Voorbeschouwing en tips kortebaan Hillegom

11 september 2019 16:45

Eén paard steekt er in Hillegom met kop en schouders bovenuit: Chief One. De vijfjarige ruin doet vrijwel elke keer dat hij aan de start verschijnt mee om de prijzen en is daarom de logische favoriet. Toch kan de concurrentie onmogelijk worden uitgevlakt. Zo moet met de snelle Boucher le Blanc serieus rekening worden gehouden. Daarnaast starten enkele paarden vanaf 295 meter, wat van hen gevaarlijke outsiders maakt. Genoeg te beleven dus op de Meerlaan!

1. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter
Was vorig jaar veruit de beste vierjarige met winst in Heemskerk en finaleplaatsen in IJmuiden, Stompwijk en Lisse. Dit seizoen heeft hij vanaf de basisafstand de volgende stap nog niet weten te zetten. Kwam slechts tot enkele ereplaatsen, terwijl de verwachtingen hoog waren. Krijgt op de Meerlaan een uitgelezen mogelijkheid om weer eens hoge ogen te gooien!

2. Donder Frejo – Krista Timmer 300 meter
Wist zich twee jaar geleden geholpen door een startontheffing enkele keren te klasseren. Dit seizoen wil het nog niet erg lukken. Alleen in Hoofddorp haalde hij de derde omloop. Kwam sinds Stompwijk niet meer aan de start op de kortebaan, dus het blijft afwachten in welke vorm hij aan de start verschijnt.

3. Dutch Buitenzorg – Djimmy Schneider 305 meter
De voormalig tweevoudig kampioen van Nederland is op de weg terug. Vorig jaar won hij in IJmuiden en De Lier, maar stond daarna maanden aan de kant met een blessure. Tijdens de eerste koersen van het seizoen kwam hij er niet aan te pas, maar de laatste weken gaat het beter met de negenjarige ruin. Met name in Heemskerk liep hij een straffe koers en zagen we weer een glimp van de ‘Dutch Destroyer’; een kampioen die zijn tegenstanders met huid en haar verslindt. Heeft wellicht de koers van Purmerend nog in zijn benen, maar behoort desalniettemin tot de kanshebbers.

Dutch Buitenzorg is wellicht de snelste deelnemer in Hillegom, maar heeft een starthandicap van vijf meter.

4. Rockson Fair – Rob Strik 295 meter
Zijn trainer Rob Strik heeft verwachtingen van de hengst. Rockson Fair heeft veel dadendrang en laat zich daarom niet al te gemakkelijk sturen. Desondanks wist hij in vier starts de eerste omloop nog niet te overleven. Zo was in Voorschoten Sirol Axe (nr.8) te sterk. Zal zijn ontheffing optimaal uit moeten buiten om een rol van betekenis te kunnen spelen.

5. Gerson Boko – Ruud Pools 295 meter
Heeft zich dit seizoen nog niet bewezen. Maakte in Nootdorp zijn debuut op de kortebaan en verloor toen direct van Hero Baldwin (nr.1). In Voorschoten haalde hij de tweede omloop, waarin hij werd uitgeschakeld door de latere winnaar Viking Cehere. In Schagen startte hij voor het eerst met een startontheffing maar werd toen verrassend geklopt door Pompano Mick. Neemt het in Hillegom op tegen een tegenstander met mogelijkheden. Wanneer hij de eerste omloop weet te overleven, liggen er mogelijkheden op meer.

6. McSpirit – John de Leeuw 295 meter
Zette tijdens zijn debuut in Voorschoten de koers op stelten door Lordspirit, de nummer twee van het Nederlands kampioenschap in Santpoort, gedecideerd te kloppen. De tweede omloop wist hij echter niet te overleven en ook tijdens zijn twee starts die daarop volgden in Middenbeemster en Schagen kon hij geen vuist maken. Start op de Meerlaan voor het eerst met een startontheffing van vijf meter. Met de steun van zesvoudig kortebaankampioen John de Leeuw mag er het één en ander van deze zesjarige ruin worden verwacht!

7. Dumarion Metjo – Lindsey Pegram 300 meter
Koerste dit seizoen vooralsnog weinig gelukkig. Wist tot dusver in acht starts geen enkele keer de eerste omloop te overleven. In Middenbeemster toonde ze wel degelijk verbetering en wist zelfs een kamprit af te dwingen tegen Barbert. Wanneer de merrie de eerste meters weet door te komen, kan ze een flink voetje draven.

