Voorbeschouwing en tips kortebaan Hoofddorp

12 juli 2018 15:57

Een prachtig deelnemersveld voor de kortebaan van Hoofddorp, met één uitgesproken favoriet en vele kanshebbers. Cattiva Byd finishte vorig jaar als tweede en zal dit jaar proberen deze prestatie te verbeteren. Met Ronny Brandt, Eliot Charisma en Southwind Raptor is de concurrentie echter niet mals.

1. Gyon Beuckenswyk – Frans van der Blonk 295 meter
Maakt vooralsnog geen gelukkig seizoen door. Zijn vier starts dit seizoen op de kortebaan eindigden allemaal in de eerste omloop. Heeft wel degelijk snelheid, maar ook moeite met de eerste meters. Wanneer hij deze weet door te komen, kan hij enkele omlopen verder geraken.

2. Fuggedaboutit – Tom Kooyman 300 meter
Een rap paard uit de stallen van Tom Kooyman. Won vorig jaar in Sassenheim. Startte dit seizoen in Zwanenburg en werd toen tijdens de tweede omloop uitgeschakeld. Rechtsom draaien levert vaak problemen op. Dat kan hem op gaan breken.

3. Estellakingsdeep – Arnold de Wit 300 meter
Startte dit seizoen twee keer, in Sassenheim en Warmond. Werd beide keren uitgeschakeld in de eerste omloop door respectievelijk I am Perfect (nr. 23) en Urbino Ludois (nr. 11). Staat voor een loodzware klus tegen de regerend kampioen van Nederland.

4. Dutch Buitenzorg – Rick Wester 305 meter
De beste sprinter van vorig seizoen behoort in Hoofddorp tot de gevaarlijke outsiders. Haalde dit jaar in Assendelft de derde omloop. Op Duindigt verloor hij de troostfinale van Bronco Boko (nr. 17). Zal enigszins gunstig moeten loten, maar kan dan hard uithalen.

5. Blue Diamond As – Rob de Vlieger 300 meter
Heeft nog niet de vorm van vorig seizoen te pakken. Won toen (met startontheffing) in Santpoort, finishte als tweede in Hillegom en als derde in Enkhuizen. Dit seizoen kwam hij in drie starts slechts één keer in de tweede omloop. Blue Diamond As kan veel beter.

6. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 300 meter
Het lijkt een kwestie van tijd voordat deze bliksemsnelle ruin gaat oogsten op de kortebaan. Steekt momenteel in een prima vorm, getuige zijn overwinningen op de langebaan van Alkmaar en de diverse grasbanen. In Sassenheim maakte hij een prima indruk, maar ging op twee ongelukkige momenten in galop en werd uitgeschakeld. Wanneer hij deze fouten achterwege kan laten, behoort een klassering tot de mogelijkheden.

7. Cattiva Byd – John Dekker 300 meter
De imposante merrie maakte vorig jaar in Hoofddorp haar debuut op de kortebaan. Het bleek het begin van een indrukwekkende reeks ereplaatsen en overwinningen. Dit jaar was ze de sterkste in Wognum, maar bleek ze in Sassenheim niet helemaal topfit en finishte als derde. Desalniettemin start de zevenjarige merrie als de absolute topfavoriet in Hoofddorp!

8. Dancing Noble – Ruud Pools 295 meter
Begint het kortebanen steeds beter onder de knie te krijgen. Startte drie keer en haalde twee keer de tweede omloop. Bood in Venhuizen tijdens de tweede omloop prima partij aan de latere winnaar Obelix West. Staat voor de ondankbare taak het direct te moeten opnemen tegen de grote favoriet. Start wel voor het eerst met een startontheffing van vijf meter en kan het daarom Cattiva Byd moeilijk maken.

