Voorbeschouwing en tips kortebaan Nootdorp

4 oktober 2018 15:34

Met het alsnog organiseren van de kortebaan van Nootdorp, na de afgelasting in augustus, levert de Stichting Kortebaan Nootdorp een topprestatie. De organisatie heeft daarom gekregen wat het verdient: een prachtig deelnemersveld met veel topsprinters en meerdere kanshebbers. Lindsey Pegram start met haar twee paarden als favoriet, maar er zijn genoeg deelnemers die voor een verrassing kunnen zorgen.

1. Ronny Brandt – John de Leeuw 300 meter
Begon flitsend aan het seizoen met een zege tijdens zijn debuut in Sassenheim en klasseringen in Hoofddorp (2e plaats) en Santpoort (3e plaats). Daarna kwam de klad er in. Vaak zat de loting niet mee of maakte hij een galoppade. Een finaleplaats in Heemskerk was vooralsnog zijn laatste wapenfeit. Wanneer hij zijn hoofd bij het werk houdt en enigszins gunstig loot een deelnemer voor de plaatsen.

2. Camaro de Pommera – Harry Pools 300 meter
De Franse ruin van trainer Marco Menger debuteert op de kortebaan. Hij was de afgelopen maanden regelmatig actief op de langebaan, maar zonder noemenswaardig resultaat. Staat voor een pittige klus.

3. Cha Cha Cha – Bert Post 300 meter
De ruin van trainster Caroline Aalbers is aan een prima seizoen bezig. Mist een versnelling onderweg, maar kan op een goede dag flink uithalen. Zo haalde hij dit seizoen de finales van Assendelft en Medemblik; zijn beste prestaties ooit op de kortebaan. Heeft het echter niet getroffen met de loting.

4. Doc Holiday – Bo Sprengers 300 meter
De koploper in het klassement ‘Kortebaanpaard 2018’. Won dit seizoen op Duindigt en in Stompwijk. Kroon op het seizoen was de overwinning in Middenbeemster, die hem het Nederlands kampioenschap opleverde. Werd verder tweede in Beverwijk en in Purmerend. De vorm lijkt de laatste weken iets minder. In Medemblik werd hij vierde en in Roden was Emi van Jip (nr. 10) te sterk.

5. Lordspirit – Krista Timmer 300 meter
Komt de laatste weken steeds beter in vorm. In zijn eerste elf starts dit seizoen kwam hij nooit verder dan de tweede omloop, maar in Medemblik (vijfde plaats) en Roden (vierde plaats) kwam hij beter uit de verf. Zo klopte hij in Roden tijdens de derde omloop Janus Boshoeve (nr. 24), de winnaar van de kortebaan in Hillegom. Komt normaal gesproken tekort voor de zege, maar is wel een deelnemer voor een plaatsweddenschap.

6. Boucher le Blanc – John Dekker 300 meter
De sterke winnaar van de kortebaan in Medemblik. Werd die middag op weg geholpen door een startontheffing, maar toonde voldoende klasse om ook vanaf de basisafstand te kunnen scoren. In Roden kwam dat er echter niet uit en werd hij al in de tweede omloop uitgeschakeld door Chaman Rapida (nr. 12). Wanneer de ruin het in deze rit op snelheid laat aankomen, krijgt hij een zware dobber aan Lordspirit.

7. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter
De hengst is de revelatie van het seizoen. Begon met vallen en opstaan aan zijn eerste seizoen op de kortebaan, maar leerde elke start iets bij. Inmiddels is de pupil van trainer Aad Pools uitgegroeid tot een toonaangevende sprinter, die uiterst moeilijk is te verslaan. Zo won hij in Heemskerk en werd tweede in IJmuiden, Stompwijk, Middenbeemster en Lisse. Behoort daarom tot de favorieten in Nootdorp, alhoewel de hengst al een lang seizoen achter de rug heeft.

Hero Baldwin is een bankpaard voor Manon Pools.

