Voorbeschouwing en tips kortebaan Purmerend

6 september 2022 20:26

Zoals elk jaar staat de kortebaan van Purmerend garant voor spektakel, omdat alleen de beste paarden van het seizoen in actie mogen komen tijdens het prijzenfestival op de Nieuwstraat. Op een enkel paard na verschijnen ook vrijwel alle klasbakken van de kortebaan aan de start. Onder hen Southwind Raptor (nr.5), de beste kortebaner van Nederland. Een zege is echter geen uitgemaakte zaak, zeker niet met de paarden van Stal de Groningers en Hero Baldwin, de kersverse winnaar van Heemskerk, aan het vertrek. Het kan dus alle kanten op!

1. Coktail Bar – Rick Wester 300 meter
De elfjarige ruin begon in een vliegende vaart aan het seizoen met overwinningen in Assendelft en Wognum en een finaleplaats in Beverwijk. De laatste weken is hij minder op dreef. In zijn laatste vier starts kwam hij steeds niet verder dan de tweede omloop. Met zulke sterke tegenstanders in Purmerend lijkt het niet waarschijnlijk dat hij ver komt, tenzij hij zijn goede vorm van eerder dit seizoen weer te pakken heeft.

2. Kelsa Europoort – Manon Pools 300 meter
De regerend kampioen van Nederland begon niet denderend aan het seizoen, maar heeft inmiddels de smaak weer te pakken. Na een vijfde plaats in Hoofddorp haalde ze de finales van Middenbeemster en Santpoort. In Stompwijk finishte ze weer als vijfde nadat ze te gemakkelijk werd verslagen door Calistokingsdeep (nr.8). De kracht van de vijfjarige merrie is door een razendsnelle start uit de greep van haar tegenstanders te blijven. De Nieuwstraat is wellicht net iets te lang voor deze tactiek.

3. Ronny Brandt – Demi Veenstra 305 meter
Wie op zoek is naar een paard met een gouden karakter komt bij Ronny Brandt terecht. Na twee verloren coronajaren verscheen de Italiaan dit seizoen als herboren aan de start en verkeert in de vorm van zijn leven. Na een finaleplaats in Wognum pakte hij knap de overwinning in Sassenheim. In Hoofddorp was hij niet kapot te krijgen en kwam tot een zwaarbevochten vierde plaats. Inmiddels heeft de combinatie met Demi Veenstra op de sulky ook naam gemaakt in België waar het de sprintkoers van Ruiselede won. Winnen lijkt iets te veel gevraagd voor Ronny Brandt, maar een podiumplaats is een reële mogelijkheid.

4. Flavius Boko – Tom Kooyman 300 meter
Met dit paard kan het verschillende kanten op. Of het wordt een glorieuze koers of een snelle exit. Dat de imposante ruin een behoorlijk voetje kan draven, bewees hij in Sassenheim en Middenbeemster. Tijdens die laatste koers zette hij op snelheid zelfs favoriet Southwind Raptor opzij (nr.5), iets wat nog maar weinig paarden is gelukt. Tijdens zijn laatste twee starts maakte hij echter snel een fout en kon al vroeg worden uitgespannen. Alles of niets dus!

5. Southwind Raptor – Marco Spin 305 meter
De absolute koning van het huidige kortebaanseizoen. Verscheen dit seizoen elf keer aan de start en finishte acht keer bij de eerste drie. Zo won hij in Warmond en Santpoort en werd vorige week derde in Heemskerk. Eenmaal op snelheid is hij vrijwel niet af te stoppen. Zijn enige zwakke punt is de start rechtsom in de linkerbaan, waarin hij nog wel eens een foutje wil maken. Wanneer hij deze misstappen tot een minimum weet te beperken, staat niets of niemand de Amerikaan in de weg om opnieuw heel ver te komen.

Southwind Raptor (rechts) kwam vorige week net tekort tegen Hero Baldwin.

