Voorbeschouwing en tips kortebaan Hoofddorp

9 juli 2022 07:30

De Stichting Kortebaan Hoofddorp mag zich verheugen op een prachtige koers, waarin minstens zes deelnemers serieus aanspraak maken op de overwinning. De strijd wordt ook nog eens uitgevochten over het kaarsrechte parkoers van de Kruisweg, misschien wel de snelste baan van het circuit. Bezorgen de paarden van Michel Roggen zijn Stal de Groningers het zoveelste succes van dit seizoen of kunnen kampioenen als Eliot Charisma, Southwind Raptor en Doc Holiday iets uitrichten?

1. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 305 meter
De elfjarige ruin staat voor zijn tweede start van het seizoen. In Sassenheim maakte hij zijn rentree na een periode van flinke blessures. De pupil van trainer Mark de Jong strandde in de tweede omloop tegen de latere finalist Flavius Boko, maar belangrijker is of Eliot Charisma zijn rentree goed heeft verteerd. Vanaf nu kan de tienvoudig kortebaanwinnaar weer vooruit kijken en op jacht naar een nieuwe zege. Wanneer hij zijn niveau van 2019 weet te halen, toen hij won op de Kruisweg, doet hij mee om de overwinning.

2. Jesican – Krista Timmer 295 meter
Maakte haar debuut in Sassenheim en trof toen uitgerekend dezelfde tegenstander als in Hoofddorp: Eliot Charisma. Was op de Teijlingerlaan vooral dankzij zichzelf kansloos. De zesjarige merrie had grote moeite met de startprocedure en schakelde zichzelf uit met galoppades. Zal ongetwijfeld hebben geleerd van haar eerste start, maar Eliot Charisma is normaal gesproken nog steeds een maatje te groot.

3. Happy New Day – Rick Wester 295 meter
Het is eigenlijk een klein wonder dat de vijfjarige ruin nog steeds met een startontheffing mag starten, want normaal gesproken heeft een paard met zoveel klasse al snel zijn eerste prijzengeld verdiend. De pupil van eigenaar Michel Roggen zorgde in Zwanenburg voor een sensatie door Southwind Raptor (nr.9) te kloppen en snoepte daarna ook nog een rit af van de gedoodverfde favoriet Panic Launcher (nr.5). Hij startte daarom als favoriet in Warmond, maar legde al tijdens de tweede omloop het loodje tegen de verrassende Bankrobber. De combinatie met Rick Wester op de sulky is dit keer niet de eerste favoriet, maar wel een kanshebber met flinke mogelijkheden.

4. Unguento – Frans van der Blonk 300 meter
De negenjarige hengst staat voor zijn achtste start dit seizoen, alleen in Warmond liet de pupil van Stal Assendelft verstek gaan. Trainer Frans van der Blonk heeft nog niet het beste uit Unguento naar boven weten te halen. Na een niet onverdienstelijk debuut tijdens zijn thuiswedstrijd (vijfde plaats), ging het vier keer op rij mis tijdens de eerste omloop. In Zwanenburg zat de loting mee en finishte hij als vierde, maar in Egmond aan den Hoef viel hij afgelopen donderdag weer snel af. Heeft het niet getroffen met de loting, maar via de herkansingsronde is er wellicht nog iets mogelijk.

5. Panic Launcher – Mats Wester 300 meter
Na twee onopvallende starts in Assendelft en Wognum toonde de merrie in Venhuizen haar klasse door in Venhuizen tijdens de finalefase eerst af te rekenen met Doc Holiday (nr.15) en tijdens de finale met Southwind Raptor (nr.9). De merrie verkeert dus in een blakende vorm, maar dat leidde in Zwanenburg niet tot een tweede overwinning. Panic Launcher verslikte zich tijdens de halve finale in Jocke Cane en moest genoegen nemen met de derde plaats. De combinatie met Mats Wester op de sulky aast op revanche en is daarom de favoriet voor de zege in Hoofddorp.

Panic Launcher eindigde in Zwanenburg ‘slechts’ als derde.

6. Hasta la Vista – Ruud Pools 295 meter
Na zijn hoopvolle debuut in Assendelft viel de achtjarige ruin enkele keren tegen. De pupil van trainster Caroline Aalbers liep dan wel soepel het startvak uit, maar sprong daarna snel in galop. Eerlijk gezegd leek hem geen lang leven beschoren op de kortebaan, tot vorige week in Warmond. Southwind Raptor (nr.9) boekte daar een oppermachtige overwinning, maar verslikte zich op de Herenweg tijdens de tweede omloop bijna in Hasta la Vista en moest volle bak om de volgende omloop te bereiken. Dit optreden van de combinatie met Ruud Pools op de sulky geeft de burger moed en maakt van hen een duo om in Hoofddorp rekening mee te houden.

