Voorbeschouwing en tips kortebaan Middenbeemster

26 juli 2022 12:25

Het had wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk heeft Middenbeemster een deelnemersveld om trots op te zijn. Zestien paarden verschijnen er op de Rijperweg aan de start, waarvan maar liefst tien deelnemers al eens een finale haalden. Dat maakt het aanwijzen van een winnaar niet eenvoudig, maar wij denken met nieuwkomer Candy Blue Chip (nr.9) behoorlijk in de goede richting te zitten. Met concurrenten als Southwind Raptor (nr.13) en Kelsa Europoort (nr.7) zal de vijfjarige merrie het echter niet kado krijgen.

1. Lois Lane – John Dekker 295 meter
In tegenstelling tot haar concurrenten kan Lois Lane als vierjarige voorlopig blijven profiteren van een ontheffing van vijf meter. Zo’n voordeel kan na een zware koers met een sterk deelnemersveld, zoals in Middenbeemster het geval is, een doorslaggevende factor zijn. De merrie reikte tijdens haar debuut tot een vierde plaats in Beverwijk en versloeg daar onder andere Hero Baldwin (nr.16). Ook in Warmond liep ze in de prijzen en finishte daar als vijfde. De merrie van trainster Caroline Aalbers is in vorm, getuige een tweede plaats in Emmeloord vorige week op de langebaan. Wanneer Lois Lane heeft geleerd van haar eerste twee starts en een volgende stap maakt, kan ze weleens voor een verrassing gaan zorgen.

2. Otero – Rick Wester 295 meter
Begon pas dit seizoen aan zijn loopbaan op de kortebaan, maar heeft nog niet weten te overtuigen. Toch schrijven we deze ruin niet af. De startprocedure leverde tijdens zijn eerste twee starts de nodige problemen op en in Venhuizen ging hij te gemakkelijk in de fout, maar wanneer Otero eenmaal de juiste gangen te pakken heeft, zijn er maar weinig paarden sneller. Zo finishte hij in april als tweede tijdens de sprintkoersen op het strand van De Haan. Dat maakt van de pupil van eigenaar Michel Roggen, zeker wanneer hij nu wel ineens vijf meter ontheffing heeft, een zeer interessante deelnemer.

3. Gaya Vip – Ruud Pools 300 meter
De merrie is een zeer behoorlijke sprinter die de afgelopen seizoenen regelmatig in de prijzen liep. Zo haalde ze in 2019 de finale van Beverwijk en finishte ze als derde in ’t Zand. Op snelheid kon ze zich met de beste paarden meten, maar dit seizoen loopt het nog niet helemaal naar wens. Ze begon het seizoen goed in Assendelft, waar ze als derde finishte. In haar daarop drie volgende starts werd ze echter telkens snel uitgeschakeld. Daarbij moet worden aangetekend dat de loting lang niet altijd gunstig was, maar de Gaya Vip die wij kennen, heeft meer in haar mars. Wellicht dat ze in Middenbeemster voor de ommekeer zorgt.

4. Flavius Boko – Tom Kooyman 300 meter
Debuteerde als een komeet in Sassenheim. Drong direct door tot de finale en versloeg op weg naar de eindstrijd klasbakken als Eliot Charisma en Southwind Raptor (nr.13). Tijdens de finale ging het galopperend mis, net zoals een start later in Beverwijk. In IJmuiden wist hij wederom niet door te dringen tot de tweede omloop, maar trof het daarbij niet met de loting. Het feit dat Tom Kooyman het wederom probeert, betekent dat hij potentie ziet in de imposante ruin. En terecht, want zoals Flavius Boko in Sassenheim ging, verraadt veel klasse.

5. Hasta la Vista – Caroline Aalbers 300 meter
De merrie van trainster Caroline Aalbers is zo’n mooi voorbeeld dat kortebanen een discipline is die je met geduld onder de knie kunt krijgen. Tijdens haar debuut toonde ze zich een behendige starter, maar maakte iets te gemakkelijk een fout. In Warmond tikte ze voor het eerst nadrukkelijk op het raam toen ze als enige de latere winnaar Southwind Raptor (nr.13) tot een uiterste krachtsinspanning dwong. In Hoofddorp leverde ze een prachtige prestatie door als derde te finishen en onder andere Panic Launcher (nr.11) uit te schakelen. Het voordeel dat ze toen had, een voorgift van vijf meter, is ze nu echter kwijt. Dat betekent niet dat Hasta la Vista opeens haar kwaliteiten is verloren, maar een herhaling van haar prestatie op de Kruisweg zal wel moeilijker worden.

