Voorbeschouwing en tips kortebaan Hillegom

15 september 2022 11:14

De kortebaan van Hillegom staat op een ongelukkige plek op de kortebaankalender, maar desondanks is er een mooi deelnemersveld te bewonderen op de Meerlaan. Southwind Raptor (nr.4) steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit, maar dat wil niet zeggen dat de Amerikaan de overwinning al binnen heeft. Stal de Groningers is weer met een fraaie delegatie aanwezig en verder kijken we uit naar twee smaakmakers van eerder dit seizoen in Voorschoten: Ferran Convital (nr.5) en Haley Vredebest (nr.11). Weten zij Southwind Raptor voor te blijven?

1. Happy New Day – Rick Wester 300 meter
Weinig paarden hebben het dit seizoen Southwind Raptor (nr.4) zo moeilijk gemaakt als Happy New Day. De vijfjarige ruin dreef de koploper in het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’ verschillende keren tot het uiterste, maar desondanks wist de ruin zich pas één keer te klasseren. Dat was in IJmuiden waar hij de finale haalde. Hij trof het ook niet altijd met de loting. Wanneer het indelen van de ritten wat voordeliger uitvalt, maakt Happy New Day aanspraak op een deel van de prijzenpot.

2. Hermine Sophie – Wim van der Mespel 295 meter
Kwam dit seizoen twee keer in actie. In Egmond haalde ze de tweede omloop. In Nootdorp dwong ze de snelle Eliot Charisma dankzij razendsnelle starts tot een uiterste krachtsinspanning, maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven. Heeft met Wim van der Mespel een pikeur die het starten vanaf 295 meter tot een kunst heeft verheven. Het zal toch niet dat de merrie mee gaat strijden om de overwinning? ‘Mr. Jumpstart’ heeft wel eens grotere stunts uitgehaald.

3. Chief One – Mats Wester 305 meter
De titelverdediger is ook dit jaar van de partij. Zijn status is echter veranderd. Drie jaar geleden was Chief One een rising star die in Hillegom zijn tweede overwinning boekte. Inmiddels is de ruin uitgegroeid tot een toonaangevende sprinter, die zich vorig jaar tot de beste sprinter van het seizoen kroonde. Onlangs zette hij zijn laatste twee starts in Stompwijk en Purmerend in een overwinning om. Die laatste zege leverde hem wel een starthandicap op. Snelheid genoeg, maar de startprocedure kan moeilijkheden opleveren. Toch mag hij tot de kanshebbers worden gerekend.

4. Southwind Raptor – Marco Spin 305 meter
De Amerikaanse klasbak van eigenaartrainer Bert de Boer is met zevenmijlslaarzen op weg naar het kampioenschap bij de paarden. In twaalf starts draafde hij acht keer in de prijzen. Zo won hij in Warmond en Santpoort en haalde de finale in Venhuizen, Hoofddorp en Nootdorp. Hoewel hij op snelheid haast niet te kloppen is, wil hij nog wel eens een foutje maken bij de start. Zoals vorige week in Purmerend, waar hij zichzelf met twee galoppades tijdens de tweede omloop uitschakelde. Desondanks hoort de twaalfjarige Amerikaan op alle wedtickets thuis. De favoriet!

Southwind Raptor (rechts) met pikeur Marco Spin is een echte smaakmaker.

 5. Ferran Convital – Wim van der Mespel 300 meter
De pupil van trainer Cees Imming is al het hele seizoen te bewonderen op de kortebaan, maar nam pas één keer echt deel aan de koers. Dat was in Voorschoten, waar hij tijdens zijn debuut direct naar de finale knalde. In Heemskerk had hij wat pech en werd vlak voor de start teruggetrokken. De tienjarige ruin heeft een enorme dadendrang en is daarom bij Wim van der Mespel in goede handen. Een serieuze kanshebber voor de prijzen.

6. Hampshire F Boko – Aad Pools 300 meter
Heeft het dit seizoen nog niet echt laten zien. Drie van zijn vier starts eindigden voor de derde omloop. Alleen in IJmuiden draafde hij in de prijzen en versloeg toen de sterke Panic Launcher tijdens de troostfinale. Toch behoort de pupil van trainer Aad Pools vandaag tot de kanshebbers. De ruin heeft voldoende snelheid om zich te meten met de toppers en er zijn verwachtingen bij zijn achterban. Een meer dan interessante deelnemer.

7. Huppe d’Hertals – Rob van Toor 295 meter
De merrie kwam dit seizoen één keer eerder in actie. Dat was op de kaarsrechte De Poort in Nootdorp, waar ze het tijdens de eerste omloop moest opnemen tegen de latere winnaar Cassidy Byd. Omdat Nootdorp koerste zonder herkansingsronde kon de pupil van trainer Rob van Toor daarna meteen worden uitgespannen. Desondanks toonde ze snelheid en leek ze goed te hanteren. Afwachten wat dat haar in Hillegom brengt.

