Voorbeschouwing en tips kortebaan Roden

24 september 2018 15:05

Roden kan zich op gaan maken voor een spetterende middag, want er is een prachtig deelnemersveld. Lindsey Pegram, de koploper in het klassement om het kampioenschap bij de pikeurs, brengt erkende toppers als Eliot Charisma en Calistokingsdeep aan de start. Haar grootste concurrent Manon Pools heeft met Janus Boshoeve en Contador twee sterke uitdagers. En kan de kersverse kampioen van Nederland, Doc Holiday, ook in Roden weer een woordje meespreken? We gaan het zien!

1. Chaman Rapida – Thomas Bos 300 meter
Staat voor zijn veertiende start dit seizoen. Eerder dit jaar liet hij regelmatig snelle ritten zien, maar hij vergat zichzelf te belonen. In Schagen vielen echter alle puzzelstukjes op zijn plek en liep hij naar een ijzersterke overwinning. Dat leverde hem echter wel een starthandicap op, vandaar dat hij in Roden voor het eerst op stap gaat met leerlingpikeur Thomas Bos. Geen uitgesproken favoriet, maar wel een deelnemer die met zijn rappe eerste meters kan verrassen.

2. Canon de la Douce – John Dekker 295 meter
Kwam dit seizoen vooral tijdens de eerste weken van het seizoen in actie. In vijf starts bereikte hij alleen in Sassenheim de tweede omloop. Liet regelmatig snelheid zien, maar verruilde gemakkelijk de draf voor een galoppade. Staat voor een zware taak tegen een snelle tegenstander.

3. Diesel Scott – John de Leeuw 300 meter
De titelverdediger in Roden. Vorig jaar profiteerde hij van een startontheffing voor vierjarige paarden, een voordeel dat hij dit seizoen kwijt is. Begon prima aan dit seizoen met een vijfde plaats in Wognum en een finaleplaats in Zwanenburg, maar de laatste weken zit het niet mee. Zo lootte hij tijdens zijn laatste drie starts telkens tegen een latere finalist. Wanneer de loting in Roden gunstig uitpakt, een deelnemer voor de plaatsen.

4. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 305 meter
Eén van de snelste paarden op de kortebaan. Begon wat moeizaam aan het seizoen, maar groeide tijdens de zomermaanden naar een topvorm. Hij won onaangevochten in Santpoort en Purmerend en bereikte de finale van Bemmel. Die successen kennen wel een keerzijde, want de negenjarige ruin is inmiddels opgezadeld met een starthandicap. Dat verkleint zijn kansen aanzienlijk. Ondanks de extra meters heeft hij de klasse om ook in Roden een hoofdrol te vertolken.

5. Doc Holiday – Bo Sprengers 300 meter
Startte dit seizoen acht keer en wist zeven (!) keer de halve finale te bereiken. Alleen in Heemskerk strandde hij in de derde omloop. De ruin is snel, trouw en geeft nooit op. Hij won dit seizoen op Duindigt en in Stompwijk en kroonde zich in Middenbeemster tot kampioen van Nederland. Daarnaast haalde hij de finales van Beverwijk en Purmerend. Heeft de klasse om het ook in Roden heel ver te schoppen. Een kanshebber.

6. Crazy Lover – Rick Wester 300 meter
Begon sterk aan het seizoen met diverse klasseringen en zelfs een overwinning in Egmond aan den Hoef, maar is de laatste weken duidelijk in mindere doen. Daarnaast zat de loting ook niet mee; tijdens zijn laatste vijf starts werd hij drie keer uitgeschakeld door een latere finalist. Staat voor de loodzware klus het op te moeten nemen tegen de sterke kampioen van Nederland.

7. Janus Boshoeve – Manon Pools 300 meter
Als een donderslag bij heldere hemel was hij er ineens. Slechts enkele dagen na zijn verhuizing naar het entrainement van Aad Pools won Janus Boshoeve in Hillegom zijn eerste kortebaan. De vijfjarige ruin kreeg gedurende de koers de gelegenheid het spelletje onder de knie te krijgen en bleek een snelle leerling. Ten opzichte van die koers zal Janus Boshoeve in Roden nog beter voor de dag komen. Of hij zich kan meten met Doc Holiday (nr. 5) en Eliot Charisma (nr. 21) is nog de vraag.

