Voorbeschouwing en tips kortebaan De Lier 2019

22 augustus 2019 16:21

Het publiek in De Lier mag zich gaan opmaken voor een spectaculaire koers, want er verschijnt een prachtig deelnemersveld op de Hoofdstraat. John de Leeuw steekt er met zijn beide paarden bovenuit, maar de zege ligt niet zomaar voor het oprapen. Kan er een outsider voor een verrassing zorgen?


1. Dumarion Metjo – Rob de Vlieger 300 meter
Het wil dit seizoen nog niet helemaal lukken met Dumarion Metjo. In vier starts wist ze geen enkele keer de tweede omloop te bereiken. Daarbij zat de loting ook vaak niet mee. Dat is ook nu weer het geval, want met Panic Launcher treft ze een enorme kanshebber.

2. Panic Launcher – John de Leeuw 300 meter (foto boven)
Een grillige deelnemer van de zo succesvolle eigenarengroep Stal de Groningers. Kan enorm veel snelheid ontwikkelen, maar heeft soms moeite met de eerste meters. Dat ze kan sprinten bewees ze in Assendelft met een derde plaats en een zege in Warmond. Is wellicht sneller dan favoriet Archange de Jiel (nr. 9), maar te wispelturig om haar als topfavoriet te bestempelen. Desondanks een potentiele winnares!

3. Dutch Buitenzorg – Djimmy Schneider 305 meter
Start als titelverdediger in De Lier. Niet lang na zijn overwinning op de Hoofdstraat raakte hij geblesseerd en was lang uit de running. Startte dit seizoen al verschillende keren, maar wist zich niet te klasseren. Liet in Bemmel wel zien nog steeds over enorm veel snelheid te beschikken, maar schakelde zichzelf met een galoppade en een matige start uit. Wanneer hij deze foutjes achterwege kan laten, is er veel mogelijk.

4. Volvic Saint Juvin – Jaap van Rijn 300 meter
Een debutant uit de stallen van Jan van Dooyeweerd. De tienjarige Franse ruin liep op de langebaan al ruim anderhalve ton aan prijzengeld bij elkaar en draafde daarbij een record van 1.15,4. Indrukwekkende cijfers, maar het zegt vrijwel niets over zijn sprintkwaliteiten. Daarom des te meer een reden om deze deelnemer in de gaten te houden.

5. Sirol Axe – John Dekker 300 meter
Wist tijdens zijn beide deelnames de tweede omloop te bereiken, maar werd daarna beide keren uitgeschakeld door een deelnemer die later de halve finale wist te bereiken. Het is daarom lastig in te schatten waar deze ruin momenteel staat. Verhuisde onlangs naar het entrainement van Caroline Aalbers, die hem wellicht heeft weten te verbeteren.

6. Loverboy Vrijthout – Frans van der Blonk 295 meter
Bereikte tijdens zijn debuut de tweede omloop in Nootdorp. Kwam toen zelfs op voorsprong tegen de latere winnaar Southwind Raptor, maar bleek uiteindelijk na een kamprit de mindere. Toonde zich een gemakkelijke starter en dat kan in combinatie met een startontheffing een ijzersterk wapen zijn.

7. Forgeline – Wim van der Mespel 300 meter
Hoewel deze Belgische ruin pas voor zijn tweede start op de kortebaan staat, zijn er verwachtingen. In Nootdorp was hij de eerste die de tot dan toe ongenaakbare Eliot Charisma op snelheid een rit wist af te snoepen. Uiteindelijk kwam hij na drie ritten tekort, maar zijn naam was gevestigd. Wanneer hij heeft geleerd van zijn eerste deelname, kan deze combinatie meedoen om een klassering. Daarom is hij een gevaarlijke outsider.

8. Goah d’Isere – Wouter de Reus 300 meter
Maakte vorige week in Voorschoten zijn debuut op de kortebaan. Deze start leverde vraagtekens op. Dat hij snelheid heeft, liet hij in de eerste rit zien, waar hij een enorm gat binnen een mum van tijd dichtliep. In rit twee en drie ging hij twee keer in de fout en schakelde zichzelf uit. Zal in De Lier beter voor de dag komen, maar staat desondanks voor een pittige opgave.

9. Archange de Jiel – John de Leeuw 300 meter
Start als de favoriet in De Lier. Leerde het kortebanen met vallen en opstaan, maar in Beverwijk bewees hij met een sterke overwinning een snelle leerling te zijn. Dat hij talent heeft, bewees hij al eerder dit seizoen met een finaleplaats in Venhuizen. De ruin heeft snelheid in overvloed en verbetert gedurende de koers. De concurrentie kan de borst nat maken met zo’n tegenstander!

