Voorbeschouwing Emmeloord: Eliot vs de rest

20 juli 2021 15:15

Eliot Charisma start woensdag op Emmeloord als de grote favoriet. De pupil van trainer Mark de Jong is een uitgesproken grasspecialist en won vorig jaar de enige twee kortebanen van het seizoen. De kampioen van Nederland zal het niet cadeau krijgen. Vooral de paarden van Stal de Groningers hebben de klasse om Eliot Charisma het vuur aan de schenen te leggen.

Wanneer Eliot Charisma (22) op de baan van Emmeloord zijn normale niveau haalt, lijkt de tienjarige ruin een zekere finalist. Hij is razendsnel op de eerste meters, kan onderweg een versnelling hoger schakelen en heeft een ijzeren conditie. Ook op gras kan hij prima uit de voeten. Zo won hij in 2019 met een imponerende overmacht op de grasbaan van Stompwijk. Vorig jaar werden er door alle corona-perikelen slechts twee kortebanen georganiseerd. Beide keren stak Eliot Charisma met kop en schouders boven de concurrentie uit en pakte beide keren de overwinning. Wie kan deze klasbak van de zege houden?

Eliot Charisma (links) was in 2019 tijdens de finale van Stompwijk veel te sterk voor Doc Holiday.

De deelnemers die namens Stal de Groningers in actie komen hebben zich op een enkeling na al lang en breed bewezen. Archange de Jiel (6) lijkt in de beste vorm te steken. De elfjarige ruin haalde vorig jaar de finale van het Nederlands kampioenschap en finishte afgelopen donderdag op Duindigt weer als tweede. Er mag dus het nodige van de combinatie met Rick Wester op de sulky worden verwacht. Chief One (19) is terug van weggeweest. De zevenjarige ruin kwam vorig jaar niet in actie, maar was één van de revelaties van 2019. In twaalf starts finishte hij acht keer bij de eerste vier en won de kortebanen van Schagen en Hillegom.

Ook Ronny Brandt (18) mag op geen enkel wedticket ontbreken. De Italiaan kroonde zich in 2019 met vijf overwinningen tot ‘Kortebaner van het Jaar’ en is het toonbeeld van trouw en doorzettingsvermogen. Afgelopen donderdag werd hij ongelukkig uitgeschakeld door de latere winnaar Cesar Charisma. Ronny Brandt leek de ritzege op zak te hebben, maar ging te vroeg van start. Zijn pikeur Mats Wester zal ongetwijfeld op wraak zinnen en dat maakt van Ronny Brandt een kansrijke deelnemer.

Ronny Brandt (rechts) won vorige week met duidelijk verschil zijn eerste rit tegen de latere winnaar Cesar Charisma.

De vierde deelnemer van Stal de Groningers is een debutant, maar daarom niet minder interessant. Coktail Bar (7) werd vorige week op Duindigt gewerkt en maakte daarbij een prima indruk. De combinatie met Mats Wester op de sulky heeft echter de pech te hebben geloot tegen Hampshire F Boko (8) uit de stal van Aad Pools. De zevenjarige hengst had op Duindigt pech met de loting (eerste omloop tegen Archange de Jiel), maar lijkt de klasse te hebben om mee te doen om de prijzen. Dat geldt ook voor Chaman Rapida (24). De twaalfjarige ruin finishte vorig jaar als vijfde en derde op Duindigt en liep vorige week andermaal in de prijzen. Met zijn snelle eerste meters maakt hij het al zijn tegenstanders moeilijk, zelfs klasbakken als Eliot Charisma.

Flaming Glory (16) is ook een debutant om naar uit te kijken. De zesjarige vosmerrie wordt bijgestaan door Cees Imming. De trainer en pikeur uit Callantsoog leek enkele jaren geleden zijn laatste kortebaan te hebben gereden, maar maakt in Emmeloord zijn rentree. Dat doet hij zeer waarschijnlijk om Flaming Glory klaar te stomen voor het werk op de kortebaan, waarna Wim van der Mespel het karwei af mag gaan maken. De merrie heeft zich op de langebaan al lang en breed bewezen als razendsnelle starter vanuit de banden, die vaak snel de koppositie verovert. Of ze het ook kan op de kortebaan moet worden afgewacht.

Annabella L C H stijlvol in actie op Duindigt, waar ze sterk afrekende met Feria de Rheve. Kan ze in Emmeloord stunten door Chief One uit te schakelen?

Liefhebbers van een verrassing komen in Emmeloord aan hun trekken. Falco (3) debuteerde vorige week op Duindigt en baarde opzien door tweevoudig kampioen van Nederland Dutch Buitenzorg een rit af te snoepen. Colt Turgot (14) had moeite met de startprocedure, maar lijkt wel over genoeg snelheid te beschikken. Tenslotte is ook Annabella L C H (20) een aanwinst voor de kortebaan. De merrie maakte vorige week indruk tijdens de eerste omloop door Feria de Rheve (10) geen schijn van kans te geven, maar was vervolgens een flinke maat te klein voor grootverdiener Southwind Raptor. Op Emmeloord heeft ze met Chief One als tegenstander ongunstig geloot, maar wellicht behoort een surprise tot de mogelijkheden.

ONZE TIP: 1. Eliot Charisma (22) 2. Archange de Jiel (6) 3. Ronny Brandt (18) 4. Chief One (19)
Outsiders: Falco (3), Hampshire F Boko (8) en Chaman Rapida (24)

Online wedden

Wil jij een weddenschap plaatsen? Dan kun je dit alleen online doen! Via onderstaand linkblok registreer je bij ZEturf en kun je een mooie welkomstbonus krijgen. Vervolgens plaats je eenvoudig je weddenschappen!

Klik op het linkblok om gebruik te maken van de aanbieding.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.