Voorbeschouwing en tips kortebaan Enkhuizen

13 september 2022 16:10

Het organiseren van de kortebaan had flink wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk staat er een prachtig evenement en verschijnen er zestien interessante deelnemers aan de start in Enkhuizen. Titelverdediger Panic Launcher is één van de blikvangers, net zoals Eliot Charisma, de winnaar van 2018. Wanneer de voortekenen niet bedriegen, hebben we een prachtige koers in het vooruitzicht!

1. Candy Blue Chip – Rick Wester 300 meter
Fijn dat de merrie weer aan de start staat! In Heemskerk raakte ze op een ongelukkige manier gewond en gevreesd werd voor een lange absentie. Gelukkig is ze snel hersteld en klaar om te gaan oogsten in Enkhuizen, want de merrie behoort tot de beste paarden in het circuit. Ze was niet elke start op haar best, maar de manier waarop ze won in Egmond aan den Hoef en Bemmel was indrukwekkend. Wanneer ze op de Paktuinen dit niveau weer weet aan te tikken, kan de concurrentie de borst nat maken. De favoriet!

 2. Gaya Vip – Ruud Pools 300 meter
De merrie begon uitstekend aan het seizoen door tijdens de seizoenouverture in Assendelft als derde te finishen. Eindelijk leek de pupil van trainster Caroline Aalbers haar belofte in te gaan lossen, maar vervolgens kwam ze in vijf starts niet verder dan de tweede omloop. Ze kan en moet beter, maar heeft flink zwaar geloot tijdens de eerste omloop. Wanneer ze al dan niet via de herkansingsronde de eerste omloop weet te overleven, liggen er kansen op een klassering.

3. Jet Bianco – John Dekker 300 meter
Draafde vorig jaar een puike koers op de Paktuinen en finishte, geholpen door een startvoorgift van vijf meter, knap als tweede. Dit seizoen heeft ze aangetoond ook vanaf de basisafstand resultaten te kunnen behalen. Zo haalde ze in Warmond de finale, eindigde ze als vierde in Sassenheim en als vijfde in Bemmel en Purmerend. Op de Nieuwstraat klopte ze zelfs Hero Baldwin, de kersverse winnaar van Heemskerk. Zou zomaar weer de eindstrijd kunnen halen in Enkhuizen.

4. Kesper – Mats Wester 295 meter
De vijfjarige ruin maakt zijn debuut op de kortebaan. Op de langebaan is hij een behoorlijke haververdiener, met name in Wolvega. Met een record van 1.14,7 heeft hij behoorlijk wat snelheid in huis. Is een nakomeling van Virgill Boko, de hengst die tijdens zijn actieve loopbaan ruim vier ton aan prijzengeld bij elkaar draafde. Debutanten moeten worden afgewacht, dat geldt ook voor Kesper.

5. Heroine de Puch – Krista Timmer 295 meter
De vijfjarige vosmerrie was tot vorige maand actief op de langebaan in België en is de tweede debutant die op de Paktuinen aan de start komt. Op de langebaan verdiende ze 7,5 duizend euro en draafde een record van 1.15,5. Haar pikeur Krista Timmer weet hoe het is om te winnen in Enkhuizen met een beginneling. Tijdens de kletsnatte editie van 2005 stuurde ze de debuterende Short Trip naar de overwinning. Gaat de Heemskerkse zeventien jaar na dato voor een herhaling?

Short Trip en Krista Timmer zorgden in 2005 voor een daverende verrassing in het kletsnatte Enkhuizen. Foto: Sassen-Verstraaten.

6. Joep Swagerman – Frans van der Blonk 300 meter
De zesjarige ruin had vorig jaar niet zoveel te vertellen op de kortebaan, maar begon dit seizoen hoopgevend. Zo gaf hij in Assendelft de latere winnaar Coktail Bar uitstekend partij en versloeg hij Calistokingsdeep, de runner-up van Stompwijk, in Egmond aan den Hoef. Daarna legde hij zich toe op de grasbanen. De familie Swagerman wil maar wat graag presteren in Enkhuizen, maar dat zal niet gemakkelijk worden.

7. Astrid L Cheri – Marco Spin 295 meter
Liefhebbers van een verrassing hebben met deze zevenjarige merrie een interessante deelnemer. Tijdens haar debuut in Heemskerk was ze meteen te sterk voor Bankrobber, die werkelijk geen meter wist in te lopen. Vervolgens ging ze tweemaal galopperend in de fout. Wanneer ze zich niet laat afleiden, kan ze wel eens ver komen.

8. King Fanatic – Niels van der Tol 295 meter
De vijfjarige ruin staat voor zijn zevende start op de kortebaan. Dit seizoen kwam hij drie keer eerder in actie. Alleen in Egmond aan den Hoef haalde hij de tweede omloop, toen hij tijdens de herkansingsronde twee keer profiteerde van een te vroege start van tegenstander Coktail Bar. Heeft het nadeel van het achterom draaien. Het kan wel een mooie strijd worden tussen de twee leerlingpikeurs!

