Voorbeschouwing en tips kortebaan Hoofddorp

12 juli 2019 10:44

De kortebaan van Hoofddorp is er één van ‘oud tegen nieuw’. Erkende toppers die hun sporen op de kortebaan al ruimschoots hebben verdiend, nemen het op tegen een nieuwe generatie sprinters, die staat te popelen om af te rekenen met de gevestigde orde. De eerste twee ritten van de middag beloven al het nodige vuurwerk op te leveren, wat hopelijk een voorbode is voor een prachtige koers.

1. Gaya Vip – John Dekker 300 meter
De merrie van de Super Vrienden begint het kortebanen steeds beter onder de knie te krijgen. Na een vijfde plaats in Sassenheim liep ze vorige week in Warmond naar een mooie vierde plaats. Tijdens de derde omloop wist ze zelfs Chief One (nr. 3) te verslaan. Heeft de snelheid om een klassering af te dwingen, maar staat direct al voor loodzware klus.

 2. Blackpearl Trans R – Manon Pools 305 meter
De ‘Zwarte Parel’ finishte op de Kruisweg al eens als tweede (2012) en als vierde (2013). Kwam dit seizoen drie keer in actie met een vierde plaats in Sassenheim als beste resultaat. Is met name tijdens de eerste omlopen op haar best, wanneer ze met een bliksemstart haar tegenstanders voorbij schiet. Is zeker niet kansloos deze rit, maar zal waarschijnlijk tot de bodem moeten gaan om de tweede omloop te bereiken.

 3. Chief One – John de Leeuw 300 meter
De vijfjarige ruin is vooralsnog één van de revelaties van het seizoen. Na een sterk optreden in Wognum, waar hij als vierde aantikte, finishte hij vorige week in Warmond als derde. Behoort normaal gesproken tot de kanshebbers, maar had niet zwaarder kunnen loten dan nu het geval is. Weet hij favoriet Eliot Charisma te verslaan, staat de deur naar een topklassering open.

4. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 305 meter
De ruin van trainer Mark de Jong start dit seizoen voor het eerst met een starthandicap, maar is desondanks het te kloppen paard in Hoofddorp. Liet dit seizoen in  Sassenheim zien dat zijn vijf overwinningen vorig jaar geen toeval waren en liep subliem naar de overwinning. Koppelt een snelle start aan een versnelling onderweg en is daarom moeilijk te verslaan. De favoriet!

Wint Eliot Charisma ook met een starthandicap van vijf meter?

5. Faustus – Wim van der Mespel 300 meter
Won vorig jaar met een startontheffing op Schiermonnik-oog en liep naar een mooie derde plaats in Beverwijk. Dit seizoen wil het nog niet vlotten met de pupil van trainer Bryan Vader. In drie starts wist hij de eerste omloop niet te overleven. Heeft nu een reële kans om de tweede omloop te bereiken. Start voor het eerst met Wim van der Mespel op de sulky.

6. Rockson Fair – Wouter de Reus 300 meter
Startte dit seizoen één keer eerder, in Sassenheim. Toen verloor hij na een kamprit van Gaya Vip (nr. 1). Vorig jaar maakte hij in Hillegom zijn debuut op de kortebaan en kon het toen niet bolwerken tegen Faustus, in Hoofddorp weer zijn tegenstander.

 7. Kootenay Goj – Ruud Pools 300 meter
De pupil van trainer Cees Hetteling maakt in Hoofddorp zijn debuut op de kortebaan. De ruin was vooral actief in Zweden, waar hij zo’n dertien mille aan prijzengeld bij elkaar liep. Eigenaar Kris De Koninck won met Columbine Lep in 2017 in Hoofddorp.

 8. Co Swagerman – Frans van der Blonk 305 meter
Enige jaren geleden liep Co Swagerman de stenen uit de Nederlandse straten. In 2013 liep hij zijn eerste kortebanen en miste dat jaar op een haar na de titel ‘paard van het Jaar’. Dat maakte hij een jaar later ruimschoots goed door met een straatlengte voorsprong het kampioenschap binnen te slepen. De laatste jaren is hij, mede dankzij zijn starthandicap, minder succesvol. Kan deze omloop op basis van zijn routine overleven.

