Voorbeschouwing en tips kortebaan Nootdorp

3 augustus 2018 16:47

Zestien paarden en koersen in de avond, het zal even wennen zijn in Nootdorp. Sportief gezien verwachten wij dat de koers niet onder het mindere aantal deelnemers hoeft te lijden. Er staan meerdere toppers aan de start, waaronder titelverdediger Cattiva Byd en de sterke winnaar van Santpoort Calistokingsdeep. Benieuwd zijn wij ook naar de lokale favorieten Contador en I am Perfect en natuurlijk hoort ook Emi van Jip in dit rijtje. Veel plezier en succes met de weddenschappen!

1. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 300 meter
De ruin won vorig seizoen twee kortebanen, maar had er dit jaar vooralsnog geen zin in. De laatste weken is daar verandering in gekomen. De troef van Arnold de
Wit en Maatschap van der Let is behandeld en vliegt sindsdien over de Nederlandse straten. In Egmond aan den Hoef en IJmuiden koerste hij nog pechvol, maar donderdag in Santpoort vielen alle puzzelstukjes in elkaar en won hij de koers. Het machtsvertoon dat hij daar liet zien, belooft veel voor Nootdorp. De favoriet!

2. Emi van Jip – John Dekker 300 meter
De merrie wordt dit seizoen gehuurd door 87 Super Vrienden van Kortebaandraverijen.nl. De organisatie in Nootdorp doet ook mee en zal dus extra benieuwd zijn naar de prestatie van Emi van Jip. Met vijf meter ontheffing won ze even knap als verrassend de kortebaan in Warmond. Donderdag ging ze in Santpoort twee keer van de benen. Toevalligerwijs treft ze voor de derde keer dit seizoen Calistokingsdeep. Tijdens de eerste twee ontmoetingen kon ze het haar tegenstander niet moeilijk maken.

3. Contador – Bert Post 300 meter
Bert Post is terug in de plaats waar hij als trainer zijn brood verdiende in de drafsport. Tegenwoordig is hij werkzaam in Frankrijk, maar speciaal voor zijn ‘thuiskortebaan’ keert hij graag terug. Dit was vorig seizoen ook het geval. Toen strandde hij in de eerste omloop met Contador. In Voorschoten had de combinatie wel succes met een knappe tweede plaats. Dit seizoen wil het nog niet lukken met Contador. En dat terwijl de ruin snel genoeg is om een ereplaats te behalen.

Bert Post reed Contador ook vorig jaar in Nootdorp.

4. Heine Attack – Danny Brouwer 295 meter
De hengst debuteerde in Warmond en kon het toen tegenstander Every’s wish niet moeilijk maken. Bovendien maakte hij een galoppade. De troef van trainer Danny den Dubbelden is echter pas vier jaar oud en verdient dus een tweede kans. Pikeur Danny Brouwer zal er alles aan doen om zijn vijf meter voorgift optimaal te verdedigen.

5. Faustus – Micha Brouwer 300 meter
De verrassende winnaar van Schiermonnikoog kon het onlangs op zijn thuisbaan in Stompwijk niet waarmaken. Zonder vijf meter startvoorgift strandde hij na harde ritten tegen Contador (nr. 3) in de eerste omloop. De ruin heeft voldoende kwaliteiten om in Nootdorp wel één of twee omlopen verder te komen. Wanneer hij bij de start een mooie voorsprong kan pakken, ligt in elk geval de tweede omloop binnen handbereik.

6. Dumarion Metjo – Thomas Bos 300 meter
Het is prachtig dat Dumarion Metjo weer aan de start verschijnt. Het is een mooi eerbetoon aan de onlangs overleden mede-eigenaar en pikeur Rob Slootbeek. Sportief gezien liggen er mogelijkheden voor de merrie. Ze is niet de gemakkelijkste in het startvak, maar kan eenmaal onderweg veel snelheid ontwikkelen. Berucht is haar extra versnelling in de laatste meters. Wanneer ze in de buurt kan blijven van Faustus zijn er kansen op een plek in de volgende omloop.

7. Bronco Boko – Tom Kooyman 300 meter
De sprintkwaliteiten van Bronco Boko komen steeds beter tot uiting. De ruin is machtig snel, maar o zo moeilijk in de eerste meters. Wanneer hij die weet door te komen, kan hij het elke tegenstander lastig maken. Dit seizoen eindigde hij als derde op Duindigt, werd vierde in Hoofddorp en vijfde in IJmuiden. Vaak verliepen de eerste ritten soepel, maar werd het starten later op de middag een probleem. Zijn onvoorspelbaarheid maakt hem een lastige klant voor de weddenschappen.

8. Crazy Lover – John de Leeuw 300 meter
De ruin is bezig aan zijn eerste seizoen op de kortebaan en heeft meerdere gezichten laten zien. Tijdens zijn eerste starts was hij snel, maar kon hij soms zomaar van de benen gaan. Geholpen door een startvoorgift van vijf meter in Egmond aan den Hoef heeft hij het kortebanen goed kunnen leren. Op de Herenweg won hij de koers. In Warmond verviel hij vervolgens weer in zijn oude fout, maar zo kort na Egmond aan den Hoef is het goed mogelijk dat hij toen nog niet volledig was hersteld. Een outsider voor de overwinning, maar pikeur John de Leeuw zal zijn tegenstander in de eerste omloop vrezen.

