Voorbeschouwing en tips kortebaan Lisse

28 september 2021 16:37

Weliswaar geen 24 deelnemers in Lisse, maar wat een klasbakken verschijnen er op de Heereweg aan het vertrek! Met Panic Launcher (nr.20) hoopt Stal de Groningers eindelijk zijn eerste zege in Lisse te behalen, maar dan moeten zij wel afrekenen met Kelsa Europoort (nr.15), de kampioen van Nederland. Of moeten we het in een heel andere richting zoeken?

1. Hariesine – Wouter de Reus 300 meter
De achtjarige merrie had zich in 2019 al bewezen met een derde plaats in Beverwijk, maar kwam dit seizoen in eerste instantie niet uit de verf. Tijdens haar laatste twee starts toonde ze verbetering en haalde de tweede omloop in Enkhuizen. Dat moet in Lisse ook mogelijk zijn.

2. Ids Mass – Krista Timmer 300 meter
Kwam één keer eerder in actie op de kortebaan. Dat was twee jaar geleden in Lisse, toen de merrie tijdens de eerste omloop verloor van Gaya Vip (nr.5). Dit seizoen verscheen ze nog niet aan de start. Moet daarom worden afgewacht.

3. Pompano Mick – Djimmy Schneider 300 meter
De nestor van het deelnemersveld. De ruin is vijftien (!) jaar oud en staat bekend als ‘de schrik van de eerste omloop’. De pupil van Rob Strik kan al zijn energie in één rit stoppen en zich dan meten met de allersnelsten. Helaas is de tank daarna wel leeg en strandt hij in het zicht van de haven. Is niet kansloos tegen Hero Baldwin, maar zal dan wel zijn krachten moeten verdelen.

4. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter
De ruin presteert dit seizoen grillig. Draafde in zes starts slechts één keer in de prijzen. Dat was tijdens de door Santpoort georganiseerde kortebaan in Emmeloord, toen hij als vierde finishte. Was toen onder andere knap te sterk voor Panic Launcher (nr.20), die als favoriet in Lisse start. Het kan dus alle kanten op met Hero Baldwin, die in 2018 de finale haalde in Lisse.

5. Gaya Vip – Caroline Aalbers 300 meter
Ook bij Gaya Vip zit er veel meer in dan er dit seizoen is uitgekomen. De merrie kan zich op snelheid meten met vrijwel alle kortebaankanonnen, maar vergeet vaak het karwei af te maken. Daardoor kwam ze in vijf starts niet verder dan één vijfde plaats. Is te wispelturig om aan te bevelen, maar op een goede dag kan ze verrassen.

6. Cesar Charisma – Ruud Pools 300 meter
De twaalfjarige ruin lijkt wat moeite te hebben zich aan te passen. Maakte op de kortebanen van Duindigt een sterke indruk met twee overwinningen en een vierde plaats. Vanaf het moment dat de paarden weer op de straat mochten koersen, trad het verval in. Zowel in Medemblik als in Enkhuizen bleef hij buiten de prijzen. Tijdens zijn laatste start ging hij zelfs een keer van de benen. Dat zijn we niet van deze klasbak gewend. Wanneer hij zijn hoofd bij het werk kan houden, een uiterst gevaarlijke, maar vooral snelle deelnemer.

Cesar Charisma won twee kortebanen op Duindigt, maar strandde vroegtijdig in Medemblik en Enkhuizen.

7. Feria de Rheve – John Dekker 300 meter
Toonde zich eerder dit seizoen vooral een bijzonder snelle starter. Veel leverde dit vooralsnog niet op. Alleen in Santpoort/Emmeloord haalde ze de derde omloop. Tijdens haar laatste start werd ze kansloos geklopt door Goah d’Isere (nr.22). Wanneer ze haar tegenstander vanaf de start onder druk kan zetten, heeft ze kansen op de tweede omloop.

8. Colt Turgot – Frans van der Blonk 295 meter
In zes starts haalde de negenjarige ruin van Stal Assendelft twee keer de tweede omloop. Snelheid heeft hij in overvloed, Colt Turgot won ruim een ton aan prijzengeld op de langebaan in Frankrijk, maar op de kortebaan heeft hij moeite om mee te komen. Vooral de start levert problemen op.