9. Ronny Brandt – John de Leeuw 300 meter
Wellicht de grootste uitdager van Cattiva Byd (nr. 7). Won verrassend bij zijn debuut in Sassenheim, maar werd in Warmond al tijdens de tweede omloop uitgeschakeld. De tegenstander was Evison; een absolute grootmeester op de kortebaan. Die snelle uitschakeling is dus geen reden tot paniek. Is een soepele starter en heeft genoeg snelheid in huis om zich te meten met de top. Moet met die eigenschappen in Hoofddorp heel ver kunnen komen.

Ronny Brandt won verrassend bij zijn debuut in Sassenheim.

10. Chaman Rapida – Krista Timmer 300 meter
Een wispelturige deelnemer uit de stallen van Danny den Dubbelden. Kan zich –mits in topvorm- meten met de allerbeste sprinters op de kortebaan, maar kan het ook zomaar af laten weten. Was vorige week in Egmond aan den Hoef op dreef en schakelde bijvoorbeeld Obelix West uit tijdens de tweede omloop. Kan het met zijn snelle start Ronny Brandt moeilijk maken.

11. Urbino Ludois – Manon Pools 300 meter
Vorig jaar lukte het in drie starts geen enkele keer om de eerste omloop te overleven, maar vorige week in Warmond kwam de ruin prima voor de dag. Tijdens de tweede omloop gaf hij goed partij aan Columbine Lep, de winnares van vorig jaar in Hoofddorp. Gaat de eerste omloop normaal gesproken overleven en kan daarna met een gunstige loting nog wel een keer verder bekeren.

12. Pompano Mick – Rob Strik 295 meter
De twaalfjarige ruin kwam dit seizoen in Assendelft, Venhuizen en Warmond niet door de eerste omloop heen. Start op de Kruisweg voor het eerst met een startontheffing van vijf meter. Dat biedt meer mogelijkheden.

13. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
Deed vorige week in Warmond iedereen verbazen met enkele snoeiharde ritten. Een klein foutje in de derde omloop werd hem fataal. Werd eerder dit seizoen tweede in Venhuizen en op Duindigt en derde in Assendelft. De Amerikaanse ruin verkeert momenteel in een blakende vorm en behoort daarom tot de favorieten.

14. Himoko Bianco – Rob de Vlieger 295 meter
Een interessante debutant uit de stallen van Rob de Vlieger. Is een nakomeling van Timoko, de meest succesvolle Franse draver ooit, en won begin deze maand op de langebaan van Groningen. Maakte al wat trainingsritjes in Sassenheim en deed dat niet onverdienstelijk. Krijgt wel te maken met een snelle tegenstander en zal zijn tien meter voorsprong daarom hard nodig hebben.

15. Juvel As – Rick Wester 295 meter
Is nog niet uit de verf gekomen. Bereikte in vijf starts slechts één keer de tweede omloop. Was dinsdag nog actief op Schiermonnikoog en schakelde zichzelf uit met twee galoppades. Was in Warmond niet opgewassen tegen Southwind Raptor (nr. 13) die, ondanks een startachterstand van tien meter, twee keer simpel won. Zal verbeterd moeten zijn.

16. Viperio – Harry Pools 300 meter
Een onberekenbare deelnemer. Was in Sassenheim op dreef en gaf zelfs Cattiva Byd (nr. 7) bijzonder goed partij. Werd in Egmond aan den Hoef snel uitgeschakeld, maar finishte amper twee dagen later als vierde in Warmond. De Franse vosruin heeft snelheid genoeg om in Hoofddorp voor een mooie klassering te gaan. Wanneer de loting dan ook nog een beetje meezit, lijkt een finaleplaats niet onmogelijk.

17. Bronco Boko – Tom Kooyman 300 meter
Wie op zoek is naar een outsider met klasse komt automatisch bij deze ruin terecht. De krachtpatser uit de stallen van Tom Kooyman heeft enorm veel snelheid en lijkt goed uit de voeten te kunnen op het parkoers in Hoofddorp. Zo won hij vorig jaar op de Kruisweg, weliswaar geholpen door een startvoorgift van vijf meter, van Cattiva Byd (nr. 7). Het is één van de weinige nederlagen die de favoriet op snelheid heeft geleden. Zijn derde plaats op Duindigt duidt er op dat de vorm aanwezig is.