6. Coktail Bar – Mats Wester 300 meter
Met Coktail Bar is het dit seizoen alles of niets. In Assendelft kwam hij ijzersterk voor de dag en pakte overtuigend de zege. In Wognum werd hij in eerste instantie tijdens de derde omloop uitgeschakeld, maar pakte na bijloting alsnog zijn tweede overwinning van het seizoen. Vervolgens sneuvelde hij in Venhuizen al tijdens de tweede omloop, maar haalde in Beverwijk weer de finale. In Egmond aan den Hoef wilde het echter niet vlotten en schakelde hij zichzelf al tijdens de eerste omloop uit. Dat is opvallend, want normaal blijft Coktail Bar foutloos, één van zijn grootste kwaliteiten. Het kan met de ruin dus alle kanten uit, maar wat ons betreft behoort hij gewoon tot de kanshebbers.

7. Kelsa Europoort – Manon Pools 300 meter
De regerend kampioen van Nederland begon niet sterk aan het seizoen, maar is haar vormdip inmiddels te boven. In Hoofddorp maakte ze een buitengewoon sterke indruk en won zelfs een rit van de latere winnaar Eliot Charisma. Waar ze in Assendelft en Wognum na een snelle start halverwege het parkoers stil leek te vallen, had ze in Hoofddorp het vermogen om juist nog een keer extra gas te geven. Met de pupil van trainer Bryan Vader, vorige week donderdag met Hequejuela nog winnaar van de kortebaan van IJmuiden, in deze vorm kunnen er gekke dingen gebeuren.

Kelsa Europoort kroonde zich vorig jaar op Duindigt tot kampioen van Nederland en behoort in Middenbeemster tot de grote kanshebbers.

8. Jet Bianco – John Dekker 300 meter
Dat kortebanen een discipline is waarbij het handig is een razendsnelle start te hebben, heeft Jet Bianco goed begrepen. De merrie voelt zich in het startvak als een vis in het water. Het leverde haar dit seizoen een vierde plaats op in Sassenheim en een tweede plaats in Warmond. Vorig jaar haalde ze knap de finale van Enkhuizen, die verloren ging tegen Panic Launcher (nr.11). Met de vorm zit het wel snor, getuige een overwinning op de grasbaan van Emmeloord vorige week. Wanneer ze de grote kanonnen tijdens de eerste omlopen weet te ontlopen, doet ze mee om de prijzen.

9. Candy Blue Chip – Rick Wester 300 meter
Winnen bij je debuut is maar weinig paarden gegeven. Dat het de vijfjarige merrie in Egmond aan den Hoef toch lukte om haar eerste start in een zege om te zetten, zegt veel over de potentie van de nieuwste troef van Stal de Groningers. Ze versloeg onder andere de snelle Archange de Jiel en dat zegt genoeg over haar snelheid. In IJmuiden waren daarom de verwachtingen hooggespannen, maar op de kletsnatte Kennemerlaan kwam ze niet tot haar recht. Met een vijfde plaats verdween ze na de derde omloop geruisloos van het toneel. Op basis van haar eerste start bombarderen we haar echter toch tot de favoriet!

Candy Blue Chip (rechts) bleek tijdens haar debuut in Egmond aan den Hoef een klasse apart en pakte overtuigend de overwinning. Ook in Middenbeemster valt het nodige van haar te verwachten.

10. King Fanatic – Frans van der Blonk 295 meter
De vijfjarige ruin zorgde tijdens zijn laatste start voor een dijk van een verrassing door Coktail Bar (nr.6) tijdens de herkansingsronde uit te schakelen. Vervolgens kon de pupil van trainer Frans van der Blonk het niet bolwerken tegen de uitstekend debuterende Candy Blue Chip (nr.9), uitgerekend zijn tegenstander tijdens de eerste omloop van IJmuiden. King Fanatic is dus niet vies van een stunt, maar het lijkt erop dat hij zich toch op moet gaan maken voor de herkansingsronde.

