Voorbeschouwing en tips kortebaan Medemblik

14 september 2018 06:22

Medemblik heeft dit jaar een uiterst divers deelnemersveld. Aan de ene kant staan bewezen sprinters als Calistokingsdeep, Doc Holiday en Ronny Brandt en aan de andere kant heb je de nog onervaren paarden die vanaf 270 meter starten. Natuurlijk is het veilig om voor ervaring te kiezen, maar de nieuwelingen zijn zeker in staat om voor een verrassing te zorgen. Krijgen zij het in Medemblik voor elkaar de koningen van hun troon te stoten?

1. Fullrich v Assum – Bo Sprengers 270 meter
Start op de Nieuwstraat voor het eerst met een startontheffing van vijf meter. Tijdens haar eerste drie starts toonde ze snelheid, maar maakte ze ook gemakkelijk een fout. Zodoende kwam ze geen enkele keer de eerste omloop door. Staat voor een lastige klus.

2. Contador – Manon Pools 275 meter
Was tot anderhalve week geleden bezig aan een teleurstellend seizoen. In Heemskerk keerde het tij. De negenjarige ruin schakelde onder andere Dutch Buitenzorg, vorig jaar de glorieuze winnaar van Medemblik, en Doc Holiday (nr. 18) uit. Uiteindelijk finishte hij als vierde. In Medemblik start de pupil van trainer Aad Pools daarom als een gevaarlijke outsider.

3. Gigi – Willem Steur 270 meter
Net zoals Fullrich v Assum start ook Gigi voor het eerst met een startontheffing. Tijdens haar eerste drie starts dit seizoen kreeg ze niet de kans zich te bewijzen. Ze lootte steevast tegen een sprintkanon en was daardoor bij voorbaat kansloos. Haar opdracht tegen de winnares van twee jaar geleden is wederom niet eenvoudig.

4. Fleur Swagerman – Frans van der Blonk 275 meter
De winnares van Medemblik in 2016 is ook dit jaar weer van de partij. De merrie van de familie Swagerman komt steeds beter in vorm. In Middenbeemster en Heemskerk sneuvelde ze tijdens de eerste omloop, maar in Purmerend liet ze zich weer van haar beste kant zien met een derde plaats. Een mooi paard voor de plaatsen.

5. Boucher le Blanc – John Dekker 270 meter
Een deelnemer met mogelijkheden. Startte afgelopen vrijdag in Hillegom. Tijdens eerdere starts bewees hij zich vanaf de basisafstand te kunnen meten met prima kortebaners. Zo gaf hij in Santpoort Ronny Brandt (nr. 10) meer dan uitstekend partij en finishte hij als derde in Schagen. In Medemblik profiteert hij van een startontheffing. Dat moet hem ver kunnen brengen.

6. El Salvador – Rick Wester 275 meter
Moet direct aan de bak tegen één van de kanshebbers voor de zege. Na een mooie tweede plaats tijdens zijn debuut in Wognum, loopt het niet helemaal naar wens met de zevenjarige ruin. Hij wist zich vrijwel niet meer te onderscheiden en haalde geen enkele keer de derde omloop. Dat terwijl de pupil van trainer Hans Bot wel degelijk over genoeg snelheid beschikt.

7. Gyon Beuckenswyk – Thomas Bos 270 meter
Tijdens het huidige kortebaanseizoen wil het nog niet vlotten met de vijfjarige ruin. In elf starts lukte het hem geen enkele keer om de tweede omloop te bereiken. In Medemblik had de loting ook nog eens niet slechter uit kunnen vallen dan nu het geval is.

8. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 275 meter
Na zijn demonstratie in Purmerend start Calistokingsdeep als de grote favoriet voor de zege. De trots van Arnold de Wit won vorig jaar in IJmuiden en Bemmel en was dit seizoen naast Purmerend ook de sterkste in Santpoort. Afgelopen donderdag toonde hij aan in een uitstekende vorm te steken. Hij startte vlekkeloos en liet zich door niets of niemand voorbij lopen. Dit paard hoort op alle wedstickets thuis!