6. Eliot Charisma – Niels van der Tol 305 meter
Knokte zich deze winter knap terug na een zware blessure. Na warm te hebben gedraaid in Sassenheim pakte hij knap de overwinning in Hoofddorp, waar hij Southwind Raptor (nr.5) in het startvak de baas was. In Nootdorp en Stompwijk kwam hij vervolgens niet uit de verf. In Nootdorp finishte hij nog wel als vierde, maar in Stompwijk was zijn rol na de tweede omloop uitgespeeld. Staat voor een loodzware klus tijdens de eerste omloop; een vuurdoop voor de debuterende Niels van der Tol. Zal in supervorm moeten steken wil hij in Purmerend aanspraak maken op de prijzen.

7. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter
Verkeert op dit moment in de vorm van zijn leven. Hikt al het hele seizoen tegen een overwinning aan, maar maakte telkens op het beslissende moment een fout. In Heemskerk vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats en pakte hij ondanks de sterke tegenstanders knap de bloemen. Zo pareerde hij tijdens de halve finale sterk een frontale aanval van Southwind Raptor (nr.5). Of Hero Baldwin in Purmerend aanspraak kan maken op een favorietenrol is afwachten; daarvoor was hij eerder dit seizoen te wisselvallig. Je moet wel serieus rekening houden met dit startkanon.

8. Calistokingsdeep – Ruud Pools 305 meter
Voor Calistokingsdeep is de kortebaan over de Nieuwstraat welhaast een thuiswedstrijd. De dertienjarige ruin won de edities van 2018 en 2019 en is daarom een heuse baanspecialist. Of dat hem dit jaar een voordeel gaat opleveren, is afwachten. Zo begint hij zijn middag tegen Hero Baldwin, een tegenstander die vorige week in Heemskerk tijdens de eerste omloop te sterk voor hem was. De pupil van trainer Cees Hetteling komt echter steeds beter in vorm en dat gegeven maakt hem kansrijk voor een ereprijs.

9. Jet Bianco – John Dekker 300 meter
De zesjarige merrie is aan lekker seizoen bezig. Op de grasbaan van Emmeloord pakt ze regelmatig haar prijzen mee en ook op de kortebaan presteert ze zeer behoorlijk. Zo haalde ze de finale van Warmond en finishte als vierde in Sassenheim. Ze zal het in Purmerend vooral moeten hebben van haar snelle eerste meters. Alleen wanneer ze die kwaliteit optimaal kan benutten, maakt ze aanspraak op een plek tussen de prijswinnaars.

10. Chief One – Mats Wester 300 meter
De beste sprinter van 2021 wist dit seizoen in eerste instantie zijn draai niet te vinden. Tot de kortebaan van Stompwijk kwam hij niet verder dan twee vierde plaatsen in Warmond en Voorschoten. Op de grasbaan hervond hij zijn vorm en pakte weer ouderwets sterk de overwinning. De ruin had daarbij wel wat geluk met de loting, waardoor hij in het startvak de ruimte kreeg om te draaien. Dat zal in Purmerend wellicht wat moeilijker worden. Wanneer hij niet te veel terrein verliest tijdens de eerste meters, kan Chief One ver komen.

11. Doc Holiday – Bo Sprengers 305 meter
De trots van de Meiden van Assum stond enige tijd geblesseerd aan de kant, maar is weer helemaal terug. Eerder dit seizoen finishte hij als vijfde in Assendelft en als vierde in Venhuizen. Op de Kerkstraat draafde hij de snelste rit van het seizoen en liep een onwaarschijnlijke achterstand dicht op Coktail Bar (nr.1). Vorige week maakte hij een puike indruk in Heemskerk, maar werd desondanks tijdens de derde omloop uitgeschakeld door Calistokingsdeep (nr.8). Wanneer hij een volgende stap heeft gezet in zijn herstel, heeft hij de kwaliteiten om de vierde omloop te halen.