7. Kairouan – John Dekker 295 meter
Kwam vorig jaar als vierjarige drie keer namens stal Van der Blonk in actie op de kortebaan, maar wist geen enkele keer de tweede omloop te bereiken. Verloor toen in Emmeloord en Enkhuizen van Kelsa Europoort, een tegenstander die de merrie toevallig genoeg tijdens haar seizoendebuut opnieuw treft. In tegenstelling tot vorig jaar heeft Kairouan dit keer een voorsprong van vijf meter en dat biedt wellicht mogelijkheden. Ze maakte aan het begin van dit kalenderjaar de overstap naar het entrainement van Caroline Aalbers en deed de afgelopen maanden goed mee op de diverse kleinere banen in Nederland. Het is afwachten hoe ze in Hoofddorp voor de dag komt.

8. Kelsa Europoort – Manon Pools 300 meter
De vijfjarige merrie is in feite titelverdediger in Hoofddorp. Vorig jaar organiseerde Hoofddorp noodgedwongen zijn kortebaan op de baan van Duindigt, die ging om het kampioenschap van Nederland. Deze titel viel ten prooi aan de verrassende Kelsa Europoort, die toen zo’n beetje de gehele kortebaantop te kijk zette en verrassend de Nederlandse titel opeiste. Dit seizoen wil het echter nog niet vlotten met de merrie van trainer Bryan Vader. Tijdens drie deelnames kwam ze alleen in Wognum in de tweede omloop. De afgelopen weken werd haar rust gegund, dus wellicht is haar batterij weer helemaal opgeladen en gaat ze op de Kruisweg op zoek naar een nieuwe stunt.

9. Southwind Raptor – Marco Spin 305 meter
Wie op zoek is naar een deelnemer met vorm is bij de Amerikaan van eigenaartrainer Bert de Boer aan het juiste adres. De twaalfjarige grootverdiener van het kortebaanpeloton won vorige week in Warmond en finishte eerder dit seizoen als tweede in Venhuizen en als derde in Sassenheim. In 2018 was de combinatie met Lindsey Pegram op de sulky al eens eerder de sterkste in Hoofddorp. Het zou zomaar eens kunnen dat Southwind Raptor vier jaar na zijn eerste zege opnieuw de sterkste is, maar dan moet de loting wel een klein beetje meezitten. Start voor het eerst met leerlingpikeur Marco Spin op de sulky en daarom houden we toch een slag om de arm.

10. Funny Dream AL – Rick Wester 295 meter
Funny Dream AL is een mooi voorbeeld van een deelnemer die langzaam maar zeker het kortebanen onder de knie krijgt. Vooral in het tweede deel van een rit laat hij steeds meer snelheid zien. Tijdens zijn debuut in Zwanenburg gaf hij aardig partij aan Panic Launcher (nr.5). In Warmond was hij vorige week in eerste instantie foutief, maar tijdens de herkansingsronde dwong hij Ronny Brandt (nr.12) tot een uiterste krachtsinspanning en werd pas na een kamprit uitgeschakeld. Heeft natuurlijk loodzwaar geloot met Southwind Raptor als tegenstander, maar op basis van zijn optreden van vorige week sluiten wij een stunt niet uit.

11. Gaya Vip – Ruud Pools 300 meter
De merrie van Jan Beemsterboer staat voor haar 25ste start op de kortebaan. In de voorgaande seizoenen liep ze al aardig wat ereplaatsen bij elkaar, maar een overwinning ontbreekt nog. Dat is opvallend, want ze heeft regelmatig laten zien dat ze zich qua snelheid met de allerbeste sprinters kan meten. Ze begon het seizoen met een derde plaats in Assendelft, maar draafde vervolgens in Venhuizen en Zwanenburg niet in de prijzen. Tijdens haar laatste start rekende ze overigens wel af met Ronny Brandt, een tegenstander die ze op de Kruisweg opnieuw treft. Doet ongetwijfeld mee om de prijzen, maar winnen is –zeker met dit sterke deelnemersveld- een zware opgave.

