Voorbeschouwing en tips kortebaan Purmerend

10 september 2019 15:41

De ‘Champions League van de kortebaan’. Vrijwel alle toppers verschijnen in Purmerend aan het vertrek wat het kiezen van een winnaar vrijwel onmogelijk maakt. Op basis van zijn optreden van vorige week in Heemskerk is Southwind Raptor favoriet, maar de onderlinge verschillen zijn dusdanig klein, dat feitelijk een hele rits paarden voor het predicaat ‘favoriet’ in aanmerking komt.

1. Archange de Jiel – John de Leeuw 300 meter
Subtiele en snelle sprinter uit de stal van Jaap van Rijn. Toonde al vroeg dit seizoen zijn mogelijkheden door de finale te halen van Venhuizen. Had in zijn daaropvolgende starts een paar keer pech met de loting, maar toonde in Beverwijk aan een aanwinst te zijn voor het kortebaancircuit door sterk te winnen. Daarna liep hij naar derde plaatsen in De Lier en Heemskerk. Heeft alles in zich om deze koers te winnen.

2. Lordspirit – Krista Timmer 300 meter
Liet zich in Stompwijk en Santpoort van zijn beste kant zien. Op de grasbaan tikte hij als derde aan, in Santpoort wist hij zelfs de finale te halen. Het leek eindelijk de doorbraak te zijn van de hengst, maar helaas stelde hij in zijn daaropvolgende starts teleur. De hengst bezit genoeg snelheid, maar is niet altijd gemakkelijk te hanteren. Kan op een goede dag stunten.

3. Broer van Bremen – John Dekker 300 meter
Liep een beresterke koers in Santpoort, waar hij tijdens de troostfinale zelfs Ronny Brandt (nr.21) wist te verslaan. De elfjarige ruin toonde daarbij veel snelheid, maar was vorige week in Heemskerk niet op z’n best. Galoppades gooide roet in het eten. Wanneer de pupil van trainer Henk Hamming het niveau van Santpoort weet te benaderen, kan hij verrassen.

4. Bronco Boko – Tom Kooyman 300 meter
Wat als deze krachtpatser iets minder moeite had gehad met de eerste meters? Dan had hij de successen aaneen geregen! De ruin kan veel snelheid ontwikkelen, maar zit zichzelf in de weg tijdens de eerste meters. Dat is zonde. Wanneer het hem lukt om iets soepeler te starten, kan hij zomaar de koers naar zijn hand zetten.

5. Go Star – Ruud Pools 300 meter
Liep tijdens de eerste kortebanen van het seizoen snelle ritten tegen sterke tegenstanders. Verscheen in Stompwijk als één van de favorieten aan de start, maar schakelde zichzelf met twee galoppades uit. Stond daarna een tijdje aan de kant, maar maakte in Schagen zijn rentree met een prima derde plaats. Zal in dit veld verbeterd moeten zijn om een rol van betekenis te kunnen spelen.

6. Gina EMC – Caroline Aalbers 300 meter
Toonde zich vooral tijdens de eerste kortebanen van het seizoen en draafde naar een knappe vijfde plaats in Egmond aan den Hoef. In haar volgende twee starts kwam ze echter niet uit de verf en schakelde zichzelf met galoppades uit. Wanneer ze die fouten achterwege laat, kan ze zich meten met haar tegenstander in de eerste omloop.

7. Dutch Buitenzorg – Djimmy Schneider 305 meter
De ‘Dutch Destroyer’ is op de weg terug. De krachtpatser raakte vorig jaar geblesseerd en stond lang aan de kant. In Heemskerk toonde hij aan weer mee te kunnen doen. Zo schakelde hij bijvoorbeeld Eliot Charisma (nr.13) uit en finishte uiteindelijk als vierde. Wanneer hij het laatste stapje kan maken, doet de tweevoudig kampioen van Nederland weer serieus mee om de prijzen!

Dutch Buitenzorg en Djimmy Schneider (links) wonnen Purmerend twee jaar geleden.

8. Smart Dilli – Rick Wester 300 meter
Begon voortvarend aan zijn loopbaan op de kortebaan. Tijdens zijn debuut in Venhuizen draafde hij direct naar een vijfde plaats. In zijn daaropvolgende starts zat het niet mee. Lootte doorgaans zwaar en wist in vijf starts nog maar één keer de tweede omloop te bereiken. Heeft snelheid, maar start niet altijd even gemakkelijk.

9. Doc Holiday – Bo Sprengers 305 meter
De ruin begon sterk aan het seizoen met overwinningen in Assendelft en Venhuizen en een tweede plaats in Stompwijk. In Santpoort wist hij zijn nationale titel te prolongeren. Na het oplopen van een starthandicap presteert de ruin beduidend minder. In drie starts kwam hij geen enkele keer door de tweede omloop heen. Heeft zwaar geloot.

