Voorbeschouwing en tips kortebaan Hoofddorp 2021 (NK)

2 september 2021 16:39

De strijd om het kampioenschap van Nederland lijkt uit te gaan draaien op een duel tussen de tweede beste sprinters van dit seizoen: Cesar Charisma (nr.18) en Chief One (nr.6). De één pakte twee zeges op de sintelbaan van Duindigt, de andere was twee keer de sterkste op het gras van Emmeloord. Gaat het kampioenschap naar één van deze twee kemphanen of steken ervaren paarden als Doc Holiday (nr.12), Eliot Charisma (nr.2) en Southwind Raptor (nr.23) daar een stokje voor?

1. Pompano Mick – Djimmy Schneider 300 meter
De nestor van het deelnemersveld (15 jaar!) kan flink doorstampen tijdens de eerste omloop. Dat ondervond Eliot Charisma vorig jaar, toen hij vol aan de bak moest om de trots van Rob Strik te verslaan. Hij lijkt kansloos tegen de titelverdediger, maar een verrassing is nooit uitgesloten.

2. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 305 meter
De tienjarige ruin verdedigt zijn Nederlandse titel. Hij was de laatste weken echter niet in vorm. Hij begon het seizoen met een tweede plaats, maar sneuvelde daarna drie keer voordat de prijzen werden verdeeld. Trainer Mark de Jong heeft Eliot Charisma wel vaker weer op de rails gekregen, waarna hij als vanouds zijn tegenstanders declasseerde. Het NK is een mooie kans om dit kunstje te herhalen.

3. Goah d’Isere – Wim van der Mespel 300 meter
Kwam in 2019 drie keer aan de start met zijn trainer en eigenaar Wouter de Reus op de sulky. Haalde toen in Schagen tijdens zijn derde start de tweede omloop, waarin hij verloor van Chief One (nr.6). Hij is niet kansloos om de tweede omloop te halen.

4. Joep Swagerman – Andries van der Blonk 295 meter
Toonde zich tijdens zijn eerdere deelnames een soepele starter, maar trof het niet met zijn tegenstanders. Hij bereikte in vier starts nog geen enkele keer de tweede omloop. Daar kan nu verandering in komen.

5. Juliette – John Dekker 295 meter
Versloeg vorige week knap de snelle Lordspirit en gaf daarna ook Panic Launcher (nr.21) goed partij. Start zaterdag voor het eerst met een startontheffing. Normaal gesproken had dat van de vijfjarige merrie een gevaarlijke outsider gemaakt, ware het niet dat de pupil van Caroline Aalbers is gekoppeld aan de dit seizoen nog ongeslagen Chief One. Die opdracht lijkt te zwaar.

6. Chief One – Rick Wester 300 meter
Was in 2019 een meer dan behoorlijke subtopper, maar is dit seizoen uitgegroeid tot een ware klasbak. Kwam twee keer aan de start en won beide keren. Vooral zijn optreden tijdens de finale van Santpoort (Emmeloord) was imponerend. Samen met Cesar Charisma (nr.18) is hij de uitgesproken favoriet voor het winnen van het NK.

Chief One (rechts) wint met invalpikeur Wim van der Mespel de finale van de kortebaan Santpoort in Emmeloord.

7. Bolide Senonchois – Ruud Pools 295 meter
Staat voor zijn vijfde start op de kortebaan. Kwam dit seizoen drie keer in actie en kwam geen enkele keer door de eerste omloop heen. Dit zorgt er nu voor dat hij een startontheffing van vijf meter krijgt. Met dit voordeel moet hij worden afgewacht.

8. Colt Turgot – Frans van der Blonk 295 meter
Startte vorige week voor het eerst vanaf 295 meter en kwam met groot gemak op voorsprong tegen Feria de Rheve (nr.10). Waren de galoppades eindelijk verleden tijd? Niet dus. De negenjarige ruin verviel al snel weer in zijn oude fout en schakelde zichzelf uit. De trots van Stal Assendelft heeft potentie, maar het komt er telkens niet uit. De erelijst van het NK staat vol verrassende winnaars. Schaart Colt Turgot zich in dit rijtje?