9. Bronco Boko – Tom Kooyman  300 meter
De beresterke ruin van trainer Tom Kooyman voelt zich thuis op de Kruisweg. Tijdens de afgelopen twee edities finishte hij beide keren als vierde. Puur op snelheid zijn er maar weinig paarden rapper dan deze krachtpatser, maar hij wil zich nog wel eens vergissen tijdens de eerste meters van zijn ritten. Wanneer hij deze fouten achterwege laat, is hij een deelnemer om rekening mee te houden.

10. Beaujosh de Mahey – John Dekker 295 meter
Kwam dit seizoen twee keer aan de start, maar wist beide keren niet verder te komen dan de tweede omloop. Had daarbij de loting niet mee, zowel in Wognum als in Warmond trof hij tijdens het tweede bedrijf een latere finalist. Omdat zijn start in België voor de SNDR ook meetelt, krijgt hij voor het eerst vijf meter ontheffing. Staat voor een lastige klus.

11. Banter Boy – Krista Timmer 300 meter
Kwam één keer eerder in actie op de kortebaan. Dat was in 2017 toen hij met Danny den Dubbelden op de sulky de tweede omloop bereikte in Venhuizen. Maakt in Hoofddorp zijn seizoendebuut en kan in deze rit wellicht profiteren van het voordraaien.

12. Dumarion Metjo – Rob de Vlieger 300 meter
De pupil van trainer Rob de Vlieger heeft al een lange loopbaan op de kortebaan achter de rug. In 2014 maakte hij als vierjarige zijn debuut in Wognum en kwam direct tot een vierde plaats. In Hoofddorp komt hij voor de 35e keer in actie. Heeft een zeer behoorlijk eindschot in de benen, maar start niet altijd even gemakkelijk.

13. Smart Dilli – Rick Wester 300 meter
Begon in Venhuizen veelbelovend aan zijn kortebaan-loopbaan met een plek in de derde omloop. Die sterke start kon hij in Warmond geen vervolg geven. In Warmond ging hij twee keer in de fout, waardoor Beaujosh de Mahey (nr. 10) profiteerde. Kan zich tegen zijn talentvolle tegenstander geen fouten permitteren.

14. Fabrys Chris – Ruud Pools 295 meter
Maakte vorige week in Warmond zijn debuut op de kortebaan. Hoewel de hengst al in de eerste omloop strandde, Gaya Vip (nr. 1) was na een kamprit te sterk, gaf hij wel een mooi visitekaartje af. De Fransman was telkens bijzonder snel het startvak uit en in combinatie met een startvoorgift van vijf meter is dat een ijzersterk wapen. Winnen lijkt nog te veel gevraagd, maar Fabrys Chris zal niet verbazen met een klassering.

15. Fullrich v Assum – Manon Pools 300 meter
Ook Fullrich v Assum is sterk aan dit seizoen begonnen. In Assendelft legde ze het af tegen Southwind Raptor (nr. 21), maar wist de titelverdediger wel een rit af te snoepen. In Venhuizen kreeg ze een loodzware koers voorgeschoteld, waarna de vierde plaats het hoogst haalbare was. Staat voor een loodzware klus tegen Calvados Chess, één van de kanshebbers.

16. Calvados Chess – John de Leeuw 295 meter
Startte afgelopen donderdag als favoriet in Egmond aan den Hoef, maar kon de verwachtingen niet waar maken. Calistokingsdeep was, ondanks een achterstand van tien meter, te snel voor de zevenjarige hengst. Op de Kruisweg gaat hij voor een herkansing. Wanneer hij niet al te zwaar loot, doet hij serieus mee om de overwinning.

Calvados Chess (links) zag Calistokingsdeep in Egmond aan den Hoef langszij komen.

17. Elbert H – Wouter de Reus 300 meter
Kwam drie keer eerder in actie op de kortebaan. Twee keer in 2015 en één keer in 2016. Tijdens geen van die eerdere deelnames wist hij de tweede omloop te bereiken. Treft een debutant als tegenstander en heeft het voordeel van het voordraaien.

