Voorbeschouwing en tips kortebaan Assendelft

11 mei 2023 19:49

Met 24 paarden aan de start in Assendelft kan het seizoen niet beter beginnen. Eigenaar Michel Roggen zet direct vol in op de overwinning door zijn toppers Epoque (nr.2) en Candy Blue Chip (nr.9) te laten starten. De twee zijn groot favoriet, maar een verrassing ligt altijd op de loer. Het seizoen kan losbarsten!

1. Leo GS – Ruud Pools 300 meter
De vijfjarige ruin maakt zijn debuut op de kortebaan. De afgelopen maanden was hij voornamelijk actief op Victoria Park in Wolvega, waar hij regelmatig een klein prijsje meepikte. Is een nakomeling van Broadway Fortuna en Chiquita GS. Laatstgenoemde werd in 2014 vijf keer op de kortebaan geprobeerd, maar wist geen enkele keer de tweede omloop te bereiken. De kans dat dit haar nakomelinge in Assendelft wel lukt, is met deze tegenstander niet groot.

2. Epoque – Rick Wester 300 meter
De Deense ruin was één van de vedettes van vorig seizoen. De pupil van eigenaar Michel Roggen won bij zijn debuut in Voorschoten en was daarna ook de sterkste in Hillegom en Utrecht. Tijdens zijn zeven starts draafde hij vijf keer in de prijzen. Epoque is trouw, heeft een snelle start in de benen en een versnelling onderweg. Ideale karaktereigenschappen voor een topkortebaner. Samen met stalgenoot Candy Blue Chip de favoriet voor de zege in Assendelft.

De razendsnelle Epoque is één van de topfavorieten voor Assendelft.

3. Handsome Guy – Finn Verkaik 300 meter
Handsome Guy debuteerde drie jaar geleden tijdens de tweede ‘coronakortebaan’ op Duindigt. Hij maakte toen als vierjarige best een goede indruk, maar was in de eerste omloop niet opgewassen tegen Janus Boshoeve. Door het virus kreeg hij dat seizoen niet de kans om zich verder te ontwikkelen. Nu krijgt hij deze mogelijkheid alsnog, al is de loting vervelend.

4. Jocke Cane – Tom Kooyman 300 meter
De pupil van eigenaar Piet Siderius bewees vorig jaar in Assendelft dat je ook als debutant ver kunt komen. Geholpen door een startvoorgift knokte Jocke Cane zich naar de finale, waar na een kamprit Coktail Bar (nr.5) te sterk was. Ondanks zijn vliegende start kwam de tienjarige ruin vervolgens niet helemaal uit de verf op de kortebaan. Te vaak zaten startproblemen hem dwars. Desondanks won hij in Zwanenburg en finishte als derde in Medemblik. De nieuwe startprocedure zou hem goed moeten liggen. Hij is daarom een deelnemer om in de gaten te houden!

5. Coktail Bar – Mats Wester 300 meter
De ruin met leerlingkampioen Mats Wester op de sulky verdedigt in Assendelft zijn titel. Na een redelijk debuutseizoen in 2021 verbaasde de twaalfjarige ruin vorig jaar iedereen door in Assendelft ijzersterk te winnen. Na een zege in Wognum en een tweede plaats in Beverwijk zakte de prestatiecurve van Coktail Bar wat in, maar tijdens de seizoenapotheose in ’t Zand krabbelde hij op en haalde de finale. Is normaal gesproken niet opgewassen tegen zijn stalgenoten Epoque (nr.2) en Candy Blue Chip (nr.9), maar kan desondanks heel ver komen.

6. King Fanatic – Frans van der Blonk 300 meter
De pupil van trainer Frans van der Blonk lijkt vooraf kansloos tegen titelverdediger Coktail Bar (nr.6), maar vorig jaar bleek dat een surprise altijd op de loer ligt. Zo verraste hij in Egmond aan den Hoef zijn aanstaande tegenstander al eens. Een herhaling van die surprise zou wel een enorme stunt zijn, want King Fanatic kan niet bogen op een enorme erelijst op de kortebaan. Vorig jaar startte hij vijf keer en draafde geen enkele keer in de prijzen.

7. Kelsa Europoort – Manon Pools 300 meter
De nationaal kampioene van 2021 begon moeizaam aan het vorige seizoen, maar bereikte uiteindelijk tijdens de zomermaanden haar topniveau. Ze finishte als tweede in Middenbeemster, Santpoort en Purmerend en werd vijfde in Hoofddorp, Stompwijk en Medemblik. Ze moest het voorheen vooral hebben van haar razendsnelle draaistart, een kwaliteit waar ze door de vernieuwde startprocedure vermoedelijk geen gebruik meer van kan maken. Moet daarom worden afgewacht.

