Voorbeschouwing en tips kortebaan De Lier

16 augustus 2018 22:06

In De Lier verschijnt een mooi en vol veld van 24 deelnemers aan de start. Het aanwijzen van de winnaar is geen gemakkelijke opgave. Op basis van zijn laatste starts is Hero Baldwin een logische favoriet, maar winnen deed de vierjarige hengst nog nooit. Ook Ariana Trojborg heeft goede papieren, maar ook zij moet zich nog bewijzen. Het belooft daarom een spannende middag te worden!


1. Emi van Jip – Caroline Aalbers 300 meter
De verrassende winnares van de kortebaan in Warmond. Startte die middag met een startontheffing en buitte dit voordeel optimaal uit. Zo versloeg ze op weg naar de zege onder andere Southwind Raptor (nr. 23). Dat voordeel is ze kwijt en dat maakt het karwei moeilijker. Zal de strijd moeten beslissen in het startvak.

2. Bronco Boko – Tom Kooyman 300 meter
Een beresterke sprinter uit de stallen van Tom Kooyman. Is een geduchte tegenstander, maar heeft moeite met de draf tijdens de eerste meters na de start. Haalde dit seizoen de halve finales van Duindigt en Hoofddorp. Was tijdens zijn laatste start minder op dreef en schakelde zichzelf met twee startfouten uit. Wanneer hij de eerste meters goed doorkomt, liggen er mogelijkheden.

3. Faustus – Micha Brouwer 300 meter
De mooie winnaar van de eerste kortebaan op Schiermonnikoog. Rekende toen af met een aantal erkende kortebaantoppers, maar deed dat wel met een startontheffing van vijf meter. In Beverwijk bleek dat hij ook vanaf de basisafstand uit de voeten kan. Had wat pech tijdens zijn ritten in de derde omloop, maar na bijloting finishte hij op een verdiende derde plaats.

4. Chaman Rapida – Krista Timmer 300 meter
Vooralsnog is 2018 niet het seizoen van Chaman Rapida. De negenjarige ruin heeft genoeg klasse om regelmatig het podium te beklimmen, maar kwam desondanks dit jaar nog niet verder dan een vijfde plaats in Egmond. Tijdens zijn laatste start maakte hij een goede indruk en gaf prima partij aan de latere winnaar Eliot Charisma. In die vorm kan hij enkele omlopen verder komen.

5. Gyon Beuckenswyk – Frans vd. Blonk 295 meter
De vijfjarige ruin heeft nog niet weten te overtuigen. In zijn zeven starts dit jaar op de kortebaan kwam hij geen enkele keer door de eerste omloop heen. Snelheid lijkt hij wel te hebben, maar te vaak zitten galoppades hem dwars. De loting is behoorlijk zwaar.

6. Verseau Blue – John Dekker 300 meter
De vosruin is een op en top kortebaner. Hij kan goed uit de voeten in het startvak, maakt vrijwel geen fouten en heeft voldoende speed. Tot dusver kwam het nog niet tot een overwinning. Tijdens zijn eerste vijf starts haalde hij telkens de vierde omloop, maar winnen lukte niet. Behoort desondanks tot de kanshebbers in De Lier.

John Dekker neemt net zoals in Zwanenburg weer plaats achter Verseau Blue. Op de Kinheim finishte het duo toen als vierde.

7. Obelix West – Thomas Bos 300 meter
Een klasbak uit de stallen van Caroline Aalbers. Was dit seizoen de sterkste in Venhuizen. Is een absolute meester in het startvak, maar is de laatste weken minder op dreef. In zijn laatste vier starts strandde hij telkens voor de derde omloop. Dat is te mager voor een deelnemer met zijn kwaliteiten. Weet hij in De Lier het tij te keren?

8. Gently Boko – Lindsey Pegram 300 meter
Een nieuwe combinatie, maar daarom niet minder interessant. Gently Boko haalde vorig jaar de finales van Sassenheim en Roden, maar is ten opzichte van vorig jaar sterker geworden. Door telkens ongelukkig te loten, kwam ze dit seizoen nog niet verder dan één plek in de derde omloop. Wanneer ze Obelix West weet te verslaan en de loting enigszins gunstig uitpakt, doet ze mee om een plek op het podium.