Janus Boshoeve won direct bij zijn debuut in Hillegom.

8. Gigi – Willem Steur 295 meter
Qua ongelukkig loten kent Gigi dit seizoen geen gelijke. Na Barbert, Casanova, Calistokingsdeep en Fleur Swagerman mag de vijfjarige merrie het in Roden opnemen tegen de kansrijke Janus Boshoeve. Wil de pupil van trainer Willem Steur een kans maken, zal hij zijn vijf meter voorsprong optimaal moeten benutten.

9. Emi van Jip – Caroline Aalbers 300 meter
De surprise van de kortebaan in Warmond. Geholpen door een startontheffing versloeg ze op de Herenweg de ene na de andere topsprinter en draafde verrassend naar de bloemen. Terug op de basisafstand heeft ze het moeilijker. Te vaak zitten galoppades haar dwars en ook in het startvak kent ze moeilijkheden. Kan in deze rit profiteren van haar ervaring en het voordraaien.

10. Ghislaine – Danny Brouwer 300 meter
De vijfjarige vosmerrie maakt haar debuut op de kortebaan. Heeft op de langebaan een record van 1.17,1 en een winsom van € 5.555. De pupil van trainer Marcel Hauber liet deze zomer regelmatig zien goed uit de voeten te kunnen met bandenstarts.

11. Wammes – Willem Steur 295 meter
Liet zich in Medemblik van zijn goede kant zien door verrassend af te rekenen met Hannie Swagerman en goed partij te geven aan Action Invit. De loting is echter beroerd tegen een paard in vorm.

12. Contador – Manon Pools 300 meter
Nu Manon Pools hem hard nodig heeft in de strijd om de ‘Gouden Helm’ staat Contador eindelijk op. Het was anderhalf seizoen zoeken naar de juiste vorm, maar tijdens zijn laatste drie starts laat hij eindelijk zien tot wat hij in staat is. Zo versloeg hij in Heemskerk onder andere Doc Holiday (nr. 5), won hij in Medemblik sterk een rit van Boucher le Blanc (nr. 13) en bracht hij in Enkhuizen Eliot Charisma (nr. 21) aan het wankelen. Het wordt tijd dat de ruin uit de stallen van Aad Pools zichzelf gaat belonen. Gaat dat hem lukken in Roden?

13. Boucher le Blanc – John Dekker 300 meter
Na mooie derde plaatsen in Schagen en Hillegom behaalde hij een ijzersterke overwinning in Medemblik. Weliswaar werd hij tijdens die koers over de Nieuwstraat geholpen door een startontheffing, maar de klasse die hij daarbij etaleerde, verraadt dat er meer in het vat zit. Behoort daarom tot de kanshebbers in Roden!

Boucher le Blanc won vorige week met vijf meter ontheffing in Medemblik.

14. Helena Greenwood – Sven Schraal 300 meter
De zesjarige merrie staat voor haar eerste start op de kortebaan dit seizoen. Vorig jaar kwam ze tot vijf deelnames. Alleen tijdens haar debuut in Schagen bereikte ze de tweede omloop; tijdens haar overige vier starts werd ze telkens tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Staat voor een loodzware opdracht.

15. Spirit Scott – Rick Wester 295 meter
Met de achtjarige ruin kan het alle kanten op. Hij liep tijdens zijn eerste drie starts regelmatig snelle ritten, maar vergooide zijn kansen telkens door galoppades. Daarnaast had hij de loting ook niet mee. In Roden start hij voor het eerst met een startontheffing van vijf meter. Dat biedt mogelijkheden.