12. Archange de Jiel – Demi Veenstra 300 meter
Lijkt op de voorhand de grootste uitdager van favoriet Southwind Raptor (nr.5). Startte dit jaar zeven keer en liep zes keer in de prijzen. Na derde plaatsen in Wognum en Venhuizen was hij onaangevochten de sterkste in Beverwijk. In Bemmel kwam hij voor het eerst met Demi Veenstra op de sulky in actie. Het duo moest even aan elkaar te wennen, maar vanaf de derde omloop veranderde de combinatie in een heuse drafmachine, die pas tijdens de finale met moeite werd verslagen door de snelle Candy Blue Chip. Een grote kanshebber op de overwinning.

Archange de Jiel en Demi Veenstra werden tweede in Bemmel.

13. Hasta la Vista – Ruud Pools 300 meter
Net zoals stalgenoot Jet Bianco (nr.9) draait Hasta la Vista een prachtig seizoen op de diverse drafbanen. Zo klasseerde hij zich dit seizoen op Wolvega en Emmeloord, maar komt hij ook op de kortebaan uitstekend voor de dag. Zo finishte hij als derde in Hoofddorp; een prestatie die hij in Stompwijk wist te herhalen. Op weg naar de bronzen medaille versloeg de ruin titelverdediger Eliot Charisma (nr.6) en snoepte zelfs de uiteindelijke winnaar Chief One (nr.10) een rit af. Moet de eerste omloop kunnen overleven en kan daarna wellicht profiteren van een ijzeren conditie.

14. Jocke Cane – Rick Wester 300 meter
Toonde zich tijdens zijn eerste start in Assendelft een groot talent, maar dat is er toch niet helemaal uitgekomen. Na verschillende mislukte starts leek na een mooie overwinning in Zwanenburg het lek boven, maar helaas wist de negenjarige ruin deze zege geen passend vervolg te geven. Met name de startprocedure zorgt telkens voor problemen en maakt de pupil van trainer Appie Bosscha al snel kansloos. Het is voor het eerst dit seizoen dat Rick Wester achter de ruin plaatsneemt. Wellicht dat de kortebaankampioen Jocke Cane weer tot grootse daden kan inspireren.

15. Bankrobber – Tom Kooyman 300 meter
Begon net zoals stalgenoot Jocke Cane veelbelovend aan zijn sprintloopbaan. Na een derde plaats in Warmond, waar wellicht zelfs nog meer had ingezeten, finishte hij ook in Santpoort als derde. In Bemmel en Heemskerk werd hij echter tweemaal kansloos uitgeschakeld tijdens de eerste omloop. Is met dit sterke deelnemersveld niet bijster kansrijk.

16. Cassidy Byd – John Dekker 300 meter
De zesjarige ruin is nog ongeslagen op de kortebaan. Maakte zijn debuut in Nootdorp en pakte meteen verrassend de overwinning. Werd daarbij geholpen door een startontheffing, een voordeel dat hij nu kwijt is. Was met een voorsprong van tien meter te sterk voor Eliot Charisma (nr.6) en profiteerde tijdens de finale van twee startfouten van Southwind Raptor (nr.5). Zijn pikeur John Dekker toonde zich na afloop tevreden over Cassidy Byd en verwacht dat hij ook vanaf de basisafstand een woordje mee kan spreken. Even afwachten dus.

ONZE TIP:
1. SOUTHWIND RAPTOR (NR.5) 2. ARCHANGE DE JIEL (NR.12) 3. HERO BALDWIN (NR.7) 4. RONNY BRANDT (NR.3)
Outsiders: Chief One (nr.10) en Hasta la Vista (nr.13)

Erelijst Purmerend:
2009 Yff de Legume – Wim van der Mespel
2010 Le Dream – Christophe de Groote
2011 Arctic Challenge – Wim van der Mespel
2012 Andrea Swagerman – Frans van der Blonk
2013 Timmy H – John de Leeuw
2014 Co Swagerman – Frans van der Blonk
2015 Donate Groenhof – Jaap van Rijn
2016 Fleur Swagerman – Frans van der Blonk
2017 Dutch Buitenzorg – Djimmy Schneider
2018 Calistokingsdeep – Lindsey Pegram
2019 Calistokingsdeep – Bo Sprengers

Online wedden

Je hoeft donderdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Purmerend. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.