10. Vangiskan Scott – Rick Wester 300 meter
Heeft zich nog niet laten zien op de kortebaan. In Venhuizen bereikte hij de tweede omloop, maar in Santpoort was Hannie Swagerman al tijdens het eerste bedrijf te sterk. Zal zich door moeten ontwikkelen om een rol van betekenis te kunnen spelen. Treft het in elk geval niet met de topfavoriet als tegenstander.

11. Dream Women – Lindsey Pegram 300 meter
Deze Franse merrie maakt haar debuut op de kortebaan. Afgelopen woensdag was ze nog actief op de grasbaan van Emmeloord, waar ze als vijfde finishte. Haar record van 1.17,1 liep ze vorig jaar in Wolvega. Haar winsom op de langebaan is iets meer dan zes mille. Staat voor een lastige opgave tegen een talentvolle tegenstander.

Limbo draafde in Bemmel naar een prima derde plaats. Kan hij deze prestatie in De Lier overtreffen?

12. Limbo – Aad Pools 300 meter
De nieuwste aanwinst van ‘mister kortebaan’ Aad Pools ontwikkelt zich goed. Na een snelle uitschakeling in Nootdorp volgde een prima derde plaats in Bemmel. De zesjarige ruin maakt weinig fouten, start snel en geeft zich op weg naar de finish niet zomaar gewonnen. Of dat nu al genoeg is om zich te meten met de allersnelsten is nog de vraag, maar aanleg heeft Limbo zeker wel.

13. Chaman Rapida – Thomas Bos 300 meter
Stak tijdens de eerste kortebanen van het seizoen in een prima vorm. Zo finishte hij als derde in Wognum en haalde hij de finale in Egmond aan den Hoef. Tijdens zijn laatste twee starts was hij minder op dreef en werd hij beide keren al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Heeft een bliksemsnelle start in de benen en kan zich op een goede dag meten met de snelste paarden. Heeft hij in De Lier zo’n goede dag?

14. Kootenay Goj – Ruud Pools 300 meter
Koerste dit seizoen nog niet erg gelukkig. Werd in IJmuiden tijdens de eerste omloop uitgeschakeld door Co Swagerman en in Beverwijk na veel strijd door Feria de Rheve (nr. 16). Heeft nu opnieuw een zware klus te klaren.

15. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter
Verkeerde tijdens zijn eerste starts dit seizoen niet in grootse vorm. Alleen in Wognum en IJmuiden wist hij de derde omloop te bereiken. In Nootdorp was er duidelijk verbetering zichtbaar en won hij knap een rit voor de aanstormende Eliot Charisma. Uiteindelijk was Panic Launcher (nr. 2) tijdens de troostfinale te sterk. Zal in De Lier optimaal gebruik moeten maken van zijn start. Wanneer dat lukt, is een plek in de 4e omloop haalbaar.

16. Feria de Rheve – Krista Timmer 295 meter
Dit seizoen wisten de vierjarige paarden zich nog niet te onderscheiden. Feria de Rheve kan wel eens de eerste zijn die tot een aansprekende prestatie kan komen. Tijdens haar eerste drie starts wist ze de eerste omloop niet te overleven. In Beverwijk ging het beter en wist ze tijdens de tweede omloop zelfs Archange de Jiel (nr. 9) een rit af te snoepen. Uiteindelijk werd ze na drie ritten verslagen, maar haar naam is gevestigd. Kan ze in De Lier eindelijk in de prijzen lopen?

17. Ima Cheerleader – Frans van der Blonk 295 meter
Na drie starts is het nog steeds onduidelijk wat de mogelijkheden van deze vierjarige merrie zijn. Oorzaak: drie keer een ongekend zware loting. Twee keer lootte ze een latere winnaar, één keer een verliezend finalist. De merrie heeft dus nog niet de kans gekregen zich te laten zien. Wellicht worden we in De Lier wat wijzer.

18. Discovery’s Wish – Wim van der Mespel 300 meter
Koerst dit seizoen nog weinig gelukkig. Trof in Venhuizen al snel Archange de Jiel (nr. 9) en moest het in Sassenheim tijdens de derde omloop opnemen tegen de latere winnaar Eliot Charisma. In Stompwijk moest hij zich na het bereiken van de tweede omloop geblesseerd terugtrekken. Heeft meer in zijn mars dan hij tot nu toe heeft kunnen laten zien! Kan met een loting die enigszins zijn kant opvalt wellicht ver komen.

