Voorbeschouwing en tips kortebaan Medemblik

13 september 2019 10:52

In Medemblik zijn de bezoekers tijdens de eerste omloop getuige van een rit die de finale had kunnen zijn: Archange de Jiel tegen Calistokingsdeep. Het is moeilijk te voorspellen wie dit onderlinge treffen wint, maar vast staat dat de winnaar van deze rit zeer hoge ogen gaat gooien. Favorieten die elkaar uitschakelen geven outsiders de mogelijkheid om zich te onderscheiden. Wie grijpt deze kans?

1. Emi van Jip – Ruud Pools 275 meter
De winnares van Warmond vorig jaar blinkt dit seizoen uit in galoppades. Dat is zonde, want de merrie heeft veel meer in haar mars. Dat bleek wel in Midden-beemster, waar ze de snelle Barbert een rit wist af te snoepen en als vijfde finishte. Start voor het eerst met tienvoudig kortebaankampioen Ruud Pools op de sulky.

2. Ida Swagerman – Frans van der Blonk 270 meter
Vierjarige paarden hebben de tijd nodig om de speciale sprintdiscipline onder de knie te krijgen. In dat opzicht gaat het met Ida Swagerman de goede kant op. Ze lijkt zich elke keer te verbeteren. Een prijs leverde dat tot dusver niet op, maar Frans van der Blonk heeft in het verleden regelmatig aangetoond dat het in één keer rap kan gaan met de ‘Swagermannen’.

3. Hooray Boko – Wouter de Reus 275 meter
Staat voor haar derde start op de kortebaan. Wist in Schagen niet te overtuigen en werd al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Afgelopen vrijdag kwam ze in actie op de Meerlaan in Hillegom. Zal het voordeel van de binnenbochten moeten uitbuiten.

4. Fullrich v Assum – Rick Wester 275 meter
Begon sterk aan het seizoen met een vijfde plaats in Assendelft en een vierde plaats in Venhuizen, maar lijkt inmiddels mijlenver van die vorm verwijderd. Haar laatste vijf deelnames eindigden steevast in de eerste omloop. Dat valt tegen voor een deelnemer die wel degelijk over snelheid beschikt.

5. Archange de Jiel – John de Leeuw 275 meter
Voor de negenjarige ruin is het de vraag hoe hij is hersteld van zijn inspanningen van donderdag in Purmerend. Daar draafde hij naar een zwaar bevochten derde plaats. Eerder dit seizoen won hij in Beverwijk en finishte als tweede in Venhuizen. Staat direct voor een loodzware opgave. Is in staat om deze klus te klaren, zeker met behulp van de gunstige binnenbocht. Is daarom de favoriet in Medemblik!

6. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 280 meter
Verschijnt in een blakende vorm aan de start in Medemblik. Won donderdag vanaf de basisafstand in Purmerend. Daarnaast legde hij dit seizoen beslag op maar liefst vijf tweede plaatsen. Zou normaal gesproken tot de favorieten behoren, maar heeft bijzonder zwaar geloot. Wanneer hij deze omloop overleeft, promoveert hij zich tot favoriet nummer één.

7. Feria de Rheve – Krista Timmer 270 meter
Won in Beverwijk knap een rit van de latere winnaar Archange de Jiel (nr.5) en leek dus klaar voor een klassering. Toch wilde het in haar daaropvolgende starts niet lukken. Zowel in De Lier als in Schagen haalde ze de tweede omloop, maar daar bleef het bij. Was vrijdag nog actief in Hillegom. Wanneer ze haar ontheffing kan benutten, komt ze in aanmerking voor een klassering.

8. Andrea Swagerman – Mats Wester 275 meter
De zeer ervaren draver staat voor zijn negentigste start op de kortebaan. Was vooral op zijn best in 2012 en 2013 toen hij bij elkaar zes kortebanen won. Dit seizoen kon hij nog geen potten breken. In zes starts bereikte hij alleen in Venhuizen de derde omloop. Start weer eens vanaf de basisafstand, wat van hem een deelnemer maakt om in de gaten te houden.

9. Chaman Rapida – Thomas Bos 275 meter
Begon uitstekend aan het seizoen met een derde plaats in Wognum en een finaleplaats in Egmond aan den Hoef. Na een zwaarbevochten vierde plaats in De Lier, wil het niet meer zo vlotten met dit startkanon. Na een vijfde plaats in Schagen werd hij in Purmerend al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Desondanks is het korte baantje in Medemblik hem op het lijf geschreven. Behoort daarom tot de kanshebbers.