Crazy Lover heeft met Bronco Boko een lastige tegenstander.

9. Cattiva Byd – John Dekker 300 meter
De merrie is terug om de Zilveren Zweep te verdedigen. Vorig jaar had ze in Nootdorp een vlekkeloze middag en won zeer overtuigend. Daarna is het niet meer zo
soepel gegaan. Steeds kreeg ze gedurende de middag problemen met de startprocedure en was lastig te hanteren. Ze behaalde nog wel diverse ereplaatsen en won dit seizoen in Wognum. Tijdens haar laatste starts werd ze ook op snelheid geklopt. Iets wat lang onmogelijk leek. In de vorm van vorig jaar een grote kanshebber voor de winst.

10. Barbert – Finn Verkaik 305 meter
Eén van de absolute smaakmakers van de kortebaan. De ruin won in zijn carrière al tien kortebanen, waaronder de seizoensouverture van dit jaar in Assendelft. In Nootdorp kwam hij slechts één keer in actie. Vorig jaar behaalde hij een knappe derde plaats. Op grond van zijn kwaliteiten behoort hij altijd tot de favorieten. De loting kon echter niet slechter. Vijf meter goedmaken op Cattiva Byd lijkt een onmogelijke opgave. Mocht hij toch de eerste omloop overleven, stijgen zijn kansen op een nieuwe overwinning aanzienlijk!

11. Bizar Zandbergen – Danny Brouwer 300 meter
De ruin was de grote verrassing van Stompwijk. Tijdens zijn debuut eindigde hij direct als derde. Hij liet die middag veel snelheid zien, maar was in de beslissende omlopen na veel strijd logischerwijs moegestreden. Die prestatie zette hij neer op gras, een ondergrond die hem ook op de langebaan bijzonder goed ligt. De vraag is of hij dit kunststukje ook op het asfalt van De Poort kan herhalen. Wij denken van wel!

Bizar Zandbergen was dé verrassing van Stompwijk.

12. Pompano Mick – Rob Strik 295 meter
Liefhebber Rob Strik doet vaak mee met de Olympische gedachte. Desondanks heeft hij met Pompano Mick een paard dat wel degelijk potentie heeft. De ruin laat af en toe snelheid zien en dat moet Strik hoop geven op een gedroomde ereplaats. Zeker met vijf meter voorgift en een goede loting sluiten wij dat dit seizoen niet uit. Of dit al in Nootdorp gaat lukken, zal veelal afhangen van zijn tegenstander. Bizar Zandbergen lijkt snel genoeg om die vijf meter voordeel teniet te doen.

13. El Salvador – John de Leeuw 300 meter
Deze troef van Stal de Groningers kende een uiterst sterk debuut met een tweede plaats in Wognum. Daarna strandde hij drie keer in de eerste omloop, vaak door fouten. In IJmuiden kwam hij de eerste ronde weer eens door, maar werd vervolgens geklopt door de snelle vierjarige Hero Baldwin. Zonder fouten kan hij een succesvolle rentree van Casanova wel eens in de weg staan.

14. Casanova – Micha Brouwer 300 meter
Fijn dat deze klasbak weer terug is! De ruin miste het eerste deel van het seizoen vanwege een blessure. Het is dus afwachten waar hij staat. Wij hebben echter vertrouwen dat hij direct mee kan doen om de eerste plaatsen. De ruin is bijzonder snel en de kaarsrechte straat van De Poort lijkt hem op het lijf geschreven. Hij zal dan wel zijn hoofd bij het werk moeten houden, want na zijn sterke overwinning vorig jaar in Heemskerk was hij regelmatig op foutjes te betrappen. De viervoudig kortebaanwinnaar behoort tot de favorieten.

15. I am Perfect – Manon Pools 295 meter
Het wil nog niet lukken met deze thuisfavoriet van Stal Arctic. De hengst straalt uit een winnaar te zijn, maar dit komt er in de koers vooralsnog niet uit. In zes starts kwam hij nog niet verder dan drie keer een plek in de tweede omloop. Met vijf meter voorgift gaat het vooralsnog niet beter. Een verandering van pikeur kan wel eens goed werken. Dat moet de gedachte zijn van de familie Pools om Aad zijn plek op de sulky te laten afgeven aan dochter Manon. Wij zijn benieuwd wat dit oplevert!

16. Howings Win Win – Tom Kooyman 295 meter
De enige debutant in dit veld is direct een interessante. De hengst is in eigendom van Peter Aleman, die in het verleden grote successen boekte op de kortebaan. Of Howings Win Win een nieuwe succesvolle periode van deze eigenaar inleidt, is afwachten. De troef van Tom Kooyman is op de langebaan een bescheiden haververdiener, maar niet onbekend met een draaistart. Vorige maand kwam hij in actie op de grasbaan van Emmeloord en pakte toen na de start direct de kop. Een positie die hij niet kon vasthouden. Uiteindelijk eindigde hij als zesde.

ONZE TIP: 1. CALISTOKINGSDEEP (NR.1) 2. CATTIVA BYD (nr. 9) 3. CASANOVA (nr. 14) 4. BIZAR ZANDBERGEN (nr. 11)
Outsider: Crazy Lover (nr. 8)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan Nootdorp kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner of hier en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.