Voorbeschouwing en tips kortebaan Purmerend

12 september 2018 13:52

Purmerend heeft weer een prachtig deelnemersveld! Met Doc Holiday en Eliot Charisma staan de twee meest succesvolle paarden van dit seizoen aan het vertrek. Zij starten daarom als de favorieten, maar er liggen meer kapers op de kust. Zo zijn Calistokingsdeep en Ronny Brandt meer dan bewezen kortebaners en zullen volop meestrijden om de zege. En wat mogen we verwachten van Hero Baldwin, die zo sterk won in Heemskerk? Het belooft een mooie en vooral spannende middag te worden!

1. Gyon Beuckenswyk – Andries van der Blonk 295 meter
Het seizoen van Gyon Beuckenswyk verloopt vooralsnog weinig voorspoedig. De vijfjarige ruin bereikte in tien starts geen enkele keer de tweede omloop. De ruin heeft moeite om te blijven draven. Wanneer dat tegen Viperio wel lukt, is hij niet kansloos.

2. Viperio – Harry Pools 300 meter
Begon vorig jaar als een komeet aan zijn loopbaan op de kortebaan door de finale van Middenbeemster op een haar na te missen. Dit seizoen wil het nog niet echt vlotten met Viperio. Tijdens zijn laatste vier starts werd hij drie keer tijdens de eerste omloop uitgeschakeld.

3. Lordspirit – Krista Timmer 300 meter
De zesjarige hengst komt beter in vorm. Zo versloeg hij in Schagen verrassend Columbine Lep (nr. 7) en verloor pas na een kamprit van de latere finalist Dancing Noble. Wanneer hij blijft draven, heeft hij kansen op de volgende omloop.

4. Diva Divine – Danny Brouwer 295 meter
Heeft nog niet gebracht waar trainer Cees Hetteling op hoopte. Won in Bemmel verrassend een rit van Eliot Charisma (nr. 24), maar ging daarna galopperend in de fout. Dat overkwam hem ook in Schagen, wat hem een plek in de halve finale kostte. Lijkt op snelheid wat tekort te komen, dus zal haar vijf meter startontheffing optimaal moeten benutten.

5. Obelix West – Thomas Bos 300 meter
Eén van de snelste starters in het circuit. Die kwaliteit leverde hem al veel succes op, zoals dit seizoen in Venhuizen, waar hij verrassend won. Tijdens de koersen die daarop volgden kwam hij echter niet meer uit de verf. Alleen in Zwanenburg liep hij nog in het prijzengeld. Wil hij deze rit van Diesel Scott winnen, zal hij de strijd moeten beslissen in het startvak.

6. Diesel Scott – John de Leeuw 300 meter
Net zoals stalgenoot Ronny Brandt (nr. 15) een degelijke kortebaner. Mist wellicht de pure speed, maar is daarom niet minder lastig te verslaan. Dat bleek in Zwanenburg, waar paarden zoals Calistokingsdeep (nr. 11) en Verseau Bleu (nr. 22) het niet van hem konden winnen. Staat nu voor een pittige opdracht.

7. Columbine Lep – Ruud Pools 305 meter
De merrie is niet zo dominant als vorig jaar, toen ze twee keer won en de ereprijzen aan elkaar reeg. Toch blijft ze een deelnemer om rekening mee te houden. Zo finishte ze dit jaar als tweede in Santpoort, waar ze niet opgewassen was tegen Calistokingsdeep (nr. 11). Die middag startte de elfjarige merrie vanaf de basisafstand, terwijl ze nu is opgescheept met een starthandicap. Dat bemoeilijkt de zaken aanzienlijk.

8. Fleur Swagerman – Frans van der Blonk 300 meter
De verrassende winnaar van 2016 staat ook dit jaar weer aan het vertrek. Kwam dit seizoen pas twee keer in actie en sneuvelde beide keren al tijdens de eerste omloop tegen de sterke Barbert. Het is dus moeilijk in te schatten waar ze momenteel staat. Het enige dat zeker is, is dat de merrie nooit opgeeft en genoeg snelheid heeft om voor een stunt te zorgen.

