Voorbeschouwing en tips kortebaan Hillegom

13 september 2018 14:51

De kortebaan van Hillegom zit vaak ongelukkig ingepland tussen Purmerend en Medemblik, maar desondanks kan de organisatie trots zijn op haar deelnemersveld. Een uitgesproken favoriet ontbreekt, waardoor het aanwezige publiek ongetwijfeld een spectaculaire koers krijgt voorgeschoteld. Wim van der Mespel maakt na twee maanden zijn rentree en rijdt direct twee kansrijke deelnemers. Kan hij de hoge verwachtingen waarmaken?

1. Crazy Lover – John de Leeuw 300 meter
De sterke winnaar van de kortebaan van Egmond aan den Hoef. Startte die middag weliswaar met een startontheffing, maar zette zonder pardon bewezen kortebaners als Verseau Blue en Hero Baldwin opzij. In zijn daaropvolgende starts vanaf de basisafstand wilde hij er weinig van weten en bezondigde zich aan galoppades. Wanneer hij deze achterwege laat, doet de ruin mee om de ereprijzen.

2. Janus Boshoeve – Manon Pools 300 meter
In de jacht op het pikeurskampioenschap heeft Manon Pools in Hillegom de beschikking over de debuterende Janus Boshoeve. De vijfjarige ruin uit België heeft op de langebaan een winsom van ruim twintigduizend euro en een record van 1.14,6. Zal ongetwijfeld moeten wennen aan de omstandigheden op de kortebaan, maar zal door zijn ervaren trainer Aad Pools goed zijn voorbereid.

3. Bronco Boko – Tom Kooyman 300 meter
Eén van de snelste paarden in het circuit, maar heeft vaak nog wat moeite met de eerste meters. Desondanks blijft hij een deelnemer om rekening mee te houden. Dat hij mee kan doen om de podiumplaatsen bewees hij eerder dit seizoen op Duindigt, waar hij als derde finishte, en in Hoofddorp, waar hij als vierde eindigde. De Meerlaan is een ideaal parkoers voor de ruin, die op een goede dag voor een surprise kan zorgen.

4. Donder Frejo – Rob de Vlieger 300 meter
Vorig jaar liep de ruin van trainer en pikeur Rob de Vlieger naar een mooie vierde plaats in Lisse en een derde plaats in Utrecht. Dit jaar kwam hij pas één keer in actie. Tijdens het Nederlands kampioenschap in Middenbeester werd hij al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Wanneer hij zijn tegenstander direct bij de start onder druk kan zetten, liggen er kansen.

5. Pompano Mick – Rob Strik 295 meter
Maakte vorig jaar in Hillegom zijn debuut op de kortebaan. In de zeven starts die daarop volgden, haalde hij slechts twee keer de tweede omloop. Staat voor de ondankbare taak het op te moeten nemen tegen Barbert. Dat lijkt een brug te ver.

6. Barbert – Marco Spin 305 meter
De titelverdediger is bezig aan een wisselvallig seizoen. Na een mooie overwinning tijdens de seizoenouverture in Assendelft wisselt hij snelle ritten af met galoppades. Alleen in Stompwijk en in Middenbeemster liep hij nog in het prijzengeld. Desondanks blijft deze ijzersterke Amerikaan een deelnemer om rekening mee te houden. Wanneer de loting enigszins gunstig verloopt, heeft hij de klasse om mee te doen om de ereprijzen.

7. Bizar Zandbergen – Wim van der Mespel 300 meter
Wim van der Mespel maakt na twee maanden blessureleed zijn rentree op de kortebaan. Even rustig wennen is er voor de Leidschendammer niet bij, want met Bizar Zandbergen heeft hij een serieuze kandidaat voor de zege tot zijn beschikking. De tienjarige ruin debuteerde uitstekend met een derde plaats in Stompwijk, maar maakte daarna te vaak galoppades. In Heemskerk was hij weer volledig bij de les en liep naar een sterke derde plaats. Gaat hij in Hillegom op voor zijn eerste overwinning?