9. Hero Baldwin – Aad Pools 300 meter
Liet zich van zijn beste kant zien tijdens de kortebaan Santpoort (Emmeloord), waar hij na een keiharde strijd als vierde finishte en onder andere Panic Launcher (nr.21) uitschakelde. Kon dat vorige week helaas geen vervolg geven en werd tijdens de eerste omloop uitgeschakeld door de sterke Falco. Hij kan zich op een goede dag mengen in de strijd om de podiumplaatsen.

10. Feria de Rheve – Wim van der Mespel 300 meter
Komt elke kortebaan beter voor de dag. Finishte als vijfde in Santpoort (Emmeloord) en werd vorige week tijdens de tweede omloop uitgeschakeld door de latere finalist Fip Junior. Hij imponeerde toen met een fantastische start achterlangs. Deze zal de merrie opnieuw nodig hebben om Hero Baldwin te verslaan.

11. Heart AM – Krista Timmer 295 meter
Tijdens haar vorige start waren er verwachtingen, maar deze kon de vierjarige merrie niet inlossen. Ze was kansloos tegen de ervaren Gaya Vip (nr.20) en bleef bovendien niet foutloos. Ze staat tijdens haar tweede start, ondanks de tien meter voorgift, voor een hels karwei.

12. Doc Holiday – Manon Pools 305 meter
Eén van de beste kortebaners van de afgelopen tien jaar. Helaas heeft de elfjarige ruin een uitgebreide gebruiksaanwijzing. Zo was hij vorig jaar op Duindigt totaal niet op zijn gemak en werd heel snel uitgeschakeld. Tijdens zijn enige start dit seizoen raakte hij in de war van een streep op het gras van Emmeloord en sprong twee keer weg. Een Doc Holiday in goeden doen heeft alles in zich om zijn derde Nederlandse titel te pakken.

Herstelt Doc Holiday van twee mindere starts op rij?

13. Kairouan – Andries van der Blonk 295 meter
De vierjarige merrie maakte op 21 juli haar debuut in Emmeloord. De pupil van trainer Frans van der Blonk kwam toen niet door de eerste omloop heen. Ze moest haar meerdere erkennen in Kelsa Europoort (nr.17). Ze staat in de eerste omloop voor een zware klus.

14. McSpirit – Mats Wester 300 meter
De ruin maakte tijdens zijn vorige start grote indruk door tijdens de eerste omloop Chaman Rapida, een meer dan behoorlijke sprinter, kinderlijk eenvoudig opzij te zetten. De achtjarige ruin leek klaar voor de overwinning, maar was tijdens de tweede omloop geen schim meer van de snelheidsduivel die hij zich eerder die middag toonde. Wanneer hij het hoofd bij het werk houdt een deelnemer om rekening mee te houden.

15. Fleur Swagerman – Frans van der Blonk 300 meter
De merrie was als vierjarige een sensatie op de kortebaan. Ze won drie keer (Purmerend, Enkhuizen en Medemblik) en finishte als tweede in Heemskerk. Vanaf de basisafstand heeft ze het moeilijker. Desondanks geeft ze zich altijd helemaal en vecht voor elke meter. Dit beloven mooie ritten te worden tegen haar tegenstander in de eerste omloop!

16. Hampshire F Boko – Aad Pools 300 meter
De zevenjarige hengst maakt vrijwel altijd indruk, maar kwam nog geen enkele keer verder dan de derde omloop. Vorige week wist hij knap Coktail Bar (nr.19) achter zich te houden, maar moest het vervolgens afleggen tegen de latere finalist Fip Junior. Heeft de snelheid en de vechtlust; het is tijd om te oogsten!

17. Kelsa Europoort – Manon Pools 295 meter
Liep een prima koers in Emmeloord, waar ze als vierde eindigde. Daarna had ze de grootste moeite om in draf te blijven. Vorige week lukte dat één keer en won ze direct een rit van de snelle Archange de Jiel. Helaas maakte ze ook twee fouten die haar de das om deden. Deze kan ze zich tegen Cesar Charisma niet veroorloven.

