Voorbeschouwing en tips kortebaan Enkhuizen

21 september 2021 18:42

Enkhuizen hield lange tijd hoop en wordt daar nu voor beloond met een prachtig deelnemersveld en zeer waarschijnlijk een dito koers. De kersverse Nederlands kampioen Kelsa Europoort is de blikvanger op de Paktuinen, maar met paarden als Cesar Charisma, Archange de Jiel, Southwind Raptor en Calistokingsdeep is winnen allerminst een zekerheid. Enkhuizen, zet u schrap, we gaan er weer aan beginnen!

1. Jet Bianco – Caroline Aalbers 295 meter
De merrie was maandag actief in Medemblik. Ze maakte indruk tijdens de eerste omloop, toen ze te sterk was voor Annabella L C H (nr.6). Werd vervolgens tijdens de tweede omloop uitgeschakeld door galoppades en viel dus buiten de prijzen, net zoals tijdens haar vier eerdere starts. Zonder fouten kan ze daar verandering in brengen.

2. Joep Swagerman – Thomas Bos 295 meter
Kwam dit seizoen vijf keer in actie, maar wist nog geen rit te winnen. Trof het daarbij vrijwel geen enkele keer met de loting. Zijn trainer Frans van der Blonk is ongetwijfeld aan het ‘sleutelen’ geweest, dus wellicht kom de ruin in Enkhuizen beter voor de dag. Zondag toonde hij vormverbetering met zijn eerste overwinning op de langebaan.

3. Kelsa Europoort – Manon Pools 295 meter
De vierjarige merrie begon wat aarzelend aan dit seizoen, maar gooide tijdens het Nederlands kampioenschap alle trossen los. Ze kreeg de ene na de andere zware tegenstander (zoals Cesar Charisma (nr.7) en Southwind Raptor (nr.12)) voorgeschoteld, maar gaf geen krimp en sleepte ijzersterk de nationale titel binnen. Dat maakt haar tot de grote favoriet op de Paktuinen, hoewel ze nog nooit op de straat heeft gekoerst. Wanneer ze die drempel weet te nemen, is een tweede opeenvolgende overwinning zeker mogelijk.

Kelsa Europoort zorgde voor een grote verrassing door het Nederlands Kampioenschap te winnen.

4. Kairouan – Frans van der Blonk 295 meter
Kreeg tijdens haar eerste twee starts met Kelsa Europoort en Mc Spirit (nr.13) als tegenstanders geen kans om zich te bewijzen. In Enkhuizen staat de vierjarige merrie voor de ondankbare taak het opnieuw op te moeten nemen tegen Kelsa Europoort, die in de vorm van haar leven verkeert.

5. Coktail Bar – Rick Wester 300 meter
Finishte maandag als derde in Medemblik. Verloor weliswaar tijdens de derde omloop, maar kreeg na bijloting een tweede kans. De ruin haalde eerder dit seizoen de finale van Nootdorp op Duindigt, die werd verloren van Calistokingsdeep (nr.14). Hoewel er verwachtingen zijn rond de tienjarige ruin komt het er vooralsnog slechts deels uit. Verandert dat op de Paktuinen?

6. Annabella L C H – John Dekker 300 meter
Presteerde behoorlijk tijdens haar eerste drie kortebanen. Zo finishte ze als vijfde tijdens de kortebaan van Nootdorp op Duindigt, nadat ze door middel van een kamprit verloor van haar tegenstander van donderdag. Maandag werd ze in Medemblik al snel uitgeschakeld door Jet Bianco (nr.1). Voor iemand die wat anders wil.

7. Cesar Charisma – Ruud Pools 300 meter
De twaalfjarige ruin is de beste nieuwkomer van dit seizoen. Hij won enigszins gelukkig de eerste kortebaan van dit seizoen op Duindigt, maar was tijdens de koers van Warmond magistraal in vorm en won ijzersterk. Tijdens het NK verloor hij van de latere winnares Kelsa Europoort (nr.3). In Medemblik werd hij tijdens de tweede omloop uitgeschakeld door uitgerekend zijn tegenstander in Enkhuizen. Dat we hem desondanks in deze rit toch de voorkeur geven, heeft te maken met het voordraaien en het feit dat Archange de Jiel wellicht de koers van maandag nog in zijn benen heeft. Wanneer Cesar Charisma deze omloop weet te overleven, is hij een serieuze uitdager van de favoriet.