Bizar Zandbergen (links) schakelde in Stompwijk Discovery’s Wsh uit.

8. Hayley Scott – Djimmy Schneider 295 meter
Maakte onlangs zijn kortebaandebuut in Schagen en kwam ook donderdag in actie in Purmerend. In Schagen werd hij tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Moet het spelletje nog onder de knie krijgen. Wanneer dat lukt, kunnen de vijf meter voorsprong goud waard zijn.

9. Golden Avenue – Ruud Pools 300 meter
De vijfjarige ruin uit de stallen van Bas Crebas maakt zijn debuut op de kortebaan. Heeft op de langebaan al een mooie erelijst opgebouwd met dertien overwinningen en een winsom van ruim twaalfduizend euro. Een interessante deelnemer dus, die bij grootmeester Ruud Pools in uitstekende handen is.

10. El Salvador – Rick Wester 300 meter
Na een prachtig debuut in Wognum, waar hij als tweede finishte, lijkt de pupil van trainer Hans Bot te blijven hangen in zijn ontwikkeling. Hij wisselt snelle ritten af met fouten, waardoor hij na de koers in Wognum niet meer in het prijzengeld liep. In zijn laatste acht starts bereikte hij slechts twee keer de tweede omloop. Geen prestaties om over naar huis te schrijven, maar toch heeft de ruin nog steeds potentie. Kan hij op de Meerlaan laten zien wat hij waard is?

11. Bachelet – Lindsey Pegram 295 meter
Ook Lindsey Pegram jaagt op het pikeurskampioenschap en heeft met de debuterende Bachelet een deelnemer met mogelijkheden. De pupil van trainer Hugo Langeweg jr. kan uitstekend uit de voeten op de langebaan, wat ze bewees met ereplaatsen in Wolvega en overwinningen in Alkmaar. De Duitse merrie start ook nog eens vanaf 295 meter, waardoor er serieus rekening met haar moet worden gehouden.

12. Every’s wish – John Dekker 300 meter
Liep een mooie koers in Zwanenburg, die ze bekroonde met een derde plaats. In haar daaropvolgende starts wil het niet echt vlotten. In zes starts bereikte ze slechts twee keer de tweede omloop. Met haar snelle eerste meters zet ze haar tegenstanders direct onder druk. Dat kan de onervaren Bachelet wel eens opbreken.

13. Blue Diamond As – Rob de Vlieger 300 meter
De verrassende finalist van de vorige editie is ook dit jaar weer van de partij. De pupil van trainer Rob de Vlieger snakt echter weer naar een nieuw succes, want dit seizoen presteert ze teleurstellend. In tien starts bereikte hij alleen in Beverwijk en Bemmel de derde omloop. Dat is te weinig voor de ruin, die regelmatig laat zien over genoeg snelheid te beschikken, maar te vaak galopperend in de fout gaat. Zonder galoppades een gevaarlijke outsider.

14. Fuggedaboutit – John de Leeuw 300 meter
Twee jaar geleden begon de toen vierjarige pupil van trainer Tom Kooyman in Hillegom aan zijn kortebaan-carrière. Dat leverde toen een mooie tweede plaats op. Vorig jaar boekte hij in Sassenheim zijn eerste en voorlopig enige zege op de kortebaan. De ruin kreeg steeds meer moeite met het achterlangs draaien en leek zich volledig te richten op de langebaan. Desondanks staat hij weer aan de start. Wanneer de startproblemen verleden tijd zijn, doet hij mee om de prijzen.

Fuggedaboutit eindigde twee jaar geleden als tweede in Hillegom.