18. Cesar Charisma – Ruud Pools 300 meter
De favoriet voor het winnen van het NK. De twaalfjarige ruin won fortuinlijk zijn eerste kortebaan, maar liet vorige week pas echt zien tot wat hij in staat is. Zonder één rit te verliezen versloeg hij een aantal knappe tegenstanders en pakte ijzersterk de overwinning. Wanneer hij zaterdag dezelfde vorm etaleert, is er vrijwel niemand die hem kan verslaan.

Cesar Charisma was vorige week zaterdag een klasse apart op Duindigt.

19. Coktail Bar – Rick Wester 300 meter
Er klonken vorige week enthousiaste verhalen vanaf het stalterrein over de tienjarige ruin. Helaas voor zijn achterban kon hij deze niet inlossen. Hij werd tijdens de tweede omloop na een kamprit uitgeschakeld door Hampshire F Boko (nr.16). De ruin was eerder dit seizoen al eens tweede op Duindigt. Hij kan het dus wel.

20. Gaya Vip – John Dekker 300 meter
De merrie heeft snelheid genoeg, maar maakt te vaak een fout. Daarbij is de loting ook niet altijd gunstig. De merrie heeft genoeg laten zien om tot de outsiders te behoren. Zo was ze in het verleden al eens te sterk voor Doc Holiday (nr.12) en haalde verschillende ereplaatsen. Zonder fouten een kansrijke outsider.

21. Panic Launcher – Mats Wester 300 meter
De merrie komst steeds beter in vorm. Ze begon wat onwennig aan dit seizoen, maar steeds meer komt haar klasse bovendrijven. Tijdens haar vier starts liep ze slechts één keer niet in de prijzen. Vorige week finishte ze als derde. De merrie heeft zwaar geloot, maar lijkt toch de favoriet in deze rit. Wanneer ze niet tot de bodem hoeft te gaan en de koers ontwikkelt zich gunstig, kan ze zomaar de Nederlandse titel opeisen.

22. Calistokingsdeep – Djimmy Schneider 305 meter
Was op 29 juli de sterkste op Duindigt toen hij de alternatieve kortebaan van Nootdorp won. Daarna was hij minder op dreef. In twee starts kwam hij niet verder dan de tweede omloop. De ruin staat voor een loodzware klus tegen een tegenstander die steeds beter in vorm komt. Wanneer hij deze omloop overleeft, zijn er mogelijkheden.

23. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
Zo’n beetje de snelste sprinter in het circuit. Helaas is de Amerikaan uiterst grillig en maakt hij te vaak een galoppade na de start. Soms lukt het Lindsey Pegram hem op de been te houden, maar dan is de opgelopen achterstand zodanig groot, dat hij kansloos is. Wanneer hij die startfouten achterwege kan laten, vormt hij een serieuze bedreiging voor Chief One (nr.6) en Cesar Charisma (nr.18).

24. Fullrich v Assum – Krista Timmer 300 meter
Loopt al enkele seizoen op de kortebaan mee en pakt zo nu en dan een mooie ereplaats mee. Is snel, maar maakt ook gemakkelijk een fout. Zal alle zeilen bij moeten zetten om Southwind Raptor achter zich te houden.

ONZE TIP:
1. CESAR CHARISMA (nr.18) 2. CHIEF ONE (nr.6) 3. PANIC LAUNCHER (nr.21) 4. SOUTHWIND RAPTOR (nr.23)
Outsiders: Eliot Charisma (nr. 2) en Doc Holiday (nr.12)

Online wedden

Wil jij een weddenschap plaatsen op de kortebaan Hoofddorp op Duindigt zaterdag? Doe dit dan online. Via onderstaand linkblok krijg je na registratie een mooie welkomstbonus. Vervolgens plaats je eenvoudig je weddenschappen!

Klik op het linkblok om gebruik te maken van de aanbieding.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.