Voorbeschouwing en tips kortebaan Bemmel

13 augustus 2018 19:11

Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Dat is zeker van toepassing op het deelnemersveld van Bemmel. Er komen slechts achttien paarden aan de start, maar kwalitatief gezien is het een bijzonder sterk veld. Maar liefst tien deelnemers wonnen al eens een kortebaan, waarvan drie op de Teselaar: Blackpearl Trans R (2013 en 2015), Casanova (2016) en Calistokingsdeep (2017). Het belooft dus een spannende middag te worden!

1. Diesel Scott – John de Leeuw 300 meter
De beste vierjarige deelnemer van vorig seizoen start dit jaar vanaf de basisafstand en dat bemoeilijkt de zaken aanzienlijk. De troef van Stal De Groningers werd tweede in Zwanenburg en klopte daar onder andere Calistokingsdeep (nr. 11), Columbine Lep (nr. 7) en Every’s wish (nr. 6). Hoewel de loting niet eenvoudig is, kun je de hengst niet zomaar uitvlakken.

2. Evison – Ruud Pools 305 meter
De Zweed won al in 2013 in Beverwijk zijn eerste kortebaan en zegevierde nadien ook in ’t Zand (2014) en Wognum (2016). Ondanks zijn starthandicap kan hij zich nog altijd meten met de allerbeste sprinters. Zijn pikeur denkt nog een kortebaan met hem te kunnen winnen. In Warmond werd de twaalfjarige vosruin derde. Lukt het dan in Bemmel wel?

De prachtige vosruin Evison liep eerder dit seizoen naar een sterke derde plaats in Warmond.

3. Casanova – Micha Brouwer 300 meter
De winnaar van 2016 (toen met pikeur John Dekker) komt terug van een blessure en staat voor zijn seizoendebuut. Dat de ruin van Stal Bianco er gelijk na een blessure kan staan, bewees hij vorig jaar in Heemskerk. Na ruim twee maanden gedwongen afwezigheid liep hij met leerlingpikeur Micha Brouwer direct naar de zege. Zou de combinatie dat huzarenstukje in Bemmel kunnen herhalen?

4. Gigi – Willem Steur 300 meter
Kwam dit jaar alleen op het gras van Schiermonnikoog aan de start en maakte daar haar kortebaandebuut. Moest het in de eerste omloop afleggen tegen de sterke Barbert. De merrie heeft dus nog geen eerlijke kans gehad om het sprintwerk te leren en heeft ook nu met Casanova als tegenstander zwaar geloot. Op de langebaan is de pupil van trainer-rijder Willem Steur een bescheiden haververdiener met een record van 1.18.0.

5. Blue Diamond As – Thomas Bos 300 meter
De pupil van trainer Rob de Vlieger bereikte vorige week in Beverwijk de derde omloop, zijn beste prestatie van dit seizoen. Vorig jaar won hij (met ontheffing) in Santpoort en haalde de finale in Hillegom. Dit jaar komt hij nog niet in de buurt en gaat de ruin vaak van de benen zodra zijn tegenstander hem onder druk zet. Als dat euvel is verholpen, zijn er kansen op een doorgang naar de volgende omloop.

6. Every’s wish – John Dekker 300 meter
Kwam (met pikeur Danny Brouwer) vorig jaar ook aan de start in Bemmel en verraste toen in de tweede omloop Dutch Buitenzorg met twee bliksemstarts, het voornaamste wapen van de twaalfjarige merrie. De derde omloop was toen het eindstation. In een kamprit trok Columbine Lep (nr. 7) toen ietwat gelukkig aan het langste eind. Dit jaar krijgt de merrie met John Dekker een herkansing.

7. Columbine Lep – Sytske de Vries 300 meter
De verliezend finalist van vorig jaar. De pupil van trainer Cees Hetteling komt normaal gesproken met Ruud Pools in de baan, maar wordt nu voor het eerst gereden door leerlingpikeur Sytske de Vries. Na zeges vorig seizoen in Vroomshoop en Hoofddorp stokte de teller. In Santpoort toonde de elfjarige merrie aan weer op de goede weg te zijn. Daar klopte ze onder andere Ronny Brandt (nr. 10), maar moest het in de finale duidelijk afleggen tegen Calistokingsdeep (nr. 11).

8. Sir Tejy – Jan Thijs de Jong 300 meter
Trainer Didier Kokkes, al jaren woonachtig en werkzaam in Duitsland, brengt een debutant naar de kortebaan. De twaalfjarige Frans gefokte ruin is met een winsom van ruim 260.000 euro op de langebaan met recht een grootverdiener. Zijn record staat op 1.13.0. maar dateert alweer van zeven jaar geleden. Aan de ervaren kortebaanpikeur Jan Thijs de Jong de schone taak om de sprintkwaliteiten van de Fransman naar boven te halen.

9. Viperio TF – Harry Pools 300 meter
Ook Harry Pools is woonachtig en werkzaam in Duitsland. Hij heeft dit jaar Viperio op stal. Na een sterk debuut vorig seizoen werd de Franse vosruin een mooie toekomst op de kortebaan voorspeld. Het kwam er vooralsnog niet van. De negenjarige ruin is grillig en presteert de laatste weken minder. In Sassenheim en Warmond liep hij nog in het prijzengeld, maar kon daarna geen potten meer breken. Hij heeft bovendien zwaar geloot.

Ronny Brandt reed in Santpoort naar een zwaarbevochten derde plaats.