8. Tupac Face – Ruud Pools 300 meter
Debutant nummer twee is Tupac Face, de nieuwste aanwinst van eigenaar Piet Siderius en trainer Appie Bosscha. Kwam de afgelopen maanden over uit Zweden, waar hij bijna 27 mille verdiende en een record draafde van 1.14,5. De achtjarige ruin is bij Ruud Pools in zeer bekwame handen, maar zal alles nog moeten leren.

9. Candy Blue Chip – Rick Wester 300 meter
De merrie kwam, zag en overwon. Na een verbluffend debuut met een zege in Egmond aan den Hoef volgde een overtuigende overwinning in Bemmel. Helaas raakte ze daarna geblesseerd, maar ondanks twee weken absentie pakte ze de draad daarna weer op en kroonde zich -na een zege in Medemblik- in Lisse oppermachtig tot kampioen van Nederland. Met zo’n erelijst kan Candy Blue Chip niet anders dan als favoriet starten.

Nederlands kampioen Candy Blue Chip won vorig jaar maar liefst vier kortebanen.

10. Jannie van Tim – Thomas Bos 300 meter
Aan Jannie van Tim de ondankbare taak het direct te moeten opnemen tegen de grote favoriet. We hadden Thomas Bos, die in Assendelft een thuiswedstrijd rijdt, graag een ander scenario voorgeschoteld. Geheel kansloos is hij niet, want Jannie van Tim is een zeer behoorlijke sprinter. Vorig jaar in Bemmel stuntte ze al eens door Epoque (nr.2) te verslaan en als vierde te finishen. Toen profiteerde ze van een startvoorgift van vijf meter. Een voordeel dat ze nu kwijt is.

11. Kas Trottatore – Krista Timmer 300 meter
Fijn dat de zesjarige ruin weer terug is! Begon vorig jaar hoopgevend aan zijn loopbaan op de kortebaan door in Wognum als vierde te finishen. Op weg naar de halve finale won hij zelfs van Coktail Bar (nr.5), die later als lucky loser de koers alsnog won. In Sassenheim raakte hij tijdens het voorwerk geblesseerd en kwam daarna niet meer in actie. In Assendelft maakt hij zijn rentree en behoort hij tot de categorie paarden om extra in de gaten te houden.

12. Its Race Time – Harry Pools 300 meter
Harry Pools is de kortebaankampioen van 1974, 1975 en 1976, maar is nog altijd op de sulky actief. Deze keer brengt hij de tienjarige merrie Its Race Time aan de start. De merrie is op de langebaan een gemiddelde haververdiener, maar er is geen enkele reden om haar kansen uit te vlakken. Enkele jaren geleden bracht Pools de Amerikaan Barbert in de baan, die uitgroeide tot een fenomeen en in 2000 zette Pools Assendelft op zijn kop door zelf te winnen met de debuterende Jackson Diamond. Zet je schrap, Its Race Time!

13. Floalts Cicciolina – Tom Kooyman 300 meter
De negenjarige merrie kwam vorig seizoen tien keer aan de start, maar draafde slechts één keer in de prijzen. Dat was in Egmond aan den Hoef, waar de pupil van trainer Appie Bosscha ver boven zichzelf uitsteeg en even knap als sterk de finale haalde. Gek genoeg liet ze daarna nog maar zelden haar snelheid zien. Wellicht dat de vernieuwde startprocedure een positief effect heeft.

14. Hequejuela – Marco Spin 300 meter
De prachtige vosmerrie is ook zo’n deelnemer om goed in de gaten te houden. Won vorig jaar de totaal verregende kortebaan van IJmuiden, maar wist daarna ondanks zijn snelheid geen prijzen meer binnen te harken. Op de langebaan ging het haar beter af met overwinningen in Joure en Alkmaar. Was enkele weken geleden de sterkste tijdens een montékoers in Alkmaar wat bewijst dat ze in een goede vorm steekt. Een outsider!

Hequejuela doet op basis van zijn snelheid mee om de winst.

15. Lois Lane – John Dekker 300 meter
De merrie kan terugblikken op een prachtig 2022. Tijdens vrijwel al haar starts op zowel de korte- als de langebaan draafde ze in de prijzen. In augustus won ze zelfs drie keer op rij op gras. Ook op de kortebaan pikte ze een graantje mee. Ze werd vijfde in Warmond en Middenbeemster, vierde in Beverwijk en derde in Roden. Ze had toen als vierjarige wel het voordeel van een startvoorgift van vijf meter. Winnen lijkt een te zware opgave, maar een goede klassering moet kunnen.

16. Love You BR – Finn Verkaik 300 meter
De Belgische ruin Love You BR zal in Assendelft als debutant vooral moeten leren. Op de langebaan draafde hij 7.273 euro bijeen, met een record van 1.14,8. Kampioenspikeur Rick Wester heeft de ruin al gewerkt en was tevreden, net zoals zijn voormalige trainer Jan van Dooyeweerd, die hem naar Nederland haalde omdat hij er een kortebaner in zag. We zijn benieuwd!

