Voorbeschouwing en tips kortebaan Lisse

24 september 2019 16:44

Wat een prachtig deelnemersveld! Dat belooft wat. Omdat de favorieten elkaar allemaal ontlopen, werken we toe naar een prachtige climax. Nederlands kampioen Doc Holiday is na zijn overtuigende winst in Enkhuizen de logische favoriet.

1. Go Star – Ruud Pools 300 meter
Het is Go Star dit seizoen niet gelukt om definitief door te breken. Dat is opvallend, want de ruin van trainer Cees Hetteling heeft veel snelle ritten laten zien. Hij finishte als vijfde in Stompwijk en Purmerend en werd derde in Schagen. Hij trof het dit seizoen niet altijd met de loting. Wanneer hij dat geluk in Lisse wel heeft, ligt een klassering voor de hand.

2. Fip Junior – John Dekker 300 meter
Kon bijna niet beter aan zijn kortebaanloopbaan beginnen. Hij reed bij zijn debuut naar een derde plaats in Voorschoten en gaf dit een vervolg met een tweede plaats in Middenbeemster. Daarna ging het beduidend minder. Zowel in Purmerend als in Enkhuizen kende hij moeilijkheden in het startvak en schakelde zichzelf uit. Dat zal echt beter moeten, wil hij in Lisse een rol van betekenis spelen.

3. Ids Mass – Micha Brouwer 295 meter
Maakt op de valreep van het seizoen zijn debuut op de kortebaan. Was de afgelopen maanden actief op Duindigt en diverse grasbanen, zonder tot grootse prestaties te komen. Dat zegt overigens niets over zijn kansen in Lisse, want het kortebanen blijft een aparte discipline. Wie de kansen van deze merrie goed wil inschatten, zal het voorwerk goed in de gaten moeten houden.

4. Gaya Vip – Caroline Aalbers 300 meter
Begon prima aan het seizoen met een vierde plaats in Sassenheim en een finaleplaats in Beverwijk. De laatste weken zit de klad er in. De merrie toont regelmatig haar bovenmatige snelheid, maar vergooit te vaak haar kansen met galoppades. Alleen wanneer ze die achterwege laat, kan ze meedoen om een klassering.

5. Pompano Mick – Denise Pennekamp 300 meter
De verrassing van de kortebaan van Schagen staat voor een zware opgave. Op de Nieuwstraat startte de dertienjarige ruin met een startontheffing en draafde naar een mooie vierde plaats. In Lisse start hij weer vanaf de basisafstand en moet nu zelf meters in gaan halen. Dat wordt een lastige opgave.

6. Fabrys Chris – Wouter de Reus 295 meter
Geen enkele deelnemer loot graag tegen Fabrys Chris, want dan weet je dat je in de achtervolging moet. De hengst heeft een bliksemstart in de benen en dat in combinatie met vijf meter voorgift maakt hem moeilijk te verslaan. Finishte vorige week na bijloting moegestreden als vierde in Enkhuizen. Een herhaling zou een prestatie van formaat zijn.

7. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
We bestempelen deze Amerikaan graag als favoriet, maar durven het toch niet aan. De trots van Bert de Boer is misschien wel de snelste sprinter van het stel, maar maakt te vaak een galoppade. Hij won dit seizoen in IJmuiden, Nootdorp en Heemskerk, maar werd net zo vaak vroeg uitgeschakeld. Blijft hij draven, kan hij iedereen de baas. Een kanshebber met een slag om de arm!

Southwind Raptor bijzonder snel, maar grillig.

8. Hariesine – Rick Wester 300 meter
Een prima kortebaner die net even te vaak een fout maakt om zich te kunnen meten met de toppers. Kwam dit seizoen vier keer aan de start met een derde plaats in Beverwijk en een vijfde plaats in De Lier als beste resultaten. Kan zo hard lopen als hij wil in deze rit, maar is domweg afhankelijk van zijn tegenstander in deze omloop. Wanneer Southwind Raptor blijft lopen, heeft Hariesine normaal gesproken geen schijn van kans.

9. Contador – Aad Pools 300 meter
Bij Contador kan het alle kanten op. Aan de ene kant wist hij dit seizoen alle kampioenen op de kortebaan te verslaan, maar te vaak verspeelde hij zijn kansen met galoppades en mislukte starts. Er komt een dag dat alle puzzelstukjes in elkaar passen en hij als de winnaar de baan verlaat. Gaat dat eindelijk lukken in Lisse?