8. Action Invit – Rick Wester 300 meter
Liep enkele weken geleden de koers van zijn leven en finishte toen als derde in Medemblik. Versloeg toen tijdens de troostfinale Doc Holiday (nr. 4). Deed dat met een startontheffing, een voordeel dat hij nu kwijt is. Is normaal gesproken niet opgewassen tegen Hero Baldwin.

9. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 300 meter
De absolute favoriet voor de overwinning in Nootdorp. Leek het kortebanen na overwinningen in Beverwijk en Bemmel een beetje zat te worden, maar in Enkhuizen en in Roden bewees hij het tegendeel door twee keer ijzersterk te winnen. De pupil van trainer Mark de Jong is nog altijd in de race om het klassement ‘Kortebaanpaard 2018’ en heeft de punten dus hard nodig. De ruin hoort op alle wedtickets thuis!

10. Emi van Jip – Caroline Aalbers 300 meter
Zette tijdens de eerste zaterdag van juli Warmond op zijn kop door verrassend de koers te winnen. In haar daaropvolgende starts zat het niet mee. Telkens lootte ze een favoriet of schakelde ze zichzelf uit. In Roden liet ze zich weer van haar beste kant zien door in twee ritten op snelheid Doc Holiday (nr. 4) uit te schakelen. Staat voor een loodzwaar karwei. De Stichting Kortebaan Nootdorp is één van de 87 eigenaren!

11. Eagle Transs R – Eric Westerveld 300 meter
Kwam dit seizoen één keer in actie. Dat was in Stompwijk, waar hij al tijdens de eerste omloop werd uitgeschakeld door Cha Cha Cha (nr. 3). De zevenjarige ruin heeft de ondankbare taak het op te moeten nemen tegen één van de snelste starters in het circuit.

12. Chaman Rapida – Thomas Bos 300 meter
Liep een ijzersterke koers in Roden. Schakelde daar onder andere Boucher le Blanc (nr. 6) en Lordspirit (nr. 5) uit, maar moest uiteindelijk tijdens de finale het hoofd buigen voor Eliot Charisma (nr. 9). Was eerder dit seizoen al de sterkste in Schagen. Geen uitgesproken favoriet, wel een gevaarlijke outsider.

13. Cattiva Byd – John Dekker 300 meter
De titelverdedigster is moeilijk in te schatten. Won eerder dit seizoen in Wognum en werd derde in Sassenheim. Daarna kende ze meerdere starts waarin ze weigerde om te draaien in het startvak. Dat leverde haar een startverbod op in Bemmel, waarna ze niet meer op de kortebaan in actie kwam. De merrie is behandeld, waarmee wellicht de moeilijkheden in het startvak zijn opgelost. Als ze haar kuren achterwege laat, mogen we veel van haar verwachten!

De finale van vorig jaar: Cattiva Byd (rechts) klopt Dutch Buitenzorg.

14. Spirit Scott – John de Leeuw 295 meter
De achtjarige ruin is pas net aan zijn sprintloopbaan begonnen. Tijdens zijn eerste drie deelnames haalde hij telkens de tweede omloop. In Roden ging het, ondanks een startontheffing, tijdens de eerste omloop tweemaal galopperend mis. De ruin zal nu, gesteund door uittredend kortebaankampioen John de Leeuw, ongetwijfeld beter voor de dag komen.

15. Fullrich v Assum – Bo Sprengers 295 meter
De merrie toonde dit seizoen snelheid, maar maakte ook gemakkelijk een galoppade. In Roden draafde ze al een stuk regelmatiger en bereikte ze de tweede omloop. Daarin was de latere winnaar Eliot Charisma (nr. 9) te sterk. Wanneer ze heeft geleerd van haar eerdere starts en haar vijf meter startvoorgift weet uit te buiten, kan ze voor een verrassing zorgen.