10. Contador – Aad Pools 275 meter
Uitermate grillige deelnemer, die dit seizoen alle toppers wist te kloppen, maar de handdoek zomaar in de ring kan gooien. Daarom kwam hij dit seizoen nog niet verder dan enkele ereplaatsen. Het is daarom uiterst moeilijk te voorspellen wat zijn kansen in Medemblik zijn. Wordt het alles of niets?

11. Hannie Swagerman – Frans van der Blonk 275 meter
Heeft tijdens de twee seizoenen dat ze nu actief is op de kortebaan slechts zelden laten zien wat ze in huis heeft. De merrie kan draaien op een schoteltje en is onderweg behoorlijk rap. Ze maakt echter net te vaak op een beslissend moment een fout. Dat is jammer, want de vijfjarige merrie heeft meer in huis dan haar erelijst doet vermoeden. Valt het voor Frans van der Blonk nu eindelijk eens de goede kant op?

12. Rockson Fair – Denise Pennekamp 270 meter
Zijn trainer Rob Strik heeft verwachtingen van de hengst. Rockson Fair heeft veel dadendrang en laat zich daarom niet al te gemakkelijk sturen. Mede daarom wist hij in vier starts de eerste omloop nog niet te overleven. Zo was in Voorschoten Sirol Axe (nr.15) te sterk. Zal zijn vijf meter ontheffing optimaal uit moeten buiten om een rol te kunnen spelen.

13. Hariesine – Rick Wester 275 meter
Staat voor haar vierde start op de kortebaan, maar is desondanks nog niet goed in te schatten. Liep na bijloting naar een mooie derde plaats in Beverwijk en gaf daar met een vijfde plaats in De Lier een mooi vervolg op. Helaas maakt ze ook snel een galoppade, waardoor ze zich nog niet heeft kunnen bewijzen tegen de allersnelsten in het circuit.

14. Elbert H – Wouter de Reus 270 meter
Start voor de vijfde keer dit seizoen. Tijdens zijn eerste twee starts haalde hij de tweede omloop, daarna bleven zijn optredens beperkt tot de eerste omloop. Zijn manco is de start rechtsom. Vaak kwam hij op deze manier niet weg. Hij maakt nu gebruik van een startontheffing van vijf meter. Op basis van zijn snelheid kan hij daarmee verrassen.

15. Sirol Axe – John Dekker 270 meter
In Schagen bewees hij uitstekend met een start-ontheffing uit de voeten te kunnen en legde tijdens de eerste omloop de latere winnaar Chief One het vuur aan de schenen. Het lukte hem niet om een rit te winnen, maar het optreden van de achtjarige ruin gaf vertrouwen. Vrijdag kwam hij in Hillegom ook met een startontheffing in actie en strandde in de derde omloop tegen de uiteindelijke winnaar. Een ereplaats behoort tot de mogelijkheden.

Sirol Axe (links) dwong Chief One in Schagen tot een uiterste krachtsinspanning.

16. Howings Win Win – Wim van der Mespel 275 meter
De ruin won in Beverwijk een rit van Calistokingsdeep (nr.6) en maakte in Middenbeemster een goede indruk met de vijfde plaats. De pupil van trainer Tom Kooyman is nog lang niet uitgeleerd op de kortebaan en klikt goed met pikeur Wim van der Mespel. Wellicht dat hij tijdens deze koers een volgende stap kan zetten.

17. Tador Dry – Bo Sprengers 275 meter
Maakte dit jaar na een afwezigheid van ruim twee seizoenen zijn rentree op de kortebaan. Dat leek in eerste instantie niet op een succes uit te draaien, maar in Schagen toonde hij duidelijk verbetering en wist zelfs de derde omloop te halen. Wanneer hij deze stijgende lijn weet door te trekken, horen meer klasseringen tot de mogelijkheden.

18. Calin la Ravelle – Ruud Pools 275 meter
Kwam vrijdag in Hillegom voor de derde keer in actie op de kortebaan. Steeds wist hij de eerste omloop niet te overleven. Daarbij moet worden aangetekend dat de tegenstanders die hij trof daarna de halve finale haalden. Aan de hand van grootmeester Ruud Pools kan hij zomaar eens beter voor de dag komen.

19. Dumarion Metjo – Lindsey Pegram 275 meter
Koerste dit seizoen vooralsnog weinig gelukkig. Wist tot dusver in negen starts geen enkele keer de eerste omloop te overleven. In Middenbeemster toonde ze wel degelijk verbetering en wist zelfs een kamprit af te dwingen tegen Barbert. Wanneer de merrie de eerste meters weet door te komen, kan ze een flink voetje draven.