12. Ronny Brandt – Demi Veenstra 305 meter
Nadat de Italiaan in 2019 uitgroeide tot de beste sprinter van het seizoen, kwam hij er in 2020 en 2021 niet aan te pas. Dit seizoen heeft de ervaren ruin weer de smaak te pakken. Na een even verrassende als sterke tweede plaats in Wognum pakte de combinatie met leerlingpikeur Demi Veenstra op de sulky in Sassenheim de volle buit. Nadeel van deze overwinning was wel dat hij te kampen kreeg met een starthandicap, die hem vanaf 280 of 305 meter doet starten. Dat valt Ronny Brandt zwaar. In Zwanenburg kwam hij niet door de eerste omloop heen en in Warmond was de tweede omloop zijn eindpunt. Zal de loting enigszins mee moeten hebben om tot een aansprekende prestatie te kunnen komen.

13. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter
Je weet dat het erin zit bij Hero Baldwin, maar het komt er telkens net niet uit. Beter kunnen we de achtjarige ruin niet omschrijven. Won de afgelopen seizoenen regelmatig ritten van de allerbeste kortebaners in het circuit, maar als het dan tijd was om de genadeklap uit te delen, gaf hij niet thuis en sprong in galop. Er komt een dag dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen en Hero Baldwin eindelijk zichzelf beloont. Als vierjarige won hij in Heemskerk en haalde verschillende finales, dus de pupil van trainer Aad Pools weet hoe hij een karwei moet klaren. In Beverwijk bewees hij met een derde plaats dat het met de vorm wel goed zit. Een deelnemer voor de wedders met stalen zenuwen.

14. Jet Bianco – John Dekker 300 meter
De merrie is goed aan dit seizoen begonnen. In Sassenheim bracht ze het tot de vierde omloop waarna achtereenvolgens Ronny Brandt (nr.12) en Southwind Raptor (nr.9) te sterk waren. In Warmond haalde ze na een flinke omweg de finale, waarin ze het opnieuw moest afleggen tegen de Amerikaan met Lindsey Pegram op de sulky. Dat de pupil van trainster Caroline Aalbers over klasse beschikt, liet ze zien tijdens de halve finale, waarin ze na een kamprit te sterk was voor Chief One, de beste sprinter van 2021. Heeft in haar rit tegen Hero Baldwin pech met de loting, ze moet immers achterom draaien, maar is desondanks een deelnemer om in de gaten te houden.

15. Doc Holiday – Bo Sprengers 305 meter
De tweevoudig kampioen van Nederland kiest zijn koersen zorgvuldig uit en verschijnt daarom niet al te vaak aan de start op de kortebaan. Kwam dit seizoen twee keer eerder in actie. In Assendelft strandde hij in de derde omloop. In Venhuizen liep hij vervolgens de snelste rit van het seizoen. Zijn achterstand op Coktail Bar, de koploper in het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’, was tijdens de tweede omloop enorm, maar toch liep de twaalfjarige ruin dit gat dicht. Deze inspanning kostte hem uiteindelijk de koers, maar hij liet daarmee weer even zien over wat voor een buitengewone klasse hij beschikt. Wanneer hij zijn kruit lang droog houdt, kan hij wellicht zijn ultieme versnelling bewaren voor de finale.

Doc Holiday (rechts) liep in Venhuizen misschien wel de snelste rit van het seizoen.

16. Goah d’Isere – Lindsey Pegram 300 meter
Heeft nog geen imposante erelijst opgebouwd, maar toch hoopt niemand de negenjarige ruin tijdens de eerste omlopen tegen te komen. De pupil van Stal Schagen is niet de handigste in het startvak, maar kan toch een zeer behoorlijk voetje draven. Zo zorgde hij in Assendelft voor een flinke surprise door zich uit geslagen positie toch langs Kelsa Europoort (nr.8) te knokken. Liep dit seizoen nog niet in de prijzen, maar had de loting ook niet altijd mee. Net zoals in Hoofddorp, waar Doc Holiday de tegenstander is. Die lijkt normaal gesproken een maatje te groot voor Goah d’Isere, maar er zijn wel eens gekkere dingen gebeurd op de kortebaan.

ONZE TIP: 1. PANIC LAUNCHER (nr.5) 2. HAPPY NEW DAY (nr.3) 3. DOC HOLIDAY (nr.15) 4. Eliot Charisma (nr. 1)
Outsiders: Southwind Raptor (nr. 9) en Hero Baldwin (nr.13)

Online wedden

Je hoeft zaterdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Hoofddorp Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.