8. Sirol Axe – John Dekker 295 meter
Qua resultaten is het gemakkelijk om Sirol Axe links te laten liggen, maar dat kan wel eens een dure fout zijn. In Schagen bewees hij uitstekend met een startontheffing uit de voeten te kunnen en legde tijdens de eerste omloop de latere winnaar Chief One (nr.19) het vuur aan de schenen. Het lukte hem niet om een rit te winnen, maar het optreden van de achtjarige ruin moet vertrouwen geven. Behoort daarom tot de gevaarlijke outsiders, zeker met de startontheffing!

9. Feria de Rheve – Krista Timmer 295 meter
Won in Beverwijk knap een rit van de latere winnaar Archange de Jiel en leek dus klaar voor een klassering. Toch wilde het in haar daaropvolgende starts niet lukken. Zowel in De Lier, waar ze knap Hero Baldwin (nr.1) uitschakelde, als in Schagen haalde ze de tweede omloop, maar daar bleef het bij. In dit deelnemersveld is de kans aanwezig dat de vierjarige merrie haar eerste klassering van het seizoen kan behalen. Wanneer de loting niet te zwaar is, zit er wellicht meer in voor de merrie van trainer Bryan Vader.

10. Buzz Glamour – Mats Wester 300 meter
Zorgde in Heemskerk voor een surprise van jewelste door tweevoudig Nederlands kampioen Doc Holiday tijdens de tweede omloop uit te schakelen. Werd daarbij geholpen door een startontheffing, een voordeel dat hij nu kwijt is. Heeft een bijzonder snelle start in de benen, maar lijkt onderweg de fijne speed te missen.

11. Limbo – Aad Pools 300 meter
De nieuwste aanwinst van stal Aad Pools heeft moeite aan te haken met het niveau op de kortebaan. Na een derde plaats in Bemmel volgden snelle uitschakelingen in De Lier, Middenbeemster en Heemskerk. De ruin trof het daarbij niet met de loting. In dit deelnemersveld liggen er wellicht kansen op een klassering.

12. Calin La Ravelle – Ruud Pools 300 meter
Maakte in Middenbeemster zijn debuut op de kortebaan. Trof toen direct de latere finalist Fip Junior. Na een galoppade in de eerste rit liet hij in de tweede rit zien wel degelijk snelheid te hebben. Dat kwam er in Heemskerk niet uit, waar hij kansloos werd uitgeschakeld door Dutch Buitenzorg (nr.3). Zal ongetwijfeld hebben geleerd van zijn eerste twee starts aan de hand van Ruud Pools, maar zal desondanks flink moeten stunten om Limbo uit te schakelen.

13. Bizar Zandbergen – Wim van der Mespel 300 meter
Het huidige kortebaanseizoen is voor Bizar Zandbergen niet geworden waar zijn achterban op hoopte. De ruin heeft enorm veel snelheid in huis, maar heeft te veel moeite met de startprocedure. Daardoor kwam hij dit seizoen nog niet verder dan een vierde plaats in Stompwijk. Daarnaast zat de loting ook vaak niet mee. Vorig jaar verscheen de elfjarige ruin ook aan de start op de Meerlaan. Hij liep toen tijdens de derde omloop de snelste rit van de middag, waarbij hij sterk afrekende met Boucher le Blanc (nr.13). Op een goede dag kan de combinatie met Wim van der Mespel deze koers naar zijn hand zetten, maar dan moet hij wel foutloos blijven.

14. Ipson Boko – Djimmy Schneider 295 meter
Een deelnemer met talent. Kwam tijdens zijn eerste twee starts dit seizoen in Voorschoten en Middenbeemster niet door de eerste omloop heen. In Heemskerk ging het met een plekje in de tweede omloop al iets beter. Wanneer de vierjarige hengst heeft geleerd van zijn eerdere deelnames, kan hij wellicht voor een verrassing zorgen.

15. Boucher le Blanc – John Dekker 300 meter
Is dit seizoen nog niet helemaal uit de verf gekomen. Won vorig jaar sterk in Medemblik, maar kwam dit seizoen nog niet verder dan een tweede plaats in Bemmel. Een knappe prestatie, maar er lijkt meer in te zitten bij de elfjarige ruin. Trof het dit seizoen ook niet met de loting. In dit deelnemersveld behoort de elfjarige ruin tot de betere deelnemers. Sterker, wanneer hij zijn normale niveau haalt, verrast hij niet met een plek in de vierde omloop. Hoort daarom op alle wedtickets thuis!

Boucher le Blanc (links) verloor nipt de finale van Ronny Brandt in Bemmel.

