Voorbeschouwing en tips kortebaan Medemblik

16 september 2021 15:40

De Harddraverijvereniging Prins Hendrik had na alle moeite uiteraard een vol deelnemersveld verdiend, maar dat betekent niet dat deze twintig paarden niet voor spektakel kunnen zorgen. Sterker, met Chief One en Cesar Charisma staan twee absolute klasbakken aan de start, aangevuld met talentvolle en ervaren sprinters. Gezien de speciale omstandigheden hebben wij een lichte voorkeur voor Chief One, maar we sluiten een verrassing zeker niet uit!

1. Lordspirit – Lindsey Pegram 275 meter
De negenjarige hengst staat voor zijn 48ste start op de kortebaan. Dat de pupil van trainer Appie Bosscha over genoeg snelheid beschikt, bewees hij onder andere twee jaar geleden op de Nieuwstraat in Medemblik, toen hij de finale haalde. Dit seizoen finishte hij als derde op Duindigt/Nootdorp en was toen tijdens de troostfinale te sterk voor Cesar Charisma (nr.13). Hij heeft voor het eerst de steun van Lindsey Pegram, die regelmatig het beste in haar paarden naar boven haalt. De loting zit echter flink tegen met favoriet Chief One als tegenstander. Wanneer hij de eerste omloop overleeft, liggen er volop mogelijkheden op een topklassering.

2. Chief One – Rick Wester 275 meter
De vice-kampioen van Nederland verkeert in een uitstekende vorm. De zevenjarige ruin won in drie starts twee keer en finishte als tweede tijdens het Nederlands kampioenschap op Duindigt, georganiseerd door Hoofddorp. In 2019 was hij al eerder de sterkste in Schagen en Hillegom. De trots van Stal de Groningers maakt niet snel een fout en heeft onderweg een alles verschroeiende versnelling in huis. In vergelijking met medefavoriet Cesar Charisma (nr.13) heeft hij ervaring met koersen over een straatparkoers, wat hem een streepje voor geeft. De favoriet!

Chief On won dit jaar twee kortebanen en werd één keer tweede.

3. Goah d’Isere – Wouter de Reus 275 meter
Kwam in 2019 drie keer aan de start met zijn trainer en eigenaar Wouter de Reus op de sulky. Haalde toen in Schagen tijdens zijn derde start de tweede omloop. Maakte tijdens het NK zijn seizoendebuut. De tweede omloop was toen zijn eindstation nadat hij verloor van de latere winnares Kelsa Europoort. Wanneer hij niet te veel terrein verliest bij de start, kan hij wellicht profiteren van de laatste binnenbocht.

4. Feria de Rheve – Aad Pools 275 meter
Steeg tijdens haar debuutseizoen in 2019 in Medemblik boven zichzelf uit. Ze haalde toen de halve finale, die ze verloor van de latere winnaar Archange de Jiel (nr.7). Uiteindelijk finishte ze als derde, haar beste prestatie van dat jaar. Dit seizoen eindigde ze als vijfde in Emmeloord en maakt ze keer op keer indruk met haar razendsnelle starts. Dat is op het onvoorspelbare en bochtige parkoers over de Nieuwstraat een uiterst bruikbaar en gevaarlijk wapen.

5. Annabella L C H – Djimmy Schneider 275 meter
Kwam dit seizoen drie keer in actie en ging het steeds beter doen. Tijdens Duindigt/Nootdorp haalde ze via Juliette (nr.19) en Pompano Mick (nr.17) de derde omloop, die ze nipt verloor van de latere finalist Coktail Bar (nr.18). Wanneer ze deze prestatiecurve doortrekt, behoort ze tot de gevaarlijke outsiders.

6. Jet Bianco – John Dekker 270 meter
Heeft zich dit seizoen nog niet weten te onderscheiden. De vijfjarige merrie overleefde in vier starts slechts één keer de eerste omloop. Het is wel belangrijk daar bij op te merken dat ze telkens werd uitgeschakeld door tegenstanders van formaat, zoals Cesar Charisma (nr. 13) en Archange de Jiel (nr.7). Start met een ontheffing van vijf meter, een voordeel dat al voor veel verrassingen zorgde op de Nieuwstraat.

