Voorbeschouwing en tips kortebaan Assendelft

13 mei 2022 09:20

Wij mogen weer! Natuurlijk werden er vorig jaar tijdens de zomermaanden ook nog enkele kortebanen verreden, maar een écht kortebaanseizoen start in Assendelft. Vooral de organisatie heeft naar dit moment uitgekeken. Nadat het vorige bestuur er na de editie van 2019 de brui aan gaf, hebben zij hierop drie jaar moeten wachten. Hun eerste kortebaan begint in elk geval met een knaller van een rit en hopelijk is dat een voorbode voor de rest van de koers.

1. Panic Launcher – Rick Wester 300 meter
De merrie had vorig seizoen wat moeite met de kortebanen op de drafbanen van Emmeloord en Duindigt, maar groeide eenmaal terug op de ‘straatbanen’ uit tot een heuse drafmachine. Na een overtuigende overwinning in Enkhuizen finishte ze als tweede in Lisse en als vijfde in ’t Zand. Ze moet zaterdag vol aan de bak tijdens de eerste omloop. Wanneer de twaalfjarige merrie deze titanenslag weet te overleven, is ze de topfavoriet voor de eindzege.

Panic Launcher was een klasse apart vorig jaar in Enkhuizen.

2. Doc Holiday – Ruud Pools 305 meter
In zekere zin verdedigt Doc Holiday in Assendelft zijn titel. De tweevoudig kampioen van Nederland was in 2019 de laatste winnaar in Assendelft. Tijdens de alternatieve kortebanen die vorig jaar werden verreden, kwam de ruin van trainster Natasja Sprengers niet uit de verf. Nu vijf meter goedmaken op één van de snelste sprinters in het circuit is geen gemakkelijke opgave, maar als één deelnemer het kan, is het Doc Holiday!

3. Hasta la Vista – Caroline Aalbers 295 meter
Een zeer behoorlijke langebaner die in Assendelft zijn eerste stappen op de kortebaan zet. De ruin liep in januari van dit jaar een persoonlijk record van 1.13,6 en liet ook op de baan van Wolvega zien een rol van betekenis te kunnen spelen. Dit alles is echter geen garantie voor succes op de kortebaan. Desondanks een deelnemer om in de gaten te houden. Leuke bijkomstigheid: hij is een naamgenoot van de band die zaterdag om 15.00 uur begint te spelen.

4. Icidalie – Wim van der Mespel 295 meter
Ook Icidalie is een paard dat aandacht verdient. De vierjarige merrie is een nakomeling van Timoko, met een winsom van ruim vijf miljoen één van de meest succesvolle langebaanpaarden aller tijden. Kwam eind vorig jaar naar Nederland, maar wist op Wolvega nog niet te overtuigen. De merrie van Jan van Dooyeweerd is bij Wim van der Mespel in goede handen.

5. Coktail Bar – Mats Wester 300 meter
Kan terugkijken op een meer dan behoorlijk debuutseizoen. Zo haalde hij tijdens z’n tweede start de finale van de op Duindigt georganiseerde kortebaan van Nootdorp en finishte als vierde in Enkhuizen. Lijkt de fijne speed net te missen, maar blinkt uit in betrouwbaarheid. Dat dit tot succes kan leiden, heeft zijn stalgenoot Ronny Brandt (22) in het verleden wel bewezen. Doet in Assendelft mee om de prijzen.

6. Joep Swagerman – Frans van der Blonk 295 meter
Joep Swagerman is een apart verhaal. De nu zesjarige ruin verloor al vroeg zijn moeder, waarna eigenaresse Annie Swagerman hem zelf grootbracht. En niet voor niets, want op Alkmaar wint hij regelmatig zijn koersen. Op de kortebaan wil het vooralsnog niet vlotten. Vorig jaar kwam hij in zes starts niet door de eerste omloop heen. Dat wordt ook in Assendelft een lastige klus.

7. Goah d’Isere – Wouter de Reus 300 meter
Werd vorig jaar tijdens elke start een beetje beter. Dat resulteerde uiteindelijk in een mooie derde plaats in Lisse, waar hij onder andere Ronny Brandt (nr. 22) en Hero Baldwin (nr. 13) klopte. Toen geholpen door een startvoorgift, nu vanaf de basisafstand. Staat direct voor een zware opgave tegen de kampioen van Nederland.

