Voorbeschouwing en tips Beverwijk

6 augustus 2019 18:34

De winnaars van dit seizoen ontbreken op de Breestraat en dat heeft voor de koers een gunstig effect. De verrassingen zijn schaars dit jaar en de favoriet wint bijna altijd, maar in Beverwijk kan het alle kanten uit. Dat maakt deze koers razend interessant! Kan Calistokingsdeep eindelijk zijn eerste seizoenszege binnenhalen of steken Chief One, Archange de Jiel en Gaya Vip daar een stokje voor?

1. Emi van Jip – John Dekker 275 meter
Kwam in haar eerste vijf starts niet door de eerste omloop heen, een reeks waar ze vorige week in Santpoort een einde aan maakte. Legde tijdens de tweede omloop Southwind Raptor het vuur aan de schenen, maar verloor na een kamprit. Trof haar tegenstander ook al in Egmond maar ging toen twee keer van de benen. Is de underdog, maar als ze snel start is ze niet kansloos.

2. Archange de Jiel – John de Leeuw 275 meter
Een kortebaanwinnaar in de dop. Laat regelmatig snelle ritten zien, maar is wisselvallig. Haalde in Venhuizen de finale, maar kwam daarna niet verder dan de derde omloop in Egmond en de tweede omloop in Santpoort. Won vorige week wel sterk een rit van Calistokingsdeep (nr. 16). Het mag duidelijk zijn dat de ruin klaar is voor een zege. Lukt het al in Beverwijk?

3. Howings Win Win – Tom Kooyman 275 meter
Kwam vorig jaar als vierjarige drie keer in actie op de kortebaan, maar lootte tijdens de eerste omloop steevast tegen de favoriet. Startte dit seizoen in IJmuiden en werd daar door Hero Baldwin uitgeschakeld. De loting is dit keer gunstiger. Een plek in de tweede omloop is haalbaar.

4. Buzz Glamour – Danny den Dubbelden 275 meter
Maakte zijn debuut in IJmuiden en werd direct tijdens de eerste omloop uitgeschakeld door Ursy Flying. Zal deze speciale sprintdiscipline nog onder de knie moeten krijgen. Is niet kansloos tegen zijn tegenstander op de Breestraat, maar achterom draaien is geen voordeel.

5. Feria de Rheve – Krista Timmer 270 meter
Verscheen dit seizoen drie keer in de baan, maar wist geen enkele keer de tweede omloop te bereiken. Zo verloor de vierjarige merrie tijdens haar debuut in Warmond van Chief One (nr. 7). Liet in Stompwijk zien wel te verbeteren. In combinatie met het startvoordeel van vijf meter maakt dat de pupil van trainer Bryan Vader een deelnemer is om in de gaten te houden.

6. Kootenay Goj – Ruud Pools 275 meter
Maakte in Hoofddorp zijn debuut op de kortebaan. Werd toen tijdens de eerste omloop uitgeschakeld door Co Swagerman. De ruin was voorheen vooral actief in Zweden, waar hij op de langebaan zo’n dertien mille aan prijzengeld bij elkaar schraapte. Werkte dinsdag nog in Nootdorp, maar maakte toen wat foutjes na de start.

7. Chief One – John de Leeuw 275 meter
Een kanshebber voor de winst in Beverwijk. Liep een dijk van een koers in Wognum, waar hij moegestreden als vierde finishte. In Warmond deed hij het nog beter en eindigde als derde. Kwam tijdens zijn laatste twee starts niet door de eerste omloop heen, iets wat hem met Eliot Charisma en Doc Holiday als tegenstanders niet kwalijk te nemen is. Heeft snelheid genoeg om deze koers naar zijn hand te zetten en is daarom de favoriet!

Chief One is ondanks twee snelle uitschakelingen de favoriet in Beverwijk.

8. Viperio – Harry Pools 275 meter
Leek twee jaar geleden tijdens zijn eerste start een potentiële kortebaanwinnaar, maar heeft die belofte vooralsnog niet in weten te lossen. Kwam dit seizoen twee keer in actie en wist beide keren de tweede omloop niet te bereiken. Zo verloor hij in Wognum van zijn tegenstander in Beverwijk. Staat voor een loodzware klus.

9. Smart Dilli – Mats Wester 275 meter
Begon met een vijfde plaats in Venhuizen uitstekend aan zijn kortebaanloopbaan. Het is hem echter niet gelukt om deze lijn door te trekken. Zijn drie daaropvolgende starts eindigden allemaal al voor de tweede omloop. Lijkt genoeg snelheid te hebben, maar de startprocedure levert nog wel eens problemen op.