7. Archange de Jiel – Rick Wester 275 meter
De titelverdediger is ook dit seizoen weer prima op dreef. De elfjarige ruin haalde de finales van Duindigt en Emmeloord/Santpoort en finishte enigszins gelukkig als vierde tijdens Duindigt/Warmond. Is een buitengewone sprinter met flink veel inhoud, maar gedurende de koers lijkt hij het lastiger te krijgen. Dat maakt van hem geen favoriet, maar wel een serieuze kanshebber. Moet wel direct aan de bak tegen een tegenstander in vorm.

Archange de Jiel won met John de Leeuw twee jaar geleden in Medemblik.

8. Doc Holiday – Krista Timmer 280 meter
Het lijkt al een eeuwigheid geleden dat Doc Holiday met Krista Timmer zijn eerste stappen zette op de kortebaan. Hij begon vrijwel meteen te bouwen aan een imposante erelijst met onder andere twee nationale titels. Hij maakte enkele weken geleden zijn seizoendebuut en imponeerde toen met verschillende knalharde ritten. Alleen de latere winnares Kelsa Europoort was te sterk. Wanneer de trots van Stal Meiden van Assum zich niet laat afleiden door randzaken, ligt een topklassering in het verschiet. Hij dient dan wel af te rekenen met Archange de Jiel, een uiterst taaie tegenstander.

9. Ronny Brandt – Mats Wester 275 meter
De winnaar van het klassement Kortebaanpaard 2019. Dat seizoen was hij goed voor maar liefst vijf overwinningen. Dit jaar komt hij maar niet uit de verf. Hij verscheen vier keer aan de start en kwam telkens niet verder dan de tweede omloop. Daarbij moet worden aangetekend dat de Italiaan telkens lootte tegen een latere finalist of winnaar, zoals Chief One (nr.2) en Cesar Charisma (nr.13). Wanneer in Medemblik de loting een keer wat gunstiger verloopt, liggen er mogelijkheden.

10. Capac – Denise Pennekamp 275 meter
Liefhebber Rob Strik brengt met Capac een debutant aan de start. De negenjarige ruin komt uit Frankrijk en liep daar op de langebaan ruim een ton aan prijzengeld bij elkaar. Daar liep hij ook zijn record, een fraaie 1.12,5. Hij zal het spelletje op de kortebaan ongetwijfeld nog onder de knie moeten krijgen en dan is debuteren tegen zo’n doorgewinterde kortebaner als Ronny Brandt normaal gesproken een te zware opgave.

11. Hampshire F Boko – Aad Pools 275 meter
Het is eigenlijk een klein wonder dat Hampshire F Boko het podium nog niet heeft gehaald. De zevenjarige hengst van Aad Pools kwam dit seizoen vijf keer in actie en haalde twee keer de derde omloop. Hij had de loting bepaald niet mee, maar vocht elke keer voor wat hij waard was. Het wordt de hoogste tijd dat de hengst, maar ook zijn trainer en pikeur Aad Pools, voor zijn strijdlust wordt beloond.

12. Hariesine – Lindsey Pegram 275 meter
De merrie leek tijdens haar eerste starts in 2019 een talent. Zo finishte ze als derde in Beverwijk en vijfde in De Lier. In het vervolg van haar loopbaan kon ze echter de verwachtingen niet waarmaken. Dit seizoen kwam ze twee keer in actie en wist beide keren de eerste omloop niet te overleven. Heeft met Hampshire F Boko als tegenstander lastig geloot.

13. Cesar Charisma – Ruud Pools 275 meter
Samen met Chief One (nr.2) de favoriet voor het winnen van de eerste ‘normale’ kortebaan sinds de coronabreak. Hij won eerder dit jaar fortuinlijk de eerste kortebaan van het seizoen op Duindigt en finishte daarna moegestreden als vierde op Duindigt/Nootdorp. In de door Warmond georganiseerde kortebaan op Duindigt liet hij pas echt zien wat hij in zijn mars had en snelde oppermachtig naar de bloemen. Hij heeft dus snelheid genoeg, maar de twaalfjarige ruin start in Medemblik pas voor het eerst op een parkoers over een straat. Dat kan de nodige aanpassingen vergen. Wanneer hij zijn hoofd bij het werk houdt, is hij een favoriet!