8. Kelsa Europoort – Manon Pools 300 meter
Zorgde vorig jaar voor de grootste verrassing van het seizoen door zich op Duindigt te kronen tot kampioen van Nederland. Had toen wel het voordeel van een startvoordeel voor vierjarige deelnemers, iets wat vanaf dit seizoen niet meer het geval is. Trainer Bryan Vader is gereserveerd over haar kansen, maar pikeur Manon Pools heeft volop vertrouwen. Wij zijn benieuwd!

9. Godric – Thomas Bos 295 meter
Godric is één van de nieuwe aanwinsten van eigenaar Piet Siderius, die de afgelopen maanden de prijzenswaardige moed toonde door te investeren in de kortebaansport. De vijfjarige Zweed treft het tijdens zijn debuut niet met de loting. Tegenstander Southwind Raptor is van een ongekende klasse en het lijkt onwaarschijnlijk dat een debutant deze klasbak doet struikelen.

10. Southwind Raptor – Lindsey Pegram 305 meter
Wanneer Southwind Raptor blijft draven, zijn er weinig paarden die hem bij kunnen houden. De Amerikaan won inmiddels negen kortebanen en liet ook vorig jaar regelmatig zijn ongekende snelheid zien. Het draven in de linkerbaan, met het even nummer, levert echter te vaak problemen op. Wanneer de ruin er geen zin in heeft, gooit hij zomaar de handdoek in de ring en springt in galop. Wanneer hij die kuren achterwege laat, is hij een favoriet voor de zege.

Southwind Raptor is zonder fouten nauwelijks te verslaan.

11. Hitman – John Dekker 295 meter
De Franse ruin kwam begin dit jaar over uit Frankrijk, maar weet z’n draai nog niet te vinden. Wellicht dat hij daarom wordt ingezet op de kortebaan. De combinatie van John Dekker en trainster Rosalie Janssen leverde in het verleden al eens eerder succes op met de sterke sprinter Seth. Is Hitman zijn opvolger?

12. Hermione des Apres – Caroline Aalbers 295 meter
Hitman treft tijdens zijn debuut een landgenoot, die ook voor het eerst op de kortebaan actief is. Hermione des Apres kwam vorig jaar naar Nederland en was vooral actief op Victoria Park in Wolvega. Het is onmogelijk om vooraf de winnaar van deze rit aan te wijzen, aangezien beide paarden nog alles te leren hebben.

13. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter
De achtjarige ruin staat voor zijn 35ste start op de kortebaan. Vooral op vierjarige leeftijd harkte hij de nodige prijzen binnen, waaronder een zege in Heemskerk. Vorig jaar kwam hij niet verder dan een vierde plaats in Emmeloord en werd verder vooral snel uitgeschakeld. Heeft in het verleden bewezen zo nu en dan flink te kunnen pieken. Wellicht weer in Assendelft?

14. Otero – Rick Wester 300 meter
Van alle debutanten zijn de meeste ogen gericht op Otero. Kwam eerder dit seizoen in actie op de sprintkoers van De Haan in België, waar hij als tweede finishte. Dat hij ondanks zijn debuut niet vanaf 295 meter start, is een gevolg van een bepaling van de SNDR, waardoor het prijzengeld van De Haan meetelt op de kortebaan. Het is aan de ruin de taak om te laten zien of de verwachtingen terecht zijn.

15. Gaya Vip – Ruud Pools 300 meter
Dat Gaya Vip nog geen kortebaan heeft gewonnen, mag een klein wonder heten. De merrie heeft de afgelopen seizoenen meerdere keren aangetoond dat ze zich kan meten met de beste paarden, maar telkens lukt het net niet. Het is aan Ruud Pools om te laten zien wat de merrie in huis heeft. Wie op zoek is naar een verrassing, is bij Gaya Vip aan het juiste adres!