Calistokingsdeep en Lindsey Pegram waren weergaloos donderdag in Purmerend.

9. Lordspirit – Krista Timmer 275 meter
Staat in Medemblik voor zijn twaalfde start dit seizoen en lijkt steeds beter in vorm te komen. Zo versloeg hij in Schagen Columbine Lep (nr. 12) en liep in Purmerend een schitterende rit tegen Fleur Swagerman (nr. 4), die hij ternauwernood won. De loting tegen Ronny Brandt is echter zwaar. Wanneer Krista Timmer kan profiteren van de binnenbochten, is een verrassing niet uitgesloten.

10. Ronny Brandt – John de Leeuw 275 meter
Een oerdegelijke kortebaner uit de stallen van Hans Bot. De Italiaanse ruin liep dit seizoen al regelmatig in de prijzen met als hoogtepunt zijn overwinning in Sassenheim tijdens zijn debuut. Ook zijn finaleplaatsen in Hoofddorp en Heemskerk waren meer dan behoorlijke prestaties. In tegenstelling tot Doc Holiday (nr. 18) en Calistokingsdeep (nr. 8) staat Ronny Brandt in Medemblik enigszins uitgerust aan de start. Dat kan het verschil maken.

11. Cha Cha Cha – Caroline Aalbers 275 meter
Begon sterk aan het seizoen door tijdens de seizoensouverture in Assendelft de finale te halen. In zijn daaropvolgende starts wist hij niet meer te overtuigen. Slechts twee keer haalde hij de tweede omloop. Heeft op de Nieuwstraat het voordeel van de binnenbaan, maar zal zich sowieso moeten strekken tegen Columbine Lep.

12. Columbine Lep – Ruud Pools 280 meter
Eén van de beste kortebaners van het vorige seizoen. Won in Vroomshoop en Hoofddorp en behaalde een hele rits aan ereplaatsen. In Medemblik finishte hij vorig jaar als derde. Dit jaar gaat het minder. Na een finaleplaats in Santpoort liep ze tegen een starthandicap aan en dat bemoeilijkt de zaken aanzienlijk.

13. Viperio – Manon Pools 275 meter
Een interessante nieuwe combinatie. Op jacht naar haar tweede kampioenschap heeft Manon Pools in Medemblik de beschikking over Viperio. De vosruin leek vorig jaar een groot talent, maar kreeg steeds meer moeite met het nerveuze gedraai in het startvak. Die problemen behoren sinds dit seizoen tot het verleden, maar resultaten blijven vooralsnog uit. Met de behendige Manon Pools op de sulky keren wellicht zijn kansen.

14. Up Up and Away – John Dekker 270 meter
Wanneer we afgaan op de kilometertijden die de deelnemers op de langebaan hebben gelopen, is Up Up and Away (1.11,2) veruit het snelste paard dat op de Nieuwstraat in actie komt. Desondanks heeft hij zich op de kortebaan nog niet bewezen. Eenmaal op gang is er weinig op aan te merken, maar de hengst heeft moeite met de startprocedure. Dat kostte hem een finaleplaats in Schagen. Wanneer hij in Medemblik soepeler van start komt, is hij een deelnemer om rekening mee te houden.

15. Hannie Swagerman – Frans van der Blonk 270 meter
De vierjarige merrie lijkt eindelijk haar belofte in te gaan lossen. Na een mooie start van het seizoen, waar ze als vierde finishte, leek een mooie zomer in het verschiet te liggen. Niets was minder waar. De merrie grossierde in fouten en wist zich nergens te klasseren. In Purmerend leek het kwartje eindelijk te vallen en liep ze verschillende sterke ritten tegen gerenommeerde tegenstanders. Gaat ze op voor haar eerste finale?

Hannie Swagerman (rechts) maakte het donderdag in Purmerend Calistokingsdeep heel lastig.

16. Wammes – Willem Steur 270 meter
Ook Wammes start in Medemblik voor het eerst met een startontheffing. Wat dat zegt over zijn kansen is lastig in te schatten. Hij treft tijdens de eerste omloop een onberekenbare tegenstander, die of richting de finish vliegt of zichzelf uitschakelt.