Eigenaresse Annie Swagerman knuffelt Fleur Swagerman naar haar overwinning in Purmerend in 2016.

9. Casanova – John Dekker 305 meter
De imposante ruin van trainster Caroline Aalbers lijkt nog op gang te moeten komen. Door een blessure stond hij enige tijd aan de kant, waardoor hij pas in Bemmel zijn eerste meters op de kortebaan maakte. Hij finishte daar overigens wat gelukkig als vierde, wat hem een starthandicap opleverde. Hij moet dus nu tien meter geven aan Action Invit, maar voor een Casanova in goede doen, mag dat geen probleem opleveren.

10. Action Invit – Danny den Dubbelden 295 meter
De veertienjarige ruin is bezig aan zijn laatste seizoen. Zijn start in Purmerend is de vijftigste keer dat hij op de kortebaan aan de start verschijnt. Tijdens zijn eerdere 49 starts was hij –op enkele klasseringen in de derde omloop na- niet erg succesvol. Zal vol aan de bak moeten om Casanova achter zich te houden.

11. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 300 meter
Begon niet sterk aan het seizoen, maar leefde tijdens de zomer helemaal op. Na een vijfde plaats in Egmond aan den Hoef won hij onaangevochten in Santpoort en finishte als tweede in Bemmel. Tijdens zijn laatste start in Schagen was hij minder in vorm en schakelde zichzelf met twee galoppades uit. Wanneer hij op de Nieuwstraat die fouten achterwege laat, doet de pupil van Arnold de Wit mee om de overwinning.

12. Evison – Manon Pools 305 meter
De snelle Zweed haalde in 2016 op dit parkoers de finale. Vorig jaar finishte hij na een loodzware koers als vierde. Liet dit seizoen zijn klasse alleen in Warmond zien, waar hij op een mooie derde plaats finishte. Zijn overige zeven starts eindigden allemaal in de eerste of tweede omloop. De pupil van Cees Hetteling bewijst al een aantal jaar tijdens het tweede deel van het seizoen op zijn best te zijn.

13. Doc Holiday – Bo Sprengers 300 meter
De meeste constante en succesvolle sprinter van dit seizoen. Won op Duindigt en in Stompwijk en kroonde zich twee weken geleden in Middenbeemster tot de kampioen van Nederland. Was vorige week in Heemskerk iets minder op dreef en strandde tijdens de derde omloop tegen Contador. Desondanks is de pupil van de Meiden van Assum de favoriet!

Doc Holiday won dit seizoen al drie kortebanen en is de favoriet in Purmerend.

14. Hayley Scott – Djimmy Schneider 295 meter
Debuteerde niet onverdienstelijk in Schagen, waar ze na een kamprit werd uitgeschakeld door El Salvador. Staat voor een loodzware opdracht het op te moeten nemen tegen de tot dusver beste sprinter van dit seizoen.

15. Ronny Brandt – John de Leeuw 300 meter
Zorgde voor een dijk van een verrassing in Sassenheim, waar hij zijn debuut in een overwinning omzette. De ruin bewees daarna een oerdegelijke sprinter te zijn.
Zo werd hij tweede in Hoofddorp en Heemskerk en derde in Santpoort. Mist de pure speed van bijvoorbeeld Doc Holiday (nr. 13) of Eliot Charisma (nr. 24), maar compenseert dit met een enorme werklust. Geen uitgesproken favoriet, wel een kanshebber.

16. Chaman Rapida – Krista Timmer 305 meter
Koerste eerder dit seizoen ongelukkig. Zoals bijvoorbeeld in De Lier, waar hij sterk een rit won van Hero Baldwin (nr. 21), maar zichzelf daarna met twee mislukte starts uitschakelde. In Schagen liet hij pas echt zien wat hij in zijn mars heeft en draafde onbedreigd naar de bloemen. Dat leverde hem wel een starthandicap op. Die vijf extra meters wegen zwaar.