16. Kees Bianco – Jolanda Ruiter-Baas 295 meter
Verschijnt in Assendelft voor het eerst aan de start op de kortebaan. Heeft op de langebaan een winsom van 3.445 euro en een record van 1.17,0. Ook voor haar pikeur is het de eerste keer dat ze op een kortebaan in actie komt. Met zowel Gaya Vip als Ruud Pools als tegenstanders heeft de combinatie het niet getroffen.

17. Jocke Cane – Lindsey Pegram 295 meter
De ruin heeft al een flinke loopbaan achter de rug. Via Zweden en Duitsland kwam hij enkele maanden geleden in Nederland terecht. In Assendelft maakt hij voor het eerst kennis met de kortebaan. Is tijdens zijn debuut bij Lindsey Pegram in goede handen.

18. Gerda Favardy – John Dekker 295 meter
Was tot de winter actief in Frankrijk, verdiende daar een slordige 13 mille aan prijzengeld en zette een record neer van 1.15,5. Met Stal Bianco als eigenaar zal deze merrie genoeg kansen krijgen om het kortebaanvak rustig onder de knie te krijgen.

19. Kas Trottatore – Krista Timmer 295 meter
En weer een nieuwkomer. De vijfjarige ruin verdiende op de langebaan vooralsnog het bescheiden bedrag van 1.200 euro en liep een record van 1.17,4. Moet, net zoals al die andere debutanten, worden afgewacht.

20. Ipson Boko – Djimmy Schneider 295 meter
Was de afgelopen weken sterk op dreef met twee overwinningen op de langebaan van Alkmaar. Kwam in 2019 al vier keer in actie op de kortebaan en in 2020 één keer. Wist toen niet te imponeren. Wellicht is de zevenjarige ruin dit keer wel in staat om een goede prestatie neer te zetten.

21. Lordspirit – Wim van der Mespel 300 meter
Zette vorig jaar op de valreep van het seizoen de kortebaan op zijn kop. Stond al jaren bekend als een razendsnelle deelnemer, die op de beslissende momenten niet thuis geeft. Tijdens de slotkoers in ’t Zand schoot hij echter uit zijn slof en pakte als een donderslag bij heldere hemel de overwinning. Wanneer de ruin met Wim van der Mespel de vorm van vorig jaar weet te evenaren, doet hij mee om de overwinning.

Lordspirit en wim van der Mespel zorgden vorig jaar voor een daverende verrassing in ’t Zand.

22. Ronny Brandt – Mats Wester 300 meter
Was de grote uitblinker van 2019 met maar liefst vijf overwinningen. Het leverde hem terecht de titel ‘Paard van het Jaar’ op. De verplichte rust door corona heeft de Italiaan geen goed gedaan. In zeven starts bereikte hij vorig jaar alleen in Medemblik de finale, in zijn overige zes starts bleef hij buiten de prijzen. Staat voor een zware klus, maar is op basis van zijn vechtlust nooit uit te vlakken.

23. Unguento – Frans van der Blonk 295 meter
De handen op elkaar voor Unguento, de nieuwste troef van Stal Assendelft. Trainer en pikeur Frans van der Blonk is vooralsnog tevreden over de vorderingen van de negenjarige Italiaan, maar weet als geen ander dat het op de baan moet gebeuren. Verdiende in Italië al zo’n slordige 57 mille en liep een snel record van 1.12,5. Kan de hengst direct pieken tijdens zijn thuiswedstrijd?

24. Adiagos Bella – Thomas Bos 295 meter
Is de grote onbekende in het veld. Kwam nog niet eerder in Nederland in actie. Was enkel actief in Zweden, waar ze iets meer dan vijf mille aan prijzengeld bij elkaar draafde. Heeft alles nog te laten zien.

ONZE TIP: 1. PANIC LAUNCHER (NR.1) 2. LORDSPIRIT (NR.21) 3. SOUTHWIND RAPTOR (NR.10) 4. GAYA VIP (NR.15)
Outsiders: Doc Holiday (nr.2), Coktail Bar (nr.5) en Otero (nr.14)

Zet online in

Wil je niet in de rij staan voor het plaatsen van een weddenschap? Klik dan op onderstaande banner, maak een account aan bij ZEturf en plaats je weddenschappen online. Je maakt als nieuwe klant bovendien aanspraak op een mooie welkomstbonus van maar liefst 60 euro!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.