9. Hampshire F Boko – Aad Pools 300 meter
Tijdens de helft van zijn deelnames liep hij in de prijzen. Hij werd twee keer vijfde en vorige week maandag eindigde hij als vierde in Medemblik. De zevenjarige hengst heeft een flinke dosis vechtlust, maar lijkt net even de fijne speed te missen. Snelheid is wel wat hij nodig heeft tegen Eliot Charisma, die hem dit seizoen al twee keer versloeg. Kan Hampshire F Boko de kansen doen keren?

10. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 305 meter
De titelverdediger weet dit seizoen niet te overtuigen. Hij finishte één keer als tweede, maar draafde daarna van teleurstelling naar teleurstelling. Zijn trainer Mark de Jong hoopt op een herhaling van 2019, toen Eliot Charisma op de Heereweg na een mindere periode en een uitgebreide behandeling weer de pannen van het dak draafde en de finale haalde. Eliot Charisma won tijdens zijn loopbaan tien kortebanen, maar desondanks is hij geen favoriet in Lisse. Of weet hij zich weer op te laden om verschroeiend uit te halen?

11. Chief One – Rick Wester 300 meter
Zijn ‘aura van onoverwinnelijkheid’ begint wat barstjes te vertonen. De zevenjarige ruin was oppermachtig tijdens de twee alternatieve kortebanen in Emmeloord en haalde de finale van het Nederlands kampioenschap. Dat hij deze verloor van de ontketende Kelsa Europoort (nr.15) was geen schande. In Medemblik kwam hij niet goed voor de dag. Hij had moeite met de startprocedure en finishte slechts als vijfde. Wanneer de moeilijkheden in het startvak slechts incidenten waren, doet Chief One tot het einde van de middag mee om de zege.

12. Jet Bianco – Caroline Aalbers 300 meter
De vijfjarige merrie groeide vorige week uit tot de verrassing van de middag. In Enkhuizen profiteerde ze optimaal van een startontheffing van vijf meter en haalde knap de finale. Daarin leek ze af te stormen op de overwinning, maar ze ging met voorsprong van de benen. In Lisse is ze haar startvoordeel kwijt en heeft ze met Chief One een vreselijke tegenstander geloot. Wanneer ze deze omloop weet te overleven, ligt de weg naar een klassering open.

13. King Fanatic – Frans van der Blonk 295 meter
De ruin staat voor zijn derde start. Zijn eerste twee starts verliepen weinig succesvol. Hij werd beide keren al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Daarbij trof hij het niet met zijn tegenstanders, namelijk Ronny Brandt (nr.21) en Hampshire F Boko (nr.9). Met McSpirit heeft King Fanatic het opnieuw niet getroffen.

14. McSpirit – Mats Wester 300 meter
De achtjarige ruin heeft de beschikking over behoorlijk wat snelheid. Dat is niet in zijn prestaties te zien, want in vier starts draafde hij geen enkele keer in de prijzen. Desondanks start hij in Lisse als een gevaarlijke outsider. Vorige week kon hij zich namelijk meten met Kelsa Europoort (nr.15), de kersverse kampioen van Nederland. McSpirit verloor na een titanenstrijd, maar gaf zijn visitekaartje wel af. De ruin wil wel eens een foutje maken, maar zo niet, berg je dan maar.

15. Kelsa Europoort – Manon Pools 295 meter
Trainer Bryan Vader moest wat sleutelen, maar na enkele kortebanen had hij zijn Kelsa Europoort van een grillige vierjarige deelnemer omgeturnd in de kampioen van Nederland. De merrie heeft een bliksemstart in huis en is daarna snel genoeg om het uit te zingen tot de finish. Tijdens de nationale titelstrijd was ze te sterk voor Cesar Charisma (nr.6), Southwind Raptor (nr.17) en Chief One (nr.11). Wie deze kleppers tijdens één koers kan verslaan, heeft veel in haar mars. Een favoriet!

