Viva’s Limburgia boekt zege nummer 16

5 augustus 2014 18:14

Viva’s Limburgia en Manon Pools hebben dinsdag verrassend de kortebaan in Nootdorp gewonnen. Het was de zestiende kortebaanzege van de levende legende, die al sinds 2008 de kortebaansport domineert. Toch kwam de zege op De Poort uit de lucht vallen.

Viva’s Limburgia had namelijk nog geen onuitwisbare indruk gemaakt in het kortebaanseizoen 2014. De ruin miste de versnelling in de laatste meters, één van zijn handelsmerken, en werd daardoor steeds vroegtijdig uitgeschakeld. In alle prognoses van de kenners voor Nootdorp kwam de naam van Viva’s Limburgia dan ook niet voor.

Op De Poort vielen alle puzzelstukjes echter ineens weer in elkaar. De ruin vloog als vanouds over de baan en had nu juist wel die laatste versnelling in huis. Hij liet daarmee menig tegenstander kansloos.

Teleurstellende favorieten

Veel favorieten van het spelende publiek stelden in Nootdorp juist teleur. Donate Groenhof verspeelde al tijdens de eerste omloop, net zoals Timmy H, haar kansen door twee galoppades. De eerder dit seizoen zo overtuigende Andrea Swagerman kon ook al na één omloop worden uitgespannen, terwijl eerdere kortebaanwinnaars als Evison, Yankee Attack en Nederlands kampioen Ton Jeu eveneens nog voor de halve finales werden geëlimineerd.

Dat betekende niet dat er op het traditioneel prachtig aangeklede parkoers over ‘De Poort’ niets viel te beleven. Integendeel, de deelnemers legden elkaar regelmatig het vuur aan de schenen. Verschillende ritten werden pas op de finish beslist. Na een prachtige strijd bleven Viva’s Limburgia, de bijgelote Adonis Charisma, Un Amour d’Echal en Edo Venus over.

Laatstgenoemde leek van dit viertal de favoriet om de koers winnend af te sluiten, maar verloor zich tijdens de vierde omloop in twee galoppades. Un Amour d’Echal profiteerde en haalde verrassend de eindstrijd. Daarin bood de Fransman, weliswaar met tien meter voorsprong, goed partij aan Viva’s Limburgia. De eerste rit maakte hij een galoppade, maar de tweede rit won Un Amour d’Echal met nipt verschil. In de kamprit liet Manon Pools er echter geen twijfel over bestaan wie de beste was. Ze haalde samen met ‘haar’ Viva’s Limburgia de startachterstand al snel in en kon voor het in grote getale aanwezige publiek een vervroegde ereronde rijden. Adonis Charisma, de winnaar in Stompwijk, eindigde als derde voor Edo Venus.

Omzetrecord

Het organiserende bestuur onder aanvoering van voorzitter Marcel Knijnenburg kon terugkijken op een geslaagde middag. Naast lekker weer, mooie sport en veel publiek noteerde het een nieuw omzetrecord. Het publiek zette bij elkaar 23.652 euro in bij de totalisator. Dat is ruim 1.000 euro meer dan het record uit 2010 en 5.000 euro meer dan vorig jaar.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.