10. Spark Him Lyra – Wouter de Reus 270 meter
De hengst lijkt zich positief te ontwikkelen. In IJmuiden haalde hij voor het eerst de tweede omloop, maar werd toen uitgeschakeld door Calistokingsdeep (nr. 16). Twee weken later lag deze razendsnelle deelnemer hem opnieuw dwars, dit keer in Santpoort. Wanneer Spark Him Lyra de echte toppers weet te ontlopen, is een ereplaats mogelijk.

11. Chaman Rapida – Thomas Bos 275 meter
De ervaren ruin is bezig aan een sterk seizoen. In Wognum finishte hij als derde, terwijl hij in Egmond zelfs de finale wist te halen. Is met name in zijn element in het startvak, waar hij moeiteloos het verschil kan maken. Start weer eens met Thomas Bos op de sulky, met wie hij vorig jaar tweede werd in Roden. Staat voor een pittige klus, tegen een tegenstander die tijdens de eerste meters minstens zo snel is.

12. Blackpearl Trans R – Manon Pools 280 meter
De wondermerrie won zeven jaar geleden in Beverwijk. De twaalfvoudig kortebaanwinnares is voor haar doen aan een anoniem seizoen bezig. Alleen in Sassenheim wist ze de vierde omloop te bereiken, waarin ze moegestreden als vierde finishte. Ondanks haar starthandicap hoeft ze in dit deelnemersveld niemand te vrezen. Wanneer ze op weg naar de finale niet al te vaak te diep hoeft te gaan, doet ze mee voor een klassering.

13. Fullrich v Assum – Bo Sprengers 275 meter
Een snelle deelnemer en stalgenoot van de kersverse kampioen van Nederland Doc Holiday. Is een meer dan gemiddelde kortebaner, maar heeft haar snelheid nog niet om weten te zetten in een aansprekend resultaat. Zo kwam ze dit seizoen niet verder dan een vierde plaats in Venhuizen. Vorige week werd ze in Santpoort snel uitgeschakeld door Contador. In Beverwijk heeft ze het opnieuw niet met de loting getroffen.

14. Barbert – Rick Wester 280 meter
Deelde in 2016 de lakens uit met opeenvolgende zeges in alle hoeken van het land. De jaren beginnen echter te tellen bij de Amerikaan. Dit seizoen kwam hij nog niet verder dan een vijfde plaats in Warmond. Dat is te weinig voor een deelnemer met zo’n staat van dienst. Echter, klasse verloochent zich niet. Dus een uitschieter behoort nog altijd tot de mogelijkheden.

15. Elbert H – Wouter de Reus 270 meter
Kwam dit seizoen drie keer in actie. Twee keer haalde hij de tweede omloop en in Santpoort werd hij tijdens de eerste omloop uitgeschakeld door de revelatie van de middag, Broer van Bremen. Start voor het eerst met een startontheffing. Dat zou hem normaal gesproken tot een outsider maken, maar met Calistokingsdeep als tegenstander lijkt hij kansloos. Of weet de achtjarige ruin te verrassen?

16. Calistokingsdeep – Lindsey Pegram 280 meter
Eén van de absolute vedettes van dit seizoen. Wisselde vorig jaar bijzonder sterke optredens nog wel eens af met galoppades, maar is dit jaar zo vast als een huis. Haalde de finales van Assendelft, Wognum en IJmuiden, maar een overwinning zat er dit seizoen nog niet in. De koers in Beverwijk is een uitgelezen mogelijkheid om eindelijk te scoren!

17. Drogba Apache – Ruud Pools 275 meter
De zwartbruine ruin maakt zijn debuut op de kortebaan. Op de langebaan is hij actief op vrijwel alle koersbanen in Nederland en draafde tot dusver elf mille aan prijzengeld bij elkaar. Daarbij liep hij een record van 1.14,7. Weet na de eerste omloop direct waar hij staat.

18. Gaya Vip – John Dekker 275 meter
Een deelnemer met mogelijkheden. Finishte als vijfde in Sassenheim en liep naar een prima vierde plaats in Warmond. Klopte op de Herenweg tijdens de derde omloop fraai Chief One (nr. 7) wat aantoont dat de merrie van trainster Caroline Aalbers over snelheid beschikt. In Hoofddorp viel ze door de mand en ging uiterst moeizaam van start. Wanneer ze op dat punt is verbeterd, doet ze in Beverwijk mee om de prijzen.

19. Hariesine – Rick Wester 275 meter
Kwam dit seizoen alleen in IJmuiden in actie. Werd toen tijdens de eerste omloop uitgeschakeld door Co Swagerman. Het is dus nog onduidelijk waar de zesjarige merrie precies staat. De onderlinge strijd tussen de broers Rick en Mats Wester maakt deze confrontatie buitengewoon interessant.

