Voorbeschouwing en tips kortebaan Enkhuizen

17 september 2019 15:43

Wat een loting voor de eerste omloop! Veel favorieten moeten tegen elkaar en dat maakt het kiezen van de winnaar een lastige opgave. Wij gaan voor Southwind Raptor als favoriet, maar beseffen dat hij de foutjes dan achterwege moet laten.

1. Feria de Rheve – Krista Timmer 295 meter
Toonde dit seizoen talent, maar wist dat niet om te zetten in resultaten. Maandag in Medemblik ging het roer om en draafde ze naar een prima derde plaats. Heeft een startvoordeel van vijf meter, maar is dat genoeg om de topsprinters te verslaan?

2. Co Swagerman – Thomas Bos 305 meter
Deelde vijf jaar geleden de lakens uit op de kortebaan. De laatste jaren weet hij zijn draai niet te vinden. Haalde dit seizoen in drie starts de tweede omloop, maar daar bleef het bij. Of hij op de Paktuinen opnieuw de volgende omloop haalt, valt nog te bezien. Tien meter inhalen, is een hele klus. Zal dus niks mogen laten liggen bij de start.

3. Broer van Bremen – John Dekker 300 meter
Liep een dijk van een koers in Santpoort die hij bekroonde met een derde plaats. In zijn daaropvolgende starts viel hij niet mee. In Heemskerk schakelde hij zichzelf uit met galoppades en in Purmerend was Dutch Buitenzorg duidelijk te sterk tijdens de tweede omloop. Doet desondanks met een enigszins gunstige loting mee om een klassering.

4. Hannie Swagerman – Frans vd Blonk 300 meter
De vijfjarige merrie is een meer dan behoorlijke kortebaner, maar het lukt haar maar niet om met regelmaat in de prijzen te lopen. Dit seizoen wist ze zich alleen in IJmuiden te klasseren. Trof het vaak ook niet met de loting, zoals nu in Enkhuizen wederom het geval is.

5. Amici P – John de Leeuw 295 meter
Speelde dit seizoen nog helemaal niks klaar, maar is desondanks een dark horse voor deze koers. Na vier mislukte starts die eindigden in de eerste omloop start hij in Enkhuizen met een startontheffing. Dit in combinatie met de wonderhanden van toekomstig kortebaankampioen John de Leeuw kan de zesjarige ruin zomaar hoge ogen gooien.

6. Gaya Vip – Caroline Aalbers 300 meter
De merrie toonde in Medemblik niet voor het eerst dit seizoen aan over enorm veel snelheid te beschikken. Zo werd ze vierde in Warmond en tweede in Beverwijk. De startprocedure levert echter te vaak problemen op. Zo schakelde ze zichzelf maandag uit met twee onstuimige galoppades. Alleen wanneer ze vlak blijft, heeft ze kans.

7. Calvados Chess – Rick Wester 300 meter
Werd eerder dit seizoen zorgvuldig toegewerkt naar de kortebanen van Egmond aan den Hoef en Hoofddorp, waar hij met vijf meter ontheffing mocht starten. Dat leverde een finaleplaats op in Hoofddorp. Daarna kwam de hengst niet meer in actie. Hij stond ingeschreven voor Heemskerk, maar werd voor die koers teruggetrokken. Het is dus moeilijk in te schatten waar hij momenteel staat.

8. Hooray Boko – Wouter de Reus 295 meter
De merrie lijkt het met elke start iets beter te gaan doen. Na snelle uitschakelingen in Schagen en Hillegom haalde ze maandag in Medemblik de tweede omloop. Start op de Paktuinen voor het eerst met een startontheffing van vijf meter. Dat biedt wat meer perspectief.

9. Ronny Brandt – Mats Wester 300 meter
De koploper in het klassement ‘Kortebaanpaard 2019’ staat voor een loodzware klus tegen de regerend kampioen van Nederland. Toch is de Italiaan, dit seizoen al de sterkste in Wognum, Egmond, Bemmel en Middenbeemster, niet kansloos. In Purmerend toonde de ruin aan uitstekend overweg te kunnen met zijn nieuwe pikeur Mats Wester. Wanneer hij deze omloop overleeft, ligt de weg naar de zege open.

Ronny Brandt (rechts) moest vorige week in Purmerend zijn meerdere erkennen in de uiteindelijke winnaar Calistokingsdeep.