10. Feria de Rheve – Krista Timmer 295 meter
De merrie moest even wennen aan deze discipline, maar lijkt zich nu goed thuis te voelen op de kortebaan. Ze maakt het steeds vaker de favorieten moeilijk en kreeg de beloning voor de stijgende lijn met een knappe derde plaats in Medemblik. Ook in Lisse behoort een ereplaats tot de mogelijkheden, al is de loting zwaar.

11. Archange de Jiel – John de Leeuw 300 meter
Start op de Heereweg als één van de grote kanshebbers. Ontwikkelde zich dit seizoen tot een topkortebaner met overwinningen in Beverwijk en Medemblik. Tijdens zijn laatste vijf starts bereikte hij telkens de vierde omloop. Mist de fijne speed van bijvoorbeeld een Doc Holiday (nr.15) of Southwind Raptor (nr.7), maar compenseert dit met een niet aflatende werklust. Op basis van zijn karakter moet hij in Lisse hoge ogen kunnen gooien.

12. Rockson Fair – Denise Pennekamp 295 meter
De veertienjarige hengst kan nog geen mooi rapport overleggen. In zes starts wist hij geen enkele keer de eerste omloop te overleven. De kans dat dit in Lisse wel lukt, lijkt erg klein met Archange de Jiel als tegenstander.

13. Calvados Chess – Rick Wester 300 meter
Stond na zijn tweede plaats in Hoofddorp enige tijd langs de kant. Hij maakte vorige week in Enkhuizen zijn rentree, maar kreeg tijdens de tweede omloop geen kans zich te bewijzen tegen Chief One (nr.20). Is normaal gesproken een prima sprinter die meedoet om een plek in de derde omloop, maar heeft zwaar geloot.

14. Viking Cehere – Micha Brouwer 300 meter
De winnaar van Lisse in 2017 maakt ook dit jaar weer zijn opwachting. De tienjarige ruin verschijnt niet heel vaak aan de start op de kortebaan, maar behoort desalniettemin tot de top. Zo haalde hij dit seizoen vanuit het niets de finale van Warmond en won sterk in Voorschoten. In Purmerend werd hij tijdens de eerste omloop na twee harde ritten geklopt door Doc Holiday (nr.15). Is voor alle deelnemers een uiterst lastig te kloppen paard en hoort daarom op alle wedtickets thuis!

15. Doc Holiday – Manon Pools 305 meter
Na een bijzonder sterk voorjaar leek het seizoen van de kampioen van Nederland als een nachtkaars uit te gaan. In vier starts kwam hij niet door de tweede omloop heen. In Enkhuizen begon de zon echter weer te schijnen. Oppermachtig legde hij beslag op de overwinning met een machtsvertoon die de concurrentie angst zal inboezemen. De grote favoriet!

Doc Holiday en Manon Pools waren in Enkhuizen een ijzersterke combinatie.

16. Fabiene – Aad Pools 300 meter
Met Fabiene hebben we een interessante deelneemster. De merrie is afkomstig uit de stal van Yvonne Wagenaar, de dochter van de legendarische trainer en pikeur Jan Wagenaar. Ze maakt in Lisse haar officiële debuut op de kortebaan, maar ze werd vorige week in Enkhuizen al uitgebreid getest door ‘mister kortebaan’ Aad Pools. De loting had niet slechter gekund.

17. Donder Frejo – Krista Timmer 300 meter
Twee jaar geleden profiteerde hij optimaal van vijf meter voorgift en eindigde als vierde in Lisse. Hij plakte daar vervolgens nog een derde plaats in Utrecht aan vast. Terug op de basisafstand wil het nog niet echt vlotten met de ruin. Vorig jaar overleefde hij in twee starts geen enkele keer de eerste omloop. Dit jaar kwam hij vaker aan de start, maar liep hij alleen in Hoofddorp (vijfde) in de prijzen.

18. Blackpearl Trans R – Thomas Bos 305 meter
De wondermerrie werd in 2012 op de Heereweg kampioen van Nederland en heeft dus goede herinneringen aan Lisse. Haar laatste start was eind juli in Voorschoten, waar ze een weergaloze koers liep en uiteindelijk als tweede aantikte. Vooral haar overwinning op Chief One (nr.20) tijdens de halve finale was bijzonder fraai. Wanneer ze dat niveau opnieuw haalt, behoort een podiumplaats tot de mogelijkheden.

19. Sirol Axe – John Dekker 300 meter
Heeft dit seizoen nog niet weten te overtuigen. Bereikte in Hillegom, geholpen door een startontheffing, de derde omloop en werd daarin na veel strijd geklopt door Chief One (nr.20). Dit is nu opnieuw zijn tegenstander. Start in Lisse weer vanaf de basisafstand. Tegen de snelle Chief One zal dat niet meevallen.