19. Gerson Boko – Ruud Pools 300 meter
Heeft nog niet de kans gekregen zich te bewijzen op de kortebaan. Tijdens zijn debuut in Nootdorp trof hij de handige Hero Baldwin (nr. 15) en in Voorschoten de latere winnaar Viking Cehere. Zal onder de hoede van trainer Cees Hetteling en grootmeester Ruud Pools in de Lier ongetwijfeld beter voor de dag komen.

20. Gaya Vip – John Dekker 300 meter
Begint deze speciale sprintdiscipline steeds beter onder de knie te krijgen. Kwam al tot een vijfde plaats in Sassenheim en een vierde plaats in Warmond. In Beverwijk wist ze ondanks enkele startfoutjes naar een fraaie tweede plaats te draven. Tijdens de finale was Archange de Jiel (nr. 9) een maatje te groot. Wanneer ze zich verder blijft ontwikkelen, behoort een klassering opnieuw tot de mogelijkheden.

21. Tador Dry – Krista Timmer 300 meter
Startte dit seizoen twee keer, maar wist beide keren niet de eerste omloop te overleven. Maakte in Bemmel wel indruk door na een lange achtervolging Limbo (nr. 12) op de streep terug te pakken. In De Lier zal Tador Dry niet moeten achtervolgen, maar moet hij Calistokingsdeep voorblijven. Een ondankbare taak.

Calistokingsdeep finishte dit seizoen al drie als tweede, maar wist nog geen enkele keer te winnen. Komt daar op de Hoofdstraat verandering in?

22. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 305 meter
Was dit seizoen al meerdere keren dicht bij een overwinning, maar kwam telkens net tekort. Desondanks zijn finaleplaatsen in Assendelft, Wognum en IJmuiden uitstekende resultaten voor een deelnemer die dit jaar voor het eerst met een starthandicap koerst. Hoeft voor geen enkele concurrent te vrezen, maar zal voor een zege in De Lier de loting enigszins mee moet hebben.

23. Hariesine – Rick Wester 300 meter
De verrassing van de kortebaan van Beverwijk. Ondanks de zware concurrentie wist ze zich toch, geholpen door de bijloting, op te werken naar een derde plaats. Maar was dit nu geluk of kwaliteit? De merrie liet zien snel te zijn, maar was ook niet altijd even regelmatig. De kortebaan van De Lier zal meer inzicht gaan bieden.

24. Emi van Jip – Manon Pools 300 meter
De merrie heeft laten zien over snelheid te beschikken. Zo won ze vorig jaar in Warmond en schakelde ze in Roden Doc Holiday, de huidige kampioen van Nederland, uit. Dit seizoen wil het echter niet vlotten en bereikte ze in zeven starts alleen in Santpoort de tweede omloop. Keer op keer verspeelt ze haar kansen met galoppades. Wellicht dat Manon Pools, met wie ze zaterdag voor het eerst start, weer het beste in haar naar boven haalt.

ONZE TIP:
1. ARCHANGE DE JIEL (NR.9) 2. PANIC LAUNCHER (NR. 2) 3. CALISTOKINGSDEEP (NR.22) 4. GAYA VIP (NR.20)
Outsiders: Dutch Buitenzorg (nr.3), Forgeline (nr.7) en Limbo (nr.12)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst De Lier

1991 Desperado Rob de Vlieger
1992 Flair Lady Andries van der Blonk
1993 Grolsch B Manus Bouwhuis
1994 Flow de Monpelou Huib van den Heuvel
1995 Greet Buitenzorg Rob de Vlieger
1996 Beauty Apache Guus Knijnenburg
1997 V.G. Grundy’s Bert Post
1998 Super Leo Ruud Pools
1999 Jollification Aad Pools/Guus Knijnenburg
2000 Garlisko Ruud Pools
2001 Kim van Leeuwen Cees Imming
2002 Florida Way John de Leeuw
2003 Rimola Aad Pools
2004 Porsto R Lindsey Pegram
2005 Xanthos John de Leeuw
2006 Resi Bes Jan Wagenaar
2007 Kaizarda Laurelton Wim van Buytene
2008 Apella Cane Manon Pools
2009 Timothy’s Way Sven Schraal
2010 Sir Kali Wim van der Mespel
2011 Gilbert C.R. Christophe de Groote
2012 Cash Hammering Lindsey Pegram
2013 Cycloon Frejo Jolanda Van Strien
2014 Donate Groenhof Ruud Pools
2015 Pricken Danny den Dubbelden
2016 Zero Option Lane Sytske de Vries
2017 Southwind Raptor Lindsey Pegram
2018 Dutch Buitenzorg Djimmy Schneider

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.