9. Panic Launcher – Mats Wester 300 meter
Waar Panic Launcher vorig jaar pas in Enkhuizen haar eerste echt goede kortebaan van het seizoen liep, is de merrie momenteel al maanden in vorm. In acht starts draafde ze zes keer in de prijzen. Zo won ze ijzersterk in Venhuizen en werd ze derde in Zwanenburg en Bemmel. Twee weken geleden haalde ze de finale in Heemskerk, die ze ongelukkig verloor. Hoewel het seizoen lang en zwaar is geweest voor haar, verwachten we dat de ervaren merrie op de Paktuinen tot het einde strijdt om de prijzen.

Panic Launcher won vorig jaar met grote overtuiging op de Paktuinen.

10. Kairouan – John Dekker 295 meter
Panic Launcher moet direct aan de bak, want met Kairouan treft de titelverdediger een spreekwoordelijke harde noot om te kraken. In Middenbeemster moest ze alle zeilen bijzetten om de vijfjarige ruin voor te blijven en had zelfs een kamprit nodig om de derde omloop te halen. Kairouan verschijnt na een geslaagd grasbaanseizoen in een blakende vorm aan de start en heeft niets te verliezen. Dit kan wel eens de mooiste rit van de eerste omloop worden!

11. Hilto de Bertrange – Ruud Pools  295 meter
Een deelnemer uit de zo succesvolle stal van De Gele Kanaries. Kwam dit seizoen één keer aan de start. In Nootdorp moest hij zich tijdens de eerste omloop gewonnen geven tegen Jannie van Tim. Had op De Poort moeite met de startprocedure en kwam niet aan draven toe. Wanneer meervoudig kampioen Ruud Pools dat aspect kan verbeteren, kunnen we pas echt eens gaan zien wat de vijfjarige ruin in huis heeft.

12. Floalts Cicciolina – Krista Timmer 300 meter
In zes starts bereikte de achtjarige merrie vijf keer de tweede omloop, maar verder kwam ze niet. Behalve in Egmond aan den Hoef, waar ze een droomkoers liep en knap de finale haalde. Deze werd vervolgens verloren van Candy Blue Chip (nr.1). Dat was geen schande. De merrie heeft meer in huis dan ze tijdens haar laatste starts heeft laten zien. In dit veld met verschillende onervaren deelnemers kan ze weer eens op zoek naar een mooie prestatie.

13. Cotton Eye Joe – Frans van der Blonk 295 meter
De achtjarige hengst is niet onaardig aan zijn carrière op de kortebaan begonnen en maakt zich op voor zijn eerste klassering. Tijdens zijn debuut in Bemmel won hij knap een rit van Jet Bianco (nr. 3), maar schakelde zichzelf daarna galopperend uit. In Heemskerk gaf hij prima partij aan knappe tegenstanders, maar was het net niet genoeg. Wanneer het kwartje de goede kant opvalt, kan hij zijn eerste prijzengeld gaan ophalen.

14. Forgettherest – Demi Veenstra 295 meter
Dit seizoen wonnen al twee paarden van Stal de Groningers tijdens hun debuut en wellicht maakt Forgettherest het trio compleet. De vijfjarige ruin is pas net over uit Denemarken, waar hij een record liep van 1.14,7. Volgens eigenaar Michel Roggen toont hij genoeg snelheid en gedraagt hij zich netjes. Desondanks even afwachten.

15. Eliot Charisma – Niels van der Tol 305 meter
De winnaar van Enkhuizen in 2018 is ook weer van de partij. Destijds stak de nu elfjarige ruin ver boven de concurrentie uit. Dat is sinds het oplopen van een starthandicap logischerwijs veranderd, maar dat maakt de pupil van Mark de Jong niet kansloos. Zo was hij dit seizoen de sterkste in Hoofddorp, waar hij Southwind Raptor, de koploper in klassement ‘Kortebaner van het Jaar’, versloeg. Z’n laatste starts waren niet zijn beste, maar toch mogen we wat verwachten van deze kampioen.

16. Otero – Rick Wester 295 meter
Wanneer het op pure snelheid aankomt, is Otero misschien wel de snelste deelnemer van het stel. Tijdens het Derby-weekend in Berlijn won hij enkele weken geleden knap een koers in een vliegend record van 1.12,0. Kortebanen is echter meer dan alleen op volle snelheid naar de finish sprinten en daar wringt de schoen voor Otero. Eerder dit seizoen had de zesjarige ruin te veel moeite met de eerste meters. Wanneer het hem lukt om ongeschonden uit de startprocedure te komen, is Otero tot veel, heel veel in staat.

ONZE TIP:
1. CANDY BLUE CHIP (NR.1) 2. PANIC LAUNCHER (NR.9) 3. JET BIANCO (NR.3) 4. ELIOT CHARISMA (NR.15)
Outsiders: Cotton Eye Joe (nr.13) en Otero (nr.16)

Online wedden

Je hoeft donderdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Enkhuizen. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.