Voorbeschouwing en tips kortebaan Lisse

26 september 2018 17:12

Lisse heeft donderdag een meer dan interessant deelnemersveld. Southwind Raptor is de absolute blikvanger, maar achter de Amerikaan staat een groot leger aan kanshebbers klaar om de combinatie met Lindsey Pegram van de troon te stoten. Het belooft een spectaculaire middag te worden op de Heereweg!

1. Verseau Blue – John Dekker 300 meter
Kende een vliegende start van het seizoen waar hij ereplaats op ereplaats stapelde. Maar waar de concurrentie elke start sterker leek te worden, bleef de Fransman hangen in zijn ontwikkeling. Daarbij had hij ook vaak pech met de loting. Zo moest hij het in Purmerend en Enkhuizen twee keer opnemen tegen de sterke Hero Baldwin (nr. 14).

2. Bronco Boko – Tom Kooyman 300 meter
Wanneer deze krachtpatser iets minder moeite had gehad met de eerste meters, had zijn prijzenkast volgestaan. Helaas voor zijn trainer Tom Kooyman is dat echter niet het geval en kwam hij dit seizoen niet verder dan een derde plaats op Duindigt en een vierde plaats in Hoofddorp. Hij lijkt meer in zijn mars te hebben dan er tot nu toe is uitgekomen.

3. Rosa Dell’Est – Wim van der Mespel 295 meter
Kwam dit seizoen drie keer eerder in actie en wist geen enkele keer de eerste omloop te overleven. Start in Lisse voor het eerst met een startontheffing en heeft daarbij de steun van een pikeur die als geen ander vijf meter voorsprong weet uit te buiten.

4. Action Invit – John de Leeuw 300 meter
De revelatie van de kortebaan van Medemblik. Geholpen door een startontheffing en de ondersteuning van zesvoudig kortebaankampioen John de Leeuw liep de veteraan de koers van zijn leven en behaalde een prachtige derde plaats. Terug op de basisafstand zal het lastiger worden.

5. Donate Groenhof – Ruud Pools 305 meter
De nu achtjarige merrie deelde in 2014 en 2015 de lakens uit de op de kortebaan. Ze won acht keer en won het klassement ‘Kortebaanpaard 2015’. Eenmaal opgezadeld met een starthandicap ging het moeizamer. Ze maakt in Lisse haar rentree na een afwezigheid van ruim een jaar. Benieuwd waar ze staat!

Terug van weggeweest: Donate Groenhof.

6. Blue Diamond As – Thomas Bos 300 meter
Een wispelturige deelnemer uit het entrainement van Rob de Vlieger. Won vorig jaar de kortebaan van Santpoort en haalde de finale van Hillegom, maar dit seizoen wil het nog niet echt vlotten. Toch lijkt de weg omhoog ingezet. In Hillegom liep hij een sterke koers en won zelfs een rit van de latere winnaar Janus Boshoeve. Met een vierde plaats kreeg Blue Diamond As te weinig. Zonder galoppades een paard voor de plaatsen.

7. Viperio – Manon Pools 300 meter
Een interessante combinatie. De vosruin heeft snelheid genoeg, maar maakt ook gemakkelijk een fout. Zo bleek ook in Medemblik, waar hij in gewonnen positie van de benen ging en zodoende de derde omloop miste. Wanneer hij in Lisse zijn hoofd bij het werk houdt, behoort een verrassing tot de mogelijkheden.

8. Hannie Swagerman – Frans van der Blonk 295 meter
Al vanaf haar eerste start dit seizoen in Assendelft gaat er een roep uit van deze vierjarige merrie, maar in haar daaropvolgende elf starts heeft ze die belofte niet in kunnen lossen. Leek na een prima optreden in Purmerend, waar ze als vierde finishte, klaar voor een eerste zege, maar zowel in Medemblik als in Enkhuizen ging het tijdens de eerste omloop fout. Liefhebbers van een surprise doen er goed aan om deze merrie mee te nemen in hun weddenschappen.

