Voorbeschouwing en tips kortebaan Beverwijk

22 juni 2022 14:24

De kortebaan van Beverwijk van dit jaar wordt een historische editie. Voor het eerst wordt het systeem van de Grand-16 gebruikt, waarmee de acht verliezers van de eerste omloop een herkansing krijgen om alsnog de tweede omloop te halen. Daarnaast werd er sinds de doorstart van de kortebaan in Beverwijk in 1980 niet eerder zo vroeg in het jaar gekoerst als nu het geval is. Wie de koers over de Breestraat ook mag winnen, het is sowieso een winnaar voor de geschiedenisboeken.


1. Flavius Boko – Rick Wester 275 meter
De pupil van trainer Tom Kooyman startte in Sassenheim met een voorgift van vijf meter en draafde meteen een dijk van een koers. Wat heet, de imposante ruin versloeg Southwind Raptor en Eliot Charisma, de winnaars op de traditioneel bomvolle Breestraat in respectievelijk 2017 en 2018, en finishte uiteindelijk als tweede. De pupil van trainer Tom Kooyman is nu wel zijn vijf meter voorgift kwijt. Hij heeft het niet getroffen met de loting, maar Flavius Boko is absoluut in staat om anders via de tussenronde na de eerste omloop alsnog het tweede bedrijf te halen. Zal maar wat graag willen laten zien dat hij geen eendagsvlieg is.

2. Calistokingsdeep – Ruud Pools 280 meter
De ruin maakt in Beverwijk zijn seizoendebuut. Groeide sinds zijn debuut in 2017 dankzij zijn niet aflatende strijdlust uit tot een absolute lieveling van het publiek. Won vooralsnog zes kortebanen en finishte zeven keer als tweede. Won vorig jaar de geïmproviseerde kortebaan van Nootdorp op Duindigt, maar was tijdens het tweede deel van het seizoen minder op dreef. Heeft wellicht nog wat koersritme nodig, maar behoort desondanks tot de kanshebbers in Beverwijk.

3. Zenit del Duomo – Francis Neirinck 270 meter
De zevenjarige ruin maakt zijn debuut op de kortebaan. Op de langebaan won hij al een dikke 40 mille en liep een snel record van 1.12,4. Ondanks dat hij in Beverwijk voor het eerst aan de start komt, is hij niet onbekend met het sprintwerk. Zo kwam hij in actie tijdens de sprintkoersen op het strand van De Haan. Daar had hij de pech tijdens de 1e omloop tweevoudig kortebaanwinnaar Cesar Charisma te treffen, die uiteindelijk de meeting in De Haan won. Met Jocke Cane als tegenstander heeft hij zwaar geloot.

4. Jocke Cane – Lindsey Pegram 275 meter
Was de absolute revelatie van de kortebaan van Assendelft waar hij vanuit het niets naar een knappe tweede plaats doorstoomde. Na dit optreden waren er verwachtingen, maar deze wist de ruin niet waar te maken. In Wognum werd hij tijdens de eerste omloop uitgeschakeld door een ongelukkige te vroege start, maar in Venhuizen wilde hij totaal niet aanpakken en draafde letterlijk geen meter. Wil Jocke Cane een kans maken op eremetaal zal hij zijn vorm van Assendelft weer terug moeten vinden.

5. Unguento – Frans van der Blonk 275 meter
De nieuwste aanwinst van Stal Assendelft heeft nog niet weten te overtuigen. Kwam tijdens alle kortebanen van dit seizoen in actie en draafde alleen tijdens zijn thuiswedstrijd in Assendelft –enigszins gelukkig- in de prijzen. Tijdens het voorwerken en tussen de omlopen door maakt de hengst regelmatig een prima indruk, maar wanneer het er echt om gaat, geeft hij te vaak niet thuis. Die puzzel zal zijn trainer en pikeur Frans van der Blonk maar wat graag willen oplossen.

6. Godric – Thomas Bos 270 meter
Begon als één van de outsiders aan de kortebaan van Venhuizen en dat was niet zo heel gek. In Wognum had Godric knap een rit gewonnen van Coktail Bar (nr.16) en dan heb je wat in je mars. Godric zakte echter volledig door het ijs en draafde geen meter door twee keer snel weg te springen. Het mag duidelijk zijn dat de ruin de snelheid bezit om uit te halen. Nu is het de kunst om het juiste moment af te wachten tot zijn klasse ontbolstert.

7. Divine League – John Dekker 270 meter
De zesjarige merrie maakte vorige week in Sassenheim haar debuut op de kortebaan. Ze trof het toen niet met de loting, want ze moest het tijdens de eerste omloop opnemen tegen de latere finalist Flavius Boko (nr.1). De pupil van trainer Rob de Vlieger en eigenarengroep De Gele Kanaries lijkt zich met Archange de Jiel als tegenstander al op te kunnen maken voor de tussenronde en heeft dan sowieso meer kans op een plek in de tweede omloop.

8. Archange de Jiel – Mats Wester 275 meter
Wie alleen de eerste twee omlopen van de kortebanen van Wognum en Venhuizen heeft gezien, zal denken dat Archange de Jiel beide kortebanen heeft gewonnen. De twaalfjarige ruin maakte toen zo enorm veel indruk, dat de concurrentie kansloos leek. Het liep echter anders. In Wognum vergooide hij zijn kansen door te vroeg te starten tijdens de kamprit van de halve finale en in Venhuizen kwam hij domweg tekort tegen de ontketende Southwind Raptor. Wanneer hij zijn energie beter weet te verdelen, is de titelverdediger de grootste kanshebber op de overwinning in Beverwijk.