9. Pompano Mick – Rob Strik 295 meter
De twaalfjarige ruin staat voor een loodzware opgave het op te moeten nemen tegen favoriet Hero Baldwin. De vooruitzichten zijn niet gunstig voor Rob Strik, want zijn deelnemer wist dit seizoen in vijf starts nog geen enkele rit te winnen. Dat lijkt ook nu tegen zijn snelle tegenstander onbegonnen werk.

10. Hero Baldwin – Manon Pools 295 meter
Tot dusver het beste vierjarige paard van dit seizoen. Had enkele koersen nodig om het kortebanen onder de knie te krijgen, maar sinds enkele weken is het wachten op de eerste overwinning van de hengst. Haalde met enig fortuin de finale van IJmuiden, maar bewees in Stompwijk met opnieuw een tweede plaats rijp te zijn voor een zege. Manon Pools won in 2008 in De Lier en werd daarnaast al vijf keer tweede, dus kent ze elke klinker op de Hoofdstraat. De favoriet!

11. Ariana Trojborg – Ruud Pools 295 meter
De belangrijkste uitdager van Hero Baldwin (nr. 10). De merrie startte in Santpoort voor het eerst vanaf 295 meter en maakte indruk. Er zat toen meer in dan de uiteindelijke vierde plaats. Op basis van dat optreden behoort ze in De Lier tot de favorieten.

Op basis van haar optreden in Santpoort behoort Ariana Trojborg tot de favorieten in De Lier.

12. El Salvador – John de Leeuw 300 meter
Maakte tijdens zijn debuut in Wognum een uitmuntende indruk en legde toen beslag op een mooie tweede plaats. Na die koers wist hij echter niet meer te overtuigen. In de vijf starts na zijn finaleplaats bereikte hij nog maar één keer de tweede omloop. Staat voor een loodzware klus tegen één der favorieten.

13. Bizar Zandbergen – John Dekker 300 meter
De grootste uitdager van de twee eerder genoemde favorieten. Kwam de afgelopen weken twee keer in actie op de kortebaan en haalde beide keren de halve finale. Met name in Stompwijk maakte hij een verbluffende indruk en miste op een haar na de finale. In Beverwijk ging het moeizamer en ging hij tijdens de beslissende omlopen keer op keer galopperend in de fout. Wanneer hij die mispassen in De Lier niet maakt, is de pupil van Rob van Toor een serieuze kandidaat voor de zege.

14. Escada Deluxe – Micha Brouwer 300 meter
Maakte tien dagen geleden zijn debuut in Beverwijk. Kreeg toen niet de kans om zich te bewijzen, want met Harley D Energy had de merrie één van de favorieten als tegenstander. In De Lier is het niet anders; opnieuw moet ze het opnemen tegen één van de kanshebbers. Dat zal wederom niet meevallen.

15. Lordspirit – Krista Timmer 300 meter
Haalde vorig jaar sterk de finale van Egmond aan den Hoef, maar is dit seizoen nog niet uit de verf gekomen. De zesjarige hengst verscheen acht keer aan de start, waarin hij vier keer de tweede omloop haalde. De derde omloop bleek telkens een brug te ver.

16. Hannie Swagerman – Frans vd. Blonk 295 meter
Na de kortebaan van Assendelft leek een overwinning een kwestie van tijd. In haar vijf daarop volgende starts haalde ze slechts één keer de tweede omloop. De merrie voelt zich niet op haar gemak in het startvak en verliest daar keer op keer de strijd. Op basis van haar laatste optredens is de merrie niet aan te bevelen, maar wie een gokje durft te wagen, heeft met Hannie Swagerman een geschikte deelnemer.

17. Barbert – Marco Spin 305 meter
Een absolute sprintgrootheid. Helaas verkeert hij momenteel niet in zijn beste vorm. Na een overwinning tijdens de seizoenouverture in Assendelft wist hij alleen nog in Stompwijk in het prijzengeld te lopen. Tijdens zijn laatste start in Beverwijk ging hij tweemaal van de benen. Desondanks blijft hij een deelnemer om rekening mee te houden, maar winnen lijkt te veel gevraagd.

