Voorbeschouwing en tips kortebaan Nootdorp

4 augustus 2019 17:49

Maar liefst dertig paarden waren ingeschreven voor deze kortebaan. Er was echter slechts plek voor zestien deelnemers. Veel potentiële kanshebbers hebben de boot gemist. De rode loper is daardoor uitgelegd voor titelverdediger Eliot Charisma die dit jaar nog ongeslagen is. Southwind Raptor en Panic Launcher kunnen hem nog het vuur aan de schenen leggen. Of zit er een topper tussen de debutanten? Wij zijn benieuwd!

1. Ima Cheerleader – Frans van der Blonk 295 meter
Was dit seizoen nog niet gelukkig op de kortebaan. Startte twee keer en werd beide keren al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Had daarbij de pech om beide keren tegen een latere finalist te loten. Een eerlijke kans heeft deze vierjarige merrie dus nog niet gehad. Dat lijkt in Nootdorp ook niet het geval, tegenstander Southwind Raptor behoort tot de favorieten.

2. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
De bliksemsnelle Amerikaan heeft na een matig voorseizoen de vorm weer gevonden. In IJmuiden pakte hij na een zware koers met maar liefst vier kampritten de overwinning. Afgelopen donderdag tijdens het Nederlands kampioenschap in Santpoort haalde hij de derde omloop, waarna de latere finalist Lordspirit te sterk was. Deze kaarsrechte baan zal de pupil van Bert de Boer moeten liggen! Een kanshebber.

Southwind Raptor (rechts) strandde donderdag in de derde omloop in Santpoort.

3. Ursy Flying – John Dekker 300 meter
Was goed op dreef tijdens de eerste strandkoers in het Belgische De Haan, waar hij de winst greep. In Nederland heeft hij het nog niet laten zien. In drie starts bereikte hij slechts één keer de tweede omloop. In IJmuiden werd hij toen uitgeschakeld door Southwind Raptor (nr. 2). Heeft wel kansen om deze eerste omloop te overleven.

4. Tador Dry – Bo Sprengers 300 meter
De twaalfjarige ruin maakt na drie jaar zijn rentree op de kortebaan. Kwam in 2016 zeven keer in actie en deed het met vierde plaatsen in Beverwijk en Heemskerk niet slecht. Start voor het eerst voor Stal Assum en met leerlingkampioene Bo Sprengers op de sulky, die een tweede opeenvolgende kampioenschap bij de leerlingen vrijwel niet meer kan ontgaan.

5. Gerson Boko – Ruud Pools 300 meter
Trainer Cees Hetteling en pikeur Ruud Pools zijn hard op zoek naar een nieuwe kortebaner om hun seizoen kleur te geven. Mogelijk is Gerson Boko een nieuw talent. De ruin is bekend met de draaistart vanwege meerdere deelnames op de Nederlandse grasbanen. Succes op de langebaan is er slechts sporadisch. In 38 starts won hij één keer. Zijn winsom is nog net geen 6.000 euro. Staat voor een zwaar karwei tegen een ervaren kortebaner.

6. Hero Baldwin – Bert Post 300 meter
Ontpopte zich vorig jaar tot de beste vierjarige deelnemer in het circuit. Won in Heemskerk en haalde de finales van IJmuiden, Stompwijk en Lisse. Dit jaar verloopt het moeizamer. Bereikte in vier starts slechts twee keer de derde omloop. Daarbij moet worden aangetekend dat hij telkens zwaar lootte. Heeft een razendsnelle start in de benen en zal dus in de eerste meters het verschil moeten maken. Voormalig Nootdorper Bert Post komt speciaal over uit Frankrijk voor deze rit.

7. Sirol Axe – Wim van der Mespel 300 meter
Een eigenarengroep uit het Westland heeft zijn oog laten vallen op deze Italiaan. Trainer Martijn de Haan tipte vanuit Zweden dit paard aan zijn broer Patrick die als trainer in het verleden regelmatig succes boekte op de kortebaan. De winsom van de ruin op de langebaan is met ruim 40.000 euro behoorlijk. Het is nu aan pikeur Wim van der Mespel om zijn carrière op de kortebaan een impuls te geven.

8. Furienza – John de Leeuw 295 meter
Een interessante debutant, omdat Stal de Groningers heel Europa afstruint op zoek naar nieuw talent. Dat hun oog is gevallen op deze vierjarige merrie, die dus vijf meter ontheffing krijgt, maakt dat elke liefhebber met extra interesse dit paard in de gaten houdt. Op de langebaan draafde ze, vooral in België, bijna 10.000 euro bij elkaar. In Santpoort reed ze donderdag alvast wat proefstartjes op de kortebaan. Ze was toen niet op een fout te betrappen.

9. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 305 meter (foto boven)
Is aan een historische reeks bezig. Won in Sassenheim vanaf de basisafstand en plakte daar in Hoofddorp en Stompwijk ondanks een starthandicap van vijf meter doodleuk twee opeenvolgende zeges aan vast. Verloor dit seizoen slechts één rit door in Stompwijk tijdens de finale in gewonnen positie van de benen te gaan. De titelverdediger is daarom de grote favoriet voor de zege op De Poort. Wie kan deze gigant stoppen?