9. Faustus – Danny Brouwer 300 meter
De sterke en verrassende winnaar van de kortebaan op Schiermonnikoog. Startte die middag weliswaar met een startontheffing, maar maakte het karwei kundig af. Vanaf de basisafstand heeft hij het lastiger en maakt hij net even te vaak een galoppade. Desondanks kwam hij nog tot een mooie derde plaats in Beverwijk en een vijfde plaats in Enkhuizen.

10. Hayley Scott – Rick Wester 295 meter
Staat voor haar zesde start op de kortebaan. Heeft snelheid laten zien, maar maakte vooralsnog veel te gemakkelijk een galoppade en wist pas één rit te winnen. Dat zal beter moeten, wil ze Faustus verslaan.

11. Eva Hallinck – Krista Timmer 300 meter
Maakte vorige week in Enkhuizen haar debuut op de kortebaan. Hoewel ze al tijdens de eerste omloop werd uitgeschakeld door Evison (nr. 20), deed ze het lang niet slecht. Staat in Lisse voor de schier onmogelijke taak het op te moeten nemen tegen de huizenhoge favoriet.

12. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
De Amerikaan is een klasbak pur sang. Won dit seizoen ondanks een starthandicap ijzersterk in Hoofddorp. In september liet hij enkele koersen schieten om vorige week in Enkhuizen met een prima derde plaats zijn rentree te maken. De trots van eigenaar Bert de Boer start op basis van zijn laatste start als de onbetwiste favoriet!

Southwind Raptor is de favoriet in Lisse.

13. El Salvador – Rick Wester 300 meter
Begon sterk aan het seizoen met een finaleplaats in Wognum, maar leek het daarna een beetje kwijt. De afgelopen weken lijkt hij er echter weer bovenop te komen. In Enkhuizen won hij zelfs uit verslagen positie een rit van Hero Baldwin, zijn tegenstander in Lisse. Werd toen tijdens de kamprit ongelukkig uitgeschakeld. Is daarom zeker niet kansloos.

14. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter
Tijdens zijn eerste starts maakte hij regelmatig een fout, maar inmiddels is Hero Baldwin uitgegroeid tot een uitstekende kortebaner. Na tweede plaatsen in IJmuiden, Stompwijk en Middenbeemster sloeg hij hard toe in Heemskerk. Dat kostte hem wel zijn startontheffing, maar ook vanaf de basisafstand spreekt hij een woordje mee. Moet tijdens de eerste omloop direct vol aan de bak. Wanneer hij deze ritten enigszins ongeschonden weet door te komen, doet hij mee om de prijzen.

15. Gyon Beuckenswyk – Frans van der Blonk 300 meter
Kwam dit seizoen dertien keer aan de start en behaalde slechts één keer de tweede omloop. Dat was in Medemblik, waar hij voor de grootste verrassing van het seizoen zorgde door Calistokingsdeep uit te schakelen. Treft het vaak niet met de loting. Ook nu had het lot een stuk voordeliger kunnen uitvallen.

16. Bizar Zandbergen – Danny Brouwer 300 meter
Een grillige deelnemer uit de stal van Rob van Toor. Kende een glanzend debuut in Stompwijk waar hij de finale op slechts een haar na miste. Zo goed als die middag is Bizar Zandbergen daarna niet meer geweest, maar toch liet hij nog regelmatig zijn klasse zien. Zo won hij in Hillegom bijzonder sterk een rit van Boucher le Blanc, die drie dagen later won in Medemblik. Lijkt het gedurende de middag een beetje zat te worden. Een goede loting is daarom van levensbelang. Als dat lukt, is hij uiterst gevaarlijk.