11. Panic Launcher – Mats Wester 300 meter
De merrie is een klasbak. Behoort tot de snelste paarden in het circuit en won dit jaar na een zinderde finale tegen Southwind Raptor (nr.13) in Venhuizen. In Zwanenburg finishte ze daarna enigszins ongelukkig als derde. Haar laatste optreden in Hoofddorp was echter allerminst overtuigend. Ze kon niet uit de voeten in het startvak en leek aan snelheid te hebben ingeboet. Wanneer ze in Middenbeemster haar draai weer heeft gevonden en ze het gaspedaal weer als vanouds in kan trappen, kan de merrie heel ver komen.

Panic Launcher, hier in actie in Zwanenburg, heeft zo haar kuren, maar behoort qua snelheid tot de allersnelsten op de kortebaan.

12. Calistokingsdeep – Ruud Pools 305 meter
De ruin ontwikkelde zich de afgelopen seizoenen tot een heuse vechtmachine. Met een niet aflatende strijdlust knalde hij door de Nederlandse straten en groeide uit tot een lieveling van het publiek. Dit seizoen heeft hij moeite de draad weer op te pakken. Zowel in Beverwijk, Warmond als Egmond aan den Hoef strandde hij al in de tweede omloop. Dat zijn we niet van hem gewend. De ervaren ruin is bij trainer Cees Hetteling en pikeur Ruud Pools in goede handen en zal ongetwijfeld beter voor de dag komen.

13. Southwind Raptor – Marco Spin 305 meter
Na negen overwinningen tussen 2017 en 2019 leek de loopbaan va Southwind Raptor als een nachtkaars uit te gaan. Vorig jaar kwam hij tot twee derde plaatsen, maar vloog er veel vaker voortijdig uit. Dit seizoen is Southwind Raptor letterlijk en figuurlijk uit de startblokken geschoten. Na een tweede plaats in Venhuizen en een derde plaats in Sassenheim pakte de trots van eigenaartrainer Bert de Boer oppermachtig de bloemen in Warmond. Ook in Hoofddorp wist de Amerikaan onlangs de finale te halen. De grootverdiener in het kortebaancircuit steekt dus in een blakende vorm en behoort daarom tot de kanshebbers in Middenbeemster.

14. Kairouan – Caroline Aalbers 295 meter
Maakte in Hoofddorp haar seizoendebuut en deed dat niet onaardig. Na verloren te hebben van de sterke Kelsa Europoort (nr.7) , haalde ze via de herkansingsronde de tweede omloop. Daarin verloor ze na een kamprit van Hero Baldwin (nr.16). Heeft een voorsprong van maar liefst tien meter op tegenstander Southwind Raptor, maar desondanks zou het een enorme stunt zijn wanneer ze de Amerikaan weet te verslaan.

15. Joep Swagerman – Frans van der Blonk 300 meter
De zesjarige ruin is een zeer behoorlijke haververdiener. Legde in Assendelft de latere winnaar Coktail Bar (nr.6) het vuur aan de schenen. In Egmond aan den Hoef kon hij het in eerste instantie niet winnen van Candy Blue Chip (nr.9), maar via de herkansingsronde haalde hij alsnog de tweede omloop. Daarin zorgde de favoriet van eigenaresse Annie Swagerman voor een flinke stunt door Calistokingsdeep (nr.12) uit te schakelen en de derde omloop te halen. Tegen Hero Baldwin zal hij alles uit de kast moeten halen en profiteren van het voordraaien bij de start.

16. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter
De pupil van trainer Aad Pools is een tijdbom, die elk moment af kan gaan. Na een uitstekend debuutjaar als vierjarige in 2018 kwam hij er in de daaropvolgende seizoenen niet aan te pas. Slechts sporadisch draafde hij in de prijzen. Dit seizoen oogt Hero Baldwin echter sterker dan ooit, maar gek genoeg is een derde plaats in Beverwijk tot dusver zijn beste prestatie in 2022. Er zit veel meer in het vat, want Hero Baldwin heeft ritten gewonnen van de beste sprinters in het circuit. Met dit sterke deelnemersveld durven we hem geen plekje bij de kanshebbers toe te bedelen, maar desondanks is Hero Baldwin zeker niet kansloos.

ONZE TIP: 1. CANDY BLUE CHIP (nr.9) 2. SOUTHWIND RAPTOR (nr.13) 3. PANIC LAUNCHER (nr.11) 4. KELSA EUROPOORT (nr.7)
Outsiders: Otero (nr.2) en Coktail Bar (nr.6)

Online wedden

Je hoeft woensdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Middenbeemster. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.