17. Spirit Scott – Rick Wester 275 meter
Maakte niet zo heel lang geleden zijn debuut in Schagen. Dat ging hem niet onaardig af. Tijdens de tweede omloop was Boucher le Blanc (nr. 5) te sterk. In Heemskerk haalde hij opnieuw de tweede omloop, maar schakelde hij zichzelf uit met twee onstuimige galoppades. Staat voor een loodzware taak.

18. Doc Holiday – Bo Sprengers 275 meter
De kersverse kampioen van Nederland en koploper in het klassement ‘Kortebaanpaard 2018’. Won dit seizoen de kortebanen van Duindigt, Stompwijk en Middenbeemster en finishte als tweede in Beverwijk en in Purmerend, waar hij tijdens de finale werd verslagen door de ontketende Calistokingsdeep (nr. 8). De ruin is trouw, geeft nooit op en heeft veel snelheid. Een favoriet!

19. Evison – Ruud Pools 280 meter
De mooie Zweed komt dit seizoen nog niet uit de verf. In Warmond liep hij een prima koers en finishte als derde. In zijn overige starts wist hij nimmer te overtuigen en dat zijn we niet van deze snelle vosruin gewend. Wellicht kan de Nieuwstraat hem opnieuw inspireren tot grootse daden, want vorig jaar liep Evison een sterke koers in Medemblik. Kan hij deze prestatie herhalen?

Evison liep vorig jaar in Medemblik zijn beste koers van het seizoen.

20. Gently Boko – Danny Brouwer 275 meter
Kwam goed voor de dag in Stompwijk en Santpoort, maar is de laatste weken minder in vorm. Haar laatste drie starts eindigden –ook door pittige tegenstanders- steeds in de eerste omloop. De merrie is behendig in het startvak en heeft daarnaast snelle eerste meters in de benen. Daar zal ze de winst moeten pakken.

21. Hayley Scott – Djimmy Schneider 270 meter
Staat voor haar vierde start op de kortebaan. Kwam in Schagen en Purmerend de eerste omloop niet door, maar leert wel elke kortebaan iets bij. Zal vol aan de bak moeten om de snelle Chaman Rapida te verslaan. Wanneer haar pikeur Djimmy Schneider de tien meter voorsprong bij de start optimaal weet uit te buiten, is ze zeker niet kansloos om de tweede omloop te bereiken.

22. Chaman Rapida – Krista Timmer 280 meter
Moest dit seizoen lang wachten op een aansprekend resultaat, maar in Schagen vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. De negenjarige ruin liep oppermachtig naar de bloemen en boekte zijn derde zege op de kortebaan. Hij liep daarbij wel tegen een starthandicap aan. Dat maakt de zaken er niet gemakkelijk op.

23. Action Invit – John de Leeuw 270 meter
De niet al te succesvolle Action Invit heeft in Medemblik voor het eerst de steun van zesvoudig kortebaankampioen John de Leeuw. In Purmerend zorgde de veertienjarige ruin voor een flinke stunt door Casanova uit te schakelen. Hoewel Action Invit blijkbaar meer in zijn mars heeft dan aanvankelijk werd aangenomen, lijkt Obelix West op voorhand een maatje te groot.

24. Obelix West – Thomas Bos 275 meter
De ervaren ruin, in Medemblik voor de 44e keer aan de start op een kortebaan, won eerder dit seizoen even verrassend als sterk in Venhuizen. Daarna volgde een vijfde plaats in Zwanenburg. Tijdens zijn laatste starts werd de pupil van trainster Caroline Aalbers telkens snel uitgeschakeld. Obelix West heeft te veel kwaliteiten om dit steeds te laten gebeuren.

ONZE TIP:
1. CALISTOKINGSDEEP (nr. 8) 2. DOC HOLIDAY (nr. 18) 3. BOUCHER LE BLANC (nr. 5) 4. RONNY BRANDT (nr. 10)
Outsiders: Contador (nr. 2), Up Up and Away (nr. 14) en Hannie Swagerman (nr. 15)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan Medemblik kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner of hier en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.