10. Ronny Brandt – John de Leeuw 300 meter
Is dit seizoen vooralsnog de beste aankoop gebleken van Stal De Groningers. Boekte bij zijn debuut in Sassenheim enigszins gelukkig de zege. De achtjarige Italiaanse ruin werd na de derde omloop bijgeloot. Bij zijn volgende starts bewees hij echter geen eendagsvlieg te zijn. Hij is trouw en snel. Dat resulteerde in een tweede plaats in Hoofddorp en een derde plaats in Santpoort. Daar hield hij na harde ritten Blackpearl Trans R (nr. 16) van zijn lijf, maar moest hij vervolgens buigen voor Columbine Lep (nr. 7). Een van de kanshebbers dus.

11. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 300 meter
De ruin won vorig seizoen twee kortebanen, maar had er dit jaar vooralsnog geen zin in. De laatste weken is daar verandering in gekomen. De troef van Arnold de Wit en Maatschap van der Let is behandeld en vliegt sindsdien weer over de baan. In Santpoort won de negenjarige ruin met groot machtsvertoon de kortebaan. Wanneer hij die lijn weet door te trekken, ligt een nieuwe zege in het verschiet. Ook zijn pikeur verkeert in blakende vorm. Een topfavoriet!

12. Contador – Manon Pools 300 meter
Haalde vorig jaar de finales van Venhuizen en Voorschoten, maar kwam dit seizoen nog niet uit de verf. Is wel aan de beterende hand. Dat bewees hij op Schiermonnikoog door Doc Holiday (het enige paard dat dit jaar tot nog toe twee korte banen wist te winnen) prima partij te geven. Meestal gaat de negenjarige ruin op pad met Aad Pools. In Bemmel treedt dochter Manon op als stuurvrouw. Wellicht weet zij Contador tot grotere hoogte te stuwen. De loting is echter zwaar.

Cattiva Byd verkeerde tijdens haar laatste start in Hoofddorp niet in topvorm, maar blijft door haar ongekende snelheid een deelnemer om rekening mee te houden.

13. Cattiva Byd – John Dekker 300 meter
Haar snelheid is ongeëvenaard, maar de merrie is even eigenwijs als snel. Kan de hele middag haar tegenstanders met speels gemak naar huis sturen, om haar kansen tijdens de finalefase van de koers in het startvak te grabbel te gooien. Haalde vorig jaar de finales van Hoofddorp, Lisse en ’t Zand en won in Nootdorp. Dit seizoen begon ze met een zege in Wognum, maar in Sassenheim en Hoofddorp presteerde ze beduidend minder. Wanneer ze haar hoofd bij het werk houdt, is ze de favoriet.

14. Gently Boko – Micha Brouwer 300 meter
Ten opzichte van vorig jaar heeft de vijfjarige merrie zich uitstekend ontwikkeld. Vorig seizoen haalde ze de finales van Sassenheim en Roden na te zijn bijgeloot en profiteerde ze van haar snelle start en ontheffing voor vierjarige paarden. Dit seizoen toont ze aan het ook op eigen kracht te kunnen. Zo won ze in Santpoort een rit van Ronny Brandt (nr. 10). Winnen lijkt vooralsnog te veel gevraagd, maar een podiumplaats behoort tot de mogelijkheden.

15. Wammes – Willem Steur 300 meter
Met veertien jaar is de ruin van Willem Steur de nestor van het veld. Kwam de afgelopen negen seizoenen regelmatig aan de start op de kortebaan. Zijn beste prestatie behaalde hij in Stompwijk, waar hij in 2012 de derde omloop haalde. Dit seizoen startte hij op Schiermonnikoog, waar hij tijdens de eerste omloop werd uitgeschakeld door Doc Holiday. Zal van goede huizen moeten komen om Blackpearl Trans R te verslaan.

16. Blackpearl Trans R – Thomas Bos 305 meter
De winnares van de edities van 2013 en 2015 is weer helemaal terug. In 2016 stond ze geblesseerd aan de kant en vorig jaar ontbrak de topvorm. Dit jaar is ze uitstekend gestart met finaleplaatsen in Sassenheim en Warmond. In Sassenheim versloeg ze onder andere Ronny Brandt (nr. 10) en Cattiva Byd (nr. 13) en in Warmond was ze te sterk voor Columbine Lep (nr. 7) en Viperio (nr. 9). Om te winnen zal de loting enigszins mee moeten zitten. Dat de merrie meedoet om een topklassering staat vast.

17. Diva Divine TF – Ruud Pools 295 meter
De nieuwste aanwinst van trainer Cees Hetteling. Bereikte tijdens haar eerste drie starts op de kortebaan twee keer de tweede omloop, maar kon verder geen vuist maken. Zo werd ze in Beverwijk ondanks een ruime voorsprong op de streep geklopt door Faustus. Heeft wellicht tijd nodig om het spelletje onder de knie te krijgen en is daarvoor bij Ruud Pools in uiterst goede handen. Ondanks dat ze voor het eerst met een startontheffing start, staat ze voor een pittige opgave.

18. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 300 meter
De sterke winnaar van de kortebaan van Beverwijk vorige week donderdag. Rekende toen geholpen door een startontheffing keer op keer af met sterke tegenstanders. Dat deed de pupil van trainer Mark de Jong zonder ook maar één keer in de problemen te raken. In Hoofddorp was hij dicht bij een stunt door een rit te winnen van Cattiva Byd (nr. 13), maar ging hij op het beslissende moment in de fout. Wanneer hij die fouten achterwege laat, is hij een kanshebber voor de zege.

ONZE TIP:
1. CALISTOKINGSDEEP (NR. 11)
2. CATTIVA BYD (NR. 13)
3. RONNY BRANDT (NR. 10)
4. ELIOT CHARISMA (NR. 18)
Outsiders: Casanova (nr. 3) en Blackpearl Trans R (nr.15)

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan Bemmel kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner of hier en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.