10. Limbo – Aad Pools 300 meter
Wanneer Aad Pools met een nieuw paard in de baan verschijnt, zal iedereen extra opletten. ‘Mister kortebaan’ bracht tijdens zijn lange loopbaan al talloze kortebaanwinnaars aan de start, dus de verwachtingen zijn uiteraard hoog gespannen. Limbo kreeg in Hoofddorp al wat werk voorgeschoteld tussen de omlopen door. Deze trainingsritjes stemden Pools tot tevredenheid. Kan deze debutant voor zijn Nootdorpse eigenaren voor een verrassing zorgen? De loting tegen de grote favoriet zorgt echter voor een flinke slag om de arm.

Limbo maakt dinsdag zijn debuut op zijn thuisbaan. In Hoofddorp kreeg hij alvast een ‘werkje’.

11. Criss Sandesman – Chris van der Sman 300 meter
Kwam in 2015 één keer op de kortebaan in actie. Dat was in Stompwijk, waar hij tijdens de eerste omloop werd uitgeschakeld. De tienjarige ruin kwam daarna regelmatig op de langebaan in actie, zonder aansprekende resultaten te boeken. Kan wellicht profiteren van de onervarenheid van zijn tegenstander, maar komt normaal gesproken tekort voor een klassering.

12. Loverboy Vrijthout – Frans van der Blonk 295 meter
Stal Van der Blonk is naarstig op zoek naar nieuw talent en probeerde daarvoor al meerdere paarden uit. Deelnemers met vijf meter voorsprong hebben daarbij hun voorkeur. In het verleden boekten zij daarmee al regelmatig succes. Loverboy Vrijthout debuteert op de kortebaan. De Belgische ruin is een trouwe deelnemer op Victoria Park Wolvega. Winnen lukte nog niet. Komt de ommekeer op de kortebaan?

13. Fiftyfifty Newport – Kilian Poels 300 meter
De Duitse merrie debuteert op de kortebaan. Wel deed ze in het voorjaar mee met de sprintkoers in het Belgische De Haan. Ze strandde in de eerste omloop. Kilian Poels was toen ook haar pikeur. Hij debuteert op de kortebaan in Nederland. De ervaren pikeur van de tegenstander wil daar ongetwijfeld van profiteren.

14. Forgeline – Wim van der Mespel 300 meter
Net als zijn opponent heeft Forgeline al kunnen wennen aan de kortebaan met een deelname op het Belgische strand van De Haan. Daar behaalde hij op de tweede dag een verdienstelijke derde plaats. De basiskwaliteiten zijn er dus. Het is nu aan Wim van der Mespel om er een echte kortebaner van te maken!

15. Panic Launcher – John de Leeuw 300 meter
Een bliksemsnelle deelnemer van Stal de Groningers. Haalde vooral in Warmond een hoog niveau. Versloeg toen tijdens de tweede omloop uit een onmogelijke positie Doc Holiday, de kersverse kampioen van Nederland. Is niet de gemakkelijkste in het startvak, maar ontwikkelt op weg naar de finish dusdanig veel snelheid dat zelfs Eliot Charisma (nr.9) er niet gerust op kan zijn. De eerste uitdager van de grote favoriet.

Panic Launcher (rechts) won de kortebaan in Warmond.

16. Evison – Marco Spin 300 meter
Evison won in zijn carrière vooralsnog drie kortebanen, de laatste keer is alweer bijna drie jaar geleden. Daarna passeerde hij de winsomgrens en stuntte nog regelmatig, ondanks een starthandicap, met een mooie klassering. Dit seizoen krijgt hij met leerlingpikeurs een nieuwe kans vanaf de basisafstand. In Warmond strandde hij in de tweede omloop. Een plek bij de laatste acht is met zo’n zware tegenstander normaal gesproken een te zware opgave. In zijn oude vorm kan hij echter verrassen.

ONZE TIP:
1. ELIOT CHARISMA (NR.9) 2. PANIC LAUNCHER (NR.15) 3. SOUTHWIND RAPTOR (NR.2) 4. HERO BALDWIN (NR. 6)
Outsiders: Furienza (nr.8) en Limbo (nr.10)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst Nootdorp

1996 Illowa Diamond Huib van den Heuvel
1997 Beauty Apache Guus Knijnenburg
1998 Jade Groenhof Jan van Dooyeweerd jr.
1999 Icaros van Venlo Guus Knijnenburg
2000 Kim van Leeuwen Cees Imming
2001 Ido Baldwin Debbie van Gent
2002 Ido Baldwin Robin Bakker
2003 Licence Gher Ruud Pools
2004 Navy Blue Andries van der Blonk
2005 Deliberate Dust John de Leeuw
2006 Update Zomerland John de Leeuw
2007 Timothy’s Way Wim van der Mespel
2008 Neeroson John de Leeuw
2009 Timothy’s Way Sven Schraal
2010 Galimpulso As John de Leeuw
2011 Yke Starlake Jan Thijs de Jong
2012 Axel Cartouche Wim van der Mespel
2013 Dreamcatcher Venus Aad Pools
2014 Viva’s Limburgia Manon Pools
2015 Donate Groenhof John Dekker
2016 Dutch Buitenzorg Andries van der Blonk
2017 Cattiva Byd John Dekker
2018 Eliot Charisma Lindsey Pegram

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.