18. Iceland – Tom Kooyman 300 meter
Maakt in Hoofddorp zijn eerste meters op de kortebaan. Heeft op de langebaan een bescheiden winsom van € 2.642,00 een record van 1.17,3. Was de afgelopen maanden met regelmaat actief in Alkmaar en op de diverse grasbanen. Moet worden afgewacht.

19. Donder Frejo – Rob de Vlieger 300 meter
Was dit seizoen één keer eerder actief op de kortebaan. Dat was in Sassenheim en toen trof de negenjarige ruin uitgerekend Haya Alki, dezelfde tegenstander als in Hoofddorp. Op de Teijlingerlaan profiteerde Haya Alki van fouten van Donder Frejo. Wellicht kan de pupil van trainer Rob de Vlieger de zaken dit keer omdraaien.

20. Haya Alki – Bryan Vader 300 meter
Staat voor zijn derde start op de kortebaan en doet het elke keer een beetje beter. In Venhuizen was Smart Dilli (nr. 13) tijdens de eerste omloop te sterk. In Sassenheim kwam de vijfjarige merrie een omloop verder. Is zeker niet kansloos in deze rit, zeker gezien de eerdere confrontatie tussen de twee in Sassenheim.

21. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
De bliksemsnelle Amerikaan verdedigt in Hoofddorp zijn titel. Of de pupil van trainer en eigenaar Bert de Boer deze missie gaat volbrengen, is zeer de vraag. De negenjarige ruin heeft dit seizoen nog niet kunnen overtuigen. In Assendelft finishte hij als vijfde en verloor hij van de snelle Panic Launcher, maar in Venhuizen was het avontuur al na één omloop voorbij. Dat is te mager voor één van de snelste paarden in het circuit. Toch mag Southwind Raptor nooit worden uitgevlakt. Met kortebaankampioen Lindsey Pegram op de sulky doet de Amerikaan gewoon mee om de podiumplaatsen.

Southwind Raptor won vorig jaar in Hoofddorp.

22. Bizar Zandbergen – Wim van der Mespel 300 meter
De grillige Bizar Zandbergen treft het dit seizoen nog niet met de loting. In Venhuizen trof hij de latere finalist Archange de Jiel (van wie hij overigens een rit won), in Warmond was Barbert (in 2015 tweede in Hoofddorp) de tegenstander en nu wacht titelverdediger Southwind Raptor. Het maakt de erelijst van de ervaren ruin bijzonder kort, terwijl de pupil van trainer Rob van Toor snelheid genoeg heeft. Wanneer hij de eerste omloop overleeft, ligt een ereplaats in het verschiet.

23. Andrea Swagerman – Thomas Bos 300 meter
Als er één deelnemer de Kruisweg als zijn broekzak kent, is het Andrea Swagerman wel. De ruin zette in 2012 Hoofddorp op zijn kop door de toen nog ongeslagen Blackpearl Trans R (nr. 2) tijdens de finale zijn eerste nederlaag toe te brengen. Twee jaar later deed hij dat nog eens dunnetjes over door met een starthandicap de koers te winnen. Zaterdag start hij weer eens vanaf de basisafstand. Ondanks zijn leeftijd verkeert Andrea in een prima vorm en kan zomaar verrassen.

24. Feria de Rheve – Krista Timmer 295 meter
De vierjarige merrie kwam tijdens haar debuut vorige week in Warmond niet uit de verf. Met Chief One (nr. 3) als tegenstander had ze niet gemakkelijk geloot, maar ze moest ook nog wennen aan de nieuwe omgeving. Wellicht dat het daarom in Hoofddorp beter gaat.

ONZE TIP:
1. ELIOT CHARISMA (NR.4) 2. CALVADOS CHESS (NR.16) 3. SOUTHWIND RAPTOR (NR.21) 4. GAYA VIP (NR.1)
Outsiders: Blackpearl Trans R (nr.2), Chief One (nr.3) en Andrea Swagerman (nr.23)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.