20. Simoni’s Natural – Mats Wester 275 meter
Maakte vorige week in Santpoort eerder dan gepland zijn debuut op de kortebaan en deed dat niet onaardig. Werd pas na een kamprit uitgeschakeld door de latere finalist Lordspirit. De tienjarige ruin lijkt over talent te beschikken, al blijft het afwachten.

21. Fabrys Chris – Lindsey Pegram 270 meter
Startte als een gevaarlijke outsider voor het Nederlands kampioenschap in Santpoort, maar werd al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld door Archange de Jiel (nr. 2). De vierjarige hengst heeft een snelle start in de benen, maar mist vooralsnog de absolute snelheid onderweg. Desondanks blijft hij een deelnemer om rekening mee te houden. Zo finishte hij als vierde in IJmuiden. Houd deze deelnemer in de gaten!

Fabrys Chris (rechts) debuteerde in Warmond met Lindsey Pegram op de sulky.

22. Dumarion Metjo – Rob de Vlieger 275 meter
Koerste dit seizoen vooralsnog niet gelukkig. Verscheen drie keer in de baan, maar wist geen enkele keer de eerste omloop te overleven. Vooral de eerste meters leveren vaak problemen op, terwijl hij in het verleden regelmatig heeft aangetoond over een behoorlijk eindschot te beschikken. Staat voor de loodzware klus een snelle starter in te moeten halen.

23. Amour de Jiel – Danny den Dubbelden 275 meter
Staat voor zijn tweede start. In IJmuiden werd hij al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld door Hannie Swagerman. Trainer Danny den Dubbelden zal deze deelname vast en zeker gebruiken om zijn paard verder klaar te stomen voor het echte werk. Is niet kansloos om de tweede omloop te halen.

24. Daydream Melo – Krista Timmer 275 meter
Maakt zijn debuut op de kortebaan. Is op de langebaan een bescheiden haververdiener met een winsom van ruim vijf mille en een record van 1.17,7. Is een nakomeling van Strausie, die op zijn beurt de vader was van voormalige kortebaanwinnaars Utak Alki en Wala Alki.

ONZE TIP:
1. CHIEF ONE (NR.7) 2. CALISTOKINGSDEEP (NR.16) 3. ARCHANGE DE JIEL (NR.2) 4. GAYA VIP (NR. 18)
Outsiders: Chaman Rapida (nr.11), Blackpearl Trans R (nr.12) en Fabrys Chris (nr.21)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst Beverwijk (vanaf 1980)

1980 Prins Hazelaar Wim Velis
1981 Rolex D Ad Suykerbuyk
1982 Sovereign Jan van Dooyeweerd sr.
1983 Urdy Dartel Tom Kooyman sr.
1984 Worthy Dillon Manus Bouwhuis
1985 Yankee Fortuna Manus Bouwhuis
1986 Vera Westlandia Ruud Pools
1987 Yessie Prinses Guus Knijnenburg
1988 Yvar Marco Jacques Geluk/Ruud Pools
1989 Chokey Treen Ron van Gent
1990 Bobo Buitenzorg Siem Hartman
1991 Betram Rodney Wim Swart
1992 Benny Jeanet Jacques Geluk
1993 Follow Me Ruud Pools
1994 Heli Marco Huib van den Heuvel
1995 Chapman Ruud Pools
1996 Marino Guus Knijnenburg/Aad Pools
1997 Kick Down Guus Knijnenburg
1998 Monet Hanover Aad Pools
1999 Royal Touch Guus Knijnenburg
2000 Braque Mourotais Huib van den Heuvel
2001 Mister Diamond Lindsey Pegram
2002 Florida Way John de Leeuw
2003 Mr Postman Paulien Smit
2004 German Diabolo Aad Pools
2005 Tantiffy Oostland Robin Bakker
2006 Lord Mercedes Aad Pools
2007 Panky Neyenrode John de Leeuw
2008 Viva’s Limburgia Manon Pools
2009 Viva’s Limburgia Manon Pools
2010 Torchlight As Wim van der Mespel
2011 Tusee JL Aad Pools
2012 Blackpearl Trans R Aad Pools
2013 Evison Ruud Pools
2014 Quick du Vivier Cees Imming
2015 Obelix West Wim van der Mespel
2016 Dutch Buitenzorg Andries van der Blonk
2017 Southwind Raptor Lindsey Pegram
2018 Eliot Charisma Lindsey Pegram

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.