Voorbeschouwing en tips kortebaan Medemblik

17 september 2022 13:25

Kortebanen over de historische Nieuwstraat in Medemblik, het blijft iets heel speciaals. Het is nu aan de deelnemers om er een mooie koers van te maken. Archange de Jiel won al twee keer in Medemblik en is daarom de logische favoriet. Tegenstand komt uit eigen stal met Candy Blue Chip, maar ook Aad Pools heeft twee deelnemers om rekening mee te houden.

1. King Fanatic – Thomas Bos 270 meter
De vijfjarige ruin staat voor zijn achtste start op de kortebaan. De enige keer dat hij dit seizoen de tweede omloop haalde, was ten koste van zijn tegenstander op de Nieuwstraat, Coktail Bar. Die toen wel twee keer te vroeg van start ging. De pupil van trainer Frans van der Blonk maakt te snel een galoppade om aan te bevelen.

2. Coktail Bar – Mats Wester 275 meter
Begon in een vliegende vaart aan dit seizoen met overwinningen in Assendelft en Wognum en een finaleplaats in Beverwijk. Momenteel lijkt hij het spoor bijster. Zijn laatste vijf starts eindigden allemaal in de eerste of tweede omloop. Zo nu en dan laat hij zijn klasse zien, zoals in Purmerend waar hij won van Kelsa Europoort (nr.11), maar daarna werd hij veel te gemakkelijk uitgeschakeld. Er zit meer in dan er momenteel uitkomt.

3. Archange de Jiel – Demi Veenstra  275 meter
De twaalfjarige ruin gaat in Medemblik voor een unieke hattrick. Drie keer op rij dezelfde kortebaan winnen, komt zelden voor. Hij start in elk geval als de favoriet, een status die hem niet zomaar wordt toegedicht. In acht starts dit seizoen finishte hij zes keer bij de eerste vier. In Beverwijk won hij de finale, in Bemmel finishte hij als tweede achter Candy Blue Chip (nr.14). Hoort op alle wedtickets thuis!

Archange de Jiel en Demi Veenstra zijn de favorieten in Medemblik.

4. Hero Baldwin – Aad Pools 275 meter
Favoriet Archange de Jiel (nr.3) moet wel meteen aan de bak, want Hero Baldwin is niet zomaar een tegenstander. Wat heet, de achtjarige ruin verkeert in een blakende vorm. Dit seizoen zette hij na verschillende ereplaatsen in Heemskerk de kroon op het werk door de koers over de Marquettelaan te winnen. De verliezer van deze rit zal ongetwijfeld via de herkansingsronde verder bekeren in de tweede omloop.

5. Happy New Day – Rick Wester 275 meter
Kwam vrijdag nog in actie in Hillegom. Hoe het hem daar verging, was tijdens het schrijven van deze voorbeschouwing nog niet bekend. Eerder dit seizoen kon hij zich met bewezen kortebaners meten, maar lukte het hem maar zelden om zich te klasseren. Alleen in IJmuiden draafde hij in het prijzengeld door de finale te halen. Kan die prestatie in Medemblik met een niet al te lastige loting best wel eens herhalen.

6. Hind Beuckenswyk – Ruud Pools 275 meter
Kwam in 2019 al drie keer in actie op de kortebaan en maakte, hoewel hij destijds buiten de prijzen bleef, een prima indruk. Dat hij een behoorlijk voetje kan draven, bewees hij vervolgens dit seizoen in Egmond aan den Hoef, waar hij als vierde finishte. Heeft de steun van de ervaren toppikeur Ruud Pools. Daar zal het in elk geval niet aan liggen.

7. Astrid L Cherie – Mats Wester 270 meter
De zevenjarige merrie is een deelnemer om in de gaten te houden. Tijdens haar debuut in Heemskerk klopte ze met opvallend gemak de ervaren Bankrobber (nr.15). Helaas schakelde ze daarna zichzelf uit met galoppades. In Enkhuizen haalde ze opnieuw de tweede omloop, maar ging ze vervolgens weer twee keer van de benen. Wanneer ze vlak blijft, is ze niet kansloos.

8. Jocke Cane – John Dekker 275 meter
Het seizoen van Jocke Cane leek als een nachtkaars uit te gaan. Na een prachtig debuut in Assendelft waar hij als tweede finishte, volgde een mooie overwinning in Zwanenburg. Daarna leek de negenjarige ruin de vorm te zijn verloren en speelde hij weinig meer klaar. Vorige week in Purmerend deed hij echter weer van zich spreken en miste hij op een haar na de vierde omloop. Dat optreden zal zijn achterban vertrouwen hebben gegeven. Een deelnemer om serieus rekening mee te houden.9. Joep Swagerman – Frans van der Blonk 275 meter
Na een mooi seizoen op de grasbanen sluit de zesjarige ruin zijn jaar op de kortebanen af. En net zoals op de grasbanen kan Joep Swagerman op de kortebaan behoorlijk uit de voeten. Afgelopen donderdag haalde hij in Enkhuizen de tweede omloop, maar trof hij een sterke tegenstander en werd uitgeschakeld. De trots van eigenaren Klaas en Annie Swagerman is een ideaal paard voor een zogenaamde ‘plaats-weddenschap’.

