Voorbeschouwing en tips kortebaan Nootdorp

6 augustus 2022 11:09

De kortebaan in Nootdorp heeft een mooi deelnemersveld! Het is een mix van ervaring en debutanten. Dat de nieuwkomers kunnen verrassen, bleek vorige week in Voorschoten. Toen bestond het hele podium uit paarden die nog niet eerder op de kortebaan in actie kwamen. Kunnen zij met hun meters voorgift uit de greep blijven van klasbakken als Southwind Raptor, Flavius Boko en Eliot Charisma?

1. Otero – Rick Wester 295 meter
Deze ruin is razendsnel, maar oh zo moeilijk. Snelle ritten wisselt hij af met moeizame starts en galoppades. Hierdoor is hij lastig in te schatten. Zonder fouten kan hij zomaar de favorieten verslaan. Om aan te bevelen, zal hij echter eerst wat betrouwbaarder moeten worden. Of heeft zijn achterban de oplossing van het probleem al gevonden?

2. Southwind Raptor – Marco Spin 305 meter
De beste kortebaner van de afgelopen jaren en het paard in vorm. Bovendien won hij de kortebaan in 2019 op De Poort door Eliot Charisma (nr. 10) in de finale te verslaan. Dit jaar was hij de beste in Hoofddorp en Santpoort. Vooral in het laatste deel van het parcours ontwikkelt hij zoveel snelheid dat hij bijna niet is te verslaan. Alleen zijn foutjes zitten hem nog wel eens dwars. De favoriet.

Southwind Raptor won donderdag de kortebaan in Santpoort.

3. Jannie van Tim – Manon Pools 295 meter
De merrie debuteert op de kortebaan. Op de langebaan heeft ze een winsom van ruim 12.000 euro en een record van 1.14,2. Ze onderscheidt zich vooral met razendsnelle starts. Wanneer ze dit ook op de kortebaan kan laten zien, wordt ze heel interessant. Bovendien heeft ze met Manon Pools een pikeur die geen centimeter weggeeft in het startvak. Ze moet worden afgewacht, maar van alle debutanten krijgt ze onze voorzichtige voorkeur.

4. Hilto de Bertrange – John Dekker 295 meter
Op de kleinere koersbanen pakt deze debuterende Fransman regelmatig zijn prijsjes mee. Hij heeft een bescheiden winsom van ruim 4.000 euro en een record van 1.20,4. Winnen zat er op de langebaan vooralsnog niet in. Door zijn deelnames op de grasbanen weet hij wat een draaistart inhoudt. Bovendien is hij bij John Dekker in rustige handen.

5. Kairouan – Caroline Aalbers 295 meter
In haar twee starts dit seizoen verloor ze in de eerste omloop om zich vervolgens via de tussenronde alsnog te plaatsen voor de tweede omloop. In Middenbeemster ging ze daarin strijdend ten onder door een rit te winnen van de favoriet Panic Launcher. Wanneer ze verder verbetert, zal de snelle Flavius Boko serieus in de achtervolging moeten.

6. Flavius Boko – Tom Kooyman 300 meter
De ruin eindigde knap als tweede bij zijn debuut in Sassenheim, maar wilde er daarna weinig meer van weten. Tot twee weken geleden in Middenbeemster. Via de herkansing knokte hij zich terug in de strijd om vervolgens glorieus de kortebaan te winnen. In de halve finale versloeg hij zelfs Southwind Raptor (nr. 2) op snelheid. Als hij zijn hoofd bij het werk houdt, is dit het te kloppen paard. We houden echter door zijn galoppades in eerdere starts een lichte slag om de arm. De kaarsrechte asfbaltbaan is waarschijnlijk in zijn voordeel.

Flavius Boko (rechts) is lopende bijna niet te verslaan.

7. Faday Scott – Thomas Bos 295 meter
Een echte alleskunner. Kan op alle banen en disciplines uit de voeten. Ook op gras en in de monté pakte hij zijn prijzen mee. Op de langebaan heeft hij een mooie winsom van ruim 35.000 euro en een snel record van 1.12,9. De kortebaan is nieuw voor hem. We zijn benieuwd of hij zich ook nu weet te onderscheiden.

8. Gaya Vip – Ruud Pools 300 meter
Voorgaande jaren was ze snel, maar grillig. Dit jaar lijkt ze betrouwbaarder, maar blijven de prestaties achter. Alleen in Assendelft liep ze in de prijzen. Toen werd ze derde. Dat ze vaak in een vroeg stadium de favorieten trof, is een goed excuus. Zo was in de tweede omloop van Middenbeemster de uiteindelijke winnaar Flavius Boko (nr. 6) te sterk. Met wat meer geluk moet een ereplaats mogelijk zijn.