Bronco Boko liet vorig jaar veel snelheid zien in Hoofddorp.

18. Hannie Swagerman – Frans van der Blonk 295 meter
De snelle merrie lijkt in een dip te zitten. Zowel op de korte- als de langebaan geeft ze er na het vallen van de start de brui aan en springt in galop. En dat terwijl ze in Assendelft aantoonde wel degelijk over talent te beschikken. Zo gaf ze Southwind Raptor (nr. 13) tijdens de derde omloop één rit prima partij. Zonder galoppades is dit een deelnemer om in de gaten te houden.

19. Lordspirit – Krista Timmer 300 meter
Heeft dit seizoen nog niet weten te overtuigen. Vijf starts leverden drie plekken in de tweede omloop op. Vorig jaar piekte hij eenmaal in Egmond aan den Hoef, waar hij toen als tweede finishte. Kan in deze rit profiteren van de onervarenheid van zijn tegenstander.

20. Denspecielle – John de Leeuw 300 meter
Kwam vorige week voor de eerste keer in actie op de kortebaan. Zijn start in Egmond aan den Hoef werd geen succes; Denspecielle werd al na één omloop uitgeschakeld. Vooral de startprocedure leverde problemen op. Trainer Hans Bot zal er ongetwijfeld voor zorgen dat de negenjarige ruin beter voor de dag komt.

21. Diva Divine – Ruud Pools 300 meter
Wanneer Cees Hetteling en Ruud Pools samen een nieuw paard aan de start brengen, is oplettendheid geboden. De Belgische vosmerrie heeft op de langebaan een record van 1.16,6. Met een winsom van nog geen tien mille is hij een bescheiden haververdiener, maar dat zegt niets. Moet direct aan de bak tegen een prima tegenstander, die haar het vuur aan de schenen gaat leggen.

22. Dundee Boko – Manon Pools 300 meter
De ruin van Ed Voorham gaat het steeds beter doen op de kortebaan. In Sassenheim verloor hij weliswaar tijdens de tweede omloop van Ronny Brandt (nr. 9), maar in Egmond aan den Hoef wist hij een rit te winnen van Verseau Blue, de koploper in het klassement ‘Kortebaanpaard 2018’. Dat zegt genoeg over de achtjarige ruin, die in Hoofddorp wel eens voor een verrassing kan gaan zorgen.

23. I am Perfect – Aad Pools 295 meter
De zesjarige ruin heeft meer in zijn mars dan hij tot nu toe heeft laten zien. In vier starts kwam hij drie keer tot de tweede omloop. Vorige week gaf hij prima partij aan de latere winnares Emi van Jip, maar vergooide zijn kansen door een galoppade in het startvak tijdens de tweede rit. Wanneer hij zijn vijf meter voorsprong beter benut, is I am Perfect een gevaarlijke klant.

24. Up Up and Away – John Dekker 300 meter
Maakte vorige week donderdag in Egmond aan den Hoef zijn debuut op de kortebaan. Deed dat zeker niet onverdienstelijk, maar had tijdens de tweede omloop de pech de latere finalist Harley D Energy te loten. De kaarsrechte baan is in het voordeel van deze snelle hengst, die op de langebaan een record van 1.11,2 heeft laten noteren. Een paard om in de gaten te houden.

ONZE TIP: 1. CATTIVA BYD (nr. 7) 2. RONNY BRANDT (nr. 9) 3. ELIOT CHARISMA (nr. 6) 4. SOUTHWIND RAPTOR (nr. 13)
Outsiders: Dutch Buitenzorg (nr. 4), Viperio (nr. 16) en Dundee Boko (nr. 22)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan Hoofddorp kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.