8. Archange de Jiel – Mats Wester 300 meter
Was maandag spectaculair verbeterd ten opzichte van zijn vorige starts. Schakelde op weg naar de overwinning zoals eerder genoemd Cesar Charisma uit, maar ook Doc Holiday, in 2019 de laatste winnaar in Enkhuizen, moest eraan geloven. De elfjarige ruin verschijnt dus in topvorm op de Paktuinen, maar treft een zeer pittige tegenstander. Staat als outsider genoemd, maar wanneer hij deze omloop overleeft, is hij de grootste uitdager van Kelsa Eurpoort (nr.3).

9. Fleur Swagerman – Thomas Bos 300 meter
Won in 2016 oppermachtig in Enkhuizen, de thuis-wedstrijd van de familie Swagerman. Werd toen geholpen door een startontheffing van vijf meter, een voordeel dat ze nu kwijt is. De merrie staat garant voor een flinke dosis strijd, maar het levert haar vaak weinig op. Een plek in de tweede omloop is niet onhaalbaar, maar daarna zal de loting mee moeten zitten.

10. Hero Baldwin – Aad Pools 300 meter
Is bezig aan een wisselvallig seizoen. Tijdens de kortebaan van Santpoort in Emmeloord schakelde hij knap Panic Launcher (nr.20) uit en won zelfs een rit van de latere winnaar Chief One. Daarna strandde hij twee keer in de eerste omloop. Twee jaar geleden steeg hij op de Paktuinen boven zichzelf uit en finishte als derde. Wanneer dat weer lukt, is dat een prestatie van formaat.

11. Chaman Rapida – Jim Veldman 300 meter
De twaalfjarige ruin behoort inmiddels tot het meubilair op de kortebaan. In het verleden won hij drie kortebanen, de laatste keer was in 2018. Dankzij zijn razendsnelle start behoort hij nog altijd tot de kanshebbers, maar een overwinning is te veel gevraagd. Zijn pikeur Jim Veldman maakt in Enkhuizen zijn debuut op de kortebaan.

12. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
Is in potentie de snelste deelnemer van allemaal, maar dit seizoen wil het nog niet vlotten. De elfjarige Amerikaan, goed voor inmiddels negen overwinningen op de kortebaan, maakt in de linkerbaan te gemakkelijk een galoppade en dat zit hem keer op keer dwars. Wanneer de loting gunstig verloopt, met veel oneven nummers, liggen er kansen.

13. McSpirit – Mats Wester 300 meter
Een wispelturige deelnemer. Hij heeft enorm veel snelheid, maar maakt te gemakkelijk een fout. Zo was hij tijdens Nootdorp/Duindigt veel te sterk voor Chaman Rapida (nr.11) en leek hij klaar voor een topklassering. Tijdens de volgende omloop wilde hij er niets meer van weten en sprong twee keer in galop. Heeft loodzwaar geloot.

14. Calistokingsdeep – Djimmy Schneider 305 meter
De ruin maakte tijdens zijn laatste start grote indruk. Fladderde tijdens het NK op Duindigt met speels gemak over Panic Launcher (nr.20) heen, maakte in een oogwenk tien meter goed op Colt Trugot (nr.19) en kreeg zelfs bijna de op dat moment nog ongeslagen Chief One op de knieën. In die vorm kan de twaalfjarige ruin, die eerder dit seizoen ook al een keer won, een grote rol spelen in Enkhuizen.

Calistokingsdeep maakte een goede indruk tijdens het Nederlands Kampioenschap op Duindigt.

15. Goah d’Isere – Wouter de Reus 300 meter
Maakte tijdens zijn eerste seizoen in 2019 weinig indruk, maar heeft dit jaar de smaak te pakken. Dat leverde nog geen prijzen op, maar dat kan binnenkort zomaar ineens veranderen. Haalde twee keer de tweede omloop, maar trof het daarna niet met de loting. Tijdens het NK was Kelsa Eurpoort (nr.3) te sterk en maandag moest hij zijn meerdere erkennen in Chief One. Kan weleens voor een leuke verrassing zorgen.