20. Chief One – John de Leeuw 300 meter
Net zoals stalgenoot Archange de Jiel (nr.11) is Chief One uitgegroeid tot een toonaangevende sprinter. Presteert de laatste weken met de regelmaat van een klok met overwinningen in Schagen en Hillegom en een tweede plaats in Enkhuizen. Moet het op pure snelheid afleggen tegen de echte snelheidsduivels, maar doet niettemin mee om de podiumplekken in Lisse. Om te kunnen winnen, zal hij een beetje geluk moeten hebben.

Chief One eindigde in zijn laatste drie starts twee keer als eerste en één keer als tweede.

21. Dali des Neuf Clos – Wouter de Reus 300 meter
Een debutant uit de stal van Cees Hetteling jr. De Fransman koerste voorheen voornamelijk in eigen land en draafde daar zo’n 30.000 euro bij elkaar. Is nu speciaal voor de kortebaan naar Nederland gekomen. Zo aan het einde van het seizoen, kan hij direct zijn potentie voor volgend jaar tonen.

22. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 305 meter
Was tijdens de eerste twee maanden van het seizoen de koning van de kortebaan. Hij won met enorme overmacht in Sassenheim, Hoofddorp en Stompwijk. Na een tweede plaats in Nootdorp begon het minder te lopen. In zijn laatste vier starts kwam hij drie keer niet verder dan de tweede omloop, terwijl hij vorige week in Enkhuizen al tijdens de eerste omloop werd uitgeschakeld. Heeft veel meer in zijn mars!

23. Godfather – Thomas Bos 300 meter
Kwam dit seizoen één keer eerder aan de start. Dat was in Wognum, waar hij tijdens de eerste omloop werd uitgeschakeld door Beaujosh de Mahey. Zal dus moeten worden afgewacht, maar treft het niet met een tegenstander in vorm.

24. Gerson Boko – Ruud Pools 300 meter
Kwam in zijn eerste vijf starts slechts één keer door de eerste omloop heen. Had daarbij wel de pech steeds een tegenstander te loten, die later die middag de vierde omloop bereikte. In Enkhuizen toonde hij een opvallende vormverbetering en won, geholpen door een start-ontheffing van vijf meter, als enige een rit van de latere winnaar Doc Holiday (nr.15). Terug op de basisafstand wordt het moeilijker.

ONZE TIP:
1. DOC HOLIDAY (nr.15) 2. ARCHANGE DE JIEL (nr.11) 3. CHIEF ONE (nr.20) 4. VIKING CEHERE (nr.14)
Outsiders: Fabrys Chris (nr.6), Southwind Raptor (nr.7) en Eliot Charisma (nr.22)

Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

 

Erelijst Lisse (vanaf 1980)

1980 Paarl D Bert van Dooyeweerd
1981 Silvy Ulandia Cees Imming
1982 Sheila Fortuna Cees Imming
1983 Uniek Fortuna Bert van Dooyeweerd
1984 Walele du Bois Guus Knijnenburg
1985 Yoly Yoly Cees Imming
1986 Zarah Alki Aad Pools
1987 At Speed Diepnow Ruud Pools
1988 Andrew Westland Tom Kooyman sr.
1989 Alljay Hanover Jan Wagenaar
1990 Duc van de Lente Jan de Leeuw
1991 Flying Ricardo Jan Wagenaar
1992 Benny Jeanet Guus Knijnenburg
1993 Evita Jorishof Huib van den Heuvel
1994 Speedy Jace Jacques Geluk
1995 Jenny Bowler Ruud Pools
1996 Solo Valbyholm Ruud Pools
1997 Kelly Dragon Manus Bouwhuis
1998 Super Leo Ruud Pools
1999 Mister Diamond Huib van den Heuvel
2000 Gail Devers Ruud Pools
2001 Mr Postman Jacques Geluk
2002 Lino Hawai Aad Pools
2003 Roodnoot Jansara Cees Imming
2004 Maestro Vica Rob de Vlieger
2005 Private Dancer John de Leeuw/Ruud Pools
2006 Utah Alki Rob de Vlieger
2007 Timmy Haleryd Aad Pools
2008 Winsome Bo Bo John de Leeuw
2009 Umberto Wim van der Mespel/Ruud Pools
2010 Zero Option Lane Ruud Pools
2011 Giovanni Wim van der Mespel
2012 Blackpearl Trans R Aad Pools
2013 Black Beauty Venus Josette Pools
2014 Co Swagerman Frans van der Blonk
2015 Howings Kumpel Wim van Buytene
2016 Sander LB Manon Pools
2017 Viking Cehere Wim van der Mespel
2018 Donate Groenhof Ruud Pools

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.