14. Chaman Rapida – Djimmy Schneider 275 meter
Waar het Cesar Charisma (nr.13) aan ervaring ontbreekt, heeft zijn tegenstander Chaman Rapida dat in overvloed. De ruin van Piet Siderius staat op de Nieuwstraat voor zijn tachtigste start en nog altijd behoort de ruin tot de kanshebbers. De Zweed heeft namelijk een razendsnelle start in huis en dat is op het korte parkoers van Medemblik een gevaarlijk wapen. Gek genoeg draafde Chaman Rapida slechts één keer in de prijzen in Medemblik. Dat was in 2017, toen hij tijdens het Nederlands kampioenschap als vierde finishte.

Cesar Charisma is de revelatie van het seizoen.

15. Fullrich v Assum – Krista Timmer 275 meter
De negenjarige merrie kan flink uit haar slof schieten, maar maakte in het verleden te vaak een fout om succesvol te kunnen zijn. Kwam dit seizoen twee keer in actie en wist beide keren de eerste omloop niet overleven. Wanneer ze blijft draven, moet ze in staat worden geacht optimaal te profiteren van de gunstige binnenbocht vlak voor de finish.

16. Willow Burgerheide – Wouter de Reus 275 meter
Kwam dit seizoen één keer in actie. Dat was op het gras van Emmeloord waar de zevenjarige ruin vrij eenvoudig werd uitgeschakeld door Jet Bianco (nr.6). Alle begin is nu eenmaal moeilijk en de ruin zal ongetwijfeld hebben geleerd van zijn eerste start. Of dat genoeg is om de ervaren Fullrich v Assum te kloppen, is de vraag.

17. Pompano Mick – Denise Pennekamp 275 meter
De vijftienjarige (!) ruin staat bekend als ‘de schrik van de eerste omloop’. De pupil van trainer en eigenaar Rob Strik is vroeg op de middag bijna niet te kloppen. Zo moest Eliot Charisma, winnaar van maar liefst tien kortebanen, tijdens het Nederlands kampioenschap tot de bodem om hem te verslaan. Vlak hem niet uit!

18. Coktail Bar – Mats Wester 275 meter
De tienjarige ruin is voortvarend aan zijn kortebaan-carrière begonnen. Tijdens de kortebaan van Duindigt/Nootdorp finishte hij fraai als tweede. De pupil van Stal de Groningers liet daarbij zowel snelheid als vechtlust zien. In zijn daaropvolgende starts viel hij echter niet mee. Eerst werd hij geklopt door Hampshire F Boko (nr.11) en daarna door Gaya Vip. Wil de ruin niet als eendagsvlieg door het leven gaan, wordt het tijd om weer te vlammen.

19. Juliette – John Dekker 270 meter
Wie op zoek is naar een gevaarlijke outsider komt bij Juliette terecht. De vijfjarige merrie liep weliswaar nog niet in de prijzen, maar liet wel snelheid zien. Zo wist ze tijdens Duindigt/Warmond de snelle Lordspirit (nr.1) te verslaan. Was tijdens het NK niet opgewassen tegen Chief One (nr.2), maar de bochten van de Nieuwstraat staan garant voor spektakel én verrassende winnaars. Wanneer John Dekker met zijn pupil de startontheffing optimaal benut, is er veel mogelijk.

Juliette (rechts) kan optimaal profiteren van haar vijf meter voorgift.

20. Gerson Boko – Ruud Pools 275 meter
Kwam in 2019 zeven keer in actie op de kortebaan. Zijn beste prestatie was een vijfde plaats in Enkhuizen, waar hij niet was opgewassen tegen Doc Holiday (nr.8), die die middag van een andere planeet leek te komen. Staat voor zijn eerste start in 2021 en moet daarom worden afgewacht.

ONZE TIP:
1. CHIEF ONE (nr2.2) 2. CESAR CHARISMA (nr.13) 3. ARCHANGE DE JIEL (nr.7) 4. JULIETTE (nr.19)
Outsiders: Doc Holiday (nr.8) en Hampshire F Boko (nr.11)

Online wedden

Wil jij een weddenschap plaatsen op de kortebaan Medemblik en wil je niet in de rij staan? Doe dit dan online. Via onderstaand linkblok krijg je na registratie een mooie welkomstbonus. Vervolgens plaats je eenvoudig je weddenschappen!

Klik op het linkblok om gebruik te maken van de aanbieding.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.