Voorbeschouwing en tips kortebaan Enkhuizen

18 september 2018 15:58

De strijd om het kampioenschap bij de pikeurs laait hoog op in Enkhuizen. Lindsey Pegram komt met Southwind Raptor en Eliot Charisma aan de start, Manon Pools met Hero Baldwin en Contador. Dit kwartet lijkt op voorhand om de prijzen te gaan strijden of hebben routiniers als John Dekker, John de Leeuw en Ruud Pools een verrassing in petto?

1. Crazy Lover – John de Leeuw 300 meter
De ruin bleek tijdens zijn eerste starts een talent en won met een startontheffing de kortebaan van Egmond aan den Hoef. Terug op de basisafstand heeft hij het moeilijker. Zijn laatste drie starts eindigden steeds al na de eerste omloop. In Hillegom toonde hij verbetering, maar dat was niet genoeg om de latere winnaar Janus Boshoeve te verslaan.

2. Up Up and Away – John Dekker 295 meter
Is qua record op de langebaan (1.11,2) het snelste paard dat op de Paktuinen aan de start verschijnt. Toch wil het niet vlotten met de hengst. Zo nu en dan draaft hij snelle ritten, maar vaker vergooit hij zijn kansen met galoppades. Zijn beste prestatie dit seizoen was een vierde plaats in Schagen. Wanneer hij zijn hoofd bij het werk houdt, kan hij verrassend uit de hoek komen.

3. Fleur Swagerman – Frans van der Blonk 300 meter
De winnares van twee jaar geleden is ook dit keer van de partij. Kwam maandag in actie in Medemblik en kwam toen niet verder dan de tweede omloop. In Purmerend ging het vorige week beter; daar werd ze derde. Tijdens de derde omloop versloeg ze na een harde strijd in het startvak zelfs Eliot Charisma, haar tegenstander in Enkhuizen. Kan ze die stunt herhalen?

4. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 300 meter
Was op zijn best tijdens de kortebanen van Beverwijk en Bemmel, die hij met overmacht won. Daarna ging het moeizamer met de pupil van trainer Marc de Jong. Wanneer hij blijft draven, zet hij met groot gemak zijn tegenstanders opzij. De zevenjarige ruin maakt echter net even te vaak een galoppade. Wat dat betreft zal Fleur Swagerman hem het vuur aan de schenen leggen. Wanneer hij uit de problemen weet te blijven, de favoriet voor de overwinning.

5. Contador – Manon Pools 300 meter
Ook met Contador kan het alle kanten op. De ruin kon lange tijd de hoge verwachtingen van zijn achterban niet waarmaken, maar steekt de laatste weken in een betere vorm. In Heemskerk schakelde hij kampioenen als Dutch Buitenzorg en Doc Holiday uit en in Medemblik had de latere winnaar Boucher le Blanc qua snelheid niets te vertellen. Dat Contador nog niet verder kwam dan één vierde plaats (Heemskerk) heeft te maken met galoppades op verkeerde momenten. Wanneer hij die achterwege kan laten, is hij in Enkhuizen kansrijk.

Contador (links) had lopende geen problemen met Boucher le Blanc in Medemblik.

6. Columbine Lep – Djimmy Schneider 300 meter
Het wil dit seizoen niet vlotten met de merrie. Vorig jaar behoorde ze tot de uitblinkers, maar op een finaleplaats in Santpoort na verloopt het seizoen teleurstellend. Dat is mede te danken aan loodzware lotingen. Ook in Enkhuizen kan ze, met een nieuwe pikeur, aan de bak.

7. Casanova – Caroline Aalbers 305 meter
Ook Casanova heeft dit seizoen nog niet laten zien wat hij in huis heeft. Was vooral twee jaar geleden bijzonder succesvol op de kortebaan en pikte vorig jaar ook nog een overwinning mee. Dit seizoen heeft hij die klasse nog niet getoond. Zo werd hij in Purmerend al tijdens de eerste omloop verrassend uitgeschakeld. Dat mag zo’n klasbak eigenlijk niet overkomen.