16. Lordspirit – Krista Timmer 300 meter
Net zoals zijn tegenstander een onberekenbare deelnemer. Lijkt steeds beter in vorm te komen door tijdens zijn laatste deelnames vaak flink snelle ritten te lopen. Tot op heden wist hij zich echter zelden te klasseren. Alleen in Medemblik haalde hij de derde omloop. Er komt een dag dat voor hem, net zoals bij stalgenoot Chaman Rapida (nr. 1), alle puzzelstukjes in elkaar vallen.

17. Spark Him Lyra – Marco Spin 300 meter
Kwam eerder dit seizoen twee keer in actie. In Zwanenburg was Diesel Scott (nr. 3) tijdens de eerste omloop te sterk, terwijl in Warmond Emi van Jip (nr. 9) de weg naar de tweede omloop versperde. Is in de tussentijds veranderd van eigenaar en trainer. Wellicht kan Hans Bot het beste in hem naar boven halen.

18. Every’s wish – Caroline Aalbers 300 meter
Leek na Zwanenburg, waar ze naar een mooie derde plaats draafde, rijp voor een finaleplaats, maar na die koers wil het niet meer vlotten met de twaalfjarige merrie. Ze liep snelle ritten tegen goede tegenstanders, maar kwam telkens net een beetje tekort. Zou in haar rit tegen Spark Him Lyra moeten kunnen profiteren van haar ervaring en razendsnelle start.

19. Utello des Vals – Krista Timmer 300 meter
Een debutant op de kortebaan. Heeft op de langebaan een winsom van ruim 53 duizend euro en een record van 1.13,9. Was dit seizoen nog niet erg succesvol op de diverse langebanen in Nederland. Alleen wanneer hij zijn tegenstander onder druk kan zetten, liggen er kansen.

20. Fullrich van Assum – Bo Sprengers 295 meter
Toonde tijdens haar eerste starts aanleg, maar schakelde zichzelf keer op keer uit met een galoppade. Haar trainster Natasja Sprengers, ook de leermeester van Doc Holiday (nr. 5), zal ongetwijfeld aan haar gesleuteld hebben zodat ze in Roden beter voor de dag komt. Wanneer ze haar hoofd bij het werk houdt, is ze kansrijk voor een plek in de tweede omloop.

21. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 300 meter
Eén van de snelste paarden van het circuit. Dat leverde hem dit seizoen al drie zeges op: Beverwijk, Bemmel en Enkhuizen. Puntje van zorg zijn de galoppades die hij af en toe in volle strijd maakt. Laat hij die achterwege, zullen er weinig zijn die hem kunnen kloppen. De favoriet!

Eliot Charisma is na drie overwinningen dit seizoen de favoriet in Roden.

22. Ronny Brandt – John de Leeuw 300 meter
Het meest succesvolle paard van Stal de Groninger dit seizoen. Hij won in Sassenheim en behaalde diverse ereplaatsen. Zou normaal gesproken in Roden ook een kanshebber zijn geweest, mits hij niet de favoriet voor de eindzege had geloot in de eerste omloop. Hij zal moeten hopen op fouten van zijn tegenstander, dan zijn er kansen!

23. Dawson City Jewel – Sven Schraal 300 meter
Een nieuwkomer op de kortebaan. De ruin start regelmatig op de grasbanen en is dus bekend met de draaistart. Zijn enige twee zeges behaalde hij ook op het gras, vorig jaar in Leek en Joure.

24. Francisca HPK – Thomas Bos 300 meter
Debuteert op de kortebaan. Op de langebaan draafde zij precies 3.000 euro bij elkaar. In totaal won de merrie één koers. Dat is inmiddels zo’n drie jaar geleden in Alkmaar. Tegen een andere debutant heeft ze een eerlijke kans om het kortebanen te leren.

ONZE TIP:
1. ELIOT CHARISMA (nr. 21) 2. DOC HOLIDAY (nr. 5) 3. JANUS BOSHOEVE (nr. 7) 4. CONTADOR (nr. 12)
Outsiders: Calistokingsdeep (nr. 4) en Boucher le Blanc (nr. 13)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan Roden kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner of hier en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.