 Victoria Hanover Harry Pools
1986 Perry Anjo Marian den Dubbelden
1987 Zarah Alki Aad Pools
1988 Yashmir Jan Wagenaar
1989 Count Marco Aad Pools
1990 Bobo Buitenzorg Siem Hartman
1991 Zerline S Cees Imming
1992 First Kombo Manus Bouwhuis
1993 Flow de Monpelou Huib van den Heuvel
1994 My Twain  Wim van Buytene
1995 Jenny Bowler Ruud Pools
1996 Ido Baldwin Ruud Pools
1997 Koral Prise Huib van den Heuvel
1998 Igor van Schebo Henk Hamming
1999 Javier Groenhof Ruud Pools
2000 Apache Huib van den Heuvel
2001 Odet de Bloomerd Mieke van der Meer
2002 Raindance Way John de Leeuw
2003 Merengue Sole Robin Bakker/Ruud Pools
2004 Supermatic Robin Bakker
2005 Porsto R Lindsey Pegram
2006 United Kievitshof Aad Pools
2007 Seth John Dekker/Rob de Vlieger
2008 Neeroson John de Leeuw
2009 Yours or mine Josette Pools
2010 Tusee JL Ruud Pools
2011 Montanara Aad Pools
2012 Tusee JL Aad Pools
2013 Zero Option Lane Lindsey Pegram
2014 Timmy H John de Leeuw
2015 Eluna di Quattro Wim van der Mespel
2016 Yos JE Ruud Pools
2017 Diesel Scott John de Leeuw
2018 Eliot Charisma Lindsey Pegram

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.