17. Ariana Trojborg – Danny Brouwer 300 meter
Startte als één van de favorieten in De Lier, maar kon deze rol, ondanks een startontheffing van vijf meter, niet waarmaken. Net zoals in Santpoort finishte de merrie als vierde. Daarmee raakte ze haar vijf meter ontheffing kwijt, waardoor ze weer vanaf de basisafstand in actie komt. De eerste omloop kan ze overleven, maar daarna moet ze de loting mee hebben.

18. Andrea Swagerman – Thomas Bos 305 meter
Zorgde in 2012 voor een flinke stunt in Purmerend door de schier onklopbare Blackpearl Trans R tijdens de finale te verslaan. In totaal won de nu elfjarige ruin zes kortebanen, maar het laatste succes is wel zo’n vijf jaar geleden. Kwam dit seizoen één keer eerder in actie, maar overleefde toen de eerste omloop niet.

19. Hannie Swagerman – Frans vd. Blonk 295 meter
Na haar optreden in Assendelft, waar ze als vierde finishte, leek een overwinning een kwestie van tijd. Helaas voor zijn achterban heeft de vierjarige merrie die belofte nog niet waar kunnen maken. Toch komt de dag dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen, en ze niet te belopen is, steeds dichterbij.

20. Emi van Jip – John Dekker 300 meter
De merrie won dit seizoen met een startontheffing in Warmond en legde toen onder andere Evison (nr. 12) over de knie. Vanaf de basisafstand heeft ze het moeilijker. Alleen in Wognum haalde ze de derde omloop. Heeft de laatste weken pech met de loting en maakt op beslissende momenten te vaak een fout.

21. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter
Ontwikkelt zich uitstekend op de kortebaan. Werd met elke start beter en sneller, wat resulteerde in een mooie zege vorige week in Heemskerk. Eerder dit seizoen finishte hij als tweede in IJmuiden, Stompwijk en Middenbeemster. Is zijn ontheffing voor vierjarige paarden echter kwijt en start voor het eerst vanaf 300 meter. Dat zal niet meevallen tegen Verseau Blue.

22. Verseau Blue – Ruud Pools 300 meter
Begon dit seizoen in een vliegende vaart aan zijn kortebaancarrière. Haalde vijf keer op rij de halve finale en een overwinning leek een kwestie van tijd. Helaas voor zijn trainer Cees Hetteling ging het daarna minder, hoewel hij – op Beverwijk na- steeds de derde omloop haalde. De kortebaan winnen is een te zware opgave, maar wanneer hij in goede doen is, behoort een podiumplaats tot de mogelijkheden.

Verseau Blue (links) en Hero Baldwin troffen elkaar ook in Egmond aan den Hoef.

23. Faustus – Micha Brouwer 300 meter
De verrassende winnaar van de kortebaan op Schiermonnikoog. De elfjarige ruin deed dat met een startontheffing; een voordeel dat hij kwijt is. Vanaf de basisafstand kwam hij in zeven starts zes keer niet door de eerste omloop heen. Alleen in Beverwijk lukte dat en toen werd hij direct derde. Staat voor de ondankbare taak het op te moeten nemen tegen een favoriet.

24. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 300 meter
De ruin is bezig aan een wisselvallig seizoen. Tijdens zijn eerste starts van het seizoen wisselde hij te vaak snelle ritten af met galoppades, waardoor prestaties uit bleven. In Beverwijk en Bemmel bleef hij zo goed als foutloos en sleepte met overmacht de overwinningen binnen. In Middenbeemster en Heemskerk ging hij echter weer in de fout. Wanneer hij galoppades achterwege laat, is hij bijna niet te kloppen!

ONZE TIP:
1. DOC HOLIDAY (NR. 13) 2. ELIOT CHARISMA (NR. 24) 3. CALISTOKINGSDEEP (NR. 11) 4. RONNY BRANDT (NR. 15)
Outsiders: Evison (nr. 12) en Hero Baldwin (nr. 21)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan Purmerend kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner of hier en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.