16. Contador – Bert Post 300 meter
Bert Post is speciaal voor de kortebaan van Nootdorp uit Frankrijk overgekomen. Samen met Contador haalde hij vorig jaar de finale van Voorschoten. De ruin komt de laatste weken van dit seizoen steeds beter op dreef. Zo werd hij vierde in Heemskerk en Enkhuizen en derde in Roden. Winnen lijkt voor deze combinatie te veel gevraagd, maar een klassering behoort zeker tot de mogelijkheden.

17. Viperio – Harry Pools 300 meter
Toonde vorig jaar tijdens zijn debuut in Middenbeemster een enorm potentieel, maar tot op de dag van vandaag is dat er nog niet uitgekomen. Hij begon het seizoen met een vijfde plaats in Sassenheim en een vierde in Warmond, maar in zijn daaropvolgende zeven starts kwam hij geen enkele keer door de tweede omloop heen.

18. Up Up and Away – Krista Timmer 300 meter
De tienjarige hengst komt in Nootdorp voor het eerst uit voor zijn nieuwe eigenaar Piet Siderius en trainer Danny den Dubbelden. Geholpen door een startontheffing was hij in Enkhuizen heel dicht bij de overwinning, maar gooiden een galoppade en een te vroege start roet in het eten. Is niet altijd de gemakkelijkste in het startvak, maar heeft daarentegen veel snelheid.

De halve finale in Enkhuizen: Southwind Raptor (links) achterhaalt Up Up and Away.

19. Arenne Loraine – Thomas Bos 300 meter
Kwam dit seizoen alleen in Stompwijk aan de start en strandde toen in de tweede omloop. Na winst op Sandvangens Titan verloor hij van de razendsnelle Barbert. In Nootdorp treft hij opnieuw een zware tegenstander. Dat maakt de kans om door te komen klein.

20. Calistokingsdeep – Djimmy Schneider 300 meter
Was altijd al een razendsnelle deelnemer, maar maakt nu in tegenstelling tot eerder dit seizoen minder gemakkelijk een fout. Het leverde sterke overwinningen op in Santpoort en Purmerend. Omdat hij de winsomgrens van 12.000 euro is gepasseerd, gaat hij nu voor de eerste keer met een leerlingpikeur op pad. Het is afwachten of het klikt tussen paard en pikeur.

21. Every’s wish – Caroline Aalbers 300 meter
De merrie is razendsnel in de eerste meters, maar maakt gemakkelijk een fout. De laatste weken lijkt ze betrouwbaarder. Het leverde echter nog geen succes op. In de eerste omloop zal ze moeten hopen op een foutje van de tegenstander.

22. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
Eén van de allersnelste kortebaners en dat maakt hem altijd kansrijk, ook vanaf 305 meter. Hij maakt echter soms zomaar een galoppade. Dat heeft hem al meerdere overwinningen gekost. Wanneer hij de eerste meters doorkomt, is de ritwinst bijna een zekerheidje. Een favoriet!

23. Diesel Scott – Rick Wester 300 meter
De beste vierjarige van vorig jaar heeft het dit seizoen moeilijk vanaf de basisafstand. Hij maakt zich minder druk, maar lijkt de pure speed te missen. Zijn beste prestatie was in Zwanenburg waar hij sterk tweede werd. Tegen Janus Boshoeve kan hij aan de bak.

24. Janus Boshoeve – Manon Pools 300 meter
Een lokale favoriet! De Belgische ruin is pas sinds kort in eigendom van de Nootdorpse stal Haras du Arctic. Bij zijn debuut in Hillegom won hij direct. Daarna volgde een vijfde plaats in Roden. Zijn start is nog niet optimaal, maar de snelheid is er. Een kanshebber.

ONZE TIP:
1. ELIOT CHARISMA (NR.9) 2. HERO BALDWIN (NR. 7) 3. SOUTHWIND RAPTOR (NR. 22) 4. DOC HOLIDAY (NR.4)
Outsiders: Cattiva Byd (nr. 13), Calistokingsdeep (nr. 20) en Janus Boshoeve (nr. 24)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan Nootdorp kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner of hier en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.