8. Hayley Scott – Rick Wester 295 meter
Een interessante deelnemer uit de stal van Rick Wester. Kwam tijdens haar eerste vier starts geen enkele keer door de eerste omloop heen en had moeite om foutloos naar de finish te draven. Hoewel ze nog geen succes had, liet ze wel mooie dingen zien. Wanneer ze haar hoofd bij het werk houdt, kan ze met behulp van haar startontheffing verrassen.

9. Diva Divine – Ruud Pools 295 meter
Ook Diva Divine heeft de verwachtingen nog niet waar kunnen maken. De merrie kwam al zes keer aan de start, maar wist alleen in Schagen de derde omloop te bereiken. Tijdens haar laatste start in Purmerend was ze tweemaal foutief. Heeft wel de steun van grootmeester Ruud Pools, die precies weet wat een paard nodig heeft.

10. Blue Diamond As – Thomas Bos 300 meter
Begon matig aan het seizoen, maar lijkt inmiddels zijn juiste sprintersbenen weer gevonden te hebben. In Hillegom liep hij vorige week een geweldige koers en miste de finale maar net. Op snelheid kan de ruin, vorig jaar derde in Enkhuizen, zich met iedereen meten, maar te vaak maakt hij halverwege het parkoers een galoppade. Wanneer hij dat op de Paktuinen achterwege laat, kan hij net zoals vorig jaar ver komen.

11. Barbert – Marco Spin 305 meter
Won de seizoensopening in Assendelft, maar miste daarna de topvorm. Te vaak ging het galopperend mis. De vierde plaats tijdens het NK in Middenbeemster was mogelijk een opmaat naar een mooi slot van het seizoen. In Hillegom vloog hij vrijdag over de baan, maar had pech met de startprocedure. Zoals hij toen ging, moet hij tot de beslissende fase mee kunnen doen in Enkhuizen.

Barbert liet in Hillegom weer zijn oude vorm zien.

12. Gyon Beuckenswyk – Andries vd. Blonk 295 meter
Na elf keer in de eerste omloop te zijn gestrand, kwam hij maandag in Medemblik de eerste schifting wel door. Hij profiteerde toen van fouten van zijn tegenstander. Hij liet echter ook vormverbetering zien. Mogelijk dat hij daar dit seizoen nog van kan profiteren. Ondanks tien meter voorgift lijkt Barbert een maatje te groot.

13. Rosa Dell’Est – Micha Brouwer 300 meter
Overleefde in zijn eerste twee starts de eerste omloop niet, maar trof beide keren sterke tegenstanders. Liet zich vooral in zijn laatste start in Hillegom goed zien en dat biedt hoop voor de toekomst. Zeker wanneer hij bij een volgende start eventueel vijf meter ontheffing krijgt. Normaal komt hij van gelijk af tegen Diesel Scott nog tekort.

14. Diesel Scott – John de Leeuw 300 meter
Vorig jaar was hij de meest succesvolle vierjarige. Nu, een jaar ouder en sterker, blijft de verwachte verbetering, ondanks een tweede plaats in Zwanenburg, uit. Vaak trof hij het niet met de loting. In Enkhuizen moet hij een aantal omlopen verder kunnen komen.

15. Verseau Blue – John Dekker 300 meter
De vosruin begon veelbelovend aan zijn kortebaancarrière en reeg de ereplaatsen aaneen. De laatste weken wil het echter niet meer lukken en werd hij steeds vroegtijdig uitgeschakeld. In Enkhuizen dreigt een zelfde scenario tegen de snelle Hero Baldwin. John Dekker zal een list moeten verzinnen!

16. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter
De hengst is in topvorm! Na het behalen van diverse ereplaatsen, won hij begin deze maand in Heemskerk. Hierdoor verloor hij zijn ontheffing van vijf meter. Desondanks won hij in Purmerend zeer overtuigend van zijn tegenstander in Enkhuizen. Uiteindelijk strandde hij in de tweede omloop tegen Eliot Charisma (nr.4) en dat is geen schande. Een kanshebber.

17. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
Een snelheidsduivel eerste klas! Dat bewees hij ook vorig jaar op de Paktuinen, toen hij onaangevochten op weg was naar de winst. In de finale ging het echter twee keer galopperend mis. Dat is precies ook het probleem van de Amerikaan. Zo af en toe maakt hij galoppades in de eerste meters en dat heeft hem al meerdere overwinningen gekost. Hij heeft de afgelopen drukke kortebaanweek laten schieten en staat nu uitgerust aan de start. Een favoriet!

18. Hannie Swagerman – Frans vd. Blonk 295 meter
Wanneer de merrie de eerste meters beter zou doorkomen, had ze allang een kortebaan gewonnen. Het is echter elke keer weer afwachten wat ze doet. Vaak maakt ze galoppades of is ze traag weg. Zo af en toe gaat het wel goed en dan is ze direct moeilijk te kloppen. Het leverde tot nu toe twee vierde plaatsen op. Er zit echter veel meer in. Tegen Southwind Raptor kan ze zich geen fouten permitteren.

19. Eva Hallinck – Krista Timmer 300 meter
De enige debutant in dit veld. De merrie draafde op de langebaan bijna 7.000 euro bij elkaar en heeft een record over de kilometer van 1.16,9. Tegen de ervaren Evison krijgt ze nauwelijks de tijd om het kortebanen te leren. De vosruin zal haar direct onder druk zetten.

20. Evison – Ruud Pools 305 meter
Het is nog niet het seizoen van Evison. Hij werd derde in Warmond, maar werd verder vaak vroegtijdig geklopt. Vaak lootte hij ook zware tegenstanders. In Medemblik liet hij maandag weer zijn oude vorm zien, maar was vijf meter geven tegen de Nederlands Kampioen in de derde omloop logischerwijs te zwaar. Maakt kans op een mooie ereplaats.

21. El Salvador – Rick Wester 300 meter
De ruin is razendsnel, maar komt vaak te laat op gang. Ook maakt hij gemakkelijk een galoppade. De knappe tweede plaats in Wognum heeft hierdoor nog geen passend vervolg gekregen. Wanneer hij de eerste meters doorkomt, is er echter veel mogelijk. Er zijn dan maar weinig paarden die hem kunnen kloppen.

22. Emi van Jip – Caroline Aalbers 300 meter
De merrie won met vijf meter ontheffing verrassend in Warmond, maar was de laatste weken minder goed op dreef. Ze maakte regelmatig galoppades en bleef vorige week in Purmerend staan bij de start rechtsom. In haar oude vorm kan ze het El Salvador lastig maken. In Wognum versperde deze ruin de weg naar de halve finale na een spectaculaire kamprit.

El Salvador (links) en Emi van Jip maakten er in Wognum een mooie strijd van.

23. Co Swagerman – Thomas Bos 305 meter
Na ruim twee jaar blessureleed is Co Swagerman weer terug. Het is afwachten of hij direct zijn oude vorm kan evenaren. In het verleden was hij een waar fenomeen met snelle eerste meters en een versnelling onderweg. Ook vanaf 305 meter was hij succesvol. We zijn benieuwd waar hij staat!

24. Faustus – Micha Brouwer 300 meter
Won op Schiermonnikoog met vijf meter ontheffing en was vanaf de basisafstand sterk derde in Beverwijk. Vorige week in Hillegom maakte hij te gemakkelijk een fout en dat is een punt van zorg. Tegen een Co Swagerman in ouderwetse vorm kan hij aan de bak.

ONZE TIP:
1. ELIOT CHARISMA (nr. 4) 2. SOUTHWIND RAPTOR (nr. 17) 3. HERO BALDWIN (nr.16) 4. CONTADOR (nr.5)
Outsiders: Up Up and Away (nr. 2) en Barbert (nr. 11)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan Enkhuizen kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner of hier en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.