17. Piet de Wit – Rob van Toor 300 meter
Trainer Rob van Toor ziet het zitten in Piet de Wit. De zevenjarige ruin kwam vorig jaar vier keer aan de start en finishte als derde in Nootdorp door tijdens de troostfinale de razendsnelle Eliot Charisma achter zich te houden. Piet de Wit draait niet heel gemakkelijk, dus daarom is de nieuwe startprocedure hem op het lijf geschreven volgens Van Toor. De ruin heeft snelheid, dus kan wellicht voor een surprise zorgen.

18. Beauty Flower CG – Mats Wester 300 meter
Eigenaar Michel Roggen heeft de afgelopen jaren een uitstekende neus voor talent getoond en daarom is de deelname van deze achtjarige merrie meer dan interessant. De debutante is afkomstig uit de stal van Henk Grift en toonde zich op de langebaan een snelle starter. Het is afwachten wat de merrie in huis heeft.

19. Godric – Marco Spin 300 meter
De zesjarige ruin kwam vorig jaar vijf keer aan de start en kwam vier keer niet verder dan de eerste omloop. Hij had telkens pech door een topsprinter als tegenstander te loten. Zo kwam hij Hero Baldwin al twee keer tegen, zijn opponent in Assendelft. In Beverwijk bereikte Godric de derde omloop, maar ging toen galopperend ten onder. Kwam vorige week in actie op de langebaan in Wolvega en bleef toen over 1609 meter onder andere Candy Blue Chip (nr.9) voor. Godric heeft echt wel wat in zijn mars. Misschien komt het er dit jaar wel uit op de kortebaan!

20. Hero Baldwin – Manon Pools 300 meter
Met Hero Baldwin kan het alle kanten op. De pupil van de familie Pools is grillig tot in de derde macht, maar is bovenal een uitstekende kortebaner met een ruime ervaring. Vorig jaar won hij de kortebaan van Heemskerk en finishte als vierde in Assendelft. Heeft een vliegende start in de benen waarmee hij elke tegenstander direct onder druk zet. Als er één deelnemer is die de paarden van Rick Wester kan kloppen, is het Hero Baldwin.

21. Kenickie Kite – Thomas Bos 300 meter
De zesjarige ruin is een debutant uit de stal van trainer Rob de Vlieger. Hij is vooral actief op de langebaan in Duitsland, waar hij regelmatig zijn prijzen meepikt. Qua prijzengeld staat zijn teller op 27.030 euro en liep hij een record van 1.14,2. Met zijn eerste deelnemer lijkt pikeur Thomas Bos kansloos om minstens de tweede omloop te halen, maar Kenickie Kite kan hem wellicht wat verder brengen.

22. Medusa J – John Dekker 295 meter
De vierjarige vosruin debuteert op de kortebaan en is de enige die gebruik mag maken van een startvoorgift van vijf meter. Staat nog niet zo heel lang op het entrainement van Caroline Aalbers, maar de trainster uit Callantsoog is tevreden over zijn progressie. De afgelopen maanden was Medusa J actief op Victoria Park in Wolvega en presteerde daar heel behoorlijk.

23. Cotton Eye Joe – Frans van der Blonk 300 meter
Assendelft mag in de handen voor Cotton Eye Joe, de plaatselijke favoriet in eigendom van Stal Assendelft en gereden door Frans van der Blonk. De Deense ruin kwam vorig jaar halverwege het seizoen over omdat de Italiaan Unguento niet voldeed. Cotton Eye Joe paste zich snel aan en finishte als vijfde in Enkhuizen en werd derde in Utrecht. Een overwinning is te veel gevraagd, maar met een klassering mag zijn achterban diktevreden zijn.

Cotton Eye Joe heeft kansen op een mooie ereplaats tijdens zijn thuiskortebaan.

24. Capac – Djimmy Schneider 300 meter
De trots van eigenaartrainer Rob Strik staat voor zijn vijfde kortebaan. Vorig jaar kwam hij drie keer in actie. Zowel in Heemskerk als in Hillegom haalde hij de tweede omloop, maar werd daarna uitgeschakeld. Hij begint het seizoen tegen een gerespecteerde sprinter. Het zal niet meevallen om een omloop verder te geraken.

ONZE TIP:
1. Candy Blue Cip (nr.9) 2. Epoque (nr.2) 3. Hero Baldwin (nr.20) 4. Coktail Bar (nr.5)
Outsiders: Jocke Cane (nr.4) Lois Lane (nr.15)

Zet online in en krijg een welkomstbonus tot 40 euro

Je hoeft zaterdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Assendelft. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus tot 40 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.