15. Faustus – Manon Pools 300 meter
Voor Faustus zijn het drukke dagen, want hij stond donderdag ook al in Purmerend aan de start. Won met een startontheffing even verrassend als sterk de kortebaan van Schiermonnikoog. Een dikke maand later liep hij naar een mooie derde plaats in Beverwijk. In zijn overige starts sneuvelde hij telkens tijdens de eerste omloop. Dat maakt hem lastig in te schatten. Heeft vooral baat bij een loodzware koers, want conditioneel is hij dik in orde.

16. Rockson Fair – Rob Strik 300 meter
Vorig jaar liet Rob Strik Pompano Mick in Hillegom debuteren, nu gunt hij de kans aan Rockson Fair. De dertienjarige Franse hengst was in Frankrijk op de langebaan goed voor bijna een ton aan prijzengeld. Dat is echter geen garantie voor een succesvolle kortebaanloopbaan.

17. Blackpearl Trans R – Thomas Bos 305 meter
De meest ervaren deelnemer van dit veld. Ze won vijf jaar geleden al in Hillegom en eindigde vorig jaar als vierde. Dit seizoen eindigde ze als tweede in Sassenheim en Warmond. Vorige maand werd ze voor de eerste keer met deze pikeur ook vierde in Bemmel. Op basis van haar klasse moet ze tot het laatste moment mee kunnen strijden.

18. Rosa Dell’Est – Ruud Pools 300 meter
Debuteerde vorige week in Heemskerk en was toen kansloos tegen Bizar Zandbergen (nr. 7). Ook in Hillegom krijgt de merrie nauwelijks de kans om het kortebanen te leren. Blackpearl Trans R zal, ondanks de vijf meter achterstand, direct er bovenop zitten. We zijn benieuwd hoe ze zich dan houdt!

19. Boucher le Blanc – John Dekker 295 meter
De ruin gaat het steeds beter doen. Zo dwong hij de snelle Ronny Brandt in Santpoort tot een uiterste krachtinspanning en eindigde vorige week maandag als derde in Schagen. Nu wordt de combinatie ook nog eens geholpen met een voorgift van vijf meter. Dat maakt hem kansrijk! Om zaken te kunnen doen, moet hij echter eerst afrekenen met een lastige tegenstander.

Boucher le Blanc heeft voor het eerst een ontheffing van vijf meter.

20. Discovery’s Wish – Wim van der Mespel 295 meter
Deze combinatie had op de thuisbaan in Stompwijk moeten pieken. Het liep anders. Van der Mespel was geblesseerd en met John Dekker op de sulky sneuvelde hij direct in de eerste omloop tegen de snelle Bizar Zandbergen (nr. 7). Nu anderhalve maand later is de ruin terug op de kortebaan en is ook zijn pikeur hersteld. De eerste twee keer dat we deze combinatie in actie zagen, was veelbelovend. De tegenstander in de eerste omloop is van ongeveer hetzelfde niveau. Een mooie rit!

21. Spirit Scott – Rick Wester 300 meter
De vijfde troef in Hillegom van de zo succesvolle Stal de Groningers. Kon in zijn eerste twee starts nog niet overtuigen. Hij miste nog de pure speed en maakte in Heemskerk ook gemakkelijk een fout. Beide keren was de tweede omloop het eindstation.

22. Escada Deluxe – Lindsey Pegram 300 meter
Overleefde in twee starts nog niet de eerste omloop. De laatste keer in De Lier was Bizar Zandbergen (nr. 7) een maatje te groot. Tegenstander Spirit Scott is net zo onervaren. Dat geeft de merrie wellicht de kans om het kortebanen te leren.

ONZE TIP:
1. BIZAR ZANDBERGEN (NR.7)
2. BOUCHER LE BLANC (NR.19)
3. BARBERT (NR.6)
4. BLACKPEARL TRANS r (NR.17)
Outsiders: Janus Boshoeve (nr 2), Bachelet (nr. 11) en Discovery’s Wish (nr. 20)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan Purmerend kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner of hier en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.