10. Doc Holiday – Manon Pools 305 meter
Ronny Brandt heeft zwaar geloot, maar dat geldt natuurlijk ook voor Doc Holiday. De Duitse ruin begon sterk aan het seizoen met overwinningen in Assendelft, Venhuizen en Santpoort. Na deze laatste zege kreeg hij te kampen met een starthandicap. Sindsdien presteert hij beduidend minder. In vier starts wist hij zich geen enkele keer te klasseren. Het wordt hoog tijd dat daar verandering in komt.

11. Loverboy Vrijthout – Frans vd Blonk 295 meter
Op zoek naar talentvolle vierjarige paarden kom je automatisch bij deze ruin terecht. Haalde in zijn twee starts in Nootdorp en De Lier beide keren de tweede omloop, maar lootte daarin tegen respectievelijk Southwind Raptor (nr.15) en Archange de Jiel. De pupil van Frans van der Blonk heeft dus nog geen eerlijke kans gehad. Kan voor een verrassing zorgen!

12. Go Star – Ruud Pools 300 meter
Stond na een vijfde plaats in Stompwijk enige tijd aan de kant, maar is inmiddels weer terug. Bij zijn rentree draafde hij naar een prima derde plaats in Schagen en bereikte daarna de derde omloop in Purmerend. Mist vooralsnog de fijne speed die topsprinters wel hebben, maar doet ook in Enkhuizen mee om de prijzen.

13. Ursy Flying – Caroline Aalbers 300 meter
Won één van de twee ‘kortebanen’ op het strand van De Haan (België), maar het koersen in de Nederlandse straten gaat hem nog niet bijzonder goed af. In acht starts bereikte hij drie keer de tweede omloop, maar het lukte hem nog niet om in de prijzen te lopen.

14. Simoni’s Natural – Rick Wester 300 meter
Net zoals Calvados Chess (nr.7) werd de ruin geprepareerd voor het starten met een startontheffing, maar dat leverde niet meer op dan een derde plaats in Voorschoten. De ruin zal nu moeten laten zien dat zijn rol nog niet is uitgespeeld op de kortebaan. In Schagen lukte dat vooralsnog niet; daar werd hij al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld door Feria de Rheve (nr.1).

15. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
Zonder twijfel één van de snelste deelnemers in het circuit –zo niet de snelste- maar ook één van de meest grillige. De negenjarige ruin kan er zomaar de brui aangeven en wegspringen net na het vallen van de start. Dat maakt van de Amerikaan een onvoorspelbare deelnemer. Tegen Chief One loopt hij in zijn favoriete baan, dus hij moet in staat worden geacht deze omloop te overleven. Of hij de koers wint, zal mede afhangen van de loting. Vast staat dat de winnaar van IJmuiden, Nootdorp en Heemskerk niemand hoeft te vrezen!

Southwind Raptor eindigde vorig jaar sterk als derde in Enkhuizen.

16. Chief One – John de Leeuw 300 meter
De vijfjarige ruin is in het seizoen gegroeid. Hij begon met enkele ereplaatsen, maar de laatste weken haalt hij het beste in zichzelf naar boven. Zo won hij in Schagen en gaf daar in Hillegom een mooi vervolg aan met een tweede zege. Of hij in Enkhuizen een rol van betekenis gaat spelen, hangt af van Southwind Raptor. Op pure snelheid is hij de mindere, maar wellicht kan hij profiteren van startfouten. Wanneer hij deze omloop overleeft, doet hij volop mee om de overwinning.

17. Fabrys Chris – Wouter de Reus 295 meter
De hengst is één van de snelste starters van het circuit, maar valt vaak na een meter of honderd stil. De voorsprong uitzingen tot de finish is dan een hele klus. Tijdens zijn eerste starts redde hij zich nog aardig met enkele ereplaatsen. Bij zijn laatste drie deelnames bereikte hij slechts één keer de tweede omloop.

18. Banter Boy – Krista Timmer 300 meter
Bereikte wat gelukkig de derde omloop in Voorschoten en kwam daardoor niet meer in aanmerking voor vijf meter ontheffing. Het was een voordeeltje geweest waarmee hij waarschijnlijk wel uit de voeten had gekund. Vanaf de basisafstand zal hij de loting mee moeten hebben om een nieuwe ereplaats te realiseren.

19. Chaman Rapida – Thomas Bos 300 meter
Zo snel in de eerste omlopen, maar na een paar harde ritten is het beste er vaak wel af bij Chaman Rapida. Dat bleek ook maandag in Medemblik waar hij een rit won van de uiteindelijke winnaar, om vervolgens in de tweede en derde rit stil te vallen. Des te langer hij zich kan sparen, des te groter zijn kansen worden. De lange Paktuinen is echter niet in zijn voordeel.