16. Fip Junior – John Dekker 300 meter
De negenjarige hengst verkeert in de vorm van zijn leven. Op de langebaan turfde hij onlangs zijn derde overwinning op rij. Tijdens zijn laatste start op de kortebaan haalde hij ook het beste in zichzelf naar boven en haalde verrassend de finale. Goede vorm of niet, Kelsa Europoort lijkt een maatje te groot, zeker omdat Fip Junior vaak een omloop nodig heeft om warm te draaien. Wanneer hij deze omloop overleeft, liggen er mogelijkheden.

17. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
In potentie is Southwind Raptor de snelste deelnemer van allemaal, maar dit seizoen wil het niet vlotten. De Amerikaan van trainer Bert de Boer heeft de grootste moeite met de linkerbaan, de baan van het even-nummer. Hij draait wel, maar springt daarna in galop. Wanneer hij die kuren achterwege laat, kan hij zijn kunststukje van 2019, toen hij won op de Heereweg, herhalen.

Southwind Raptor was de laatste winnaar op de Heereweg.

18. Calistokingsdeep – Djimmy Schneider 305 meter
Groeide in 2019 uit tot de absolute smaakmaker op de kortebaan. Ook dit seizoen heeft hij fraaie kunstjes laten zien. Zo won hij sterk de kortebaan van Nootdorp op Duindigt. Ook was hij op dreef tijdens het Nederlands kampioenschap, toen hij tijdens de derde omloop met minimaal verschil verloor van Chief One (nr.11). Vorige week in Enkhuizen gaf hij niet thuis en werd kansloos geklopt door McSpirit (nr.14). Heeft alle kwaliteiten om mee te doen om de prijzen.

19. Karin – Ruud Pools 295 meter
De vierjarige Karin maakt haar debuut op de kortebaan. Ze is op de langebaan een bescheiden haververdiener en bracht onlangs haar record naar 1.15,5 op Wolvega. De pupil van trainer, eigenaar en fokker Cees Hetteling had het niet slechter kunnen treffen met de loting, want tijdens de eerste omloop wacht favoriet Panic Launcher. De merrie is bij Ruud Pools in goede handen.

20. Panic Launcher – Rick Wester 300 meter
De merrie deed tijdens de alternatieve kortebanen op Duindigt en Emmeloord in niets denken aan de klasbak van 2019, die won in Warmond en De Lier en de finales haalde van Heemskerk en Purmerend. Daar bracht ze vorige week verandering in. In Enkhuizen vloog ze weer ouderwets over al haar tegenstanders heen, inclusief de snelle Kelsa Europoort (nr.15). Het maakt van de combinatie met Rick Wester op de sulky de favoriet!

Panic Launcher was een klasse apart vorige week in Enkhuizen.

21. Ronny Brandt – Mats Wester 300 meter
De beste sprinter van 2019 kwam niet uit de verf tijdens de alternatieve kortebanen, maar liet zich op het straatparkoers van Medemblik weer van voren zien. Op de Nieuwstraat was hij te sterk voor Chief One (nr.11) en finishte uiteindelijk als tweede. Wanneer de Italiaan kan terugvallen op zijn trouwheid en vechtlust, zijn twee grootste kwaliteiten, kan hij ver komen.

22. Goah d’Isere – Wouter de Reus 295 meter
De achtjarige ruin is een deelnemer om in de gaten te houden. Tijdens zijn eerste drie starts toonde hij snelheid, maar maakte ook nog wel eens een fout. In Lisse start hij voor het eerst met een startontheffing van vijf meter. In het verleden is vaak gebleken dat juist zo’n voordeel het verschil kan maken.

ONZE TIP:
1. PANIC LAUNCHER (nr.20) 2. KELSA EUROPOORT (nr.15) 3. CHIEF ONE (nr.11) 4. CESAR CHARISMA (nr.6)
Outsiders: McSpirit (nr.14) en Ronny Brandt (nr.21)

Online wedden

Wil jij een weddenschap plaatsen op de kortebaan Lisse en wil je niet in de rij staan? Doe dit dan online. Via onderstaand linkblok krijg je na registratie een mooie welkomstbonus. Vervolgens plaats je eenvoudig je weddenschappen!

Klik op het linkblok om gebruik te maken van de aanbieding.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.