20. McSpirit – John de Leeuw 270 meter
Een deelnemer met mogelijkheden. Bij zijn debuut zorgde hij voor een stunt door Lordspirit (nr.24) te kloppen. Zijn daaropvolgende starts leverden niets op, maar met vijf meter ontheffing blonk hij vrijdag uit in Hillegom. Hij eindigde knap als tweede. Door slim inschrijven, maakt hij nog een keer gebruik van dit voordeeltje. Een kanshebber.

21. Buzz Glamour – Mats Wester 275 meter
Zorgde in Heemskerk voor een surprise van jewelste door tweevoudig Nederlands kampioen Doc Holiday tijdens de tweede omloop uit te schakelen. Werd daarbij geholpen door een startontheffing, een voordeel dat hij nu kwijt is. Heeft een bijzonder snelle start in de benen, maar lijkt onderweg de fijne speed te missen.

22. Gaya Vip – John Dekker 275 meter
Werd tijdens de eerste kortebanen van het seizoen telkens een beetje beter. Vijfde in Sassenheim, vierde in Warmond en daarna een mooie finaleplaats in Beverwijk. Daarna stagneerde ze. In De Lier, Schagen en Purmerend werd ze telkens galopperend uitgeschakeld. Dat is jammer, de merrie van de Super Vrienden heeft aangetoond over snelheid te beschikken. Wanneer ze de fouten achterwege kan laten, doet ze mee om een klassering.

23. Pompano Mick – Denise Pennekamp 275 meter
De verrassing van de kortebaan van Schagen. Wist, geholpen door een startontheffing, zelfs een rit van Calistokingsdeep (nr.6) te winnen. Finishte uiteindelijk als vierde, maar is met die prestatie wel zijn ontheffing kwijt. Dat bemoeilijkt de zaken aanzienlijk.

24. Lordspirit – Krista Timmer 275 meter
Op een goede dag kan de hengst met de allerbesten mee. Dat bewees hij in Stompwijk met een derde plaats. Tijdens het Nederlands kampioenschap in Santpoort deed hij het zelfs nog beter door als tweede te finishten. Daarna lijkt Lordspirit de draad te zijn kwijt geraakt. In drie starts kwam hij niet meer door de eerste omloop heen. De pupil van eigenaar Piet Siderius kan veel beter!

ONZE TIP:
1. ARCHANGE DE JIEL (NR.5) 2. CHAMAN RAPIDA (NR.9) 3. MCSPIRIT (NR.20) 4. SIROL AXE (NR.15)
Outsiders: Calistokingsdeep (nr.6), Contador (nr.10) en Lordspirit (nr.24)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst Medemblik (vanaf 1980)

1980RiamikoJan Duin
1981Nathan OlivierJohn de Leeuw
1982Stanley NorgBert van Dooyeweerd
1983UncrownedGuus Knijnenburg
1984Vera KlazienaAad Pools
1985Yorker WManus Bouwhuis
1986Zeepijn du BoisHuib van den Heuvel
1987Arja WoldbergGuus Knijnenburg
1988You Stanley DeanCees Imming
1989Costeau BoszorgAad Pools
1990Clark BuitenzorgGuus Knijnenburg
1991DesperadoRob de Vlieger
1992Cheetah ArloEmile Bousie
1993Grolsch BManus Bouwhuis
1994Speedy JaceJacques Geluk
1995Speedy JaceRuud Pools
1996Ido BaldwinRuud Pools
1997Invit RiderRuud Pools
1998Lilly PlutoCees Imming
1999Javier GroenhofGuus Knijnenburg/Huib van den Heuvel
2000Kandy RichHarry Pools
2001Mister DiamondRobin Bakker
2002Lino HawaiAad Pools
2003Mr PostmanPaulien Smit
2004Nuance KadesDebbie van Gent
2005Flirt d’AnouKrista Timmer
2006Rich Born DeanAad Pools
2007BanisterJohn Dekker
2008Timothy’s WayWim van der Mespel
2009Derek EffeFrans van der Blonk
2010Zero Option LaneLindsey Pegram
2011Diamond WoodFrans van der Blonk
2012Qualva NonantaisRuud Pools
2013Iper FlyingAad Pools
2014Anabaa BlueJohn de Leeuw
2015Iper FlyingDanny den Dubbelden
2016Fleur SwagermanFrans van der Blonk
2017Dutch BuitenzorgDjimmy Schneider
2018Boucher le BlancJohn Dekker

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.