17. Ariana Trojborg – Lindsey Pegram 300 meter
Startte in augustus als de favoriet in Santpoort en De Lier, maar kon die rol niet waarmaken. Ondanks haar startontheffing kwam ze beide keren niet verder dan een vierde plaats. Vanaf de basisafstand heeft de zesjarige merrie moeite om aan te haken. In haar laatste twee starts kwam ze niet verder dan de tweede omloop.

18. Barbert – Marco Spin 305 meter
De Amerikaan heeft niet de vorm van de afgelopen seizoenen, maar blijft een deelnemer om rekening mee te houden. Had tijdens zijn laatste drie koersen de pech tijdens de tweede omloop telkens tegen een latere finalist te loten. Wanneer de koers in dat opzicht gunstiger verloopt, liggen er zeker kansen, want de pupil van trainer Hans Bot behoort nog altijd tot de snelsten.

Barbert en Marco Spin lijkt een steeds betere combinatie te worden.

19. Blackpearl Trans R – Thomas Bos 305 meter
De wondermerrie was al eens eerder winnaar in Lisse, tijdens het Nederlands kampioenschap van 2012. Begon sterk aan dit seizoen met finaleplaatsen in Sassenheim en Warmond, maar is de laatste weken minder succesvol. Zo kwam ze in Middenbeemster en Hillegom niet verder dan de tweede omloop. Staat voor een enorm pittige klus tegen een gelijkwaardige tegenstander. Thomas Bos mag in het startvak geen metertje laten liggen.

20. Evison – Ruud Pools 305 meter
De sterke Zweed heeft dit seizoen slechts sporadisch zijn klasse geëtaleerd. In Warmond liep hij naar een mooie derde plaats, maar in zijn daaropvolgende starts kwam hij niet verder dan een vijfde plaats in Medemblik. De pupil van Cees Hetteling heeft elk seizoen één middag dat hij boven zichzelf uitstijgt en de concurrentie op een hoop loopt. Gaat dat hem lukken in Lisse?

21. Rockson Fair – Denise Pennekamp 300 meter
Maakte een kleine twee weken geleden in Hillegom zijn debuut op de kortebaan. Was toen kansloos tegen Faustus (nr. 9). Zal ongetwijfeld hebben geleerd van dat optreden. Kan door het voordraaien bij de start wellicht de tweede omloop halen.

22. Eline DZ – Wim van der Mespel 300 meter
Een debutant. De zevenjarige merrie is afkomstig uit de stallen van Rob van Toor en heeft met Wim van der Mespel een kundige pikeur. Is op de langebaan een bescheiden haververdiener met een record van 1.18,1. Krijgt tegen Rockson Fair een goede kans om het spelletje onder de knie te krijgen.

23. Columbine Lep – Djimmy Schneider 300 meter
Was vorig jaar één van de smaakmakers op de kortebaan. Won in Vroomshoop en Hoofddorp en draafde verder naar talloze ereplaatsen. Dit seizoen presteert de merrie minder. Een tweede plaats in Santpoort is haar enige wapenfeit van betekenis. Toch lijkt ze zich te herstellen. In Enkhuizen gaf ze vorige week prima partij aan de sterke Contador. Dat maakt van haar een interessante optie voor een plaatsweddenschap.

24. Gently Boko – John Dekker 300 meter
De merrie was vorig jaar één van de betere vierjarige paarden op de kortebaan. Dit seizoen begon ze niet onaardig met mooie ritten tegen sterke tegenstanders. In haar laatste vier starts kwam ze geen enkele keer de eerste omloop door. In Lisse zal het opnieuw moeilijk worden.

ONZE TIP:
1. SOUTHWIND RAPTOR (nr. 12)
2. HERO BALDWIN (nr. 14)
3. BIZAR ZANDBERGEN (nr. 16)
4. BARBERT (nr. 18)
Outsiders: El Salvador (nr. 13), Blackpearl Trans R (nr. 19) en Columbine Lep (nr. 23)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan Lisse kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner of hier en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.