Voor het eerst in vier jaar weer kortebaandraverij in Zwanenburg

6 juni 2022 08:09

De Stichting Kortebaandraverij Zwanenburg Halfweg pakt op zaterdag 25 juni na drie jaar onderbreking weer de draad op. De IJweg, ter hoogte van Park Zwanenburg, is de nieuwe locatie van het evenement dat om 14.00 uur begint. De eerste start valt omstreeks 14.30 uur.

De laatste kortebaan in Zwanenburg dateert alweer van zaterdag 23 juni 2018, toen nog op de wielerbaan van HSC De Bataaf. Omdat de organisatie daarna geen gebruik meer kon maken van deze locatie, ging de editie van 2019 niet door. Daarna gooide de coronacrisis roet in het eten.

Net als op de wielerbaan zorgt de organisatie op de IJweg voor volop gezelligheid en vermaak. Naast de kortebaan zijn er diverse kinderattracties en live muziek.

Coktail Bar

De kortebaan in Zwanenburg is de vijfde van het seizoen, dat begon op zaterdag 14 mei in Assendelft. Coktail Bar en Mats Wester zijn vooralsnog het meest succesvol. Zij wonnen zowel in Assendelft als Wognum.

Hoewel er in Zwanenburg niet kon worden gekortebaand, heeft het ‘circus’ de afgelopen twee jaar niet helemaal stilgestaan. In 2020 zijn er nog twee kortebanen verreden op de Renbaan Duindigt. Na zes alternatieve kortebanen (vier keer op de Renbaan Duindigt en twee keer op de grasbaan in Emmeloord) vonden er in 2021 uiteindelijk nog vier ‘gewone’ kortebanen plaats op de straat.

Wegens de onzekerheid investeerden de eigenaren in deze jaren nauwelijks in kortebaanpaarden. Dit betekende dat de vertrouwde paarden uit 2019 ook in 2020 en 2021 de lakens uitdeelden. Chief One pakte de titel ‘Kortebaanpaard van het jaar’ over deze seizoenen, gevolgd door Eliot Charisma en Archange de Jiel. Deze paarden zijn nog steeds in het circuit actief en behoren bij deelname in Zwanenburg ongetwijfeld tot de favorieten.

Nieuwe paarden

Cesar Charisma en Kelsa Europoort waren de enige ‘nieuwe’ paarden die tijdens de coronacrisis doorbraken. De eerste won twee keer met pikeur Ruud Pools op de Renbaan Duindigt. Kelsa Europoort pakte verrassend de Nederlandse titel tijdens de kortebaan Hoofddorp, eveneens op de Renbaan Duindigt. De merrie van trainer Bryan Vader profiteerde vorig jaar optimaal van haar vierjarigenontheffing van vijf meter. Ze moet nu laten zien dat ze ook vanaf de basisafstand met de besten meekan. Vooralsnog blijven de prestaties achter.

Rick Wester rijdt dit seizoen voor het eerst met de gouden helm, verdiend na zijn titel bij de pikeurs over de jaren 2020 en 2021. Hij boekte vooral successen met Chief One, Panic Launcher en Archange de Jiel.

Deelnemers en tips

Welke paarden er aan de start komen in Zwanenburg, is bekend op donderdag 23 juni. Wanneer de SNDR de loting heeft verricht, staan de deelnemers op deze website. Later volgt hier een uitgebreide voorbeschouwing met tips waar de bezoekers hun voordeel mee kunnen doen bij de totalisator.

Tags:

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.