Archange de Jiel op weg naar de derde plaats in Venhuizen.

9. Lumiere – Lindsey Pegram 270 meter
Deze debutant is er één om in de gaten te houden. De vierjarige hengst is afkomstig uit de stallen van Hugo Langeweg, die tijdens de tweede helft van de jaren ’90 de absolute keizer was op de kortebaan en daarna nog regelmatig bijzonder sterke winnaars afleverde. Lumiere is een prima koerspaard dat zowel op Duindigt als op Wolvega regelmatig zijn ereplaatsen meepakt. Wanneer de hengst optimaal gebruik maakt van zijn startvoorsprong ligt een verrassing op de loer.

10. Colorado Blue – Francis Neirinck 275 meter
Met Colorado Blue verschijnt een heuse drafmachine aan de start in Beverwijk. De tienjarige ruin verdiende zo’n drie ton aan prijzengeld op de langebaan en kwam in actie op de legendarische drafbaan Vincennes, waar hij ook zijn record van 1.12,5 liep. Won in april één van de twee sprintkoersen in De Haan en is dus snel op de eerste meters. Zowel paard als pikeur zijn onervaren op de kortebaan en dat is een nadeel.

Colorado Blue won op het strand van De Haan. Foto: PR Pop Hippodroom.

11. Karin – Ruud Pools 270 meter
De vijfjarige Karin komt net zoals stalgenoot Calistokingsdeep (nr.2) voor het eerst dit seizoen op de kortebaan in actie. De merrie is een zeer behoorlijk koerspaard dat haar prijzengeld op de langebanen van Alkmaar en Wolvega en de grasbanen ruimschoots weet te verdienen. Op de kortebaan heeft ze nog alles te bewijzen. Maakte vorig jaar in Lisse haar debuut en was toen kansloos tegen de latere finalist Panic Launcher.

12. Floalts Cicciolina – Frans van der Blonk 270 meter
De Zweedse merrie kwam nog niet eerder in Nederland in actie. Een dikke maand geleden was ze nog actief voor de Zweedste trainer Johan Svensson, voor wie ze 8 mei van dit jaar koerste in Vaggeryd. De nieuwe pupil van trainer Appie Bosscha is een behoorlijke haververdiener en draafde een record van 1.14,2. Zal in alle opzichten moeten worden afgewacht.

13. Hero Baldwin – Manon Pools 275 meter
Als vierjarige won Hero Baldwin een gedenkwaardige kortebaan in Heemskerk en finishte als tweede in Stompwijk en Lisse. Daarna viel hij niet altijd mee, maar dit seizoen komt zijn klasse weer regelmatig bovendrijven. Hij wint zo nu en dan knap een rit van een sterke tegenstander, maar gooit daarna te vaak zijn eigen glazen in met een galoppade. Wil de pupil van trainer Aad Pools serieus kans maken op de prijzen, zal dat echt beter moeten. Desondanks een niet te onderschatten deelnemer.

14. Lois Lane – John Dekker 270 meter
De laatste winnaar van Beverwijk in 2019, Archange de Jiel (nr.8), werd getraind (en na de 3e omloop ook gereden) door Jaap van Rijn. Voor deze editie van de koers over de Breestraat heeft Van Rijn de vierjarige Lois Lane afgevaardigd. De merrie kan een aardig voetje draven. Zo won ze vorig jaar imponerend op de langebaan van Wolvega. Na een razendsnelle start liep ze steeds verder weg van de concurrentie en zegevierde imponerend. Natuurlijk is kortebanen een totaal andere discipline en is Hero Baldwin geen prettige tegenstander om je loopbaan tegen te beginnen, maar Lois Lane zou zich best wel eens kunnen ontwikkelen tot een prima kortebaner.

15. Adiagos Bella – Thomas Bos 270 meter
Drie keer is scheepsrecht geldt zeker voor Adiagos Bella. Stond op de startlijsten van Assendelft en Venhuizen, maar werd beide keren om administratieve redenen geschrapt. In Venhuizen maakte hij tussen de omlopen door enkele proefstarts en daarbij maakte de vijfjarige merrie geen slechte indruk. Met een tegenstander in het startvak is het uiteraard een ander verhaal. De merrie met Thomas Bos op de sulky zal sowieso moeten worden afgewacht en heeft het tijdens de eerste omloop niet getroffen met de loting.

16. Coktail Bar – Rick Wester 275 meter
Kon met overwinningen in Assendelft en Wognum niet beter aan het seizoen beginnen. Had in Wognum weliswaar het geluk van het bijloten, maar maakte het karwei vervolgens sterk af. In Venhuizen startte hij vervolgens als favoriet, maar viel flink door de mand. Stevende af op ritwinst tegen Doc Holiday, maar liet zich, ondanks een enorme voorsprong na de start, toch nog voorbij lopen door de tweevoudig kampioen van Nederland. Zal in Beverwijk moeten laten zien dat dit een incident was.

ONZE TIP: 1. ARCHANGE DE JIEL (NR.8) 2. CALISTOKINGSDEEP (NR.2) 3. COKTAIL BAR (NR.16) 4. FLAVIUS BOKO (NR.1)
Outsiders: Jocke Cane (nr.4) en  Lumiere (nr.9)

Online wedden

Je hoeft donderdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Beverwijk. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.