16. Hooray Boko – Lindsey Pegram 300 meter
Zijn debuut in Schagen was niet om over naar huis te schrijven. Op de Nieuwstraat werd hij al tijdens de eerste omloop verslagen door Hannie Swagerman met Frans van der Blonk op de sulky. Door de stuurmanskunst van Lindsey Pegram zal de vijfjarige merrie in Hillegom ongetwijfeld beter voor de dag komen, maar de loting is loodzwaar.

17. Beaujosh de Mahey – Mats Wester 300 meter
Verbeterde zich tijdens elke koers van het seizoen en toonde zich een snelle starter. Na een vijfde plaats in Stompwijk kwam de klad er een beetje in. In drie starts bleef hij buiten het prijzengeld, maar had de loting ook niet aan zijn zijde. Wanneer het balletje op de Meerlaan de goede kant op rolt, behoort een klassering tot de mogelijkheden.

18. Furienza – Sjaak Snoek 295 meter
Heeft nog niet haar draai weten te vinden op de kortebaan. Kwam tijdens haar eerste twee starts niet door de eerste omloop heen. Dat lukte wel in Schagen, maar dat had te maken met galoppades van haar tegenstander. Lijkt wat moeite te hebben met de startprocedure, maar liet in het voorwerk zien wel degelijk over snelheid te beschikken. De vijf meter voordeel ten opzichte van de concurrentie kan een machtig wapen zijn, mits optimaal uitgebuit.

19. Chief One – John de Leeuw 300 meter
De vijfjarige ruin toonde zich direct een talent, maar leek steeds net tekort te komen voor de winst. Vrijwel elke deelname leverde hem wel een klassering op. In Schagen doorbrak hij deze trend. De pupil van trainer Jaap van Rijn steeg boven zichzelf uit en pakte gedecideerd de overwinning. De ruin is dus in vorm en is daarom de grote favoriet voor de overwinning in Hillegom!

Chief One: het te kloppen paard in Hillegom.

20. Emi van Jip – Wim van der Mespel 300 meter
De winnares van Warmond vorig jaar blinkt dit seizoen uit in galoppades. Dat is zonde, want de merrie heeft veel meer in haar mars. Dat bleek wel in Middenbeemster, waar ze onder andere Beaujosh de Mahey (nr.17) uitschakelde en zelfs de sterke Amerikaan Barbert een rit wist af te snoepen. De merrie vormt een goed koppel met Wim van der Mespel, maar heeft de zwaarste loting van allemaal.

ONZE TIP: 1. CHIEF ONE (NR.19) 2. BOUCHER LE BLANC (NR.15) 3. SIROL AXE (NR.8) 4. DUTCH BUITENZORG (NR.3)
Outsiders: Hero Baldwin (nr.1), McSpirit (nr.6) en Bizar Zandbergen (nr.13)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst Hillegom (vanaf 1980)

1980Ricky FirstAad Pools
1981Petra AdmiralAad Pools
1982Titus ter LuneAad Pools
1983TapystilongbeachSiem Hartman
1984WillywirRuud Pools
1985Yankee FortunaManus Bouwhuis
1986Zaffra VoltaryJos Oorthuysen
1987At Speed DiepnowRuud Pools
1988Amigo de QueenRuud Pools
1989Chokey TreenRon van Gent
1990Danielle GuapaJan Wagenaar
1991Arjen SteenwijkHuib van den Heuvel
1992Diamond TonkaManus Bouwhuis
1993Evita JorishofHuib van den Heuvel
1994In The BeginningHuib van den Heuvel
1995Neveles OneRob de Vlieger
1996Illowa DiamondHuib van den Heuvel
1997Koral PriseHuib van den Heuvel
1998Josie SpeedHuib van den Heuvel
1999GiovinettaRuud Pools/Rob de Vlieger
2000Nandoe EnzelensRob de Vlieger
2001(niet verreden)
2002Olga LaukkoJacques Geluk
2003Rimola Aad Pools
2004Porsto RLindsey Pegram
2005Deliberate DustJohn de Leeuw/Ruud Pools
2006Utah AlkiRob de Vlieger
2007Vien HRuud Pools
2008Viva’s LimburgiaManon Pools
2009Yke StarlakeLindsey Pegram
2010Le Dream Christophe de Groote
2011Amigo ToscanaAad Pools
2012Pacha de la FretteChristophe de Groote
2013Blackpearl Trans RManon Pools
2014Lifeislife BRWim van der Mespel
2015Iper FlyingDanny den Dubbelden
2016Femke SchermerJohn de Leeuw
2017BarbertJohn de Leeuw
2018Janus BoshoeveManon Pools

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.