16. John Europoort – Manon Pools 300 meter
Kwam dit seizoen één keer in actie. Dat was tijdens de door Santpoort georganiseerde kortebaan in Emmeloord, waar de vijfjarige hengst ten koste van Be Good de tweede omloop haalde. Werd daarna vrij kansloos uitgeschakeld door Panic Launcher (nr.20). Hij heeft de steun van Manon Pools, die in 2004 tijdens haar debuut won op de Paktuinen en in 2019 de laatste winnaar was in Enkhuizen.

17. Lordspirit – John Dekker 300 meter
Er zijn in deze voorbeschouwing al meerdere grillige paarden de revue gepasseerd. Lordspirit behoort zonder twijfel ook tot dit gezelschap. De negenjarige hengst heeft enorm veel snelheid, maar wist vreemd genoeg nog nooit te winnen. Maandag zorgde hij voor een huzarenstukje door Chief One op snelheid te kloppen, maar ging daarna in de uitloop na de finish onderuit. Wat was er mogelijk geweest wanneer dat niet was gebeurd?

18. Gaya Vip – Caroline Aalbers 300 meter
De achtjarige merrie toont dit seizoen meer snelheid dan ooit, maar presteert desondanks grillig. Ze won ritten van de beste sprinters in het circuit, maar vergooide haar kansen vervolgens met galoppades. Wanneer ze haar hoofd bij het werk houdt, is de pupil van Caroline Aalbers kansrijk voor een topnotering.

19. Colt Turgot – Frans van der Blonk 295 meter
Stal Assendelft geeft niet op met deze negenjarige ruin. In Frankrijk heeft hij op de langebaan zijn sporen ruimschoots verdiend, maar dat biedt geen enkele garantie voor de kortebaan. In vijf starts bereikte hij slechts twee keer de tweede omloop en bleef telkens buiten de prijzen. Dat is opvallend, want hij toont regelmatig veel snelheid. Er komt een dag dat alle puzzelstukjes op zijn plek vallen. In Enkhuizen?

20. Panic Launcher – Rick Wester 300 meter
Startte met de nodige verwachtingen tijdens het NK, maar werd toen overlopen door Calistokingsdeep (nr.14). Ze behoort desondanks tot de kanshebbers op de Paktuinen. Ze won in 2019 twee kortebanen en finishte dit jaar als derde tijdens Warmond/Duindigt. Ze wil echter nog wel eens een foutje maken. Wanneer zij deze achterwege laat, is er veel mogelijk.

21. Hariesine – Lindsey Pegram 300 meter
Kwam tijdens zijn eerste twee starts niet uit de verf en werd beide keren al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. In Medemblik liet ze zich weer van haar beste kant zien en won een rit van een sterke tegenstander. Verviel daarna in oude fouten door twee keer weg te springen. Qua snelheid zit het wel snor, nu nog in de juiste gangen naar de finish.

22. Gerson Boko – Ruud Pools 300 meter
Kwam in 2019 zeven keer in actie op de kortebaan. Zijn beste prestatie was een vijfde plaats in Enkhuizen, waar hij niet was opgewassen tegen de uiteindelijke winnaar Doc Holiday. Hij verscheen ook maandag aan de start in Medemblik, maar werd toen snel uitgeschakeld.

ONZE TIP:
1. KELSA EUROPOORT (NR.3) 2. CESAR CHARISMA (NR.7) 3. CALISTOKINGSDEEP (NR.14) 4. PANIC LAUNCHER (NR.20)
Outsiders: Archange de Jiel (nr.8) en Southwind Raptor (nr.12)

Online wedden

Wil jij een weddenschap plaatsen op de kortebaan Enkhuizen en wil je niet in de rij staan? Doe dit dan online. Via onderstaand linkblok krijg je na registratie een mooie welkomstbonus. Vervolgens plaats je eenvoudig je weddenschappen!

Klik op het linkblok om gebruik te maken van de aanbieding.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.