10. Floalts Cicciolina – Thomas Bos 275 meter
De merrie staat voor haar achtste start op de kortebaan. Tijdens die eerdere zeven deelnames draafde ze slechts één keer in de prijzen. Dat was in Egmond aan den Hoef, waar ze tijdens een wondermiddag knap de finale haalde. Toch is het verbazingwekkend dat een paard dat zo behoorlijk kan draven, zo weinig is terug te vinden tussen de prijswinnaars. Misschien weet ze in Medemblik het tij te keren.

11. Kelsa Europoort – Aad Pools 275 meter
De merrie is voor dit parkoers geschapen. De regerend kampioen van Nederland is een zeer behendige starter en kan de daarmee verkregen voorsprong vaak uitzingen tot de finish. Zo werd ze tweede in Middenbeemster, Santpoort en vorige week nog in Purmerend. Vaak valt ze enkele tientallen meters voor de finish stil, dus het korte parkoers over de Nieuwstraat is in haar voordeel. Komt snelheid tekort ten opzichte van Archange de Jiel (nr.3) en Candy Blue Chip (nr.14), maar compenseert dat met een razendsnelle start. Een kanshebber!

12. Goah d’Isere – Wouter de Reus     275 meter
We hebben de bonkige ruin enkele weken moeten missen. Waar zijn tegenstander uit de eerste omloop het vooral moet hebben van de eerste meters, komt Goah d’Isere juist pas aan het einde van de baan op stoom. Dat was goed te zien in Assendelft, waar beide paarden elkaar ook al troffen. Kelsa Europoort leek de rit in de tas te  hebben, maar had niet meer op de aanstormende Goah d’Isere gerekend. Helaas is het parkoers over de Nieuwstraat iets korter en steekt Kelsa Europoort in een betere vorm. Het kan hoe dan ook een mooie rit worden.

13. Calistokingsdeep – Ruud Pools  280 meter
Net zoals Happy New Day (nr.5) kwam Calistokingsdeep vrijdag in actie in Hillegom en blijven zijn prestaties van die middag buiten deze voorbeschouwing. Hoe het de dertienjarige ruin ook op de Meerlaan is vergaan, er zijn genoeg redenen om hem aan te bevelen. Na een aarzelend begin van het seizoen heeft de pupil van trainer Cees Hetteling zijn duivels ontbonden en zet hij zijn niet aflatende strijdlust nu ook om in daden. Zo finishte hij als tweede in Stompwijk en werd hij moegestreden vierde in Heemskerk. De afstand van 280 meter is echter in zijn nadeel.

14. Candy Blue Chip – Rick Wester 275 meter
Liet tijdens haar start in Enkhuizen afgelopen donderdag twee gezichten gezien. Tijdens de eerste omloop won ze met een verbluffend gemak en leek ze zo door te stomen naar een onaangevochten overwinning. Tijdens de tweede omloop liep ze echter tegen haar grenzen aan en nadat ze een rit op snelheid had verloren, gaf ze zich daarna galopperend gewonnen. Opvallend, want met ijzersterke overwinningen in Egmond aan den Hoef en Bemmel mocht er meer van de merrie worden verwacht. Desalniettemin behoort ze tot de favorieten in Medemblik en het is nu aan haar om die status waar te maken.

Candy Blue Chip (rechts) maakte haar favorietenrol donderdag in Enkhuizen niet waar.

15. Bankrobber – John Dekker 275 meter
Behaalde zijn beste prestaties in de eerste helft van het seizoen. In Warmond liep hij een geweldige koers en werd derde, waar er meer had ingezeten. Ook in Santpoort finishte hij als derde. Zijn laatste drie starts eindigden allemaal na de eerste omloop. Komt op de Nieuwstraat in actie met John Dekker, die momenteel de wind flink mee heeft op de kortebaan. Kan hij Bankrobber weer naar grootse prestaties begeleiden?

16. Cotton Eye Joe – Frans van der Blonk 270 meter
Krijgt het spelletje met elke kortebaan steeds beter onder de knie. In Enkhuizen was hij enkele dagen geleden te sterk voor Forgettherest, die na de herkansingsronde uiteindelijk als derde finishte. Cotton Eye Joe moest zich gewonnen geven na de derde omloop en werd vijfde. Vanaf 270 meter is de hengst een gevaarlijke klant, die best wel eens voor een verrassing kan gaan zorgen.

ONZE TIP:
1. ARCHANGE DE JIEL (NR.3) 2. CANDY BLUE CHIP (NR.14) 3. KELSA EUROPOORT (NR.11) 4.
HERO BALDWIN (NR.4)
Outsiders: Jocke Cane (nr.8) en Cotton Eye Joe (nr.16)

Online wedden

Je hoeft maandag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Medemblik. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.