18. Every’s wish – Caroline Aalbers 300 meter
Een wisselvallige deelnemer die in De Lier gereden wordt door haar trainster Caroline Aalbers. Liep prima koersen in Zwanenburg, waar ze tijdens de troostfinale zelfs te sterk was voor Verseau Blue (nr. 6), en in Warmond, maar vergooide in Bemmel haar kansen met een galoppade. Zonder fouten niet kansloos.

19. I am Perfect – Manon Pools 295 meter
Is dit seizoen nog niet uit de verf gekomen. Ontwikkelde zich prima tijdens de eerste kortebanen van het seizoen, maar brak vooralsnog niet door. Zo strandde hij tijdens zijn laatste twee starts al tijdens de eerste omloop. Start op de Hoofdstraat voor het eerst met Manon Pools.

20. Evison – Ruud Pools 305 meter
Een klasbak uit de stal van Cees Hetteling. Heeft snelheid in overvloed, maar wil soms ook een foutje maken. Liep een uitstekende koers in Warmond, waar hij als derde finishte, maar was afgelopen dinsdag in Bemmel niet in beste doen. De vosruin zal tijdens de eerste omloop tien meter goed moeten maken. Dat is niet onmogelijk, maar hij zal wel een flink jasje uit moeten doen. Een gunstig koersverloop is van levensbelang.

21. Birdy de Neuilly – John de Leeuw 300 meter
Een onberekenbare deelnemer. Liep dit seizoen misschien wel de snelste ritten van het jaar, maar heeft ook veel moeite met de eerste meters na de start. Na een vierde plaats in IJmuiden haalde hij de derde omloop in Stompwijk, waarin Bizar Zandbergen (nr. 13) te sterk was. Vorige week in Beverwijk haalde hij opnieuw de derde omloop, maar was de latere winnaar Eliot Charisma een maatje te groot. Dat deed hij vanaf 295 meter; dat startvoordeel is hij nu kwijt.

22. Fullrich v Assum – Bo Sprengers 300 meter
De enige debutant in De Lier. De zesjarige merrie was vooralsnog alleen actief op de langebaan van Wolvega en heeft een bescheiden winsom van amper tweeduizend euro en een record van 1.16,1. Lijkt alleen van Birdy de Neuilly te kunnen winnen als deze zichzelf uitschakelt.

23. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
De titelverdediger in De Lier. Startte vorig seizoen vanaf 295 meter en moest zelfs worden bijgeloot om te winnen op de Hoofdstraat. In een jaar tijd is er veel veranderd. De Amerikaan heeft nu zelfs te kampen met een starthandicap. Toch won hij vanaf 305 meter sterk in Hoofddorp. Puntje van zorg zijn z’n laatste starts, waarin hij tweemaal van de benen ging. Wanneer hij z’n hoofd bij het werk houdt, maakt hij een serieuze kans op de overwinning in De Lier.

Dutch Buitenzorg (links) en Southwind Raptor troffen elkaar eerder dit seizoen in Hoofddorp. Toen won Southwind Raptor na een kamprit.

24. Dutch Buitenzorg – Djimmy Schneider 305 meter
De tweevoudig kampioen van Nederland staat voor een loodzware opgave. Daarentegen zal de achterban van Southwind Raptor ook allerminst blij zijn met deze loting. Wie deze rit gaat winnen, is moeilijk te zeggen. In Hoofddorp troffen de twee elkaar al eerder en toen was het Southwind Raptor die na een kamprit de sterkste was. Vast staat dat de winnaar van deze rit ver gaat komen en zomaar de koers kan winnen.

ONZE TIP:
1. HERO BALDWIN (NR. 10)
2. ARIANA TROJBORG (NR. 11)
3. BIZAR ZANDBERGEN (NR. 13)
4. SOUTHWIND RAPTOR (NR. 23)
Outsiders: Verseau Blue (nr. 6), Birdy de Neuilly (nr. 21) en Dutch Buitenzorg (nr. 24)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.