20. Fip Junior – John Dekker 300 meter
Kende een uitstekende start van zijn kortebaancarrière. In Voorschoten werd hij derde en in Middenbeemster eindigde hij als tweede. Vorige week in Purmerend had hij er echter weinig zin in en was dwars bij de startprocedure. Wanneer dit slechts een incident was, liggen er kansen in Enkhuizen. Hij zal echter tot het uiterste moeten om Chaman Rapida te achterhalen.

21. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter
Vorig jaar was Hero Baldwin de beste vierjarige. Helaas heeft hij dit seizoen niet de stap gemaakt om ook vanaf de basisafstand te scoren. Alleen in Nootdorp bereikte hij de laatste vier. Dat is te mager. In de eerste omloop zal hij moeten hopen op fouten van zijn tegenstander.

22. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 305 meter
De titelverdediger is lastig in te schatten voor deze koers. Hij zette dit seizoen zijn eerste drie starts in een overtuigende overwinning om. Daarna kwam de klad er in. Hij werd nog wel tweede in Nootdorp, maar maakte daarna te vaak een galoppade. In zijn oude vorm is hij het te kloppen paard. Fouten kunnen hem echter opnieuw opbreken.

Gerson Boko (links) wist vrijdag een rit te winnen van McSpirit.

23. Gerson Boko – Ruud Pools 295 meter
Wie alleen kijkt naar zijn prestaties, geeft geen stuiver voor de kansen van Gerson Boko. In vijf starts haalde hij slechts één keer de tweede omloop. Toch toonde hij verbetering vorige week in Hillegom. Hij won een rit van de uiteindelijke tweede plaats McSpirit. Ook in het werk daarna toonde hij snelheid. Kan verrassen!

24. Limbo – Aad Pools 300 meter
De nieuwste troef van Aad Pools kon in eerste instantie niet overtuigen. Hij werd weliswaar derde in Bemmel, maar vloog er in zijn andere starts steeds vroeg uit. In Hillegom toonde hij verbetering door onder andere een sterke winst op Hero Baldwin (nr. 21). Hij eindigde uiteindelijk als vierde. In de beslissende fase kwam hij duidelijk tekort tegen de favorieten.

ONZE TIP:
1. SOUTHWIND RAPTOR (nr. 15) 2. RONNY BRANDT (nr. 9) 3. ELIOT CHARISMA (nr. 22) 4. CHAMAN RAPIDA (nr. 19)
Outsiders: Doc Holiday (nr. 10), Go Star (nr. 12) en Chief One (nr. 16)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst Enkhuizen (vanaf 1980)

1980 Rakker Rosso Aad Pools
1981 Sultana Norton Jan Hart
1982 Pandora Komo Ruud Pools
1983 Ullustre Queen Manus Bouwhuis
1984 Worthy Dillon Manus Bouwhuis
1985 Yorker W Manus Bouwhuis
1986 Ysland Cees de Leeuw
1987 Vonny Albo Huib van den Heuvel/Cees Imming
1988 Abacadabra Andries van der Blonk
1989 Clark Buitenzorg Guus Knijnenburg
1990 Abacadabra Gerard Hulleman
1991 Count Marco Aad Pools
1992 Bernard d’Ivens Huib van den Heuvel
1993 Galant Quick Huib van den Heuvel
1994 Henry Bovendijk Jan Dijs
1995 Irene Victory Aad Pools
1996 Harvester D Jacques Geluk/Aad Pools
1997 Monet Hanover Aad Pools
1998 Tuckittua Ruud Pools
1999 Zaphiroo Ruud Pools
2000 Gail Devers Ruud Pools
2001 Adonis Guard Aad Pools
2002 Florida Way John de Leeuw
2003 Rimola Aad Pools
2004 Lino Hawai Manon Pools
2005 Short Trip Krista Timmer
2006 Caretto As Aad Pools
2007 Neeroson John de Leeuw
2008 Viva’s Limburgia Manon Pools
2009 Viva’s Limburgia Manon Pools
2010 Kakao d’Arline Lindsey Pegram
2011 Arctic Challenge Wim van der Mespel
2012 Attila Jan Thijs de Jong
2013 Yankee Attack John de Leeuw
2014 Iper Flying Christophe de Groote
2015 Zenito Hanover Frans van der Blonk
2016 Fleur Swagerman Frans van der Blonk
2017 Jagger Broline Finn Verkaik
2018 Eliot Charisma Lindsey Pegram

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.