9. Hermine Sophie – Rob van Toor 295 meter
Vorige maand maakte zij haar debuut in Egmond aan den Hoef. Ze was toen heel behendig in het startvak, maar miste de pure speed. Eliot Charisma zal dus flink in de achtervolging moeten. Normaal gesproken is De Poort echter te lang voor Hermine Sophie om de favoriet voor te blijven.

10. Eliot Charisma – Danny Brouwer 305 meter
De kaarsrechte asfbaltbaan is op het lijf geschreven van Eliot Charisma. Dit blijkt ook uit zijn prestaties. In 2018 won hij de koers in Nootdorp, een jaar later werd hij tweede. Dit jaar won hij bijzonder sterk in Hoofddorp, op een vergelijkbare baan. Op de klinkers in Santpoort kwam hij afgelopen donderdag niet helemaal tot zijn recht. Dat rekenen we hem niet aan. Met Danny Brouwer heeft hij een pikeur die De Poort kent van de ponyritjes. Lukt het hem nu ook om hier bij de ‘grote’ paarden te winnen?

Eliot Charisma won in 2018 in Nootdorp en behoort ook dit jaar tot de favorieten.

11. Cassidy Byd – John Dekker 295 meter
Deze Duitse ruin kwam vorig jaar vanuit Hongarije over naar de stal van Caroline Aalbers. Hij won op Victoria Park in Wolvega en pakte op andere banen diverse ereplaatsen mee. Met zijn deelnames op het gras is hij bekend met het fenomeen draaistart. Hij heeft een winsom van ruim 10.000 euro en een record van 1.15,4. Op de kortebaan komt hij voor het eerst in actie.

12. Huppe d’Hertals – Manon Pools 295 meter
Een bescheiden haververdiener op de langebaan met een winsom van ruim 1.500 euro en een record van 1.17,6. In twintig starts wist zij nog niet te winnen. De merrie komt vooral in actie op Alkmaar en de Nederlandse grasbanen. Ze debuteert op de kortebaan, net als haar tegenstander in de eerste omloop.

13. Hasta la Vista – Ruud Pools 300 meter
Na een moeizaam begin heeft de ruin het kortebanen nu echt onder de knie. Hij is razendsnel in de eerste meters en maakt het daarmee zijn tegenstanders bijzonder lastig. Met vijf meter ontheffing eindigde hij als derde in Hoofddorp. Daarna werd hij vanaf de basisafstand vijfde in Middenbeemster. In de derde omloop was Southwind Raptor (nr. 2) te sterk. Dat is natuurlijk geen schande. Een ideaal paard voor een plaatsweddenschap.

Hasta la Vista (rechts) verloor na strijd van Southwind Raptor in Middenbeemster.

14. Lisa Alki – Rick Wester 295 meter
Met Utah Alki en Wala Alki had trainer Rob de Vlieger goede voorgangers. Ook zij scoorden op vierjarige leeftijd op de kortebaan. Of Lisa Alki hun voorbeeld volgt, moet worden afgewacht. De merrie maakt haar debuut en met Hasta la Vista als tegenstander heeft ze niet fijn geloot. Op de grasbanen behaalde ze dit jaar al wat ereplaatsen. Ze heeft een winsom van ruim 4.000 euro en een record van 1.16,6.

15. Piet de Wit – Aad Pools 295 meter
Kwam dit jaar twee keer op de kortebaan in actie, maar wist nog niet overtuigen. In Sassenheim verloor de hengst in de tweede omloop van Southwind Raptor (nr. 2). In Egmond aan den Hoef kwam hij zowel de eerste omloop als de tussenronde niet door. Met Aad Pools heeft hij echter de perfecte leermeester. Met een debuterende tegenstander kan hij de eerste omloop overleven.

16. Junior Kite – Thomas Bos 295 meter
De grasspecialist pakt regelmatig zijn prijsjes mee. Hij heeft een winsom van ruim 13.000 euro en een record van 1.14,2. Op de kortebaan kwam hij nog niet eerder in actie. In de eerste omloop krijgt hij een goede kans om het kortebanen te leren.

ONZE TIP: 1. SOUTHWIND RAPTOR (NR. 2) 2. FLAVIUS BOKO (NR. 6) 3. ELIOT CHARISMA (NR. 10) 4. HASTA LA VISTA (NR. 13)
Outsiders: Otero (nr. 1) en Jannie van Tim (nr. 3)

Online wedden

Je hoeft dinsdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Nootdorp. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.