8. Capac – Krista Timmer 295 meter
Kwam dit seizoen twee keer aan de start, maar wist beide deelnames niet te overtuigen. Daarbij had hij twee keer pech met de loting. In Voorschoten was hij kanonnenvoer voor de toen als favoriet gestarte Archange de Jiel, net zoals in Heemskerk, waar hij het tegen Southwind Raptor moest opnemen. Eigenaartrainer Rob Strik zal er ongetwijfeld alle aan doen om zijn pupil op de Meerlaan beter voor de dag te laten komen.

9. Ronny Brandt – Demi Veenstra 305 meter
De Italiaan begon uitstekend aan het seizoen met een finaleplaats in Wognum en een overwinning in Sassenheim. De toen opgelopen starthandicap maakt het hem flink moeilijk. Desondanks blijft hij knokken. Zoals in Hoofddorp, waar hij een leeuwenhart toonde en beslag legde op de vierde plaats. De ruin is in vorm. Zo won hij vorige maand een sprintkoers vergelijkbaar met de kortebaan in België.

10. Ivy Fortuna – Ruud Pools 295 meter
De merrie kwam dit seizoen één keer eerder op de kortebaan in actie. Dat was in Voorschoten, waar ze enorm zwaar lootte. Eerst moest ze het opnemen tegen Epoque (nr.12), die de koers als winnaar afsloot en tijdens de herkansingsronde tegen Hequejuela, de winnaar van IJmuiden. Niet vreemd dus dat ze de eerste omloop niet wist te overleven. Dat zal in Hillegom, ondanks de voorsprong van tien meter bij de start, wederom een flinke klus worden.

11. Haley Vredebest – Aad Pools 300 meter
Door omstandigheden hebben we lang moeten wachten op een tweede start van de merrie van trainer Barry te Pas. Dat ongeduld ontstond na een prachtig debuut in Voorschoten, waar ze een machtige indruk maakte. Vooral haar snelle start viel op, een machtig wapen. Tijdens de derde omloop klopte ze in de tweede rit Epoque (nr.12) ondanks het feit dat ze achterom moest draaien. Dan kun je wat. Op basis van haar debuut zien we haar ook in Hillegom stralen, alhoewel ze wel direct flink aan de bak moet.

12. Epoque – Rick Wester 300 meter
Stond pas enkele dagen bij zijn nieuwe eigenaar Michel Roggen op stal en eiste tijdens zijn debuut direct de zege op in Voorschoten. Was op de Van Beethovenlaan op weg naar de overwinning onder andere te sterk voor Haley Vredebest (nr.11) en Ferran Convital (nr.5). Startte toen met een startontheffing, een voordeel dat hij nu kwijt is. Vanaf de basisafstand heeft hij het lastiger. In Bemmel was de tweede omloop zijn eindpunt en in Heemskerk werd hij vijfde. Desondanks mogen we er vanuit gaan dat de combinatie in Hillegom mee gaat strijden om de overwinning.

Haley Vredebest (rechts) en Epoque ontliepen elkaar weinig in Voorschoten.

13. Calistokingsdeep – Ruud Pools 305 meter
Begon wat aarzelend aan het seizoen. Zijn eerste vier starts eindigden allemaal in de tweede omloop. Daarna hervond de ervaren ruin zijn vorm. In Stompwijk haalde hij de finale en in Heemskerk finishte hij na een zware koers als vierde. De pupil van trainer Cees Hetteling heeft een gouden karakter en geeft elke rit alles wat hij in zich heeft. Dat maakt van Calistokingsdeep een deelnemer om te allen tijde rekening mee te houden. Winnen is een zware opgave, maar een podiumplek ligt binnen bereik, zeker nu hij zich met een stilstaand nummer tijdens de eerste omloop gedeisd kan houden.

ONZE TIP:
1. SOUTHWIND RAPTOR (NR.4) 2. FERRAN CONVITAL (NR.5) 3. EPOQUE (NR.12) 4. HALEY VREDEBEST (NR.11)
Outsider: Chief One (nr.3)

Erelijst Hillegom:
2002 Olga Laukko – Jacques Geluk
2003 Rimola – Aad Pools
2004 Porsto R – Lindsey Pegram
2005 Deliberate Dust – John de Leeuw/Ruud Pools
2006 Utah Alki – Rob de Vlieger
2007 Vien H – Ruud Pools
2008 Viva’s Limburgia  – Manon Pools
2009 Yke Starlake – Lindsey Pegram
2010 Le Dream – Christophe de Groote
2011 Amigo Toscana  – Aad Pools
2012 Pacha de la Frette – Christophe de Groote
2013 Blackpearl Trans R– Manon Pools
2014 Lifeislife BR – Wim van der Mespel
2015 Iper Flying – Danny den Dubbelden
2016 Femke Schermer – John de Leeuw
2017 Barbert – John de Leeuw
2018 Janus Boshoeve  – Manon Pools
2019 Chief One – John de Leeuw

Online wedden

Je hoeft vrijdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Hillegom. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.