10. Viking Cehere – Micha Brouwer 300 meter
Heeft dit seizoen een geweldig moyenne: twee starts, twee finales. De eindstrijd van Warmond werd nog verloren van Panic Launcher (nr.12), maar in Voorschoten won hij na een zware koers. Omdat de ruin niet vaak start op de kortebaan, is het moeilijk in te schatten waar hij precies staat. Wat vaststaat, is dat hij als gevaarlijke outsider meedoet om de prijzen.

11. Andrea Swagerman – Frans vd Blonk 305 meter
De zeer ervaren draver staat voor zijn 89e start op de kortebaan. Was vooral op zijn best in 2012 en 2013 toen hij bij elkaar zes kortebanen won. Dit seizoen kon hij nog geen potten breken. In vijf starts bereikte hij alleen in Venhuizen de derde omloop.

12. Panic Launcher – John de Leeuw 300 meter
Een bijzonder snelle sprinter uit de stal van Sjaak Snoek. Won dit seizoen sterk in Warmond en De Lier en werd derde in Assendelft en Nootdorp. Vorige week in Heemskerk was hij niet opgewassen tegen Southwind Raptor (nr.20) en finishte als tweede. De merrie wil nog wel eens een galoppade maken. Wanneer ze deze achterwege laat, doet ze mee om de overwinning.

Panic Launcher won dit jaar in Warmond en De Lier.

13. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 305 meter
Kende een bijzonder sterke start van het seizoen door overtuigend te winnen in Sassenheim, Hoofddorp en Stompwijk. Helaas heeft de pupil van trainer Mark de Jong niet meer de vorm van eerder dit seizoen. In Nootdorp werd hij nog tweede, maar in Bemmel en Heemskerk werd hij al tijdens de tweede omloop uitgeschakeld.

14. Contador – Aad Pools 300 meter
Wispelturige maar bliksemsnelle ruin uit de stal van Aad Pools. Wist dit seizoen alle kortebaankanonnen op snelheid te verslaan, maar kwam gek genoeg nog niet verder dan drie vierde plaatsen en een derde plaats. Vorig jaar was Contador vooral in september op z’n best. Wellicht is dat dit seizoen ook het geval.

15. Barbert – Rick Wester 305 meter
De snelle Amerikaan is voor zijn doen aan een anoniem seizoen bezig. Toch lijkt hij de laatste weken beter in vorm te komen. In Beverwijk en Heemskerk eindigde hij als vijfde, in Middenbeemster als vierde. Op de Rijperweg maakte hij indruk door Ronny Brandt (nr.21) voorbij te lopen alsof hij stilstond. Voor een ereplaats doet Barbert altijd mee.

16. Chaman Rapida – Thomas Bos 300 meter
Een meer dan behoorlijke sprinter die vooral uitblinkt in de eerste meters. Finishte dit seizoen als derde in Wognum, vierde in De Lier en wist in Egmond aan den Hoef zelfs de finale te halen. Kan zich meten met de allersnelsten, maar een zware koers is duidelijk in zijn nadeel. Wanneer de loting enigszins gunstig uitvalt, moet er rekening gehouden worden met de ruin.

17. Pompano Mick – Denise Pennekamp 300 meter
De verrassing van de kortebaan van Schagen. Wist, geholpen door een startontheffing, zelfs een rit van Calistokingsdeep (nr.18) te winnen. Finishte uiteindelijk als vierde, maar is met die prestatie wel zijn ontheffing kwijt. Dat bemoeilijkt de zaken aanzienlijk.

18. Calistokingsdeep – Bo Sprengers 300 meter
De winnaar van vorig jaar is de absolute smaakmaker van het seizoen. Winnen zat er dit jaar nog niet in voor de tienjarige ruin, maar met vijf (!) tweede plaatsen werkt hij een buitengewoon sterk seizoen af. Waar hij vorige seizoen nog wel eens een foutje wilde maken, is hij dit seizoen zelden op een fout te betrappen en toont hij keer op keer een ongekende vechtlust. Keert met leerlingpikeur Bo Sprengers terug op de basisafstand. Dat maakt hem kansrijk!

19. Gaya Vip – Caroline Aalbers 300 meter
Leerde tijdens elke start iets bij en pikte daarbij ook twee klasseringen (vijfde in Sassenheim en vierde in Warmond) mee. In Beverwijk liep de merrie een prima koers en finishte uiteindelijk knap als tweede. In haar daaropvolgende twee starts had ze veel moeite met de startprocedure en schakelde zichzelf met galoppades uit. Heeft loodzwaar geloot tegen de favoriet.

20. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
Zonder twijfel de snelste kortebaner in het circuit. Het gemak waarmee hij vorige week de kortebaan van Heemskerk won, was verbluffend. De Amerikaan, eerder dit seizoen ook winnaar in IJmuiden en Nootdorp, zit zichzelf echter regelmatig in de weg door een galoppade te maken direct na de start. Wanneer hij die galoppades niet te vaak maakt, zijn er maar weinig paarden die hem kunnen kloppen. De favoriet!

Southwind Raptor en Lindsey Pegram wonnen dit jaar al drie kortebanen.

21. Ronny Brandt – Mats Wester 300 meter
De Italiaan is de meest succesvolle deelnemer van dit seizoen. In zes starts haalde hij vijf finales (vier overwinningen) en werd één keer vierde. Niet voor niets is hij de koploper in het klassement ‘Kortebaanpaard 2019’. Start voor het eerst dit jaar met Mats Wester op de sulky. De leerlingpikeur zal wellicht nog wat moeten wennen, maar de ruin heeft klasse genoeg.

22. Ursy Flying – Ruud Pools 300 meter
Won in april één van de twee koersen die op een kortebaan leken op het strand van de Belgische badplaats De Haan. Op de Nederlandse straten heeft de elfjarige ruin moeite om aan te haken. Zeven starts leverde drie plekken in de tweede omloop op; een klassering zat er nog niet bij.

23. Gently Boko – Micha Brouwer 300 meter
Een snelle sprinter die dit seizoen nog geen loon naar werken heeft gekregen. Finishte weliswaar als derde in Sassenheim en Egmond aan den Hoef, maar haar sterke ritwinst tegen Panic Launcher (nr.12) in Heemskerk doet vermoeden dat er meer in het vat zit. Wie op zoek is naar een verrassing voor een ereplaats komt bij deze zesjarige merrie uit.

24. Fip Junior – John Dekker 300 meter
Verraste tijdens zijn debuut met een knappe derde plaats in Voorschoten. In Middenbeemster bleek deze goede prestatie geen incident en wist hij zelfs door te dringen tot de finale, die hij pas na een kamprit verloor. Zal in dit bijzonder sterke deelnemersveld de loting enigszins mee moeten hebben.

ONZE TIP:
1. SOUTHWIND RAPTOR (nr.20) 2. ARCHANGE DE JIEL (nr. 1) 3. PANIC LAUNCHER (nr.12)
4. CALISTOKINGSDEEP (nr.18)
Outsiders: Viking Cehere (nr.10), Eliot Charisma (nr. 13) en Ronny Brandt (nr.21)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst Purmerend (vanaf 1980)

1980 Smuggler Star Manus Bouwhuis
1981 Nathan Olivier Jan de Leeuw
1982 Titus ter Lune Aad Pools
1983 Uterin Hans Kroon
1984 Yitendaal Uden Cees Vergay
1985 Yvon Kitty Jan Wagenaar
1986 Western du Bois Manus Bouwhuis/Ruud Pools
1987 Walita Spencer Ruud Pools
1988 Yessie Prinses Aad Pools
1989 War ter Lune Wim Swart
1990 Armanda Laine Cees Imming
1991 Don Corleone Jan Wagenaar
1992 Belmondo O Jacques Geluk
1993 Fieke Uiterdijk Wim Swart
1994 Heidi Oldeson Stuart Diab
1995 Ilperfish S Ad Suykerbuyk
1996 Chapman Sandra Winkelman
1997 Keegan Boko Ruud Pools
1998 Jimmy Scimitar Rob de Vlieger
1999 Mister Diamond Huib van den Heuvel
2000 Gail Devers Ruud Pools
2001 Kibo Wix Frans van der Blonk
2002 Raindance Way John de Leeuw
2003 Licence Gher Ruud Pools
2004 German Diabolo Aad Pools
2005 Tantiffy Oostland Robin Bakker
2006 Flirt d’Anou Marco Valentijn/Ad Suykerbuyk
2007 Derek Effe Frans van der Blonk
2008 Apella Cane Manon Pools
2009 Yff de Legume Wim van der Mespel
2010 Le Dream  Christophe de Groote
2011 Arctic Challenge Wim van der Mespel
2012 Andrea Swagerman Frans van der Blonk
2013 Timmy H John de Leeuw
2014 Co Swagerman Frans van der Blonk
2015 Donate Groenhof Jaap van Rijn
2016 Fleur Swagerman Frans van der Blonk
2017 Dutch Buitenzorg Djimmy Schneider
2018 Calistokingsdeep Lindsey Pegram

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.